«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

"Φλεγόμενη θάλασσα"


Το Nordsjøen ή The North Sea ή The Burning Sea (Φλεγόμενη θάλασσα) είναι μια ταινία καταστροφής που παίχτηκε στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο του 2021. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με αυτή την ταινία συμπληρώνεται η τριλογία των πιο ποιοτικών νορβηγικών ταινιών καταστροφής των τελευταίων 15 ετών (Το κύμα, Ο σεισμός, Η φλεγόμενη θάλασσα). 

Μην περιμένετε βλακώδεις αμερικανιές τύπου "2012". Εδώ έχουμε να κάνουμε με σοβαρά και αληθοφανή καλλιτεχνικά εγχειρήματα, όπως αυτά που μάς δίνει και ο νοτιο-κορεατικός κινηματογράφος. Όλα άψογα και με σεβασμό στο θεατή. Σκηνοθεσία, σενάριο, μουσική, υπερ-υψηλών αποδόσεων ερμηνείες ηθοποιών, τεχνολογία, ανωτέρας ποιότητος οπτικά εφέ κ.ά.

Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα αριστουργηματάκι.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

 Το 1969, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοινώνει την ανακάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο στη γειτονική Βόρεια Θάλασσα, εγκαινιάζοντας μια περίοδο ευημερίας των υπεράκτιων γεωτρήσεων. 50 χρόνια αργότερα, οι περιβαλλοντικές συνέπειες αρχίζουν να εκδηλώνονται - ένα ρήγμα πολλών χιλιομέτρων έχει δημιουργηθεί στον πυθμένα του ωκεανού, προκαλώντας την κατάρρευση μιας εξέδρας. Μια ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και η χειριστής του υποβρυχίου Sofia, σπεύδει να αναζητήσει τους αγνοούμενους και να εκτιμήσει την αιτία της ζημιάς, αλλά αυτό που ανακαλύπτουν είναι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας πιθανής αποκαλυπτικής καταστροφής. Καθώς 350 εξέδρες πρέπει να εκκενωθούν στη συνέχεια, και να σταματήσουν την άντληση, πριν προκληθεί η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που θα έχει δει ποτέ ο κόσμος.  

 

Τρέιλερ:

 


Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ:

http://gamatotv.info/movies/nordsjoen/


Κ-Τ



10 σχόλια:

  1. Στην Νορβηγία υπάρχει πραγματικό πρόβλημα και μεγάλη ανησυχία. Λόγω υπεράντλησης, έχει δημιουργηθεί αστάθεια των παράκτιων πρανών, με αποτέλεσμα κάποιες ακτές να γλυστράνε στην θάλασσα. Νομίζω είχες ανεβάσει ένα σχετικό βιντεάκι κάποτε.

    Στο Αιγαίο, μακάρι να μην βγάλουν ποτέ πετρέλαιο, διότι οι σεισμοί θα είναι τρομακτικοί, επειδή οι μεγάλες εταιρείες δεν θα αρκεστούν σε μικροποσότητες, όπως τώρα στον Πρίνο. Αυτό είναι γνωστό εδώ και 10ετίες.

    μνκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς!
      Καλημέρα αγαπητή ΜΝΚ!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ.

      Η Ελλάδα μας ΔΕΝ πρέπει ΕΠΟΥΔΕΝΙ είτε να κάνει η ίδια, είτε να ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ άλλους (κοίτα τους δίπλα) να ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΣΗ.

      Διός Κούρος

      Διαγραφή
  2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ //
    ΠΟΥΣΤΟ-ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΚΕ ΛΑΜΟΓΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ //
    ΚΟΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩ, ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΑΞΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ 135 ΔΙΣ //
    ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΙΝΕ, ΒΡΗΚΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΕ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ //
    ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΑΛΑΚΙΣΤΑΝ, ΟΛΑ ΤΑ ΨΥΧΑΝΩΜΑΛΑ ΠΟΥΣΤΙΚΑ ΚΟΜΑΤΑ (εκτος των πατριωτικων) ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΑΝΩΜΑΛΩΝ ΛΕΣΒΙΩΝ ΚΕ ΠΟΥΣΤΗΔΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΥΣΤIΚΕΣ ΨΗΦΟΥΣ. ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΕ ΔΕΞΙΟΙ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥΣΤΙΚΟΣ ΚΩΛΟΣ ΚΕ ΔΑΝΤΕΛΩΤΟ ΒΡΑΚΙ //
    ΦΕΤΟΣ, ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΣΑΠΙΑ ΑΧΑΜΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΕ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (οπως περυσι), ΑΛΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΚΕ ΤΗΣ ΠΟΥΤΕΝΑΣ. ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΤΑΞΑΝ ΟΙ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΑΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑ-ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑΣΜΕΝΟ ΚΩΛΟ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη ειναι η ταινια ...Ειναι σκηνη (ολη η ταινια )απο ενα μυθιστορημα του Schätzing Frank ''TO ΣΜΗΝΟΣ'' και αξιζει να τα διαβασει καποιος ///και αυτο και το Schätzing Frank ''LIMIT''(ειδικα το δευτερο για το τι γινεται στο φεγγαρι )
    κατηγορια \επιστημονικη μυθιστοριογραφια .

    Επισης θα σας προτεινα ανεπιφυλακτα την επισης νορβηγικη ταινια ''MORTAL''(2020)

    trailer https://www.youtube.com/watch?v=aqQwPeivH-Y

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Pananas ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!! Βρήκα το MORTAL εδώ:
      http://gamatotv.info/movies/mortal/
      Θα το δω απόψε.
      Όσον αφορά το "τι γινεται στο φεγγαρι", βγήκε εφέτος κι αυτή, που είναι αρκετά καλή, με ενδιαφέρουσα εκδοχή περί του ρόλου και προέλευσης του φεγγαριού:
      http://gamatotv.info/movies/moonfall-%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%8d/

      Για το "Σμήνος".. θα έγραφα ολόκληρο άρθρο! Αγόρασα το βιβλίο την πρώτη εβδομάδα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Ο υπάλληλος με κοίταξε και μού είπε: "θα διαβάσεις όλο αυτό το τόσο χοντρό (σε πάχος) βιβλίο, με αυτά τα τόσο μικρά γραμματάκια; Θα κάνεις κανα χρόνο..!"
      ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΕΛΛΗ ΑΓΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ! Επειδή το περίμενα πώς και πώς πότε θα κυκλοφορήσει, μόλις το πήρα στα χέρια μου, ακύρωσα οποιαδήποτε έξοδο και ραντεβού είχα και πήρα και 3ήμερη άδεια από τη δουλειά! χαχαχα
      Η παρούσα ταινία είναι, όπως είπες κι εσύ, απλώς ψιλο-βασισμένη στο βιβλίο εκείνο. Το βιβλίο παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική αιτία αποσάθρωσης και κατάρρευσης του πρανούς του βυθού, οφειλόμενη σε ......... [ ας μην γίνω σπόιλερ - το μόνο που θα πω.. είναι ότι το βιβλίο αρχίζει με σχιζοφρένεια όλων των ζώων της θάλασσας, τα οποία βάλθηκαν να εξοντώσουν το ανθρώπινο είδος. Βλέπουμε είτε όστρακα - σερβιρισμένα σε εστιατόρια- τα οποία αυτοδηλητηριάζονται για να σκοτώσουν τους ανθρώπους που θα τα φάνε, είτε φάλαινες να βουλιάζουν με τη ράχη τους πλοία].
      και το σημαντικότερο..;;; Το βιβλίο είναι ΤΊΓΚΑ σε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, κυρίως γεωλογίας, ωκεανογραφίας, ζωολογίας και φυσικής. Είναι από τα συγκλονιστικότερα και πιο αγωνιώδη μυθιστορήματα που έχω διαβάσει στη ζωή μου.

      Διαγραφή
  4. ΘΑΛΑΣΑ ΚΙ ΑΛΜΥΡΟ ΝΕΡΟ, ΝΑ ΣΕ ΧΟΡΤΑΣΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ κε Η ΘΑΛΑΣΑ ΔΕΝ ΙΝΕ ΓΙΑ ΧΟΡΤΑΣΗ (αφιερωμενο εξαιρετικα στα απανταχου λαμαρινοσκυλα) // ΚΛΕΒΕ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΑΣ (που λενε οι Χιωντηδες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. What A Wonderful World With David Attenborough
    https://www.youtube.com/watch?v=auSo1MyWf8g
    Αντιγόνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή