«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ – ΣΗΚΩΣΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ

Έλα ν' ανέβουμε λίγο...!



Μουσική-στίχοι: Κωστής Χαροκόπος 

Σηκώσου Μέγα Αλέξανδρε απ' το χρυσό σου τάφο... Βάλε τη πανοπλία σου και ζώσου τ' άρματά σου... Το Βουκεφάλα ξύπνησε που χρόνους εκοιμάτο... Και τσι στρατιώτες τσι πιστούς που είχες σαν παιδιά σου... Σήκωσε κι όλους τσ' Έλληνες τσ’ Αρχαίους πατριώτες... Να ‘ρθουν από τη Κόρινθο, τη Θήβα και τη Θράκη. Απ' την Αθήνα, τη Φαιστό και τη Κνωσσό τοξότες.. Κι από τη Σπάρτη στρατηγοί κι άτρωτοι μονομάχοι… Ετοίμασε τσι φάλαγγες και σήμανε την ώρα... Να στολιστεί η Άνοιξη με δάφνες και με κρίνα... Τον πόλεμο να ξαναρθεί στα χέρια σου η χώρα... Κι όλη η γη να ξαναδεί τον ήλιο απ’ τη Βεργίνα. Να φύγουν απ΄τον τόπο σου οι Βούλγαροι κι οι Σλάβοι… Που τόλμησαν και είπανε πως είναι απόγονοί σου... Κι αυτοί που μας προδώσανε, κανείς να μην προλάβει… Να φύγει άμα δεν τη δει τη δίκαιη οργή σου... Κι ύστερα πάλι, βασιλιά, στον τάφο σου αναπαύσου.

Ασκομπαντούρα: Νεκτάριος Κουναλάκης Λαούτο-κιθάρα: Βαγγέλης Πελοπονήσιος Λαούτο: Θωμάς Βάμβουκας Κρουστά: Γιώργος Δουλγεράκης Μπάσο: Μιχάλης Σουλτάτος Ηχοληψία: Μιχάλης Σουλτάτος Παραγωγή: Kaloudis Photography Ευγενική συνεργασία: Νίκος Δήμου "ο μικρός Κρητικός": Στέλιος Χαροκόπος  

πηγή

1 σχόλιο:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=EFZ-Y0u_wkI&index=2&list=RDhGjrHNImi30&ab_channel=StamatisSpanoudakis

    Τα ηχεια φουλ, ηρθε η στιγμη, Ελληνες στις επαλξεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή