«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Στους 373 έφτασαν οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία - ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ



Η πτώση ενός μεγάλου κομματιού μιας πλαγιάς του ηφαιστειώδους νησιού Ανάκ Κρακατόα στον ωκεανό ήταν η αιτία που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι το οποίο έπληξε τις ινδονησιακές ακτές, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Τουλάχιστον 373 άνθρωποι σκοτώθηκανεκατοντάδες τραυματίστηκαν και πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές όταν σημειώθηκε το τσουνάμι, σχεδόν χωρίς προειδοποίηση, στα Στενά Σοντ, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Το Ανάκ Κρακατόα εκτόξευε στάχτη και λάβα για μήνες προτού καταρρεύσει ένα τμήμα της νοτιοδυτικής πλευράς του ηφαιστείου, 0,64 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δήλωσε Ινδονήσιος αξιωματούχος.
«Αυτό προκάλεσε μια υποθαλάσσια κατολίσθηση και τελικά προκάλεσε το τσουνάμι», είπε η Ντουικορίτα Καρναουάτι, επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, η οποία πρόσθεσε πως τα κύματα έπληξαν τις ακτές 24 λεπτά αργότερα.



Εικόνες που μετέδωσε ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Stentinel-1 δείχνουν ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας πλευράς του ηφαιστείου να πέφτει στον ωκεανό, δήλωσαν επιστήμονες.
«Όταν αυτό το κομμάτι γης πέφτει στον ωκεανό… εκτοπίζει την επιφάνεια του ωκεανού προκαλώντας την κάθετη μετατόπιση που προκάλεσε το τσουνάμι», δήλωσε ο Σαν Τέιλορ-Όφορντ, σεισμολόγος στην GNS Science στο Ουέλινγκτον, αναφερόμενος στις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις.

Ο Τέιλορ-Όφορντ είπε πως η έκρηξη και το «περιβάλλον υψηλού θορύβου» μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η κατολίσθηση δεν καταγράφηκε σεισμικά.

Το γεγονός ότι το τσουνάμι προκλήθηκε από ηφαίστειο, και όχι από σεισμό, μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προκλήθηκε ειδοποίηση για τσουνάμι, είπαν επιστήμονες.

Κάτοικοι των παραλιακών περιοχών ανέφεραν πως δεν είδαν ούτε αισθάνθηκαν οποιαδήποτε προειδοποιητικά σήματα, όπως έναν σεισμό ή το νερό που υποχωρεί κατά μήκος της παραλίας προτού υψωθούν κύματα ύψους έως και τριών μέτρων.
 
Ο Χοσέ Μπορέο, μηχανολόγος των ακτών που ειδικεύεται στους κινδύνους από τσουνάμι στην eCoast Marine Consulting, είπε πως το προκαλούμενο από κατολίσθηση ηφαιστειακό τσουνάμι ενέχει περισσότερο μυστήριο απ΄ό,τι ένα τσουνάμι που προκαλείται από σεισμό, το οποίο έχει μελετηθεί καλύτερα.
Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές μεταβλητές σε σχέση με τσουνάμι που προκαλούνται από κατολισθήσεις και ένα συγκεκριμένο σημείο με την ακριβή ταχύτητα και τον όγκο των βράχων που αποκολλούνται και πέφτουν στη θάλασσα προκειμένου να προκαλέσουν ένα κύμα.

AP - Ινδονησία - τσουνάμι

«Στην Ινδονησία, περιμέναμε όλοι άλλον ένα μεγάλο τσουνάμι από σεισμό και στη συνέχεια έκρηξη, εδώ έχουμε μια ηφαιστειακή κατολίσθηση», είπε ο Μπορέρο.
«Έχω δει κάποιες εικόνες που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο είδος επικλινούς κατολίσθησης που μπορεί να εκτείνεται υποθαλασσίως αλλά καμία από αυτές δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μέχρις ότου υπάρξει μια μελέτη χαρτογράφησης τον πυθμένα της θάλασσας».

Το Ανάκ Κρακατόα ή «παιδί του Κρακατόα» αναδύθηκε από το ηφαίστειο Κρακατόα, η έκρηξη του οποίου ήταν τόσο ισχυρή το 1888 ώστε ακούστηκε μέχρι το Περθ, δήλωσε η Μίκα Μακίνον, γεωφυσικός με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά.

Περαιτέρω εκρήξεις συνεχίστηκαν από τον μεγάλο κρατήρα που δημιουργήθηκε.

Η Μακίνον είπε πως τα ηφαίστεια είναι αδύναμες, ακατάστατες σωροί από χαλαρά δεμένες μεταξύ τους πέτρες που πέφτουν κατηφορικά όλη την ώρα.
Αν αυτές τύχει να συναποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι, τότε μπορεί να εκτοπίσουν αρκετό νερό ώστε να προκληθεί τσουνάμι.


Δεν υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που να μπορούν να εντοπίσουν τέτοια προκαλούμενα από κατολισθήσεις τσουνάμι.
Το Ανάκ Κρακατόα είναι τόσο κοντά στην ακτή που δεν θα μπορούσε να υπάρξει επαρκής χρόνος για αντίδραση και εκκένωση του πληθυσμού.
«Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ένα τσουνάμι που προκαλείται από κατολίσθηση, ιδιαίτερα αρκετά εγκαίρως ώστε να εκδώσουμε χρήσιμες προειδοποιήσεις», δήλωσε η Μακίνον.
«Ένα παρόμοιο συμβάν στο Ανάκ Κρακατόα μπορεί να προκαλέσει άλλο ένα, μπορεί και όχι. Ίσως ένα μήνα αργότερα, ή σε ένα χρόνο από τώρα. Δεν θα ξέρουμε ποτέ», είπε.





2 σχόλια:

  1. H 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΗΛΙΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΖΩΔΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΟΚΕΡΟΥ...ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΝΥΧΤΑ...ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΟΡΓΙΑ...Η ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΑΕΝΑΗΣ ΜΑΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΟΠΩΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ... ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΚΚΟΥ...ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ 26 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2004 ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ 230 [ = 23 ] ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...ΤΟ 26 [ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ] ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ 26 ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 26 ΑΛΛΟΥΣ ΔΑΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ...


    ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΝΕΒΗ...ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ [ 22 ] ΣΤΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΡΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΩΝ [ ΣΑΤΑΝΙΚΩΝ ] ΑΝΘΡΩΠΩΝ...ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ...ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΓΑΝΙΣΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ...- ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΡΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ -...ΤΙ ΟΜΟΡΦΟΣ [ ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ] ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ...


    ΥΓ. ΚΩΣΤΑ ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΗΝ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2004 ΠΟΣΟ - ΚΑΠΟΙΟΙ- ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΣΥΜΒΕΙ...ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ...


    ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ



    https://katohika.gr/sinomosia/x-files-%CE%B8%CE%B5%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιάννη επίσης!!!
      Σε ευχαριστούμε επίσης για τον σύνδεσμο. Υπέροχα στοιχεία όλα αυτά που έδωσες εκεί με τα 6 πειράματα.

      Διαγραφή