«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ο Διόδοτος βρέθηκε σήμερα στο Λαύριο, μαζί με 3.000 άτομα, στο 40ήμερο μνημόσυνο του γέροντα Νεκταρίου Βιτάλη. (φωτο, βίντεο)



Ένα σύντομο βιογραφικό και το χρονικό της κοιμήσεώς του, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα romfea.gr, ΕΔΩ.

Τραβήξαμε σήμερα τις παρακάτω φωτογραφίες, αλλά δεν μπορούν να αποτυπώσουν πλήρως το μέγεθος της προσέλευσης, γιατί το χωριουδάκι Άγιος Κωνσταντίνος ή Καμάριζα ("οικισμός" κατ'άλλους, πριν την είσοδο στο Λαύριο) είναι πάνω σε βουνό και πιο συγκεκριμένα, είναι σπίτια με μικρά σοκάκια σκαρφαλωμένα στην ομαλή κορυφή όπου βρίσκεται ο ναός "Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης Λαυρίου" στο οποίο ήταν εφημέριος για την μισή του ζωή ο Γέροντας. Ο κόσμος ήταν στον ναό, πέριξ του ναού και στα δρομάκια.














Αποφάσισα να περιγράψω σήμερα εδώ, την προσωπική μου σχέση με τον αξέχαστο αυτό γέροντα.

Πριν από έξι χρόνια μου έδωσε μια φίλη ένα βιβλίο με την βιογραφία του και πολλές έγχρωμες εικόνες. Το διάβασα, αλλά ήμουν ήδη από πριν αποφασισμένος, βλέποντάς τον στις φωτογραφίες, να πάω και να τον ακούσω από κοντά.

Η πρώτη από τις τρεις ευκαιρίες που μου δόθηκαν ήταν κάποιους μήνες μετά, στον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Πειραιά. Το αδιαχώρητο από κόσμο, όπως σε όλες τις ομιλίες του. Κι όταν μπήκε, με δυο ανθρώπους να τον βαστούν αριστερά δεξιά, ο κόσμος τον υποδέχτηκε με λατρεία. Κάποιες κυρίες προσπάθησαν να ακουμπήσουν με τα δακτυλά τους το ρούχο του. Εικόνα που μου φάνηκε γραφική προς στιγμήν, αλλά απόλυτα δικαιολογημένη μετά από όσα ακολούθησαν. Οι κυρίες αυτές γνώριζαν ενστικτωδώς πως επρόκειτο για έναν Άγιο εν ζωή.

Ο παπούλης κατευθύνθηκε και κάθησε σε μια καρέκλα μπροστά από την Ωραία Πύλη. Ο λόγος του ήταν απλός, λαϊκός θα μπορούσες να πεις. Μας είπε πως μεγάλωσε στον Πειραιά, έπαιζε μπάλλα ξυπόλητος στις αλάνες, τάβλι, ουζάκια με φίλους και αργότερα η πορεία του προς την πνευματικότητα. Συνεχίζοντας τον λόγο του, έδειχνε όλο και πιο άνετος και στητός στην καρέκλα. Όταν δε μετά από σαράντα λεπτά είχε φτάσει στο σημείο να μιλάει για την Ελλάδα και τους ήρωες της ελληνικής Ιστορίας, νομίζω πως ούτε ο ίδιος είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε σηκωθεί από την καρέκλα και τίναζε τα χέρια του ψηλά σαν λιοντάρι, σαν οπλαρχηγός της Επανάστασης του '21. Η ασθένειά του και η αδυναμία αυτή που είδα στην αρχή, και δυο ανθρώπους να τον βαστούν, είχαν εξαφανιστεί!
"Μα καλά..." ρώτησα κάποιον που φαινόταν ότι έχει ακούσει αρκετές ομιλίες του, "Αυτό πάντα γίνεται μόλις ζεσταθεί ο παπούλης;". "Και δεν έχεις δει τίποτα" μου απαντά.

Πραγματικά, ο κόσμος γύρω μου, ό,τι προβλήματα κι αν είχε, τα είχε βάλει για λίγο στην άκρη. Η αφοσίωση στον λόγο του τους είχε κάνει ένα με το εσωτερικό του ναού. Η ανάταση διαπερνούσε τον τρούλο. Ξεκαμπούριασε κι ο πιο δυστυχισμένος. Τα πρόσωπα έλαμπαν και ήταν χαμογελαστά. Ο γέροντας εξάλλου χαρακτηριζόταν και για το πηγαίο χιούμορ του.

Στο τέλος της ομιλίας, όπως και σε όλες του, όλοι μαζί ψάλλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Και πριν τον αποχαιρετισμό μάς ρώτησε: "Περάσαμε όμορφα σήμερα;" "ΝΑΙ!" φωνάζουμε όλοι με το χαμόγελο μέχρι τ'αυτιά. Και ξεκινάει τότε χτυπώντας παλαμάκια να τραγουδάει και να μας προτρέπει να συνεχίσουμε, το "Επεράσαμε όμορφα-όμορφα-όμορφα".


  

 Πριν από 38 ημέρες, στις 8 Φεβρουαρίου 2018, Πέμπτη, ήμουν στη δουλειά, και κάνοντας ένα διάλειμμα, ανάβω ένα τσιγάρο, μπαίνω λίγο στο pronews με το σμαρτ να δω καμιά είδηση και.....νά το! Σαν κεραυνός εν αιθρία, η είδηση του θανάτου του. Δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου γι αυτή του την απρόβλεπτη αντίδραση. Άρχισα να κλαίω γοερά, σαν μικρό παιδί που έχασε τον πατέρα του.

Δεν είχα την δυνατότητα να παρευρεθώ στην κηδεία του,
σήμερα όμως... ήθελα απεγνωσμένα να τον αποχαιρετήσω.


ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ 17/3/2018



5 σχόλια:

  1. ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΣ ΙΚΕΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΘΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΥΗΣ ΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τίποτα δεν τελειώνει, από κει που είναι θα βοηθήσει πολύ, αυτο με το άγγιγμα του ρούχου να μην σε παραξενεύει, η αιμορροούσα άγγιξε το ιμάτιο του Κυρίου και θεραπεύτηκε από την χρόνια και βασανιστική αρρώστια http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/fk/2002/20021027.PDF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο, βοήθειά σου Διόδοτε! Μακάρι να μπορούσα να έρθω κι εγώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άγιος εν ζωή..Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω και να πάρω την ευχή του..Χρόνια πριν τον γνωρίσω με βοήθησε από μακριά αρκετές φορές μόνο με ένα τηλεφώνημα.Ήρθε αμέσως μόλις τον κάλεσα για τον ξάδελφό μου που έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο στον Αγ.Σάββα κι έγινε πνευματικό του παιδί,τον στήριζε μέχρι να κοιμηθεί...μιλώντας του από το τηλέφωνο .Αιωνία του η μνήμη ,να παρακαλάει τον Κύριο να σωθούμε κι εμείς οι αμαρτωλοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν Λαμπρινούλα μου!
      Θυμάσαι;...μαζί είμασταν τότε στην ομιλία του στον Άγιο Κωνσταντίνο.

      Καλή Ανάσταση να έχουμε, και του Έθνους μας!
      Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου, χαρά μου να δέχομαι σχολιασμούς σου.
      Φιλιά!

      Διαγραφή