Προ καιρού ένα κοριτσάκι πήγε εκδρομή με το Δημοτικό σχολείο της στο Ίδρυμα Γουλανδρή. Επιστρέφοντας στο σπίτι το μεσημέρι κρατούσε με χαρά ένα βιβλιαράκι που πήρε από ΄κει με τίτλο «Εικόνες από την Μυθολογία». «Κοίτα» μου είπε … «έχει μέσα αυτά που κάνουμε στην Ιστορία … Έχει τους θεούς του Ολύμπου» … και μου το έδωσε να το δω …
Όλοι ξέρουμε καλά πως καταγράφονται στο μυαλό ενός παιδιού κάποιες εικόνες. Θυμηθείτε σε όποια ηλικία και αν είσαστε τις εικόνες του αναγνωστικού που είχατε στην Α΄ Δημοτικού ή τις εικόνες ένα παραμυθιού που είχατε σε ανάλογη ηλικία και θα καταλάβετε καλά τι εννοώ …
Άρχισα να το ξεφυλλίζω. Δεν θυμάμαι τι έγραφε, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω τι έδειχνε … ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ …
Είδα τον Δία σαν έναν μισότρελο άστεγο …
… είδα τον Απόλλωνα σαν καθυστερημένο παιδάκι να παίζει καθισμένο στην άκρη του δρόμου με το παιχνίδι του
… είδα την Αθηνά σαν την τρελαντωνία τις απόκριες …
… είδα έναν περίεργο Ποσειδώνα με κουρελιασμένο χιτώνα …
… είδα τον Ηρακλή κοντόχοντρο καλυμμένο με γουρουνότριχα, με ύφος καταθλιπτικού και καλυμμένο με προβιά μάλλον αλεπούς …
… είχε κι΄ άλλους, αλλά δεν ήθελα πια να δω …
Ενημερωτικά, το ολιγοσέλιδο βιβλίο που έφερε τότε εκείνο το κοριτσάκι, οι «Εικόνες από την Μυθολογία», βρίσκεται σήμερα σε σελίδα του «Βιβλιοπωλείου Θεσσαλονίκης» - του Βιβλιοπωλείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και για το οποίο διαβάζουμε …
«Κείμενα, επιμέλεια: Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου - Εικονογράφηση: Μιχάλης Καλλιμόπουλος
Αθήνα, Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 2008
19 σελ., τιμή 6.03 € »
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΙ, Η DEAGOSTINI ΚΑΙ ΤΟ HOLLYWOOD
Αργότερα, όπως ίσως να θυμάστε κάποιοι/ες, κυκλοφόρησε μία σειρά της De AGOSTINI με τίτλο «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ», στην οποία φιλοξενούνταν εικόνες των Ολύμπιων (και όχι μόνο) φιλοτεχνημένες από τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη – εικονογράφο Βίκτωρα Ταλιάνι. Μοιραία έκανα τη σύγκριση με το εκπαιδευτικό φυλλάδιο …
Το 2011 το Hollywood παρουσίασε τους «κινηματογραφικούς» Ολύμπιους μέσα από την ταινία «Immortals» … Και πάλι μοιραία ξαναέκανα την σύγκριση …
… και για να θυμηθούν όσοι/ες είδαν την ταινία, αλλά και για να πάρουν μία γεύση όσοι/ες δεν την είδαν, ένα video με επικές σκηνές μάχης των Ολυμπίων εναντίον των Τιτάνων, και όχι μόνο …
Και ας μη ξεχνάμε ότι το Hollywood πέρα από τους Ολύμπιους, σχετικά πρόσφατα ασχολήθηκε και με τους «γήινους» Έλληνες με τις ταινίες «300» (2006) και «Rise of an empire» (Η ναυμαχία της Σαλαμίνας - 2014), που με την δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας ανέβασε παγκόσμια την Ελλάδα στα ουράνια, έστω και αν δεν αποτελούσαν μεταφορά της ιστορικής πραγματικότητας και έστω αν οι ταινίες αυτές αποδοκιμάστηκαν από κάποιους «Έλληνες» κριτικούς και δημοσιογράφους (!!!) …
Τελικά, μάλλον θα πρέπει να απαγορεύεται σε Έλληνες να ασχολούνται με ελληνικά θέματα και να αναθέσουμε σε ξένους να τα προβάλλουν …
ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ
Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η αποποίηση, το γκρέμισμα, η απαξίωση οτιδήποτε ελληνικού, είναι πρωταρχικό μέλημα των Επικυρίαρχων και των ελληνόφωνων έμμισθων συνεργατών τους, που τα επιδιώκουν με κάθε τρόπο αγνοώντας την επερχόμενη Νέμεση ... ένα συμπέρασμα που φυσικά δεν προέκυψε απλά από την εικονογράφηση ενός φυλλαδίου. Σχετικά δε με αυτό, προφανώς δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν αποτελεί μέρος της γενικευμένης επίθεσης προς οτιδήποτε ελληνικό, ή αν απλά ήταν μία ατυχέστατη (κατά την άποψή μου) εικονογράφηση. Πάντως θεωρώ ότι το αποτέλεσμα εκούσια ή ακούσια, συμβάλλει (στον βαθμό που του αναλογεί) με τον καλύτερο τρόπο στην απαξίωση …
Ι.Π
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Το πνεύμα του άρθρου είναι καθαρά ελληνικό και επ΄ ουδενί δεν έχει την οιανδήποτε θρησκευτική χροιά.
2. Παρακαλούμε όπως ειδοποιηθούμε άμεσα κατά την περίπτωση που οι εικόνες του άρθρου καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να διαγραφούν άμεσα, με δεδομένα ότι
α. Όσες προέρχονται από το φυλλάδιο του Ιδρύματος Γουλανδρή και παρουσιάζονται στο παρόν άρθρο, λήφθηκαν δειγματοληπτικά απ΄ αυτό (καθόσον αυτό περιέχει μεγάλο αριθμό εικόνων με ανάλογα συνοδευτικά κείμενα) στο οποίο δεν αναφέρεται πουθενά η απαγόρευση μερικής αναδημοσίευσης.
β. Όσες αποτελούν δημιουργία του καλλιτέχνη Βικτορ Τολιανι (που παρουσιάστηκαν από την σειρά της De Agostini) και εμφανίζονται δειγματοληπτικά στο παρόν άρθρο, λήφθηκαν από το ελεύθερο διαδίκτυο (www.greekcomics.gr) μη έχοντας σχετική ένδειξη απαγόρευσης και των οποίων η «πηγή» παρατίθεται στο τέλος του άρθρου.
ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ
Φυλλάδιο «Εικόνες από την Μυθολογία» Ιδρύματος Ν. Π. Γουλανδρή / Εκπαιδευτικά Προγράμματα
https://www.greekcomics.gr/forums/uploads/monthly_10_2011/post-189-13175177243655.jpg (Δίας)
https://www.greekcomics.gr/forums/uploads/monthly_04_2012/post-189-0-63977500-1334504320.jpg (Απόλλων)
https://www.greekcomics.gr/forums/uploads/monthly_02_2013/post-556-0-05614100-1361458562.jpg (Αθηνά)
https://www.greekcomics.gr/forums/uploads/monthly_10_2011/post-189-13175177376911.jpg (Ποσειδών)
https://www.greekcomics.gr/forums/uploads/monthly_12_2011/post-189-0-13529500-1325117085.jpg (Ηρακλής)
θα πρεπει εμεις ο ελληνες να συμαχησουμε επειγοντως με τουρκους ισλαμιστες τουρκαλμπαν μπουλγκαρομακεντονσκι λαθρο και υπολοιπα κτηνη, εναντιον του υπερτερου εχθρου του θανασμου υπαριθμον ενα εχθρου της πατριδας μας και του λαου μας των συνηδειτων προδοτων των μισελληνων αριστερων νεο-εαμοβουλγαρων αναρχοκομουνιστων εδω μεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήο νοων νοειτο!
Δύο απαντήσεις ταιριάζουν στο σχόλιο σας...
Διαγραφή"αστεία αστεία..."
και
"πέστο ψέμματα..."
🙂