«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Γιατί η 28η Οκτωβρίου 1940, ημέρα έναρξης του πολέμου, έχει μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

του Επαμεινώνδα Πανά, σ.καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Ω Έλληνες, ω θείαι ψυχαί Που εις τους μεγάλους κινδύνους
φανερώνετε ακάμαντον ενέργειαν Και υψηλήν φύσιν…»
Ανδρέας Κάλβος: «Τα Ηφαίστεια»
 
Η Ελληνική ιστορία είναι πλούσια σε κατορθώματα και δόξες. Ο Ερρίκος Στίμψον αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Έχει πλέον αποδειχθεί καθαρά, ότι το πνεύμα των Ηρώων της Ελλάδος, που εκέρδισαν την αθανασίαν εις τας Θερμοπύλας, επιζεί, δια μέσου των αιώνων, εις τον λαόν της χώρας αυτής».

Η επισήμανση του Στίμψον αποτελεί διαχρονική αλήθεια. Κάθε φορά που η Πατρίδα αντιμετωπίζει εχθρικές περιστάσεις, πάντα το ίδιο πνεύμα ηρωισμού εμφανίζεται.

Λόγω των ημερών ας ξαναφέρουμε στη μνήμη μας πως ένας Έλληνας Πρωθυπουργός, ο αείμνηστος Ιωάννης Μεταξάς έδωσε τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν όλοι οι Έλληνες ακόμα κοιμόντουσαν, την απάντησή του στον πρεσβευτή του φασισμού. Ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ιστορικό «ΟΧΙ».
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (άλλοτε αρχηγός της ΕΡΕ) μη-υποστηρικτής του Ι. Μεταξά, στο βιβλίο του «Τα Χρόνια του Μεγάλου Πολέμου» γράφει χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να είμεθα χωρίς άλλο ευγνώμονες εις τον Ιωάννη Μεταξά διότι είπε ολομόναχος στο σκοτάδι της νυχτός το μέγα ΟΧΙ. Λέγουν όσοι αντιμετωπίζουν με εμπάθεια και αυτά τα ανάγλυφα γεγονότα της Ιστορίας, ότι το ΟΧΙ δεν το είπε ο Μεταξάς, ότι το είπε ο λαός.
Ναι, το είπεν ο λαός, αλλά αφού το είχεν ειπεί ο Μεταξάς.
Ο ατυχής και συμπαθής Εμμανουέλε Γκράτσι εξύπνησε την Τρίτην πρωινήν τον Μεταξάν και όχι τον Ελληνικόν λαόν. Εάν έλεγεν ο Μεταξάς ΝΑΙ, πώς θα έλεγεν ΟΧΙ ο Ελληνικός λαός, που θα εξυπνούσε αργότερα;
Θα το έλεγε βέβαια μέσα του και θα το εξεδήλωνε έμπρακτα, όταν θα οργάνωνε μυστικά την αντίστασή του.
Αλλά το Βορειοηπειρωτικόν έπος δεν θα εγράφετο ποτέ.
Ας είμεθα λοιπόν τίμιοι απέναντι της Ιστορίας.
Το μεγάλο ΟΧΙ είναι πράξις του Ιωάννου Μεταξά.»

Η απάντηση που έδωσε ο Ιωάννης Μεταξάς στον πρέσβη της Ιταλίας, ενσάρκωνε την θέληση και τον πόθο του Έθνους.
Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι ένας ακόμη κρίκος της αλυσίδας της Ιστορίας των «ΌΧΙ» των Ελλήνων σε μια σειρά επιδρομέων, Φράγκων, Σλάβων, Γαλατών και άλλων.

Υπερηφανευόμαστε για τον Μαραθώνα, όπου οι Έλληνες έσωσαν την ανθρωπότητα.
Οι Μηδικοί πόλεμοι έχουν κοσμοϊστορική σημασία. Υπερηφανευόμαστε για την Σαλαμίνα αλλά και για την Επανάσταση του 1821. Και ήρθε να προστεθεί το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου. Το ΌΧΙ της 28ης Οκτωβρίου είναι από τις πιο θαυμαστές και ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Το ΌΧΙ ανέδειξε την απόλυτη συνείδηση ιστορικής αποστολής των Ελλήνων. Ένωσε τους πάντες, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Η 28η Οκτωβρίου 1940 βρήκε τον Ελληνικό Λαό ενωμένο.
Όλοι οι Έλληνες γνώριζαν τι θα συμβεί. Είχε προηγηθεί ο Αύγουστος του 1940 όπου στα νερά της Τήνου έγινε ο τορπιλισμός της Έλλης.

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου η συμπεριφορά των φασιστών ήταν ξεκάθαρη: Είστε εχθροί μας, θα μας παραχωρήσετε τα πάντα, τα εδάφη σας, τα λιμάνια σας, τις υποδομές σας, τα νησιά σας, τη γεωργική σας παραγωγή..
Και όμως ο Ελληνικός Λαός βρέθηκε μονομιάς ενωμένος. Ακόμα και ο αντίπαλος του Ιωάννη Μεταξά, γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδης, με την επιστολή του καλούσε σε ενότητα τους Έλληνες.
Με τέτοια Εθνική ενότητα πετύχαμε το βέλτιστο από πολιτικοκοινωνική άποψη για τη χώρα μας. Αποδείχθηκε ότι η μόνη εγγυημένη προϋπόθεση για να κινείται η Ελλάδα με ισχυρή αυτενέργεια είναι η ενότητα.

Η έννοια του Πατριωτισμού έδειξε στην πράξη ότι αποτελεί πνευματική συνεκτική δύναμη για την Ελλάδα. Όμως, η Μεταπολίτευση (1974-2018) και με πρωταγωνιστή το πολιτικό σύστημα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, κ.λπ..) κατάφερε διαχρονικά να φθείρει το πνεύμα του Πατριωτισμού και της Ενότητας των Ελλήνων. Έτσι, τη θέση της ιστορικής υπερηφάνειας κατέλαβε ο εθνομηδενισμός και η ταπείνωση της χώρας.

Η εθνική υπερηφάνεια αντικαταστάθηκε με ένα σύμπλεγμα ιδιότυπης εθνικής κατωτερότητας. Ο Ελληνικός χώρος αλώθηκε όχι μόνο οικονομικά αλλά ιστορικά και ηθικά. Η ζωή της χώρας, η ιστορία της, όλα νοθεύτηκαν. Το πιο εκπληκτικό είναι η αντικατάσταση της μεγαλειώδους Εθνικής μας Εορτής της 28ης Οκτωβρίου με την ανάδειξη της 12ης Οκτωβρίου 1944 (απελευθέρωση της Αθήνας από της Ναζιστικές Δυνάμεις) ως Εθνικής Εορτής.

Αυτή είναι άλλη μια ενέργεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (πρώτη φορά αριστερά), που μαζί με το Μακεδονικό, έχει επιφέρει τέτοια διάβρωση που ακρωτηριάζει βάναυσα τα Ελληνικά ιδεώδη.
Όλα θέλουμε να τα στρογγυλοποιήσουμε για να αισθανόμαστε – αυτή είναι η δικαιολογία – Ευρωπαίοι.  Δεν χρειάζεται να υπάρχει ιστορική μνήμη της 28ης Οκτωβρίου. Δεν χρειάζεται να γίνεται αναφορά στην φασιστική και Ναζιστική Κατοχή της Ιταλίας και της Γερμανίας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η προσπάθεια ανάδειξης του ψευδοεπιχειρήματος:
«Όλοι οι Ευρωπαίοι γιορτάζουν τη λήξη του πολέμου ενώ εμείς οι Έλληνες, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου».
Η εξήγηση είναι απλή. Γιατί όλοι οι Ευρωπαίοι ντρέπονται να αναφέρονται στην έναρξη του πολέμου. Ο λόγος είναι απλός:
  • Ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 και μέσα σε ένα μήνα η Πολωνία είχε πλήρως υποταχθεί.
  • Οι Γερμανικές δυνάμεις χρειάστηκαν μόνο ενάμισι μήνα για να καταλάβουν τρεις χώρες μαζί: Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία!!!!
  • Εντός μικρού χρονικού διαστήματος, Δανία (καταλήφθηκε χωρίς μάχες), Νορβηγία (σχεδόν ένα μήνα), Λουξεμβούργο, κάτω από τη Χιτλερική Μπότα, ενώ η Αυστρία υποδεχόταν μετά βαΐων και κλάδων την 8η Στρατιά της Βέρμαχτ.
Τί να προβάλουν αυτές οι χώρες;
Λαοί πολυάριθμοι και επιβλητικά υλικά πολεμικά μέσα έγιναν στάχτη σε λίγες ημέρες. Η πιο ντροπιαστική σελίδα της ιστορίας τους.
Η υψηλή φύση των Ελλήνων στάθηκε απέναντι στον Ιταλικό φασισμό και τον Γερμανικό Ναζισμό. Η Ελλάδα μόνη της αντιστάθηκε οκτώ μήνες στον Ιταλικό φασισμό πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς. Οι Έλληνες απέκρουσαν τους Ιταλούς οι οποίοι ζήτησαν τη συνδρομή των Γερμανών. Οι Γερμανοί για να καταλάβουν την Ελλάδα χρειάστηκαν δύο μήνες. Η Ελλάδα πολεμούσε τρεις εχθρούς: Ιταλία – Γερμανία – Βουλγαρία με λίγες δυνάμεις.

Ένα μικρό Έθνος, το καταματωμένο κορμί της Ελλάδας διέλυσε τον μύθο του ανίκητου φασιστικών και ναζιστικών φαλάγγων.
Και ο Κόμπτον Μακένζι (Compton MacKenzie, wind of freedom: The history of invasion of Greece by the axis Powers 1940-1941), έγραφε «Αν η Ελλάδα δεχότανε το Ιταλικό τελεσίγραφο τον Οκτώβριο του 1940 δεν θα γινόταν η μάχη του Αλαμέιν» τον Οκτώβριο του 1942, και πάνω από όλα, η Μόσχα θα έπεφτε τον Οκτώβριο του 1941».

Υπάρχει, λοιπόν, εξήγηση γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους (που οφείλεται κυρίως στους Άγγλους και τους Αμερικανούς) και όχι την εύκολη και ντροπιαστική υποταγή τους, δεν μπορούν να υπερηφανευτούν για κάποιον ηρωικό αγώνα.

Έτσι, η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που οι Έλληνες έδειξαν σε όλη την υφήλιο ότι μπορεί να έχουν χίλια ελαττώματα αλλά ο Ελληνικός χώρος δεν ενδείκνυται για παρελάσεις φασιστικών και ναζιστικών αρμάτων.
Η Πατρίδα, η Ελλάδα, η ιστορία της, ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940, έπαψε να έχει για τους εθνομηδενιστές την Ιερή Αξία της και έγινε νεκρό πλέον γράμμα για αυτούς και τους ευρωπαίους.


πηγή

9 σχόλια:

  1. Duration of Resistance in days

    Greece 219
    Norway 61
    France 43
    Belgium 18
    Holland 4
    Czechoslovakia 0
    Luxemburg 0
    Denmark 0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλάψτε αδέρφια https://www.youtube.com/watch?v=2B5-a9yIkY8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν θα πουν "το ψωμί ψωμάκι" τότε που δεν θα δουλεύουν κινητά και τηλεοράσεις... θα γίνουν πιο μελετηρά.

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Κώστα κλαίω με πόνο ψυχής γιατί όλες αυτές αύριο,με το θέλημα του Θεού,θα γίνουν μάνες...Ότι πιο Ιερό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανεις λαθος.αυτα τα ρεπορταζ ειναι στημενα και τα περισσοτερα κοριτσια ειναι αλβανες πολωνες κι αλλων εθνικοτητων.ξεχνας τα συνορα που ανοιξαν πριν τριαντα χρονια και πλακωσε εδω η μιση αλβανια και ειχε και συνεχεια.για πες της οτι ειναι αλβανη θα πεση να σε φαη.δυστυχως δημιουργηθηκε εδω η πεμπτη φαλαγγα απο αλβανους και ειναι χειροτεροι και απο τους γονεις τους βλεπε στρατο.η πληθωρα των κοκκινων δανειων ειναι δικα τους οπως και συνταξεις με πλαστα χαρτια του χιλιαρικου.μας ρουφουν το αιμα και δεν στα ειπα ολα.οι δημαρχοι ειναι στο κολπο και κατω απο καθε παρανομια.προσλαμβανουν αλβανες και αλβανους για την πλακα τους.οχι ομως ελληνες.αυτατα τσολια που εκδιδονται λενε οτι ειναι ελληνιδες ενω ειναι αλβανεςοπως και οι αστοιχειωτες στα ρεπορταζ.προωθουν μια ψευτικη εικονα των ελληνων γενικοτερα χρησημοποιωντας το αλβαναριο και οχι μονο.εχουν στην καλυτερη περιπτωση διπλες ταυτοτητες.κανε ελεγχο και παρε βαθια ανασα τι κακο εχουν κανει στην πατριδα μας με το προσχημα καυμενοι προσφυγες.

      Διαγραφή
  4. Η ιστορία έχει πολλές αναγνώσεις σύντροφε. Πάντοτε πρέπει να κάνουμε την ανάγνωση που μας συμφέρει. Να ενισχύουμε και όχι να αποδυναμώνουμε τους εθνικούς μύθους. Και η περίπτωση της γερμανικής επίθεσης είναι λίγο διαφορετική. Σε 22 μέρες οι Γερμανοί ήταν στην Αθήνα. Αλλά εμείς λέμε για τους 5 μήνες που νικούσαμε τους Ιταλούς. Άλλο Ιταλία, άλλο Γερμανία, διαφορά κλάσεως.

    9 Απριλίου άρχισε η εισβολή...27 Απριλίου μπηκαν στην Αθήνα.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ28 Οκτωβρίου, 2018 14:05

    Ή αθάνατη Ελλάς με την τετραπλή κατοχή,έδωσε δείγματα πολεμικής αρετής,σε όλον τον κόσμο.Αντιστάθηκε και πολέμησε εκεί που άλλοι λαοί υπετάχθησαν.Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ήρωες,γυναίκες και άντρες που έδωσαν ψυχή και σώμα,για την λευτεριά αυτού του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή