Aναταραχή και αγωνία επικρατεί στα Σκόπια, καθώς μεγάλη μερίδα των Σκοπιανών, η πλειοψηφία για να λέμε την αλήθεια, διαφωνεί με τις συνταγματικές αλλαγές που προκρίνει ο Ζ. Ζάεφ.
Ο Πρωθυποργός των Σκοπίων κατάφερε να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν, δηλαδή τα δύο τρίτα, για να επικρατήσει στην πρώτη ψηφοφορία και συνεπώς να αποφύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Εάν ο Zaev επικρατήσει θα απομένουν δύο ακόμα ψηφοφορίες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι τροποποιήσεις του Συντάγματος, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών, ενώ η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 ψήφους.
Πάντως οι οι καταγγελίες για εξαγορές ψήφων δίνουν και παίρνουν. Ο γενικός γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιγκόρ Γιανούσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων.
Μάλιστα ανέφερε πως σε έναν βουλευτή προσφέρθηκε αντάλλαγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πουλήσει την ψήφο του. Ένα άλλος, είπε, έλαβε πρόταση για αμοιβή 1 εκατ. ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ.
Αυτές οι εικόνες θορύβησαν τους Σκοπιανούς που είναι αντίθετοι στις αλλαγές που προωθεί ο Ζάεφ, κάτι που έγινε εμφανές και στο δημοψήφισμα.
Μετά την ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, πολίτες της χώρας καλούσαν τον πρόεδρο του κράτους να κάνει κάποια ενέργεια για να αντιστραφεί η διαδικασία της απόφασης του κοινοβουλίου. Πολλοί μάλιστα αποκαλούν και προδότη τον Ζάεφ.
Κάποιοι ζητούσαν να ακυρωθεί αυτή ψηφοφορία, ενώ άλλοι έγραφαν ακόμη πιο ακραία αιτήματα, προτρέποντας τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας με το στρατό, σημειώνει το δημοσίευμα του zhurnal.mk
Μην ξεχνάμε πως ο Πρόεδρος των Σκοπίων έχει μεγάλο ακροατήριο, που τον υποστηρίζει φανατικά. Η πλειοψηφία βράζει και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις επόμενες εβδομάδες το οτιδήποτε.
Kανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα για το μέλλον αυτής της χώρας, που η Αθήνα και συγκεκριμένα ο Α. Τσίπρας και ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς πάνε να σώσουν.
Οι εθνοτικές διαφορές είναι τεράστιες σε αυτή την χώρα, όσο και οι ιδεολογικές. VMRO και Σοσιαλιστές στάζουν μίσος ο ένας για τον άλλον και το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι οπαδοί του VMRO, εάν και εφόσον περάσουν τελικά οι συνταγματικές αλλαγές.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου