«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Μεγάλη Πέμπτη: Ποιο είναι το γεγονός που τιμάμε σήμερα;

Τη Μεγάλη Πέμπτη εορτάζουμε τα σωτήρια γεγονότα που συνέβηκαν κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, τον ιερό Νιπτήρα, την παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, την Αρχιερατική Προσευχή του Κυρίου και την Προδοσία του Ιούδα.

Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, πριν ν’ αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι, αφήνει κάτω τα ιμάτιά του, βάζει νερό στο νιπτήρα και τα κάνει όλα μόνος Του, πλένοντας τα πόδια των Μαθητών Του. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ’ όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών λέγει: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ’ όλους».

Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στό Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο ορμητικός απ’ όλους και στην αρχή σταματάει το Διδάσκαλο, αλλά ύστερα όταν τον έλεγξε, υποχωρεί με τη καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθησε.

Άρχισε κατόπιν να τους νουθετεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιός θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους μίλησε για την προδοσία και επειδή θορυβήθηκαν, στρέφεται με ήρεμο τρόπο στον Ιωάννη και τον υπέδειξε.

Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του και είπε: «Λάβετε φάγετε». Το ίδιο έκανε και με το ποτήρι του κρασιού λέγοντας: «Πιέστε απ’ αυτό όλοι, γιατί αυτό είναι το αίμα Μου, της νέας Συμφωνίας. Αυτό να κάνετε για να Με θυμάστε». Μετά από αυτή τη στιγμή ο Ιούδας, μόλις έφαγε τον άρτο έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους Τον παραδώσει.

Μετά το δείπνο βγήκαν όλοι στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός τους δίδαξε τα ανήκουστα και τελευταία μαθήματα και αρχίζει να λυπάται και να ανυπομονεί. Αναχωρεό μόνος Του και, γονατίζοντας, προσεύχεται εκτενώς. Από την πολλή αγωνία γίνεται ο ιδρώτας Του σαν σταγόνες πηχτού αίματος, οι οποίες έπεφταν στη γη. Μόλις συμπληρώνει την εναγώνια εκείνη προσευχή, φθάνει ο Ιούδας με ένοπλους στρατιώτες και πολύ όχλο και αφού χαιρετάει και φιλάει πονηρά το δάσκαλό Του, Τον παραδίδει.

Συλλαμβάνεται λοιπόν ο Ιησούς και τον φέρνουν δέσμιο στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Οι μαθητές σκορπίζονται και ο θερμότερος των άλλων ο Πέτρος τον ακολούθησε ως την αρχιερατική αυλή και αρνείται και αυτός ότι είναι μαθητής Του.

Εν τω μεταξύ ο θείος διδάσκαλος παρουσιάζεται μπροστά στο παράνομο συνέδριο, εξετάζεται για τους μαθητές και τη διδασκαλία Του, εξορκίζεται στο Θεό για να πεί εάν Αυτός είναι πράγματι ο Χριστός και αφού είπε την αλήθεια, κρίνεται ως ένοχος θανάτου, επειδή τάχα βλασφήμησε. Από ‘κει και πέρα τον φτύνουν στο πρόσωπο, τον χτυπάνε, τον εμπαίζουν με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, ως το πρωϊ.

 

 pronews.gr

 





5 σχόλια:

  1. Πατακος «ΕΜΕΙΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ. ΑΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΠΟΣΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΕ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ» //
    Παπαδοπουλος «Ζητω συγνωμη απο τους Εληνες για τα τοσα ασχημα πραγματα που δημιουργησα. ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΗΔΕΝ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΜΗΔΕΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ 8% (μεγαλυτερη κε απο τις Ιαπωνιας – συμφωνα με τον Οργανισμο Οικονομικης Αναπτυξης), ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΤΑΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΙ, ΚΕ ΤΟ ΧΟΙΡΟΤΕΡΟ, ΚΟΙΜΟΣΑΣΤΑΝ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ (με κινδυνο να κρυολογησετε)» //
    ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ (κατα πλειοψηφια), ΠΟΘΟΥΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΚΙΝΗΤΟΥΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ» ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ. ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΜΑΖΟΧΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕΣ ΤΩΡΑ ΔΕΠ, ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ, ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΑΚΟΥΓΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ "ΕΛΑ ΜΩΡΕ..ΠΟΙΟΥΣ ΠΕΙΡΑΞΕ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.. ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΞΟΡΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ 10 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.. ΤΙΠΟΤΑ ΆΛΛΟ".
      ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ, Η ΣΟΥΛΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕ ΠΟΛΥ. ΜΠΑΙΝΑΝΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΑΝΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΓΟΥΛΙ.

      Διαγραφή
    2. ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΧΤΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΟΧΙ ΕΔΩ. ΤΩΡΑ ΜΑΓΑΡΙΣΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ.. ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ, ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΙΝΩ ΣΑΤΡΑΠΗΣ..🙂

      Διαγραφή
  2. Μαλιστα αφεντικο. Ειδα που εγραφες απανω "ΠΟΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΙΜΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ" κε αμεσως σκεφτηκα "ΤΗΝ 21η Απριλιου 1967 κε τους ΗΡΩΕΣ ΠΑΤΑΚΟ ΚΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ" // Ειδα κε την Μεγαλη Τεταρτη που καποιος αντιΧριστος κοτσαρησε το πιο χυδαιο υποκειμενο ολων των εποχων (mavrifatria) κε λεω «γαια πυρι μυχθητω» που λενε κε οι σατραπηδες // Αλωστε τι αξια εχει το μηδαμινο εργο της 21ης Απριλιου, μπροστα στα γεματα ψειρες μαλια των χιπιδων // Ευλογειτε κε να μας συγχωρει ο παπους ο Χριστουλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή