«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Χαμένη από χέρι και σε περίπτωση θερμού επεισοδίου η Τουρκία – Prof Ulaş Doğa Eralp


Σχόλιο Διόδοτου: Ενδιαφέρον άρθρο του τουρκικής καταγωγής καθηγητή του αμερικανικού πανεπιστημίου American Univercity Washington DC, το οποίο μοιάζει πολύ με το άρθρο του Θανάση Κ. εδώ

Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε ένα θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να ανησυχεί την Ελλάδα, η Τουρκία «ρισκάρει πολλά περισσότερα».



Οι τελευταίες ημέρες έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έκαναν ξακάθαρα δύο πράγματα: Πρώτον, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας την απομακρύνουν από τη Δύση και δεύτερον η ψυχραιμία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει ότι ξέρουν καλά να χειρίζονται τα τουρκικά «ξεσπάσματα».Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθειά της να «βάλει χέρι» στα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.
Πρώτη στάση η κυπριακή ΑΟΖ, εκεί όπου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ο τουρκοκυπριακός βορράς έχει αποκοπεί από τα ενεργειακά σχέδια της Λευκωσίας. Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν στη Μεσόγειο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά η συστηματική παραβίαση διεθνών κανόνων και η υπονόμευση της διπλωματίας έχει αφετηρία το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ερντογάν και Σάρατζ ουσιαστικά σχεδίασαν από την αρχή το χάρτη. Ο καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Ulaş Doğa Eralp έχει μία ενδιαφέρουσα άποψη, ισχυρίζεται ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας με αυτές τις θαλάσσιες επιθέσεις-διεκδικήσεις δεν είναι απαραίτητα να βρει αποθέματα υδρογονανθράκων, αλλά να εμποδίσει την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και μεγάλες εταιρείες γεώτρησης να τα εκμεταλευτούν, με την ελπίδα ότι θα διαπραγματευτεί τα κέρδη. «Η Άγκυρα έχει αναγάγει τις παραβιάσεις σε διεθνή πολιτική», τόνισε ο καθηγητής σε συνέντευξη του στην Ahval. «Λένε, είμαστε εδώ. Μπορεί να μην θέλετε να μας δείτε, αλλά εμείς εδώ είμαστε – και χωρίς εμάς στο τραπέζι δεν πρόκειται να διαπραγματευτείτε», πρόσθεσε. «Αλλά αυτό που αρνούνται να παραδεχθούν είναι ότι όταν σε ένα παιχνίδι δεν έχεις «μάρκες», δεν έχεις και λόγο. Η Άγκυρα μόνο χαμένη θα βγει από αυτή την ιστορία».
Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε ένα θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να ανησυχεί την Ελλάδα, η Τουρκία «ρισκάρει πολλά περισσότερα». Στη Συρία οι αντιδράσεις ήταν χλιαρές, στη Λιβύη ο Ερντογάν βλέπει έναν συνασπισμό να σχηματίζεται εναντίον του, στην Ελλάδα «το διακύβευμα και οι συμμαχίες ξεπερνούν κάθε όριο». «Αίγυπτος, Ισραήλ, Γαλλία, είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ελλάδας με κοινές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο, η Τουρκία δεν μπορεί να τα βάλει με όλους». «Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, σε μήνυμα του στα ελληνικά (!), προσθέτοντας: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων.
Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω». Μία τέτοια δήλωση και μάλιστα στα ελληνικά ξεπερνά τα όρια του ξύλινου διπλωματικού λόγου, άλλωστε η Γαλλία έδειξε ότι αυτή η διαμάχη δεν θα γίνει… by the book. Η Αλ Ουατίγια ήταν η προειδοποιητική «βολή», όπως όλα δείχνουν. 
Πηγή: Ahval

3 σχόλια:

  1. Μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια ρε παιδιά... Η Γαλλία είναι καμένο χαρτί, Πώς να το κάνουμε τώρα.
    Εχασε και στους δυο πολέμους που έκανε με την Τουρκία και τους συμμάχους της στη μεσόγειο τα δέκα τελευταία χρόνια.
    Η οικονομία της δεν αντέχει ούτε έναν τρίτο πόλεμο, ούτε μπορεί να πιέσει πλέον τη γερμανία και την ολανδία να συναινεσει.

    Την τσούζει ασφαλώς που χάνει το μπουρδελοαποικιακό καθεστώς της ελλαδας, αλλά τί μπορεί να κάνει; δλδ σοβαρά υπάρχει κανείς εδω μέσα που υποστηρίζει σοβαρά ότι εχει τα @ρχιδι@ να τινάξει το νατο στον αέρα; Ποιός η γαλλία; Ρε για σοβαρευτείτεε...

    Μέχρι που ανέλαβε ό ντε Γκόλ το 58 η αμερική είχε στρατιωτικές βάσεις κατοχής στη γαλλία, δεκατρία ολόκληρα χρόνια!!... και τις απέσυραν με αντάλαγμα την αλλαγή του συντάγματος που μετεβαλε το σύστημα εξουσίας ριζικά και επέτρεψε στη γερμανία να επανενωθεί. Ανοίξτε και κανα βιβλίο Ιστορίας μηπως και ξεστραβωθείτε. (αλλά μην αλληθωρίζετε όταν διαβάζετε, το μυαλό τί υπάρχει; )

    Πάει πέταξε το πουλάκι... τώρα με τα χίλια ζόρια θα κρατησει τη μπουρδελοαποικία της το Μαρόκο, την κορσική και την οξιτανία.

    Μη σας βαυκαλίζουν με τη φτηνή σιωνιστική προπαγάνδα της κακιάς ώρας, κρίμα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον γεωπολιτικο οριζοντα περα απο τον εμφανη ζοφο της "πανδημιας" και των Ελληνοτουρκικων διαβλεπω παραυτα και δυο ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ μηνυματα!!!! Το πρωτο ειναι η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ της Αγγλιας απο την ΕΕ και η αδρανοποιηση των υπονομευτικων διεργασιων κατα της ΕΕ εκ των εσω.Η τελευταια κατα την γνωμη μου ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ θα μπορεσει να λειτουργησει ΑΥΤΟΝΟΜΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ και προστατευτικα για την υποσταση της σε οικονομικο, πολιτικο αλλα ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Ενας ζωντανος οργανισμος οπως η ΕΕ συντομα θα αναρρωσει απο την καταστροφικη συνυπαρξη με την υπονομευουσα Αγγλια και θα λειτουργησει με ολα τα αντανακλαστικα της ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ. Οι κινησεις της Γαλλιας σε σχεσει με την Τουρκια αλλα και η αναληψη πρωτοβουλιων περσι για τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ το επιβεβαιωνουν!!!!! Αρχισαν τα οργανα!!!!! Οδευουμε κατα τα φαινιμενα πολυ συντομα σε ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ!!!! Το αλλο αντιφατικα ελπιδοφορο μηνυμα (οσο και αν ξενιζει) ειναι η μετατροπη εκ νεου της Αγιας Σοφιας σε Ισλαμικο Τεμενος. Η αποφαση αυτη σε γεωπολιτικο επιπεδο ενω ειναι προσβλητικη και αποκρουστικη για την Χριστιανοσυνη και τον Πολιτισμο ευρυτερα, ταυτοχρονα και πρακτικα ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΟΡΑΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΥ της Ευρωπης και της Ασιας!!!!Η Τουρκια μετατρεπεται ξανα σε Σουλτανικη δυναμη και στοιχιζεται αντιμετωπη με την Δυση.Πρεπει να θυμομαστε οτι το ΝΑΥΑΡΙΝΟ ΚΑΙ Η ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ καλως η κακως εχουν σημαδεψει την εθνικη μας υποσταση. Η Ελλας παρολες τις προδοσιες του πολιτικου της συστηματος και τις αστοχιες των πολιτων της, μεσα στον πυρηνα της Ευρωζωνης και της Ευρωπαικης Αμυνας οσονουπω θα λειτουργησει πιστευω πολυ καλυτερα και πλησιεστερα προς τα Ελληνικα της ιδεολογικα αρχετυπα.Αυτα που ηταν για αιωνες σε καταστολη!!! Εγκαταλειποντας τον ακρως ιδιοτελη Φαναριωτισμο,τον στειρο Μαρξισμο και την βυζαντινολογια και τον τοσο καταστροφικο κομματισμο και κρατισμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ξες πόσα χρόνια τ' ακούμε αυτά που λες; και τριάντα, μήπως και σαράντα...
      κάθε φράση και ένα σλόγκαν είναι

      την φράση τέρμα τα δίφραγκα την ξέρεις ;

      εάν αληθινά τα πιστεύεις αυτά που λες, κάτσε και σκέψου
      η αγγλία βγήκε γιατί βαρέθηκε να υπονομεύει την ΕΕ; η μήπως ολοκληρώθηκε η υπονόμευση (και όχι απαραίτητα η δική της) και βγήκε πριν 'αρχίσουν τα όργανα' εντός της ΕΕ;

      έχεις υπόψη σου πως ο ελβετικός στρατός κάνει ετήσιες ασκήσεις αποτροπής ενδεχόμενης εισβολής ανεξέλεγκτων μαζών από γαλλία;

      και ένα τελευταίο
      το έχεις συνειδητοποιήσει ότι η αγγλία βγήκε μόνη της; δεν την έδιωξε κανείς... μόνη της.

      Διαγραφή