«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν πλήττει την Ευρώπη και κάνει την Ουάσιγκτον αναξιόπιστο εταίρο στα μάτια ολόκληρου του κόσμου.

Στρατηγικό ίδρυμα ΠολιτισμούΝτμίτρι Σετοφ



Στις 8 Μαΐου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από την  πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και υπέγραψε μνημόνιο για την επανάληψη των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Οι εταιρείες που έχουν οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν θα πρέπει  να σταματήσουν τη συνεργασία με την Ισλαμική Δημοκρατία εντός 180 ημερών ή θα περιμένουν να έχουν  "σοβαρές συνέπειες".


Παρά το γεγονός ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία με το Ιράν είχε δηλωθεί εκ των προτέρων, προκάλεσε την επίδραση της  βόμβας  που εξερράγη. Οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι των ΗΠΑ ήλπιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι  ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ακολουθούσε τη φωνή της λογικής. Οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι περνώντας το  Ιράν στην κατηγορία των “απατεώνων “ απελευθερώνει τα χέρια του Ισραήλ για αεροπορικές επιδρομές εναντίον Ιρανικών στόχων  και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις  της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον του IRGC και της Χεζμπολάχ στην Συρία.
 Αυτό ακολουθείται από μια νέα σπείρα [1] της στρατιωτικής κλιμάκωσης και μια αναπόφευκτη αύξηση της ροής των προσφύγων στην Ευρώπη.

Πολλοί Αμερικανοί ειδικοί ρωτούν: η απόσυρση της συμφωνίας καθιστά την Αμερική πιο ασφαλή και αξίζει τον κίνδυνο να προκαλέσει εχθρότητα στους συμμάχους;  Το  NBC γράφει [2]: «ο Εμμανουήλ Macron , η Angela Μέρκελ και η  Theresa May προσπάθησαν  να φέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο τις ανησυχίες τους και πρόσφεραν  πρόσθετες συνομιλίες για να περιορίσουν  τα Ιρανικά προγράμματα πυραύλων και να εξουδετερώσουν  «την Ιρανική υποστήριξη στην  Τρομοκρατία». Αυτή ήταν μια σοβαρή αλλαγή στη θέση των Ευρωπαίων.  Η συμφωνία ήταν τόσο δύσκολη που πριν από αυτό αρνήθηκαν νέες διαπραγματεύσεις.  Εντούτοις, ο Donald Trump δεν θέλησε να υπολογίσει  τη γνώμη τους, είπε για τον «υψηλότερο βαθμό» των οικονομικών κυρώσεων [ενάντια στο Ιράν], προκαλώντας ένα σοβαρό πλήγμα στην Ευρώπη.»

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την απόφαση του Trump " ότι Οδηγεί σε  ένα αδιέξοδο" και σημείωσε ότι ο Υπουργός άμυνας James Mettis  αναφέρεται σε ειδικούς που θεωρούν τη συμφωνία να λειτουργεί.  Ο Obama πιστεύει ότι η συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί  έχει σταματήσει το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έχει το πιο βαθύ βαθμό ελέγχου και δεν έχει καμία σχέση με άλλα προβλήματα που η Τεχεράνη κατηγορείται ότι δημιουργεί.

Ωστόσο, ο Trump ακολουθεί τις συμβουλές του John Μπόλτον και Mike Πομπέο, οι οποίοι είναι πιθανό να πιστεύουν ότι η οικονομία του Ιράν δεν θα αντέξει το "υψηλότερο βαθμό" των  κυρώσεων και υπό την επήρεια της αύξησης της κοινωνικής δυσαρέσκειας το Ιρανικό καθεστώς θα πέσει.  Είναι επίσης βέβαιοι ότι το Ιράν, φοβούμενο μια κοινή επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, δεν θα τολμήσει να ξαναρχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τόσο στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στην Ουάσινγκτον, οι πολέμιοι της απόρριψης της πυρηνικής συμφωνίας είπαν ότι ο Trump διακυβεύει την πίστη στην διαπραγματευσιμότητα  των Ηνωμένων Πολιτειών.  Η διοίκηση, η οποία ολοκληρώνει πρώτα τις συμβάσεις, και στη συνέχεια τις εγκαταλείπει, θα σταματήσουν  να την πιστεύουν  ακόμη και εκείνοι  που ήταν πιστοί σε αυτήν.  Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Kim Jong un, πρέπει να σκεφτεί καλά πριν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με  τον Trump.  Ορισμένοι σχολιαστές λυπούνται  [3] γιατί  δεν υπάρχει νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες που να  απαγορεύει τέτοιους ελιγμούς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο  Ρεπουμπλικανός  Ed Royce είπε ότι " 100.000.000.000   δολάρια που έλαβε το Ιράν ως αποτέλεσμα   της άρσης των κυρώσεων δεν θα επιστραφούν , ούτε θα κινητοποιήσουμε τους συμμάχους μας για εχθρικές πολιτικές κατά της Τεχεράνης. Η οδοντόκρεμα δεν ωθείται πίσω στο σωλήνα, και  ο χρόνος έχει αλλάξει. "  Ένας δημοκρατικός γερουσιαστής από την Αριζόνα, ο  Jeff flake, πιστεύει ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν κάνει τις ΗΠΑ ένα αναξιόπιστο εταίρο στα μάτια του κόσμου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ενόπλων δυνάμεων  Ρεπουμπλικάνος Mack Thornberry λέει: «το κύριο ερώτημα είναι: τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ εγκαταλείποντας την συμφωνία, το Ιράν θα διώξει από την επικράτεια του τους επιθεωρητές που μας ενημέρωναν για το  τι συμβαίνει;”

Ωστόσο, οι σύμβουλοι του Trump, οι οποίοι ακολούθησαν τον αρχηγό  του λευκού οίκου, επιμένουν ότι ο Πρόεδρος έχει πάρει  μια "καλή απόφαση".
 Αν και ένας από αυτούς τους συμβούλους ο John Bolton στην εποχή του στάθηκε στην αιτία του πολέμου στο Ιράκ, που δύσκολα μπορεί να αποδοθεί στην επιτυχία της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
 "Κάνουμε μια παγκόσμια προσπάθεια, οι κυρώσεις να φθάσουν σε πλήρη ισχύ, και υπενθυμίζουμε στο ιρανικό καθεστώς  την διπλωματική και οικονομικής απομόνωσης, το οποίο είναι αποτέλεσμα της ανεπιφύλακτης και άθλιας δραστηριότητάς του", ανέφερε ένας άλλος σύμβουλος  ο Μάικ Πομπέο.

Στην Ευρώπη προσπαθούν να μετριάσουν τις συνέπειες της απόφασης του Λευκού Οίκου. Η Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Federica Mogherini δήλωσε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από την ίδια τη συμφωνία δεν καταστρέφεται η συμφωνία  και μπορεί να συνεχίσει να ενεργεί. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Macron πιστεύει ότι   είναι απαραίτητο να διαπραγματευτεί μια "πιο φιλόδοξη συμφωνία" με το Ιράν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν προσθέτει τίποτα νέο στα προηγούμενα που  είπε, αλλά η άρνησή της να ενταχθεί στην Ουάσινγκτον λέει πολλά.

Όσο για το Ιράν, πήρε μια εποικοδομητική στάση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χασάν Rouhani, η Τεχεράνη προτίθεται να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας, έτοιμη να ξεκινήσει [4] με τους υπόλοιπους διαπραγματευτές σχετικά με τους νέους όρους εφαρμογής των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν νωρίτερα και θα εγκαταλείψει τη συμφωνία μόνο εάν οι διαπραγματεύσεις  αποτύχουν. Σε περίπτωση αποτυχίας, το Ιράν θα επιστρέψει στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας σκοπεύουν να συναντηθούν με εκπροσώπους του Ιράν την επόμενη  Δευτέρα. Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε και η μοίρα της συμφωνίας.

Γενικού ενδιαφέροντος είναι η ενοχλητική επανάληψη από το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον της διατριβής ότι το Ιράν στηρίζει την τρομοκρατία, αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και εξαπατά ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να εγκαταλείπει τα σχέδια για τη δημιουργία μιας ατομικής βόμβας.  Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Trump για την απόσυρση από τη συμφωνία με το Ιράν, το Ισραήλ ξεκίνησε μια νέα πυραυλική επίθεση εναντίον των Ιρανικών στόχων στη Συρία.  Οι ισραηλινές αρχές στους οικισμούς των υψωμάτων του Γκολάν  έχουν εντολή να προετοιμαστούν για τη χρήση καταφυγίων. Μέρος του Ισραηλινού στρατού βρίσκεται  σε αυξημένη ετοιμότητα "σε περίπτωση επίθεσης".

Το προαίσθημα του πολέμου ενισχύεται.



References

  1.  новый виток
       ( https://www.nbcnews.com/news/world/trump-scraps-iran-nuclear-deal-now-what-n872296 )
  2.  пишет
       ( https://www.nbcnews.com/politics/donald-trump/trump-kept-his-promise-iran-was-it-right-promise-n872546 )
  3.  сожалеют
       ( http://www.bbc.com/news/live/world-us-canada-44032008 )
  4.  готов начать
       ( https://www.tagesspiegel.de/politik/trump-kuendigt-vertragsbruch-an-iran-will-mit-verbliebenen-partnern-ueber-atomdeal-sprechen/21259354.html )

https://www.fondsk.ru

πηγή

1 σχόλιο:

  1. Eίναι νεκρός ο αρχηγος ΓΕΣ του Ισραήλ ο Gadi Eizenkot Yπέκυψε στα τραύματά του...!!!!
    ☆☆☆
    Η ισραηλινή εφημερίδα Ynet ανακοίνωσε ότι ο ΓΕΣ του Ισραήλ ο Gadi Eizenkot, που τραυματίστηκε σοβαρά από πυραύλους του συριακού στρατού κατά ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων υπέκυψε στα τραύματά του και είναι νεκρός. suriyegercekleri. Η πληροφορία επιβεβαίωνεται και απο άλλες πηγές οπως ανέφερε δημοσιογράφος της Ynet απο οπου διέρρευσε την είδηση. Αραβόφωνες πηγές επιμένουν ότι είναι άφαντος για 2 μέρες. Ειπώθηκε ότι η γυναίκα του αρχικώς διέρρευσε την είδηση του σοβαρου τραυματισμού του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή