«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Οι ανασκαφές στις Θερμοπύλες και ο τάφος των Τριακοσίων…



Τον Ιούνιο του 1939, ο προϊστάμενος των ανασκαφών στις Θερμοπύλες, Σπυρίδων Μαρινάτος, διακεκριμένος Αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός, ανακοίνωσε τα εξής σημαντικά, σχετικά με την πρόοδο που είχαν επιτελέσει:
Σπυρίδων Μαρινάτος (04/11/1901 - 01/10/1974)
Σπυρίδων Μαρινάτος (04/11/1901 – 01/10/1974)
«Οι ανασκαφές στον Λόφο του Λεωνίδα ολοκληρώνονται. Είναι πλέον βέβαιο ότι οι εκτεταμένες οχυρώσεις της Ελληνιστικής Εποχής, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί πάνω στον λόφο, δυστυχώς έχουν καταστρέψει τον τάφο των ηρωικών Τριακοσίων.
Επομένως, το σύνολο σχεδόν των ευρημάτων προέρχεται από τις πλαγιές του υψώματος, όπου απεκυλίσθηκαν τα χώματα, όταν είχε ισοπεδωθεί η κορυφή. Εν τούτοις, μεταξύ των τελευταίων ευρημάτων συγκαταλέγονται διάφορα χάλκινα ελάσματα, τα οποία προέρχονται από τις θρυμματισμένες πανοπλίες των ηρώων.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν μερικοί χάλκινοι κωδωνίσκοι, διότι μπορούμε, βάσει ενός χωρίου του Αισχύλου, να πούμε με βεβαιότητα ότι προέρχονται από τις ασπίδες των Τριακοσίων, οι οποίες, κατά την εποχή εκείνη, διακοσμούνταν με τέτοιους κωδωνίσκους.
Επίσης, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα ασημένιο κύπελλο, αναμφιβόλως περσικής προέλευσης, διότι, κατά τη μαρτυρία του Ηροδότου, οι Πέρσες είχαν πληθώρα χρυσών και ασημένιων κυπέλλων, από τα οποία έχουμε εντοπίσει πάμπολλα στις ανασκαφές που συντελέστηκαν στο Αρτεμίσιο και στις Πλαταιές».
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ», στις 17/06/1939…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ", στις 17/06/1939
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ», στις 17/06/1939
 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου