«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

9 Μαΐου, Αγίου Χριστοφόρου Μεγαλομάρτυρος


 

Το 2010 κατοικούσα στο Αιγάλεω τέτοια εποχή. Ένα πρωί χτυπάει το κινητό και ακούω από την άλλη γραμμή τον φίλο μου τον Αριστείδη σε τόνο πανικού: "Κώστα χρειάζομαι την βοήθειά σου. Έχω από νωρίς το πρωί κάνει όλες τις ετοιμασίες, κατέβασα με το ασανσέρ όλα τα πράγματα στο αυτοκίνητο, γιατί επείγει να κατέβω στο χωριό.  Άφησα φυσικά για το τέλος την κυρά Ελένη, αλλά πριν από λίγο χάλασε το ασανσέρ και αύριο θα έρθει τεχνικός να το φτιάξει. Τί να κάνω;". "Ηρέμησε" του απαντώ, "έρχομαι από 'κει".

Ο Αριστείδης μόλις είχε συνέλθει από λουμπάγκο, έμενε σε πολυκατοικία στο Θησείο, σε 4ο όροφο, η μητέρα του η κυρία Ελένη ήταν μια μικροκαμωμένη αδύνατη γιαγιά 90 ετών, σε καροτσάκι, σε κατάσταση άνοιας. Αποφάσισα να την πάρω στα χέρια, όπως κρατάμε τα μωρά, το ένα χέρι κάτω από την πλάτη και το άλλο κάτω από τα γόνατα. Δεν ήθελα να ρισκάρω να κρεμαστεί από πίσω μου, μην τραβήξει τα χέρια της από τον λαιμό μου και να μου φύγει στις σκάλες.

Σαν φτερό κατέβηκα στον 3ο όροφο. Από την μέση όμως της επόμενης σκάλας άρχισαν τα δύσκολα. Στο τέλος τα κατάφερα, αλλά πόναγαν απίστευτα τα χέρια μου, και μέχρι την στιγμή που έβαλα τη γιαγιά στο αυτοκίνητο και της πέρασα την ζώνη, νόμιζα ότι οι τένοντές μου θα σπάσουν!

Το μεσημέρι μίλησα με ένα καλό μου φίλο τον Μιχάλη, που ζει στην Κάλυμνο, και είναι πολύ της εκκλησίας. Τού περιέγραψα με κάθε λεπτομέρεια την φάση αυτή με την κυρα Ελένη. Την αδρεναλίνη μου που χτύπησε κόκκινο, τον φόβο μου μην μού φύγει από τα χέρια, πώς από τον 2ο όροφο μέχρι το ισόγειο ένιωθα σε κάθε σκαλί να προστίθεται από ένα ακόμα κιλό, και ότι ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που ένιωσα τόσο βάρος στα χέρια μου, ουδεμία σύγκριση με μετακομίσεις.

Μόλις τελείωσα την αφήγησή μου, πήρα την εξής απάντηση:


" Τί λες τώρα!!!.. με έκανες κι ανατρίχιασα. Τα ίδια λόγια είπε και ο Άγιος Χριστόφορος όταν μετέφερε στην πλάτη του τον Χριστό! Σε κάθε βήμα του, είπε, το βάρος αυξανόταν αφύσικα, γιατί δεν ήξερε ότι μετέφερε τον Βασιλιά του Κόσμου. Και σήμερα Κώστα.. είναι του Αγίου Χριστοφόρου! "
(διαβάστε εδώ)

Όλα καλά ως εκεί αγαπητοί μου αναγνώστες. "Εντυπωσιακή σύμπτωσις" είπα από μέσα μου. Αλλά δεν είχε τελειώσει ακόμα η όλη ιστορία..
Το ίδιο απόγευμα, εκεί που έψαχνα κάτι κλειδιά, που θυμόμουν ότι είχα ακουμπήσει στην βιβλιοθήκη, βλέπω όρθια, ακουμπισμένη σε ένα βιβλίο, μια από αυτές τις πλαστικοποιημένες εικονίτσες-αγιογραφίες που γνωρίζουμε όλοι μας. Την αναγνώρισα αμέσως: Ο Άγιος Χριστόφορος Φέρων Τον Χριστό. Δεν θυμόμουν να την είχα ξαναδεί αυτή την εικόνα στο σπίτι. Ρώτησα και την συγκάτοικό μου μήπως την έφερε αυτή, αλλά μού είπε ότι την έβλεπε για πρώτη φορά. Βρισκόμουν πλέον στο σημείο που σταματούν οι συμπτώσεις.. και αρχίζουν τα θαύματα. Κατάλαβα ότι από το ξεκίνημα της ημέρας ο Άγιος με είχε βάλει στο μάτι, με την καλή έννοια. Η εικονίτσα αυτή βρίσκεται ακόμη, μέχρι αυτή την στιγμή, σε ένα θηκάκι πάνω από το ντεπόζιτο της μηχανής μου.

Σήμερα το πρωί παρευρέθηκα στην Θεία Λειτουργία του πνευματικού μου, που ονομάζεται π.Χριστοφόρος (ναι, με άλλο τονισμό - και να τόν χαίρομαι!) και όλα τα πνευματικά του παιδιά τού πήγαμε γλυκά. Μάς είχε και κεράσματα στο πέρας της ακολουθίας και μάς καθησύχασε ότι όλα αυτά τα γλυκά, τα οποία δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να τα καταναλώσει ο ίδιος, θα μοιραστούν σε φτωχές οικογένειες του Ταύρου, οι οποίες όντως είχαν αρχίσει να καταφθάνουν εν τω μεταξύ.


φορητή εικόνα στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.
Οι ιστορίες με τον Άγιο Χριστόφορο είναι πολλές. Ο Άγιος εορτάζεται από όλα τα δόγματα. Εντυπωσιακά όσα λέγονται για την καταγωγή του από "Κυνοκέφαλους" κλπ. Δεν θα τα αναλύσουμε τώρα εδώ, υπάρχει ενδελεχής αρθρογραφία στο διαδίκτυο, και για τον Άγιο και για ανθρωπόμορφες φυλές (Κυνοκέφαλοι, Σαυρομάτες, Λυκάονες, κ.ά.). Το ίντερνετ βρίθει επίσης από ιστοσελίδες συνωμοσιολογικού και μυθολογικού περιεχομένου, που αναφέρονται σε τέτοια ανθρωπόμορφα όντα, που δεν νομίζω απλά να αποτελούν λαϊκές δοξασίες, παλαιάς ρωσικής υπαίθρου κλπ.

Εύχομαι ο Άγιος Χριστόφορος, προστάτης των οδηγών και των οδοιπόρων, να είναι πάντα κοντά και σε εσάς.
Μεγάλη η χάρη του!


ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ


Κοντάκιον. Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
 
Χριστόν φέρων ἔνδοξε, ἐν τῇ ψυχῇ σου, ἰσχυρῶς κατέβαλες, τῶν ἐναντίων τάς ἀρχάς· διό Χριστόν ἐκδυσώπησον, ὦ Χριστοφόρε, ὑπέρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν. 

 

(αναδημοσίευση από 9 Μαΐου 2020)

 

14 σχόλια:

  1. Η ΚΟΙΛΗ ΓΗ ΕΧΕΙ ΕΛΟΧΙΜ ΚΑΙ ΝΕΦΕΛΙΜ ...
    ΤΑ 72 ΡΥΠΑΡΑ ΓΕΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ...
    ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΩΓ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΑΥΤΩΝ ΤΟΝ ΓΩΓ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΥΨΗ...

    ΥΓ. ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΡΕΛΟΧΙΜ ΚΑΙ ΞΕΦΤΥΛΙΜ...
    ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ...

    ΥΓ.-2 ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΑΝΔΑΜ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑΣΚΑΡΑΛΙΚΙΑ ΑΠ' ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Τ' ΑΝΑΣΚΕΛΛΑ...

    ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ [ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ;]
    ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΟΤΙ ΕΞΙ ΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΞΕΓΛΙΣΤΡΗΣΑ.. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ [ΜΟΝΟ ΟΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 2 ΦΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΤΑΙΩ]....
    ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΤΕ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΤΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ..
    ΠΑΛΑΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ [ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
    ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ...
    ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΔΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ...
    ΣΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
    ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΤΙ;;;
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας, οικοδεσπότα!

    Όντως χρειαζόταν άγιος γιά τους οδηγούς, διότι με τον τρόπο που οδηγούν οι συν-Έλληνες... άσ' τα... δεν το συνεχίζω.

    (Τρέμω στην ιδέα, ότι θ' αρχίσουν σύντομα να κυκλοφορούν στο εμπόριο drones, που μεταφέρουν ανθρώπους. Πχ εδώ: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8015577/Incredible-manned-drone-fly-87-MPH-person-board-maiden-flight.html

    Σκέφτεστε, οικοδεσπότα, τί θα γίνει αν τρακάρουν δυό άσχετοι Ελληναράδες στα 30 μέτρα ύψος, καί βγούν έξω ν' ανταλλάξουν βρισίδια;
    Ας αφήσουμε καί το γεγονός ότι με τα drones αλλάζει καί η ...αρμοδιότητα θείας προστασίας. Μάλλον ο Αρχάγγελος Μιχαήλ πρέπει ν' αναλάβει τους ιπτάμενους παλαβούς.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Καλημέρα αγαπητέ μας Εργοδότα!

      Εγώ νομίζω ότι με όλα αυτά τα ανάποδα γυρίσματα και τις τούμπες των ντρόουν, μάλλον θα χρειαστούν άγιο για το στομάχι τους πρώτα..

      Διαγραφή
  4. Εδώ ο κόσμος καίγεται και το απαυτό χτενίζεται. Κατήχηση πρώτης τάξεως. Μπράβο δώσε πόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί θέλει να πει ο (άγνωστος) ποιητής..;

      Εμ έτσι γίνεται η σωστή κατήχηση χριστιανέ μου..!

      Και πού 'σαι..
      Κάνε και κάνα σταυρό πριν το εμβόλιο (αν και τον τσιόδρα δεν τον βοήθησε ούτε αυτό.. και πήγε εις τόπον χλοερόν.. [αν και χλωμό και το "τόπον χλοερόν".. γιατί δούλευε από το 2016 για τους καμπαλο-μαφιόζους της τζόνσον & τζόνσον] )

      Διαγραφή
    2. Γιατι καιγεται ο κοσμος;;; Ολα μια χαρα, 3.000.000 και κατι ψιλα εχουν εμβολιαστει και σε λιγο θα αποκτησουμε την ανοησια της αγελης!!! Απαισιοδοξο σε βρισκω!!!

      Διαγραφή
    3. Βούλα μου, πέφτει τρελλό δούλεμα. Ούτε το 1 εκατομμύριο δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα οι εμβολιασμένοι. Αυτές τις τελευταίες 10 ημέρες είναι που άρχισαν να πείθονται πολλοί περισσότεροι χάχαλοι για να πάνε να το κάνουν.

      Διαγραφή
    4. Το μυαλο το σπειρανε και οσοι προλαβαν πηρανε, Κωστη μου!!!

      Διαγραφή
    5. Αυτος ο καημενουλης, η εμβολιαστηκε προσφατα και αρχισαν οι παρενεργειες η εχει συντομα προγραμματισμενο ραντεβου και εχει χ€στει απο τον φοβο του!!!
      Ανεκδοτο: Καποιος επεσε μεσα σ' εναν γεματο βοθρο και τα σκ@τα του εφταναν μεχρι στο κατω χειλος, ομως απο τον φοβο του χ€στηκε και πνιγηκε!!!

      Διαγραφή
  5. O άγιος Χριστόφορος είναι ο προστάτης του ΣΕΜ, Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών.

    Το Χριστόφορος προέρχεται μάλλον από λατινόφωνο μύθο.
    Ο ρωμαίος στρατιώτης Ρεμπάμπους, υψηλόσωμος και ρωμαλέος, επιχειρεί να διασχίσει κατά πλάτος έναν ποταμό. Κάποιος άνδρας τον παρακαλεί να τον περάσει αντίκρυ.
    Τον μεταφέρει στους ώμους του. Κατά τον θρύλο ήτο ο Ιησούς Χριστός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες σήμερα, με πρώτη κ καλύτερη την Μητέρα του Φωτός - την Παναγιά μας!

    Μαρko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΤΟΥΤΟΣ ΕΔΩ ΡΕ; ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΦΑΙΖΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΛΙΑΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2024;
    ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΙΟΣ; ΚΟΝΤΡΑΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ;
    www.facebook.com/giannis.spyrou.54
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή