Η φωτογραφία μου
«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Κύμα μαζικής φυγής ξένων επιχειρήσεων από την Τουρκία.

της Ρουμπίνας Σπάθη από την Καθημερινή 

 Η είδηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε το οικονομικό του επιτελείο στα μέσα της εβδομάδας στάθηκε αρκετή για να ανακοπεί η πτώση της τουρκικής λίρας. Καμία από τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου δεν έχει, όμως, έως τώρα κατορθώσει να ανακόψει τη συνεχιζόμενη φυγή των ξένων επιχειρήσεων που, εν μέσω ενός δυσοίωνου συνδυασμού ανησυχητικών οικονομικών στοιχείων και διαρκούς πολιτικής αστάθειας, εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία.Μέχρι στιγμής υπολογίζονται περίπου σε 70. Τελευταία στον μακρύ κατάλογο προστέθηκε η γερμανική εταιρεία φυσικού αερίου EWE AG, η οποία ανακοίνωσε προσφάτως ότι πουλάει τις μετοχές της σε δύο τουρκικές εταιρείες φυσικού αερίου, την Bursagaz και την Kayserigaz. Εχει, μάλιστα, προσλάβει την Barclays για τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους εγχώριους επενδυτές.
 
Η γερμανική ενεργειακή έχει παρουσία στην Τουρκία από το 2007 και είναι ο πάροχος φυσικού αερίου που έχουν επιλέξει περίπου ένα εκατ. Τούρκοι. Καθοριστικός αλλά όχι μοναδικός παράγοντας που διακύβευσε την απόφασή της να φύγει υπήρξε, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η πτώση της τουρκικής λίρας. Και αυτό γιατί η EWE αγοράζει φυσικό αέριο σε δολάρια και όταν το πουλάει στην Τουρκία πληρώνεται με τουρκικές λίρες. Παράλληλα, όμως, η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς στην Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, και συχνά φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ορισμένες ξένες εταιρείες. Στην περίπτωση της EWE, δέκα υπάλληλοί της θεωρήθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν ύποπτοι για συνεργασία με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν και χαρακτηρίστηκαν τρομοκράτες. Εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ φέρεται να έχει απαιτήσει από την EWE να επενδύσει στο δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία δεν είναι παρά μόνον ένα από τα ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα που εγκαταλείπουν την πάλαι ποτέ πολλά υποσχόμενη αγορά της Τουρκίας. Τους δύο τελευταίους μήνες έχουν φύγει από τη γειτονική χώρα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, η καναδική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας SOTA και η αλυσίδα ιταλικών ρεστοράν Carluccio. Παράλληλα, τρεις από τις πιο επιτυχημένες αλυσίδες ενδυμάτων, H&M, Zara και Mango, έκλεισαν πρόσφατα τα εργοστάσιά τους στην Κωνσταντινούπολη. Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν στο πάρκο Γκεζί, έχουν φύγει ή έχουν περιορίσει την παρουσία τους στη γειτονική μας χώρα διεθνείς τράπεζες όπως η HSBC, η UBS και η RBS, μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η Total και η OMV, αεροπορικές όπως η Air France, η Air Canada και η Iberia, αλλά και ξενοδοχεία πολυτελείας στα τουρκικά παράλια. Ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι πάντοτε ο ίδιος, καθώς πολλές επιχειρήσεις επικαλούνται τη μεγάλη αστάθεια στη συναλλαγματική ισοτιμία, άλλες το ότι δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους στόχους τους για την ανάπτυξή τους στη χώρα και άλλες τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Σε όλα αυτά προστίθεται και η κρίση που κατά καιρούς προκαλεί στον τουρισμό της Τουρκίας η εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ξενοδοχείου Canyon Ranch, που έκλεισε το περασμένο έτος. Οπως σχολίασε προσφάτως η διευθύνουσα σύμβουλος του ξενοδοχείου, Σούζαν Ντότσερτι, «πληγώνεται η καρδιά όσων έχουν προσπαθήσει επί χρόνια για την επιχείρησή τους στην Τουρκία, καθώς η τοποθεσία είναι όμορφη, βλέπουμε το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά, αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ έχει πληγεί πολύ ο τουρισμός».


Ο υψηλός πληθωρισμός και η πτώση της λίρας φτωχαίνουν τους Τούρκους

Καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά την οικονομία. Εμμένει στην απόφασή του να διατηρεί με κάθε τρόπο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που για μεγάλο χρονικό διάστημα του χάρισαν υψηλή δημοτικότητα. Τώρα, όμως, η αγοραστική δύναμη των Τούρκων πλήττεται από τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας και τον διψήφιο πληθωρισμό. Προ τριών εβδομάδων, όταν ο Τούρκος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες εκλογές, η αγορά αντέδρασε θετικά. Επικράτησε η προσδοκία ότι έπειτα από μια σύντομη προεκλογική περίοδο θα μπορούσε η κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψιν τις συνεχείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας. Οι εκτιμήσεις διαψεύσθηκαν, καθώς υπερίσχυσαν οι προεκλογικές σκοπιμότητες. Προ ημερών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξήγγειλε νέο πακέτο δαπανών ύψους 5,6 δισ. δολ. Ο ίδιος ο Ερντογάν υποσχέθηκε, άλλωστε, την παροχή εφάπαξ επιταγών στους συνταξιούχους.

Οπως επισήμανε μιλώντας στους Financial Times ο αναλυτής Αττίλα Γεσιλάντ, «οι δαπάνες που ανακοινώνονται καταδεικνύουν ότι θα είναι μόνιμη η ζημία στον προϋπολογισμό».

Κάτι ανάλογο συνέβη την εβδομάδα που πέρασε, όταν ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό του επιτελείο, με αντικείμενο τα δεινά της τουρκικής οικονομίας, την πτώση της λίρας, τον πληθωρισμό και το διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Μόλις διέρρευσε η είδηση, η τουρκική λίρα ανέκαμψε από τις 4,29 τουρκικές λίρες έναντι ενός δολαρίου, στις 4,27 έναντι ενός δολαρίου. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, όμως, οι ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας οδήγησαν τη λίρα σε νέα πτώση, καθώς έκαναν λόγο για αόριστα μέτρα που θα μειώσουν την πίεση από τα υψηλά επιτόκια και από την ισοτιμία, ενώ παράλληλα επαναλάμβαναν την υπόσχεση του Ερντογάν ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη. Την επόμενη μέρα, η λίρα ήταν και πάλι ενισχυμένη κατά 1% έναντι του δολαρίου, καθώς συνεχιζόταν η κινητικότητα της κυβέρνησης, με συναντήσεις ανάμεσα στον Ερντογάν, στον διοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τουρκικών τραπεζών. Ακόμη κι αν το νόμισμα της Τουρκίας σταθεροποιηθεί βραχυπρόθεσμα, έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις του τουρκικού χρέους από μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και πολλοί επενδυτές τείνουν να εγκαταλείψουν τη γειτονική χώρα. Στοιχεία της Τράπεζας της Τουρκίας εμφανίζουν μειωμένες τις καθαρές εισροές κεφαλαίων. Το 2017 περιορίστηκαν στα 4,8 δισ. δολ., καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004.

4 σχόλια:

 1. Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018
  ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ...Οι Αμερικανοί περικυκλώνουν τους Τούρκους:Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 αμερικανικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί...και...όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά....
  Έρχεται το τέλος του Ερντογάν;;;;;
  ------
  Νέα βάση των Αμερικανών δίπλα στις τουρκικές δυνάμεις
  στην Συρία φέρνει τις δύο χώρες πλέον σε οριακό σημείο και όλα μα όλα τα σενάρια είναι ορθάνοικτα.
  Ανατολικά της συριακής πόλης Deir al Zour μεταξύ al Bukamal και al Jalaa οριακά στην ανατολική όχθη του Ευφράτη οι δυνάμεις της Διεθνούς Συμμαχίας που διευθύνουν οι ΗΠΑ, δημιουργούν και νέα στρατιωτική βάση στο Ash Sha’Fah , με σκοπό όπως λένε να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού των δυνάμεων τους για την έναρξη της επιχείρησης της «Καταιγίδας του Κόλπου» για σχεδόν 12 ημέρες.
  Κοντά σε αυτήν την περιοχή οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει εδώ και καιρό το παρατηρητήριο «10» για να ελέγχουν την περιοχή, έτσι Αμερικανοί και Τούρκοι έρχονται πραγματικό πολύ κοντά, κάτι που στην παρούσα φάση είναι σαν «λάδι στην φωτιά».
  Η συσσώρευση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Συρία έρχεται εν μέσω αναφορών για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στο συριακό κράτος.
  Το πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν επικαλούμενο δικές του έγκυρες πηγές, πιστοποίησε ότι δημιουργείται νέα στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην ανατολική επαρχία Deir al-Zor της Συρίας.
  Η βάση, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Badiyeh al-Sha’afa, θα είναι εξοπλισμένη με «προηγμένα στρατιωτικά οπλικά συστήματα», σύμφωνα με τις πηγές.
  Η είδηση έρχεται μια εβδομάδα μετά την δήλωση του Σαρφ Νταρουίς, εκπροσώπου του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Ιεράπολης, ότι ο στρατός των ΗΠΑ είχε δημιουργήσει μια νέα στρατιωτική βάση στη συριακή περιοχή της Ιεράπολης μετά τις απειλές της Άγκυρας ότι θα καταλάμβανε τον έλεγχο της περιοχής.
  Ο Νταρουίς, μιλώντας στο Reuter δήλωσε ότι «μετά την τουρκική επίθεση στο Afrin και την αύξηση της τουρκικής απειλής προς την Ιεράπολη, οι συμμαχικές δυνάμεις δημιούργησαν μια νέα βάση για την παρακολούθηση και την προστασία των συνόρων».
  Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, οι ΗΠΑ έχουν ήδη δημιουργήσει δύο βάσεις στην περιοχή της Ιεράπολης και έχουν αναπτύξει περίπου 300 στρατιώτες.
  Από την πλευρά του, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι και νέα στρατιωτική βάση των ΗΠΑ είχε δημιουργηθεί δίπλα στην πετρελαιοπηγή αλ-Ομάρ στη νοτιοανατολική Ντέιρ αλ-Ζορ, όπου μεταφέρθηκε ποικιλία στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων.
  Στις 28 Μαρτίου 2018, η Τουρκία είχε προειδοποιήσει ότι θα προελάσει με τις δυνάμεις της βόρεια της Afrin προς την Ιεράπολη , αν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) αρνηθούν να αποχωρήσουν από την περιοχή.
  Η Άγκυρα έχει στην μαύρη λίστα το YPG, όπως και το (PKK) τα οποία είναι εκτός νόμου στην Τουρκία ως τρομοκρατικές οργανώσεις.
  Ως γνωστόν όμως από τον Απρίλιο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις είχε δηλώσει σε ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία, αλλά θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του εκεί «για να επιφέρει περισσότερη περιφερειακή υποστήριξη».
  Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 αμερικανικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στη Συρία και λόγω ότι γειτονιάζουν με τα τουρκικά που θέλουν να κινηθούν κατά της Ιεράπολης, όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά...
  ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟ "ΛΑΚΚΟ"
  ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΘΑ ΤΟΝ ΡΙΞΟΥΝ... ΜΕΣΑ.!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Την ώρα που οι Έλληνες χάνουν τα πάντα: Δωρεάν φάρμακα στους… «μετανάστες»

  17 ΜΑΪ, 2018, 13:12

  Κέντρο Υποδοχής – Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης από στελέχη του Ο.Α.Σ.Θ.
  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, η διοίκηση του Οργανισμού, αντιλαμβανόμενη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να ενισχύσει με αυτό τον τρόπο, τα δωρεάν δηλαδή φάρμακα, τις ιατρικές υπηρεσίες στο συγκεκριμένο κέντρο.

  Το προσωπικό του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά φυσικά ευχαρίστησε τη διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ.για την προσφορά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΛΕΣ ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή