«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Βρέθηκε ο ύποπτος για τη φωτιά που κατέστρεψε το Μάτι [Ηθελε να κάψει ξύλα με ανέμους 8 μποφόρ...] - «Στο 85,93% των επιβεβαιωμένων εμπρησμών δεν παραπέμφθηκε κανένα φυσικό πρόσωπο στη Δικαιοσύνη» [του Κώστα Ζαφειρόπουλου]

Σχόλιο Αυτόλυκου: Μάς μείνανε τά όπλα λέιζερ από δορυφόρους, ή από εξωγήινους!

Βρέθηκε ο ύποπτος για τη φωτιά που κατέστρεψε το Μάτι -Ηθελε να κάψει ξύλα με ανέμους 8 μποφόρ...

Από εγκληματική αμέλεια ενός ασυνείδητου κατοίκου του Νταού Πεντέλης φαίνεται ότι ξεκίνησε η φωτιά που κατέστρεψε το Μάτι και εξαιτίας της οποίας θρηνούμε 93 νεκρούς.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα των πυροσβεστών επιβεβαιώνονται οι πρώτες πληροφορίες, ότι δηλαδή η φωτιά που κόστισε τη ζωή σε 93 άτομα οφείλεται πιθανότατα σε εμπρησμό από αμέλεια.
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο των καταθέσεων και άμεσα θα στείλουν την δικογραφία στον εισαγγελέα, για την άσκηση ποινικών διώξεων. Από το υλικό που έχουν συλλέξει φέρεται να επιβεβαιώνεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από κάτοικο που προσπάθησε να κάψει, με ανέμους 8 μποφόρ και θερμοκρασίες 39 βαθμών Κελσίου... έναν σωρό με ξύλα και κλαδιά, σε σημείο στο Νταού Πεντέλης.
Στον φάκελο της υπόθεσης, μάλιστα, υπάρχουν καταθέσεις περιοίκων οι οποίοι αναφέρουν ότι το πρωί της 23ης Ιουλίου είδαν τον συγκεκριμένο κάτοικο να βάζει φωτιά στα ξύλα. Ενώ πυροσβέστες επισημαίνουν ότι τη στιγμή της άφιξής τους στο σημείο της εκδήλωσης της φωτιάς εντόπισαν σωρό με ξύλα και υπολείμματα καύσης που ο ύποπτος είχε προσπαθήσει να σβήσει, ρίχνοντας νερό και κρύβοντας με πέτρες την εστία της φωτιάς. Ο ύποπτος, γνωστός φυσικά στις αρχές, ήταν εκείνος που από την πρώτη στιγμή διέδιδε ότι εντόπισε κομμένο καλώδιο από στύλο της ΔΕΗ, το οποίο πέταγε σπινθήρες. Η προανάκριση που διενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί.

πηγή



«Στο 85,93% των επιβεβαιωμένων εμπρησμών δεν παραπέμφθηκε κανένα φυσικό πρόσωπο στη Δικαιοσύνη». Από τον Κώστα Ζαφειρόπουλο [Πηγή: www.doctv.gr]
«Στο 85,93% των επιβεβαιωμένων εμπρησμών δεν παραπέμφθηκε κανένα φυσικό πρόσωπο στη Δικαιοσύνη». 

Από τον Κώστα Ζαφειρόπουλο
  

Αν και οι περισσότερες καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποδίδονται σε εμπρησμό, σπάνια οι φυσικοί, πόσω μάλλον οι ηθικοί, αυτουργοί εκτίουν ποινή φυλάκισης ύστερα από τη σύλληψή τους. Οι περισσότερες έρευνες και μελέτες για τη δικαστική εξέλιξη των συγκεκριμένων υποθέσεων οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: ο εμπρησμός στην Ελλάδα παραμένει ένα διαχρονικό, ατιμώρητο έγκλημα.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 1997 έως το 2004 καταδικάστηκαν για εμπρησμό σε δάσος 1.502 άτομα, εκ των οποίων τα 45 ήταν ανήλικοι. Δύο στους τρεις καταδικασθέντες (947 άτομα) πέτυχαν αναστολή εκτέλεσης ποινής, ενώ οι 464 ποινές ήταν εξαγοράσιμες και τελικά 90 άτομα συνολικά εξέτισαν την ποινή τους. Μόλις το 6% όσων καταδικάστηκαν για εμπρησμό (είτε εκ προθέσεως είτε εξ αμελείας) κρατήθηκαν σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα. Από εκείνα τα στοιχεία προέκυπτε ότι το 90% των δραστών είναι άντρες, στοιχείο που διατηρείται έως και σήμερα. Οι περισσότερες ποινές που επιβλήθηκαν μέχρι το 2007 ήταν της τάξης του ενός μήνα ή των τριών μηνών, ενώ λίγοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μεγαλύτερη του ενός έτους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, πρώην υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος, που αφορά διάστημα τριών ετών, η προανάκριση σε υποθέσεις εμπρησμού ολοκληρώθηκε σε ποσοστό μόλις 14,07%. Με άλλα λόγια, στο 85,93% των επιβεβαιωμένων εμπρησμών δεν παραπέμφθηκε κανένα φυσικό πρόσωπο στη Δικαιοσύνη. Από όσους παραπέμφθηκαν, καταδικάστηκε το 16,2%. Και από αυτούς, το 72,9% είδε την ποινή του να αναστέλλεται και το 26,5% να μετατρέπεται. Με την εξαίρεση των γεγονότων της Ηλείας το 2007, για την οποία υπήρξε εκτενής κάλυψη από τα ΜΜΕ, σπάνια δημοσιεύονται δικαστικές αποφάσεις σχετιζόμενες με πυρκαγιές.

Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις πυρομανών που καταλήγουν σε ψυχιατρικές δομές. Ξεχωρίζουμε ορισμένες περιπτώσεις που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια τον Τύπο:

 -Στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού βρίσκεται έγκλειστος ένας 26χρονος Ροδίτης που το 2015 έβαλε φωτιά στην αίθουσα του Πρωτοδικείου της Ρόδου, ενώ κατηγορείται και για άλλους 17 εμπρησμούς σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια από το 2010 έως το 2014. Μεταξύ άλλων είχε βάλει φωτιά σε γραφεία του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, της Χρυσής Αυγής, του τουρκικού προξενείου, σε εκκλησία, στο πανεπιστήμιο και σε ένα συμμαχικό νεκροταφείο.


- Τον Απρίλιο του 2015 ένας 40χρονος που έβαζε φωτιά για να βλέπει τους… πυροσβέστες να τρέχουν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών χωρίς αναστολή για δύο πυρκαγιές που είχε βάλει στον Βύρωνα το 2014.
- Τον Μάιο του 2013 ένας 33χρονος ταξιτζής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για πρόκληση 28 πυρκαγιών, από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου του 2012, στην περιοχή της Τριφυλίας. Κρατήθηκε στην Ψυχιατρική Φυλακή του Κορυδαλλού.
- Σε 12 έτη φυλάκισης άνευ χρηματικού προστίμου καταδικάστηκε το 2013 ένας 25χρονος, γιος πυροσβέστη, ο οποίος έβαλε 14 πυρκαγιές τη διετία 2011-2012 στα Καρδάμυλα της Χίου. Άσκησε έφεση. Ακόμα κρατείται στην ψυχιατρική κλινική Κορυδαλλού.


Τι λέει ο νόμος:

 - Εμπρησμός (άρθρο 264 του Ποινικού Κώδικα): «Όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, β) με κάθειρξη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, γ) με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών, αν στην περίπτωση του στοιχείου β’ επήλθε θάνατος».


- Εμπρησμός σε δάση (άρθρο 265 Ποινικού Κώδικα): «1. Με την επιφύλαξη της βαρύτερης τιμωρίας κατά τους όρους του άρθρου 264, όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ. Δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής που επιβλήθηκε και η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της. Αν η πράξη είχε ως επακόλουθο να εξαπλωθεί η φωτιά σε μεγάλη έκταση, επιβάλλεται κάθειρξη. 2. Αν η πράξη τελέστηκε από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών».
- Εμπρησμός από αμέλεια (άρθρο 266 Ποινικού Κώδικα): «1. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση. 2. Επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 2.900 μέχρι 29.000 ευρώ, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. Μετατροπή της ποινής που επιβλήθηκε δεν επιτρέπεται».
- Άρθρο 267: «Ο υπαίτιος της πράξης του άρθρου 266 απαλλάσσεται από κάθε ποινή αν με την ελεύθερη θέλησή του καταστείλει ο ίδιος την πυρκαγιά ή με τη γρήγορη αναγγελία του προς την αρχή δώσει αφορμή για την καταστολή της».

πηγή

6 σχόλια:

  1. ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΛΕΝΕ ΣΑΣ ΣΙΧΑΘΗΚΑΜΕ ΦΟΝΙΑΔΕΣ.ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΛΕΞΗ.ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΕΧΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΡΙΧΝΕΤΕ Ο ΕΝΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ ΓΙΝΑΤΕ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nα πως προξενουντε τα ολοκαυτωματα σημερα και αφηστε τις μ%&#(ιες στη μπαντα για καποια γιαγια η παπου που αναψε καρβουνα για μπαρμπερκιου μια που ηρθαν τα εγγονια απο την Αθηνα. Συμετειχατε σε σχεδιο δολοφονιας του Ελληνικου λαου κι* ενας Θεος ξερει για ποιους σκοτινους στοχους των εχθρων του εθνους. Ιδου η μεθοδος και τροπος.

    https://twitter.com/HungryTrucker/status/1025088027859640320

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να ομολογήσω ότι ταυτίζομαι περισσότερο με τη δική σου γνώμη, κι ας με συγχωρέσει ο Αυτόλυκος.

      Διαγραφή
  3. Κώστα σου επισυνάπτω αυτό το έχω στείλει σε όλους για να μιλάμε σε πραγματική βάση κατά προσέγγιση δπ
    https://filonoi.gr/2018/08/10/listes-nekron-ki-alla-anekdota/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο σκαμνί ο γιος του Πάριου για εμπρησμό!... «Έτρεμα από τον Φόβο μου»... Διαβάστε πως ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ με βάση την εμπειρία του τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ για την τραγωδία στο ΜΑΤΙ...!!!
    ΣΤΟΧΟΣ - 10 Αυγούστου - 0



    Στα δικαστήρια βρέθηκε ο Χάρης Βαρθακούρης με την κατηγορία του εμπρησμού. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο τραγουδιστής και γιος του Γιάννη Πάριου μέσω facebook, με αφορμή την φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

    «Πριν 5 μήνες κλήθηκα αυτεπάγγελτα με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας. Δεν θα σας κρύψω ότι έτρεμα από το φόβο μου κι ας με καθησύχαζε ο δικηγόρος μου ότι τέτοιες υποθέσεις «είναι ρουτίνα»», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο Χάρης.

    Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του...





    Τι να πει κανείς; Δεν υπάρχουν λόγια...

    Όταν, κατά σύμπτωση, πάλι μήνα Ιούλιο (του 2014), κάηκε το σπίτι μας ενώ, ευτυχώς, λείπαμε οικογενειακώς διακοπές, παρόλο που η έκθεση της πυροσβεστικής ανέφερε ότι δεν φέραμε καμία ευθύνη, πριν 5 μήνες κλήθηκα αυτεπάγγελτα με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας. Δεν θα σας κρύψω ότι έτρεμα από το φόβο μου κι ας με καθησύχαζε ο δικηγόρος μου ότι τέτοιες υποθέσεις «είναι ρουτίνα».
    Ήταν η πρώτη (κι εύχομαι η τελευταία) φορά που είδα αίθουσα δικαστηρίου από κοντά. Απεδείχθη όντως μια τυπική διαδικασία 10 λεπτών και το μόνο που κρατάω από αυτή την εμπειρία είναι ότι κρίθηκα αθώος.

    Γιατί το γράφω όλο αυτό:

    διότι ακόμα και σε μια, αποδεδειγμένα, (με πραγματογνωμοσύνη της πυροσβεστικής) φωτιά που δεν έφταιγε κανείς παρά μόνο η... κακιά στιγμή (συνεχείς αυξομειώσεις τάσης, πολλές διακοπές ρεύματος, εκείνο το καλοκαίρι τουλάχιστον, βάλε ισως ελαττωματικά καλώδια, φυσιολογική φθορά από το χρόνο κτλ) το κράτος έψαξε να βρει κάποιον να του αποδώσει ευθύνες. Στην τελική, ακόμα και που δεν έφταιγα, είχα ήδη «εκτίσει την ποινή μου» χάνοντας μέσα σε λίγες ώρες τους κόπους μιας ζωής.
    Τίποτα όμως που δεν αντικαθίσταται,
    μόνο -και χτυπάω ξύλο- υλικά αγαθά.

    Στην περίπτωση της τραγωδίας την περασμένη Δευτέρα, πώς γίνεται να μην φέρει ευθύνη κανείς; Πώς γίνεται αυτοί που είναι στις καίριες θέσεις να νίπτουν τας βρωμοχείρας τους; Πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι έκαναν εγκαίρως ο,τι ήταν δυνατό ή προβλεπόμενο;
    Είναι τουλάχιστον άκομψο, όταν έχει χαθεί ΕΣΤΩ ΜΙΑ ζωή, να λες, μέσες-άκρες, “κάναμε ότι ξέραμε και μπορούσαμε, οπότε είμαστε εντάξει με τη συνείδησή μας”.

    Δεν συζητάω για την περίπτωση που οι ζωές είναι πολλές δεκάδες, που έφυγαν άδικα και μαρτυρικά, στα καλά καθούμενα, στις διακοπές τους, εν μέσω καλοκαιριού, ανεμελιάς και ξεκούρασης.

    Πώς γίνεται να μην παραιτείται ένας, ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ (!!) ΑΠΟ ΕΥΘΙΞΙΑ ρε αδελφέ;;;





    Τέτοια εμμονή και καψούρα με την «καρέκλα»; Τέτοια προσκόλληση στην εξουσία; Στην Ιαπωνία θα είχε ήδη κάνει, δημοσίως, χαρακίρι όλοκληρη η κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό.

    Τελικά δεν φταίει κανείς; Μόνο οι καιρικές συνθήκες, η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και οι...πράκτορες της Στάζι και της KGB;

    Θέλω να ξέρω για να μη συγχίζομαι χωρίς λόγο, αν μη τι άλλο!

    Για μια ακόμα φορά, βαθύτατα, ειλικρινέστατα και θερμότατα συλλυπητήρια σε ολο τον κόσμο που έχασε συγγενείς, φίλους, γνωστούς, γείτονες, συμμαθητές, συναδέλφους αλλά πολύ πολύ περισσότερο σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους. Πονάει η καρδιά μου γι’αυτους τους ανθρωπους και δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς. Ολες αυτές οι αθώες ψυχούλες είναι τώρα αγγελουδάκια κι εύχομαι να αναπαυθούν εν ειρήνη.

    Ποτέ ποτέ ποτέ ξανά να μη συμβεί τέτοιο κακό, πουθενά και σε κανέναν.... παρά μόνο σε αυτούς που έβαλαν τις φωτιές (επιτρέψτε μου και συγχωρείστε με)

    https://www.stoxos.gr/2018/08/blog-post_260.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή