Ποιοι καίνε τον πλανήτη; Αυτό είναι το έμμεσο ερώτημα που απευθύνει η NASA από την ιστοσελίδα της δείχνοντας ένα χάρτη με τις δασικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, χάρτης που προκαλεί πραγματικό σοκ.
Όπως αναφέρει η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος οι κόκκινες βούλες στο χάρτη είναι δασικές πυρκαγιές με τα στοιχεία να έχουν ληφθεί με δορυφορικές φωτογραφίες στο υπέρυθρο φάσμα.
Η Αφρική φαίνεται να συγκεντρώνει τις πιο πυκνές πυρκαγιές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στη Νότια και Βόρεια Αμερική στην Αυστραλία και στην Ευρώπη, η βόρεια περιοχή της οποίας φέτος το καλοκαίρι επλήγη από ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών.
Βέβαια, όπως σημειώνεται, πολλές από αυτές τις φωτιές είναι αποτέλεσμα χωρικών που βάζουν φωτιές σε ξερά χόρτα για να καθαρίσουν τα χωράφια τους αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Μείωση της ποιότητας του αέρα.
Στη Νότια Αμερική και ειδικά στη Χιλή υπήρξε ένας τρομακτικός αριθμός δασικών πυρκαγιών.
Στην Καλιφόρνια το ίδιο. Στη Σουηδία το ίδιο.
Σε μελέτη που πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα αναφέρεται:
«Εκτός από τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, τους υψηλούς ανέμους και τα τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίοι είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συνεισφέρουν στην επιδημία των πυρκαγιών) η κεντρική Χιλή για παράδειγμα, η οποία περνά μια περίοδο ξηρασίας, ένα μεγάλο μέρος των δασών της έχει καλυφθεί από πιο εύφλεκτη βλάστηση».
Στη Βραζιλία οι φωτιές στα δάση προέρχονται τόσο από φυσικά αίτια όσο και από φωτιές που βάζουν οι ίδιοι οι αγρότες προκειμένου να αποψιλώσουν περιοχές τις οποίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς.
Το πρόβλημα με αυτές τις φωτιές είναι τίθενται γρήγορα εκτός ελέγχου καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν μια τέτοια κατάσταση.
Στην Αυστραλία το ίδιο φαινόμενο, με τις καιρικές συνθήκες να αλλάζουν τα καλοκαίρια γίνονται μεγαλύτερα σε διάρκεια και με πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες.
Στη βόρεια Ευρώπη το ίδιο. Για πρώτη φορά η Σουηδία είχε την εμπειρία τόσο έντονων σε ισχύ και διάρκεια δασικών πυρκαγιών.
Στην Ελλάδα η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι είχε ως βασική αιτία τον σφοδρό νοτιοδυτικό άνεμο κάτι ιδιαίτερα σπάνιο αν όχι πρωτοφανές για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Γεγονός είναι ότι οι καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος συνεισφέρουν στην παγκόσμια επιδημία δασικών πυρκαγιών με την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των επιπέδων οξυγόνου στην ατμόσφαιρα.
Στο Καναδά για παράδειγμα η ποιότητα του αέρα (δηλαδή τα επίπεδα οξυγόνου) έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα.
Τι σημαίνει όμως η μείωση των επιπέδων οξυγόνου; Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι κάτι τέτοιο έχει ως στόχο τη μείωση της αντίδρασης του σύγχρονου ανθρώπου σε ότι του επιβάλλεται. Η απειροελάχιστη αυτή –ακόμη- μείωση των επιπέδων οξυγόνου, δεν έχει συμπτώματα δεν μπορεί να την αντιληφθεί κανείς. Σε συλλογικό επίπεδο παίρνει μεγάλες διαστάσεις και η καθοδήγηση των μαζών είναι ευκολότερη.
Πρόκειται για ένα πείραμα γεωμηχανικής, ελέγχου του καιρού ή ένα φυσικό φαινόμενο που είναι απόρροια της ανθρώπινης επέμβασης στον καιρό; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια αυτή τη στιγμή, αλλά η παγκόσμια επιδημία των δασικών πυρκαγιών παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου