«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Μερκατορική Προβολή της Γης (βίντεο)

Ο χάρτης που δείχνει το πραγματικό μέγεθος ηπείρων και χωρών. Δημιουργία του
Hajime Narukawa, από την Ιαπωνία, ο οποίος κέρδισε και βραβείο σχεδιασμού. (κλικ πάνω στο χάρτη)



image
Έχετε προσπαθήσει ποτέ να δώσετε επίπεδη μορφή στη φλούδα ενός πορτοκαλιού; Ασφαλώς είναι αδύνατον να το κάνετε αυτό χωρίς να την παραμορφώσετε. Αυτό το παράδειγμα δείχνει το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι χαρτογράφοι—πώς να προβάλουν μια σφαίρα (τη γη) σε έναν επίπεδο χάρτη.
Όπως γνωρίζουμε, η γη είναι ένα ελλειψοειδές ουράνιο σώμα, εξογκωμένο στον ισημερινό και πεπλατυσμένο στους πόλους.  Θα ήταν πρακτικώς αδύνατον να ταξιδεύουμε, να χαράξουμε μια πορεία και να μετρήσουμε αποστάσεις με ακρίβεια πάνω σε μια κυρτή επιφάνεια όπως είναι η γη. Το πρόβλημα είναι πως η Γη είναι σφαιρική ενώ εμάς μας βολεύουν οι επίπεδοι χάρτες. Έπρεπε, λοιπόν, να απεικονίσουμε τη γη πάνω σε ένα επίπεδο όπως αυτό του χάρτη.  Αλλά δεν είναι δυνατόν να χαρτογραφήσει κανείς μια σφαιρική επιφάνεια πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια χωρίς να υπάρξει κάποια παραμόρφωση.
Εκεί περίπου στα 1400-1500, ήταν σημαντικό να γίνει μια προσπάθεια ακριβούς χαρτογράφησης του κόσμου, ώστε οι θαλασσοπόροι να φθάνουν πιο εύκολα στον προορισμό τους ακολουθώντας ευθείες γραμμές . Και αφού λοιπόν η παραμόρφωση είναι αναπόφευκτη, έπρεπε να βρεθεί μια μορφή παραμόρφωσης που να είναι χρήσιμη.

Ο Φλαμανδός Μερκάτορ έλυσε το πρόβλημα καθιερώνοντας το 1568  ένα σύστημα το οποίο είναι σήμερα γνωστό ως μερκατορική προβολή. Αν φανταστούμε τη γη σαν μια διάφανη σφαίρα, τυλιγμένη με ένα χαρτί που σχηματίζει κύλινδρο γύρω από αυτήν και ένα δυνατό φως τοποθετημένο ακριβώς στο κέντρο της σφαίρας, τότε θα δούμε ότι σχηματίζονται σκιές από τη στεριά στο εσωτερικό μέρος του κυλίνδρου. Ο κύλινδρος, αν ξετυλιχθεί, θα φέρει έναν παγκόσμιο χάρτη, οπότε  θα έχουμε την απεικόνιση της γης πάνω στο επίπεδο του ξετυλιγμένου χαρτιού του κυλίνδρου.  Ο παγκόσμιος αυτός   χάρτης,  ονομάστηκε Μερκατορικός χάρτης. Είναι η κυλινδρική προβολή στους  χάρτες που χρησιμοποιούμε, που είναι βασισμένοι σε αυτή που λέμε Μερκατορική Προβολή (από την λατινική μορφή του ονόματος του Κρέμερ, Μερκάτωρ).

Τους χάρτες που σχεδίασε με τη νέα του τεχνική, ο Μερκάτωρ τους εξέδωσε σε βιβλίο. Και για εξώφυλλο έβαλε τον Άτλαντα, τον Τιτάνα της ελληνικής μυθολογίας, να κρατά τον κόσμο στους ώμους του. Και έτσι καθιερώθηκε όλα τα βιβλία με χάρτες να ονομάζονται άτλαντες. Η κληρονομιά του Μερκάτορα εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής μας. Για παράδειγμα, όποτε συμβουλευόμαστε κάποιον άτλαντα ή χρησιμοποιούμε το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης GPS, ωφελούμαστε από το μόχθο του Μερκάτορα, ενός αξιοθαύμαστου ανθρώπου που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του επιδίωκε να γνωρίσει τη χρονική και τη γεωγραφική του θέση. Μια έκδοση της Μερκατορικής προβολής χρησιμοποιείται στους ψηφιακούς χάρτες της Google.

Η Μερκατορική Προβολή είναι λοιπόν πολύ χρήσιμη στους θαλασσοπόρους, γιατί η πορεία ενός πλοίου που ταξιδεύει σταθερά προς μία κατεύθυνση είναι μία ευθεία γραμμή στην μερκατορική προβολή, ενώ σε κάθε άλλο είδος προβολής η πορεία του εμφανίζεται καμπυλωμένη. Είναι πολύπλοκο πράγμα οι ναυτικοί υπολογισμοί, και φαίνεται ότι η απλότητα της ευθείας ήταν κάτι που επιλέχθηκε με ανακούφιση.

Ωστόσο, η απεικόνιση της γης πάνω στο επίπεδο μερκατορικού  χάρτη παρουσιάζει μια τεράστια παραμόρφωση όσο απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό και πλησιάζουμε προς τους πόλους. Έτσι, ο Νότιος  Πόλος για παράδειγμα, που στην ουσία είναι μια μικρή σχετικά έκταση γης, στο χάρτη, καταλαμβάνει όλο το πλάτος του. Η Γροιλανδία φαίνεται να είναι τρεις φορές πιο «φαρδιά» επάνω στο χάρτη απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Η πραγματική έκταση της Γροιλανδρίας είναι 2.106 Km2, σε Μερκατορικούς όμως χάρτες φαίνεται ότι είναι 30.106 Km2.

Στους μερκατορικούς  χάρτες που χρησιμοποιούμε, 
Η Γροιλανδία φαίνεται περίπου το ίδιο μέγεθος με την Αφρική,  ενώ στην πραγματικότητα η Γροιλανδία  μπορεί να χωρέσει μέσα Αφρική περίπου 14 φορές,
Η Ευρώπη (χωρίς τη Ρωσία) φαίνεται λίγο μόνο  μεγαλύτερη από τη Νότια Αμερική, ενώ στην πραγματικότητα η  Νότια Αμερική έχει τη διπλάσια σχεδόν  έκταση  της Ευρώπης,
Η Αλάσκα μοιάζει  τόσο μεγάλη όσο σχεδόν οι ηπειρωτικές ΗΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα η Αλάσκα μπορεί να χωρέσει μέσα στις ηπειρωτικές ΗΠΑ περίπου τρεις φορές,
Η  Ανταρκτική επισκιάζει όλες τις ηπείρους, ενώ στην πραγματικότητα η  Ανταρκτική   μοιάζει με τη δεύτερη σε μέγεθος  μικρότερη ήπειρο.

Οι Μερκατορικοί χάρτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγκρίσεις επιφανειών.  Μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι η πιστότητα των γωνιών.  Η Λοξοδρόμος, η καμπύλη που τέμνει με την ίδια γωνία όλους τους μεσημβρινούς και διατρέχει τη γήινη επιφάνεια ως ελικοειδής γραμμή, στους Μερκατορικούς χάρτες απεικονίζεται ως ευθεία γραμμή. Τα πλοία για μεγάλα ταξίδια χρησιμοποιούν τέτοιους χάρτες, γιατί η γραμμή πλεύσεως χαράσσεται εύκολα σε ευθείες γραμμές, σε αντίθεση με την Ορθδρόμο, που τέμνει τους μεσημβρινούς με διαφορετική γωνία. Δεδομένων των παραμορφώσεων, το πλεονέκτημα της προβολής αυτής είναι ότι ελαχιστοποιούνται οι παραμορφώσεις στη ζώνη του κεντρικού μεσημβρινού, ενώ η παραμόρφωση μεγαλώνει όσο απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό και πλησιάζουμε προς τους πόλους.

Στην Ελλάδα, που βρίσκεται σχετικά κοντά στον Ισημερινό,  είναι της τάξης των 4.000.000 μέτρων.

Για την ελαχιστοποίηση των  παραμορφώσεων και τη διατήρηση των σχημάτων στο χάρτη  βασιζόμαστε στο  γεωδαιτικό πρότυπο WGS-84 (World Geodetic System) με το οποίο ο  πολιτισμός μας καθόρισε  το τελικό γεωδαιτικό ελλειψοειδές αναφοράς το 1980  (αναθεωρήθηκε τελευταία φορά το 2004). Συγκεκριμένα , με  την XVII Γενική Συνέλευση της IUGG στην Καμπέρα υιοθέτησε το  γεωδαιτικό ελλειψοειδές αναφοράς διαστάσεων a = 6378137 και F = 1/ 298,25722, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα στο ΕΓΣΑ 87 και στο HEPOS. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η ανάγκη για ένα νέο παγκόσμιο σύστημα γεωδαιτικών ήταν γενικά αναγνωρισμένη, τόσο από τη γεωδαιτική κοινότητα, όσο και από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Το νέο Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα  WGS 84 που αποτελεί το σύστημα αναφοράς και πλέον χρησιμοποιείται από το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, είναι γεωκεντρικό και σε παγκόσμιο επίπεδο η απόκλισή του υπολογίζεται εντός του εύρους του  ± 1 m. Το σύστημα αυτό που έχει επικρατήσει παγκοσμίως και χρησιμοποιείται ευρύτατα, υλοποιείται μέσω των δορυφόρων του συστήματος GPS. Όλοι οι δέκτες GPS το υποστηρίζουν  και οι αρχικές (default) ρυθμίσεις τους αναφέρονται σε αυτό το σύστημα.  Η επιλογή αυτή ελαχιστοποιεί τις παραμορφώσεις του παγκόσμιου χάρτη. Στην Ελλάδα  οι παραμορφώσεις κλίμακας είναι ομοίως στο 99% – μικρότερες από 670 μέρη στο εκατομμύριο -, και επιπρόσθετα παρέχει και το σημαντικό πλεονέκτημα της συμμορφίας, δηλ. της διατήρησης των σχημάτων στο χάρτη. 


Σε κατακλείδα, είναι αδύνατο η σφαιρική επιφάνεια της Γης να απεικονιστεί σε επίπεδο με όλα τα πλεονεκτήματα της υδρογείου σφαίρας, δηλαδή με ταυτόχρονη πιστότητα στην έκταση, στις γωνίες και στις αποστάσεις.  Κατά συνέπεια, σε μια προβολή είναι δυνατόν να έχουμε πιστότητα μόνον της έκτασης ή των γωνιών, ή των αποστάσεων.  Προβολή που να έχει πιστότητα σ’ όλη της την έκταση δεν υπάρχει. Με κάθε προβολή της σφαιρικής επιφάνειας σε επίπεδο εμφανίζονται σφάλματα (παραμορφώσεις), τα οποία είναι τόσο μεγαλύτερα, όσο μεγαλύτερο είναι το τμήμα της προβαλλόμενης επιφάνειας. Και κάπως έτσι, οι  παραμορφώσεις στους δημοφιλείς  Μερκατορικούς χάρτες που χρησιμοποιούμε  παραμένουν. Η  Γροιλανδία εξακολουθεί να δείχνει το ίδιο μεγάλη με την Αφρική, η Ευρώπη λίγο μεγαλύτερη από τη Νότια Αμερική, η Αλάσκα τόσο μεγάλη όσο οι ηπειρωτικές ΗΠΑ και οι πάγοι της Ανταρκτικής καλύπτουν το κάτω μέρος τής οθόνης μας κάθε φορά που ανοίγουμε τους  Google Maps.

πηγή






Διαβάστε οπωσδήποτε και εδώ:
antikleidi.com: Όταν δείτε αυτούς τους χάρτες, η άποψή σας για τον κόσμο θ΄αλλάξει!
 

6 σχόλια:

  1. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ. ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοφούλα μας! Καλησπέρα!
    Ενδιαφέρον και πολύ μάλιστα. Αν σκεφτείς ότι 3μισι Γερμανίες χωράνε μέσα στην Τουρκία, αυτό εξηγεί σαφώς κάτι παραπάνω και σε άλλα επίπεδα σύγκρισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτος αναρτησης. Ενα καλωσορισμα για το καλοκαιρι και μια ευχη. Ναρθη καλοκαιρι για την Ελλαδα μας.

    https://www.youtube.com/watch?v=zB7JC-CgYGI&ab_channel=stef2012bg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έρθει κύριε Ahoy,
      γι αυτό να είστε σίγουρος. Θα περάσουμε όμως κι από άλλα μεγάλα κύματα πριν γίνει αυτό.
      υπέροχο το μουσικό κομμάτι. Σας ευχαριστούμε πολύ!

      Διαγραφή
    2. Θα έρθει όταν θα έχουν ξεπουλήσει το έθνος μας. Όταν θα μας έχουν φτωχοποιήσει και όταν θα προσπαθεί μια δεξιά Ελληνική και Χριστιανική κυβέρνηση να ανατάξη και πάλι την Ιερή αυτή χώρα!
      Τότε είναι που θα βάζουν και πάλι τους χρήσιμους ηλίθιους να φωνάζουν για εργάτες χωρίς αφεντικά!

      Εφόσον θα έχουν ξεπουλήσει οι κομμουνιστές όλων των αποχρώσεων (ΜΠΛΕ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ) τα πάντα όλα στα τραπεζιτικά αφεντικά τους , όπως έκαναν σε όλες τις πρώην κομμουνιστικές δικτατορίες , από που θα βρεί έσοδα το ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ εθνικό κράτος για ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΛΠ; Από τους φόρους ΧΡΉΣΙΜΕ ΗΛΊΘΙΕ , εργάτη χωρίς αφεντικά;

      Αντε τώρα τρέχα , εργάτη πολέμα σου πίνουν το αίμα οι ...δεξιοί μπουρζουάδες με το μπουρί της σόμπας!!!

      Από το “Δεν Πληρώνω” σε αυξήσεις 150% των διοδίων στην Εγνατία με φόντο το ξεπούλημά της μέσω ΤΑΙΠΕΔ

      Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apo-to-den-plhrwnw-se-aujhseis-150-twn-diodiwn-sthn-egnatia-stocheuoun-sto#ixzz5I6J1uQSQ

      Βλέπεις τι χρειάζονται τα πάρτι των αριστερών και η συνεχόμενη αναμόχλευση εθνικών θεμάτων;
      Οι χρήσιμοι ηλίθιοι δεν παίρνουν χαμπάρι τίποτα.

      ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΣΙΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΟΥ(ΜΜΟΥ)ΝΙΣΤΕΣ

      Η μνημονιακή συγκυβέρνηση παραδίδει όλη την δημόσια περιουσία ενέχυρο στους διεθνείς τοκογλύφους!

      Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/olh-h-dhmosia-periousia-enechuro-stous-diethneis-tokoglufous#ixzz5I6KzsX8E

      ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΞΗΓΗΕΣΩΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ
      ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!

      Διαγραφή
  4. Σπαζοκεφαλιές για επιστήμονες τοπογράφους μηχανικούς που χάθηκαν και αυτοί όπως και όλοι οι άλλοι επιστήμονες!
    Χάθηκαν εξαιτίας της υπερπαραγωγής πτυχιούχων!
    Χάθηκαν εξαιτίας τις ισοπεδωτικής λογικής της αριστεράς , που θέλει τους ανθρώπους αμόρφωτους σκλάβους για να διαιωνίζεται η κυριαρχία της αιμοσταγούς φοροληστρικής αριστεράς και των κομουνιστών μαριονετών που αυτή τοποθετεί παγκόσμια ως τοποτηρητές!
    Διότι ως είναι γνωστό τοις πάσι , άλλο πτυχιούχος και άλλο επιστήμων.
    Άλλη μια απόδειξη της κομμουνιστικής μεταπολίτευσης η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις λενινιστικές διδαχές. Τι είχε πει ο παρανοϊκός αυτός δολοφόνος λένιν;
    Μοιράζουμε πτυχία ΟΧΙ ΓΝΩΣΕΙΣ!
    Αυτό κάνουν στην Ελλάδα μας συνεχώς από τουλάχιστον τον Β.Π.Π. και έπειτα, ουσιαστικά από την εποχή του αριστερού "εθνάρχη" μπενι σελόν με ένα διάλλειμα επι Ελληνοχριστιανικής κυβερνήσεως Μεταξά και Παπαδόπουλου!

    Τι μου θύμισες...
    Να είσαι πάντα καλά και να μας ξαφνιάζεις ευχάριστα.
    Διότι άριστο είναι να ξεφεύγουμε και λιγουλάκι από την αριστερή καταχνιά και την δύσοσμη βρωμερή θανατηφόρα σαπίλα της που μολύνει εδώ και εκατό τουλάχιστον χρόνια την Ιερή αυτή Ελληνοχριστιανική γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή