«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Ο Άγιος Μηνάς και η μάχη του Ελ Αλαμέιν

Συγκλονιστική ανάρτηση με συγκλονιστικές φωτογραφίες, από την ιστοσελίδα του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Μηνάς. Η αγιογραφία που βλέπετε (κλικ για μεγέθυνση) είναι σε τοίχο, σε κελί της Ι.Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγ.Όρους. Η συγκεκριμένη απόδοση είναι μοναδική, από τα χέρια αγιογράφου διαμένοντος εν Καλύμνω. Πρόκειται για πολύ παραστατική απόδοση του θαύματος του Αγίου Μηνά στη μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1942. 


 



Τα ίδια εκείνα δύσκολα χρόνια για όλο τον κόσμο, δηλαδή το 1942, τότε που οι ανίκητες δυνάμεις του Γερμανού στρατηγού Ρόμμελ βρισκόταν στη Β. Αφρική, ο Άγιος Μηνάς έκανε ένα από τα μεγάλα του θαύματα, θαύμα με παγκόσμια σημασία.

Η Ελλάδα ήδη βρισκόταν κάτω από τον φασιστικό και ναζιστικό ζυγό των Γερμανών, Ιταλών, Βουλγάρων και Αλβανών, διαμοιρασμένη μεταξύ αυτών. Λίγος ελληνικός στρατός ξέφυγε από την αιχμαλωσία και βρισκόταν στην Αίγυπτο κοντά στο Ελ Αλαμέϊν όπου βρισκόταν ο τάφος και το μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Ο στρατός μας συνασπισμένος με τις άλλες συμμαχικές δυνάμεις θα έδινε την τελευταία μάχη. Αν η μάχη αυτή χανόταν, τότε ολόκληρος ο κόσμος θα βρισκόταν κάτω από τον φασιστικό – ναζιστικό ζυγό.

 

Ο Ρόμμελ μετά από τη βόρεια Αφρική ήταν έτοιμος με τις δυνάμεις του να πάρουν το Ελ Αλαμέϊν και νικητές να βαδίσουν προς την Αλεξάνδρεια. Ο Άγιος Μηνάς όμως δεν ήθελε αυτή τη φοβερή καταστροφή.

Τα μεσάνυχτα της νύχτας εκείνης και την ώρα που θα άρχιζε η μάχη, πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Μηνά να βγαίνει από τα ερείπια του Ναού και οδηγώντας ένα καραβάνι με καμήλες, όπως παρουσιαζόταν στις τοιχογραφίες του Ναού του, να προχωρεί και να μπαίνει μέσα στο στρατόπεδο των Γερμανών.

Αγιογραφία στο Ι.Κ. Αγίου Μηνά Βίγλας, Ι. Μ. Μ. Λαύρας Αγίου Όρους

 

Είναι απερίγραπτος ο πανικός που κατέλαβε τους Γερμανούς. Εγκατέλειψαν οτιδήποτε είχαν, σκηνές, ζώα, πολεμοφόδια και τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Έτσι ελευθερώθηκε η Βόρεια Αφρική. Οι συμμαχικές δυνάμεις πήραν θάρρος και ανέλαβαν την επίθεση κατά της Ιταλίας και Γερμανίας. Αποτέλεσμα ήταν η τελική νίκη και συντριβή του ναζισμού.

Το θαύμα αυτό της επεμβάσεως του Θεού μέσω του Αγίου Μηνά το εκτίμησαν όχι μόνον οι Έλληνες, αλλά και οι αλλόδοξοι σύμμαχοι. Γι’ αυτό πρόσφεραν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκείνον τον τόπο, για να ξαναχτιστεί ο Ναός και το μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Ο Ναός και το μοναστήρι ξαναχτίστηκαν, ανεγέρθηκε μάλιστα και αναμνηστική πλάκα επάνω στην οποία γράφτηκαν τα ονόματα των πεσόντων στο Ελ Αλαμέϊν.

Πηγή: Γεωργίου Β. Μαυρομάτη, «Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Μηνάς ο Αιγύπτιος», § Νεώτερα θαύματα του Αγίου, Έκδοσις: Ιερόν Ησυχαστήριον Αγίου Μηνά Βίγλας, Ι. Μ. Μ. Λαύρας Αγίου Όρους, 1998.

 

 

Φωτογραφικό υλικό από το Ελ Αλαμέιν του Γενικού Επιτελείου Στρατού

 

Το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη στο Ελ Αλαμέιν

 

Μνημείο των πεσόντων συμμάχων στο Ελ Αλαμέιν

 

ΙΚ Αγίου Μηνά ΙΜΜ Λαύρας στη Βίγλα του Αγίου Όρους

 

Επιστρέφοντας από αποστολή οι πιλότοι μας πετάν δίπλα από τον άγιο Μηνά στο Αγιο Όρος

 

Απολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

" Στρατείαν κατέλιπες τὴν κοσμικήν, ἀθλητά, οὐράνιον εἴληφας τὴν κληρουχίαν, σοφέ, καὶ στέφος ἀμάραντον, δόξαν ἀποδιώξας βασιλέως γηϊνου, ἄθλους δὲ διανύσας μαρτυρίου γενναίου. Διό, μεγαλομάρτυς Μηνᾷ, πρέσβευε σωθήναι ἠμᾶς. "

 

agiosminas.gr 

 

 

9 σχόλια:

  1. "Ξαφνικίτις"

    Σε όλο τον κόσμο, οι αθλητές καταρρέουν στο έδαφος λόγω «ξαφνικής αρρώστιας», σαν μύγες.
    https://rumble.com/vp1fhf-42057123.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΜΑ ΔΕΝ.... ΕΜΒΟΛΙΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΡΝΗΤΗΣ[!!!], ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ.
      ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΜΠΟΛΙΑΣΤΟΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΩΝΗ, ΤΟΝ ΒΑΣΙΒΛΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΑΤΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ.
      ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΛΑ ΒΕΒΑΙΩΣ.
      ΑΥΤΟΙ... ΞΕΡΟΥΝ.
      ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΣ ΚΟΜΦΕΡΑΝΣ ΣΤΟΥ ΖΙΩΓΑ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΒΛΑΚΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΡΥ [ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ.
      ΕΝΙΟΤΕ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΚΛ@ΝΟΥΝ.

      ΔΗΜΗΤΡΗΣ

      Διαγραφή
  2. ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ - The Shepherd (Full Movie 4K) - To Deipno tou Voskou

    https://www.youtube.com/watch?v=pn9aa1FwKcs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν οι άνθρωποι πίστευαν , είναι έτοιμοι πολλοί άγιοι να επέμβουν και πάλι.
    Αλλά η αμαρτωλότητα και αμετανοησία των ανθρώπων δεν τους αφήνει.



    Αναγνώστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΤΕΡΗ ΞΑΦΝΙΚΙΤΙΣ ΕΙΣ ΝΕΑΝ ΙΕΡΣΕΗΝ [ΝΕW JERSEY-ΒΑΡΒΑΡΙΣΤΙ] ΜΕΤΑ ΣΕΙΡΗΝΩΝ ΠΟΛΛΩΝ.
    twitter.com/klimhs13/status/1458573162745143311/video/1
    ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΣΚΑΙ;;;

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζήτησε διάλογο – έλαβε μήνυση!!!
    Δίωξη Στυλιανού Καρπαθίου από τον Πειραιώς Σεραφείμ
    https://www.youtube.com/watch?v=4h2cN8gjH2s&t=401s
    Εξοργιστικές εξελίξεις από τον Αφηνιασμένο τράγο Πειραιώς που θέλει να γίνει αρχιεπίσκοπος και μαζί με τον πρώην Ζακύνθου και νυν Δωδώνης δίνουν ρεσιτάλ γλειψίματος στην κυβέρνηση και στην Pfizer για το ποιος θα προωθήσει καλύτερα τα μπόλια και να γίνει αρχιεπίσκοπος…
    Αντιγόνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΙΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΩ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΗΝΙΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΠΑΘΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ. ΠΡΑΓΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ.
      ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΩΣ ΜΠΟΝΑΜΑ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ; ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ.
      ΜΗΠΩΣ Η ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΕΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ; ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ;
      Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ [ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ] ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ,ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΑΓΚΑ, ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ... ``ΓΕΜΙΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ Π@@ΣΤΗΔΕΣ ΚΥΡΙΕ ΤΡΑΓΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ''. ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ, ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΕ CD AYTOΥΣΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ.
      ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ, ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΥΝΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΕ ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ, ``ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΘΙΣΤΕ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ''...
      ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ [ΗΧΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ] ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ;
      Η ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ, Η ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ.

      ΔΗΜΗΤΡΗΣ

      Διαγραφή
  6. Στην Τιτανομαχία Πειραιώς VS Δωδώνης Σημειώσατε: 1

    Χάρη σε VIDEO - Μακράν Κορυφαίο, Γκρανγκινιολικό, Φρικώδες ''Μαγαζάκι Του Τρόμου'', στο οποίο εν αγαστή συνεργασία πρωτοκλασάτοι σταυροφόροι θείων τε και ανθρωπίνων ''Φωτεινών Δυνάμεων'' καταθέτουν μετά λόγου γνώσεως, απολύτου βεβαιότητος, αναντίρρητης αξιοπιστίας, ως άριστοι των αρίστων ειδικοί, Την Αλήθεια προκειμένου, απαλλαγμένοι κάθε Ευθύνης, να πετάξουν, και δικαίως, το μπαλάκι του αφανισμού μας σ' εμάς.
    Η Ευαγγελική Περικοπή Κατηγορηματική:

    ''εἰ μὴ ἦλθον καὶ ἐλάλησα αὐτοῖς, ἁμαρτίαν οὐκ εἶχον· νῦν δὲ πρόφασιν οὐκ ἔχουσι περὶ τῆς ἁμαρτίας αὐτῶν.''
    Νεοελληνιστί
    ''εάν δεν είχα έλθει και δεν τους είχα διδάξει (την αλήθειαν), δεν θα είχαν αμαρτίαν· τώρα όμως δεν έχουν δικαιολογία για την αμαρτίαν τους'' (κατά Ιωάννην 15, 22)

    https://youtu.be/Q85z64Ziz1I?t=53

    Σωστή Ή Λάθος Η Απόφασή Τους; καθένας απαντάει κατά Συνείδηση.

    Ν.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή