«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Λόγος περί πυροπροστασίας..

 ..από τον Παλαιό _🤨


[αυθεντικός τίτλος άρθρου: "άει ..καλά !!"]

Τά ‘παμε πρό 4ετίας ..αλλά εμείς τα ‘παμε, εμείς τ’ ακούσαμε !! ..τα Ζά είχαν να γλείψουν κώλους, και να σουρθούν σαν τα σκουλήκια, υπακούοντας στο τι θα πεί το κάθε μαλακισμένο σούργελο ..αλλά στην συνέχεια όταν το αγγούρι μπήκε βαθιά στον κώλον τους και τους έτσουξε αγρίως, θυμήθηκαν να σκούξουν !! ..γρήγορα όμως, με το επόμενο επιδοματάκι της πλάκας, θα το ξεχάσουν !! ..και φτού ξανά-μανά θα πάμε για μία από τα ίδια !!

Σ΄αυτήν την ανάρτηση δεν θα καταπιαστώ με πολλά, απλά θα επαναλάβω εκείνα που σας είχα ‘πεί πρό 4ετίας, μπάς και κάποιοι καραμαλάκες αποφασίσουν ν’ ακούσουν, και να κάνουν δυό-τρία πράγματα, ώστε να προστατεύσουν τα σπίτια και την ζωήν τους · ο λόγος περί πυροπροστασίας.

Αν κάποιοι νομίζετε ότι το κράτος θα έπρεπε -όπως και τόσα άλλα που βεβαίως τα γράφει στα παλιά του τα παπούτσια- να παράσχει την αναγκαία προστασία, σωστά νομίζετε, αν βεβαίως είχαμε ένα κράτος που ενδιαφερόταν για τους πολίτες και την περιουσία τους ..αλλά είστε ντίπ μαλάκες μερικοί, εάν ακόμη δεν έχετε πάρει είδηση τι σκατά γίνεται και σε τι μπουρδέλο ζούμε – που βεβαίως εμείς οι ίδιοι είμαστε που κάνουμε τ’ αδύνατα δυνατά ώστε να το κάνουμε ακόμα χειρότερο !!

Βρισκόμαστε σε μιά εποχή όπου μόνο όποιο κράτος δεν θέλει ή έχει άλλους σκοπούς· τσιμέντο να γίνουν ..να κάνουμε δουλίτσες !! ..δεν βλέπει ακόμη και το άναμμα τσιγάρου, ή πρός τα πού θα κατευθυνθεί μιά όποια φωτιά, και που και πώς μπορεί να την σταματήσει έγκαιρα, με την υπάρχουσα τεχνολογία ..και δεν μιλάμε για κάτι διαστημικό, αλλά κάτι απλό και φτηνό.

Εποπτεία Δασών και αγροτικών εκτάσεων

Το πιό απλό είναι να στήσει εποπτεύουσες κάμερες υπερύθρων, σε καίρια σημεία, ώστε με το που ξεκινήσει κάτι αμέσως πέφτει «σύρμα» ..έτσι δεν περιμένεις να λαμπαδιάσει όλο το βουνό για να πάρεις είδηση.

Άμεσα δε μπορείς να επέμβεις στέλνοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα κατάλληλα σημεία ..ένα Τάμπλετ με τοπογραφικά διαγράμματα και χάρτες χρειάζεται -πράγματα που υπάρχουν ήδη- για να μην χάνονται οι πυροσβέστες στου διαόλου την μάνα.

Το πώς αναχαιτίζεις δε την φωτιά εν τη γενέση της ;; 

..δεξαμενές (γεμάτες και όχι άδειες) στις κορυφές και άπλωμα δικτύου αυτόματης νεροκανιοβολής ..και πάπαλα η φωτιά ..εκτός πιά και θέλεις να κάνεις ξεπουλήματα και να στήσεις ανεμοπορδούρες !!

Άλλο πιό σύγχρονο μέσο εποπτείας είναι τα Στρατοσφαιρικά Ντρόουν-HAPS, ντρόουν Πλατφόρμας Μεγάλου Ύψους, Στρατοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης, πρός επιτήρηση ευρέων περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σχεδόν μηδενικού κόστους, που πετάνε στην στρατόσφαιρα και τα οποία έχουν την ικανότητα ν’ ανιχνεύουν κάθε πρόβλημα, φωτιάς και όχι μόνο – πάρτε την φωτογραφία ενός τέτοιου, εν μέρει Ελληνικής κατασκευής, από τον όμιλο Άρατος.

HAPS ARATOS

Ένα άλλο μέσον περιορισμού της φωτιάς είναι να παρεμβάλεις κατά διαστήματα σειρές με είδη δέντρων ανθεκτικών στην φωτιά – δείτε παρακάτω :

Άκαυτη έκταση δέντρων

..είπατε κάτι ;;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν δέντρα που δεν καίγονται ..όλα καίγονται, άλλα πιό εύκολα και άλλα πιο δύσκολα.

Ποιά είναι λοιπόν εκείνα τα δέντρα που αντιστέκονται στην φωτιά ;;

Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας με δέντρα που εμφανίζουν αντίσταση στην φωτιά – κάποια απ’ αυτά φυλλοβόλα, κάποια ημιφυλλοβόλα και άλλα αειθαλή.

Δέντρα με μεγάλες αντιστάσεις στην φωτιά με πράσινο τα αειθαλή :

  • Ακακία
  • Αριά
  • Βελανιδιά κόκκινη
  • Βελανιδιά φελλοφόρος
  • Δαμασκηνιά καλλωπιστική
  • Ιπποκαστανιά
  • Ιτιά
  • Καρυδιά
  • Κουμαριά
  • Κουτσουπιά
  • Κυπαρίσσι
  • Λεύκα
  • Μουριά
  • Μουσμουλιά
  • Οξιά
  • Πλάτανος
  • Πικροδάφνη
  • Σημύδα
  • Σκλήθρα
  • Φλαμουριά
  • Φράξινος
  • Φτελιά
  • Χαρουπιά
  • Ψευδοακακία

Με παρεμβολή σειρών τέτοιων δέντρων, στα δάση, και ζωνών πυροπροστασίας έχεις έν πολλοίς περιορίσει αρκετά το πρόβλημα εξάπλωσης της φωτιάς.

Ο καθαρισμός των ξερόκλαδων δίπλα σε δρόμους, που εύκολα μπορούν να γίνουν αιτία φωτιάς, νομίζω ότι είναι αυτονόητο.

Οικιστικός ιστός – Δημοτική παρέμβαση

Στον οικιστικό ιστό, αντικαθίστανται όλα τα εύφλεκτά είδη με πυράντοχα ..αν υπάρχει μυαλό, τότε δεν επιτρέπονται εύφλεκτα δέντρα -πχ. πεύκα- ανάμεσα, και σε αρκετή απόσταση από τα σπίτια.

Πολίτες

Βλέπουμε τον κάθε μαλάκα να πηγαίνει και να χτίζει μέσα στα πεύκα ..και μετά σκούζει γιατί κάηκε το τσαρδί του – μα ρε μαλακισμένο υποκείμενο, δέκα πυροσβεστικές να έχεις δίπλα σου, αν το σπίτι σου είναι ανάμεσα σε πεύκα, με δαύτα να φιλιούνται μαζί του, δεν υπάρχει περίπτωση να το γλιτώσεις εάν υπάρξει φωτιά !!

Εάν κάνατε την μαλακία, δείτε πώς μπορείτε να ξεπαστρέψετε τα πεύκα τουλάχιστον σε μιά απόσταση το λιγότερο 30 μέτρων – ναι ξέρω ..εκτός από την δικήν σας μαλακία έχουμε και αυτήν της Δασικής, που απαγορεύει να κόψετε ακόμη και τα ξερόκλαδα ή και τους θάμνους ..μετά θα είναι κάποιος κακός αν σκεφτεί ότι αυτοί οι πούστηδες δεν είναι εκεί για να προστατεύσουν κάτι αλλά για να δημιουργούν προβλήματα.

Τέλος πάντων ..ποτίστε τα με κάμποσα μπουκάλια χλωρίνη και που θα πάει θα τα τινάξουν ..οπότε τότε θα ευκολυνθείτε για την κοπή τους.

Και βέβαια το ίδιο μπορείτε να κάνετε, εν κρυπτώ βεβαίως, και στα πευκάκια του πεζοδρομίου !!

Έχετε χώρο στο οικόπεδό σας ;;

Φυτέψτε, αρκετά μακριά από το σπίτι, δέντρα πυράντοχα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντίσταση στην φωτιά ..δείτε παραπάνω, κάποια είναι αειθαλή αλλά και καλλωπιστικά – ρωτήστε και κάποιον γεωπόνο να σας υποδείξει την καλύτερη επιλογή.

Εξαιρώντας τον πολύ λαουτζίκο που έχτισε μιά παράγκα για να έχει απλά ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του, οι υπόλοιποι καραμαλάκες που έριξαν εκατοντάδες χιλιάδες για να χτίσουν βίλες και δεν φρόντισαν για πυροπροστασία, που θα έσωζε το σπίτι αλλά και τους ίδιους, δεν έχουν απολύτως κανένα ελαφρυντικό, καμμία δικαιολογία.

Είχαμε ‘πεί ότι κάθε τέτοιος μπουνταλάς, θα έπρεπε έστω και εκ των υστέρων να σκάψει μιά δεξαμενή νερού στην αυλή του -τουλάχιστον χωρητικότητας κάμμια 30 κυβικών, 3x3x3 ή και 5x5x5, κάνει και πισίνα , αρκεί βεβαίως να είναι γεμάτη και όχι άδεια- και να φτιάξει ένα σύστημα με μιά πετρελαιομηχανή να ψεκάζει με νεροκανιοβολή τον χώρον, όταν πλησιάζει η φωτιά – εννοείται ότι θα έχει λάβει και όλα τα άλλα μέτρα ..απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών από τον εξωτερικό χώρο, μάζεμα τεντών, κλείσιμο παραθύρων κλπ. κλπ.

Και βεβαίως καλό είναι να μην υπάρχουν εξωτερικά πλαστικές σωλήνες, πόρτες και παράθυρα πλαστικά, εκτεθειμένα αυτοκίνητα και ξυλοκατασκευές.

Ακόμη και οι φτωχομπινέδες μεροκαματιάρηδες, όσο και να ζοριστούν οικονομικά, είναι καλό να σκεφτούν να φτιάξουν ένα τέτοιο σύστημα πυροπροστασίας για να εξασφαλίσουν το τσαρδί τους.

Μην φτάνουμε ξανά και ξανά, στο σημείο να τα λέμε και να τ’ ακούμε εμείς κι εμείς ..και σείς, κάποιοι άτυχοι, αλλά ηλίθιοι ..να σκούζετε !!

Ελπίζω ότι έχετε αντιληφθεί ότι αυτό το μπουρδέλο του γελαδιστάν, δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει, να παράσχει προστασία ..προέχουν οι δουλίτσες !!

Εάν περιμένετε, οι άδειες υδροφόρες και οι μπάτσοι με τα ποτιστήρια, να σώσουν τα σπίτια σας ..δυστυχώς την κάτσατε την υπόθεση !!

Καλά είμαστε για γέλια λέμε !!

Στιγμιότυπο-1

Στιγμιότυπο-2

Στιγμιότυπο-3

Αφήνω όλα τα υπόλοιπα ..και όποιος θέλει ας ανατρέξει σε αυτά που είχα γράψει εκεί το καλοκαίρι του ’18, εξ αφορμής της πυρκαγιάς στο Μάτι – το άρθρο υπάρχει στις αναρτήσεις του μπλόγκ !! (ΕργΔημΕργ)

 

ergdhmerg.wordpress.com 

 

 

4 σχόλια:

  1. Όλα τα παραπάνω γίνονται όταν θέλεις να προστατέψεις τα δάση της χώρας σου.
    Ένα κράτος που πάει να καταργήσει(με νόμο)τα μέρη που ώς τώρα ονομάζαμε
    NATURA,πιστεύεις ότι θέλει το καλό αυτής της χώρας?????
    Τότε Διάβασε...

    Κατάργηση των περιοχών NATURA με υπογραφή Σκρέκα

    http://aegaio.blogspot.com/2022/07/natura.html?m=1


    ΑΓΓΕΛΙΚΉ-ΑΧΑΡΝΑΙ 🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΠΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΑΠ ΤΟΝ ΠΟΝΟ.
      ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΧΕΛΩΝΑ, ΚΟΥΑΛΑ, ΕΛΑΦΙ, ΣΚΥΛΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΖΩΑΚΙΑ ΝΑ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ; ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤA ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ.
      ΓΑΜΩ ΤΗ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ.
      ΠΟΣΟ ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΙ ΕΙΣΤΕ;
      ΡΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, ΡΕ ΒΡΩΜΕΡΑ ΕΡΠΕΤΑ, ΣΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ΜΑΝΑ ΜΕ ΨΥΧΗ ΕΣΑΣ;

      Διαγραφή


  2. Καταργούνται εν μέσω Χριστουγέννων

    27-12-2021

    Οι φορείς που καταργούνται
    Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας
    Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
    Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
    Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
    Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
    Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
    Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

    Τυχαίο????

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταργήθηκαν εν μέσω Χριστουγέννων επτά Φορείς διαχείρισης περιοχών Natura

      https://www.ethnos.gr/greece/article/188859/katarghthhkanenmesoxristoygennoneptaforeisdiaxeirishsperioxonnatura

      ANNA

      Διαγραφή