«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

ΥΠΗΡΞΕ Ο ΙΗΣΟΥΣ ;

ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ZEITGEIST, ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!


 

Υπήρξε πραγματικά ο Ιησούς Χριστός ή ο Χριστιανισμός είναι ένας μύθος που βασίζεται σε έναν φανταστικό χαρακτήρα όπως ο Χάρι Πότερ;


Για σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μας θεωρούσε τον Ιησού έναν πραγματικό άνθρωπο που είχε εξαιρετικό χαρακτήρα, ηγετική ικανότητα και δύναμη πάνω στη φύση. Αλλά σήμερα κάποιοι λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ.

Το επιχείρημα κατά της ύπαρξης του Ιησού, γνωστό ως θεωρία του μύθου του Χριστού, ξεκίνησε δεκαεπτά αιώνες αφότου λέγεται ότι ο Ιησούς περπάτησε στους βραχώδεις λόφους της Ιουδαίας.

Η Έλεν Τζόνσον, πρόεδρος των Αμερικανών Άθεων, συνοψίζει την άποψη του μύθου του Χριστού στην τηλεόραση του CNN Larry King Live:

    Ο Ιησούς Χριστός είναι μια σύνθεση από άλλους θεούς... που είχαν την ίδια προέλευση, τον ίδιο θάνατο με τον μυθολογικό Ιησού Χριστό.
    Ο έκπληκτος παρουσιαστής, απάντησε: "Δηλαδή δεν πιστεύετε ότι υπήρξε Ιησούς Χριστός;".

Ο Τζόνσον ανταπέδωσε: "Δεν υπήρξε... δεν υπάρχει καμία κοσμική απόδειξη ότι ο Ιησούς Χριστός υπήρξε ποτέ".

Ο King ζήτησε αμέσως ένα διαφημιστικό διάλειμμα. Το διεθνές τηλεοπτικό κοινό έμεινε να αναρωτιέται[1].

Στα πρώτα του χρόνια ως άθεος λογοτέχνης της Οξφόρδης, ο Σ. Σ. Λιούις θεωρούσε επίσης τον Ιησού έναν μύθο, πιστεύοντας ότι όλες οι θρησκείες ήταν απλώς εφευρέσεις[2].

Χρόνια αργότερα, ο Λιούις καθόταν δίπλα στη φωτιά σε ένα δωμάτιο του κοιτώνα της Οξφόρδης με έναν φίλο του, τον οποίο αποκαλούσε "τον πιο σκληρά βρασμένο άθεο από όλους τους άθεους που γνώρισα ποτέ". Ξαφνικά ο φίλος του ξεφούρνισε: "Τα στοιχεία για την ιστορικότητα των Ευαγγελίων ήταν πραγματικά εκπληκτικά καλά... Φαίνεται σχεδόν σαν να είχε συμβεί πραγματικά κάποτε"[3].

Ο Lewis έμεινε άναυδος. Η παρατήρηση του φίλου του ότι υπήρχαν πραγματικές αποδείξεις για τον Ιησού ώθησε τον Λιούις να ερευνήσει ο ίδιος την αλήθεια. Γράφει για την αναζήτησή του για την αλήθεια σχετικά με τον Ιησού στο κλασικό βιβλίο του Mere Christianity.

Τι αποδείξεις λοιπόν ανακάλυψε ο φίλος του Λιούις για τον Ιησού Χριστό;

Η Aρχαία Iστορία μιλάει

Ας ξεκινήσουμε με ένα πιο θεμελιώδες ερώτημα: Πώς μπορούμε να διακρίνουμε έναν μυθικό χαρακτήρα από ένα πραγματικό πρόσωπο; Για παράδειγμα, ποια στοιχεία πείθουν τους ιστορικούς ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν πραγματικό πρόσωπο; Και υπάρχουν τέτοια στοιχεία για τον Ιησού;

Τόσο ο Αλέξανδρος όσο και ο Ιησούς απεικονίζονταν ως χαρισματικοί ηγέτες. Και οι δύο φέρονται να είχαν σύντομη σταδιοδρομία, πεθαίνοντας στις αρχές της τριακονταετίας τους. Ο Ιησούς λέγεται ότι ήταν ένας άνθρωπος της ειρήνης που κατέκτησε με την αγάπη- ο Αλέξανδρος ένας άνθρωπος του πολέμου που κυβέρνησε με το σπαθί.

Το 336 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας. Στρατιωτική ιδιοφυΐα, αυτός ο όμορφος, αλαζόνας ηγέτης σάρωσε χωριά, πόλεις και βασίλεια της Ελληνοπερσίας μέχρι που τα κυριάρχησε όλα. Λέγεται ότι έκλαψε όταν δεν υπήρχαν άλλοι κόσμοι για να κατακτήσει.

Η ιστορία του Αλεξάνδρου αντλείται από πέντε αρχαίες πηγές που γράφτηκαν 300 ή περισσότερα χρόνια μετά το θάνατό του[4].

Ωστόσο, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Αλέξανδρος υπήρξε πραγματικά, κυρίως επειδή οι αφηγήσεις για τη ζωή του επιβεβαιώνονται από την αρχαιολογία και την επίδρασή του στην ιστορία.

Παρομοίως, για να διαπιστώσουμε αν ο Ιησούς ήταν πραγματικό πρόσωπο, πρέπει να αναζητήσουμε αποδείξεις για την ύπαρξή του στους ακόλουθους τομείς:

    Αρχαιολογία
    Πρώιμες μη χριστιανικές αφηγήσεις
    Πρώιμες χριστιανικές αφηγήσεις
    Πρώιμα χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης
    Ιστορική επίδραση

Αρχαιολογία

Η άμμος του χρόνου έχει θάψει πολλά μυστήρια για τον Ιησού που μόλις πρόσφατα ήρθαν στο φως.

Ίσως οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις είναι διάφορα αρχαία χειρόγραφα που ανακαλύφθηκαν μεταξύ του 18ου και του 20ού αιώνα. Θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά αυτά τα χειρόγραφα σε επόμενη ενότητα.

Οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης ανακαλύψει πολυάριθμα μέρη και λείψανα που συμφωνούν με τις αφηγήσεις της Καινής Διαθήκης για τον Ιησού. Ο Malcolm Muggeridge ήταν ένας Βρετανός δημοσιογράφος που θεωρούσε τον Ιησού μύθο μέχρι που είδε τέτοιες αποδείξεις κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής αποστολής του BBC στο Ισραήλ.

Αφού έκανε ρεπορτάζ για τα ίδια τα μέρη για τα οποία γράφει η περιγραφή του Ιησού στην Καινή Διαθήκη, ο Muggeridge έγραψε: "Μια βεβαιότητα με κατέλαβε για τη γέννηση, τη διακονία και τη σταύρωση του Ιησού... Συνειδητοποίησα ότι υπήρξε πραγματικά ένας άνθρωπος, ο Ιησούς...."[5].

Ωστόσο, πριν από τον 20ό αιώνα δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις για τον Ρωμαίο κυβερνήτη Πόντιο Πιλάτο και τον Εβραίο αρχιερέα Ιωσήφ Καϊάφα. Και οι δύο άνδρες ήταν κεντρικά πρόσωπα στη δίκη που οδήγησε στη σταύρωση του Χριστού. Οι σκεπτικιστές επικαλέστηκαν αυτή τη φαινομενική έλλειψη στοιχείων ως πυρομαχικά για τη θεωρία τους περί μύθου του Χριστού.

Ωστόσο, το 1961 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μπλοκ ασβεστόλιθου που έγραφε το όνομα "Πόντιος Πιλάτος έπαρχος της Ιουδαίας". Και το 1990 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα οστεοφυλάκιο (οστέινο κουτί) με την επιγραφή του Καϊάφα. Έχει επαληθευτεί ως αυθεντικό "πέρα από κάθε λογική αμφιβολία"[6].

Επίσης, μέχρι το 2009, δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις ότι η γενέτειρα του Ιησού, η Ναζαρέτ, υπήρχε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σκεπτικιστές όπως ο Ρενέ Σαλμ θεωρούσαν την έλλειψη αποδείξεων για τη Ναζαρέτ του πρώτου αιώνα ως θανατηφόρο χτύπημα για τον Χριστιανισμό. Στο βιβλίο The Myth of Nazareth (Ο μύθος της Ναζαρέτ) ο Σαλμ έγραψε το 2006: "Γιορτάστε, ελευθερόφρονες.... Ο χριστιανισμός όπως τον ξέρουμε μπορεί τελικά να φτάνει στο τέλος του!"[7].

Ωστόσο, στις 21 Δεκεμβρίου 2009, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη πήλινων θραυσμάτων του πρώτου αιώνα στη Ναζαρέτ, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό το μικρό χωριουδάκι υπήρχε κατά την εποχή του Χριστού (βλ. "Ήταν ο Ιησούς πραγματικά από τη Ναζαρέτ;").

Παρόλο που αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι ο Ιησούς έζησε εκεί, υποστηρίζουν τις ευαγγελικές αφηγήσεις για τη ζωή του. Οι ιστορικοί σημειώνουν ότι τα αυξανόμενα στοιχεία από την αρχαιολογία μάλλον επιβεβαιώνουν παρά αντικρούουν τις αφηγήσεις για τον Ιησού"[8].

Πρώιμες μη χριστιανικές αφηγήσεις

Σκεπτικιστές όπως η Ellen Johnson αναφέρουν την "έλλειψη κοσμικής ιστορίας" για τον Ιησού ως απόδειξη ότι δεν υπήρξε.

Ωστόσο, υπάρχει πολύ λίγη τεκμηρίωση για οποιοδήποτε πρόσωπο από την εποχή του Χριστού. Τα περισσότερα αρχαία ιστορικά έγγραφα έχουν καταστραφεί με την πάροδο των αιώνων, από πολέμους, πυρκαγιές και λεηλασίες, ή απλώς από την αποσάθρωση και τη φθορά.

Σύμφωνα με τον E. M. Blaiklock, ο οποίος έχει καταγράψει τα περισσότερα από τα μη χριστιανικά γραπτά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, "πρακτικά δεν υπάρχει τίποτα από την εποχή του Χριστού", ακόμη και για μεγάλους κοσμικούς ηγέτες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας[9].

Και αφού δεν ήταν μεγάλος πολιτικός ή στρατιωτικός ηγέτης, ο Darrell Bock σημειώνει: "Είναι εκπληκτικό και σημαντικό το γεγονός ότι ο Ιησούς εμφανίζεται καθόλου στις πηγές που έχουμε"[10].

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι πηγές που αναφέρει ο Μποκ; Ποιοι πρώιμοι ιστορικοί που έγραψαν για τον Ιησού δεν είχαν χριστιανική ατζέντα; Πρώτα απ' όλα, ας ρίξουμε μια ματιά στους εχθρούς του Ιησού.

Εβραίοι ιστορικοί: Οι Εβραίοι είχαν να κερδίσουν τα περισσότερα από την άρνηση της ύπαρξης του Ιησού. Αλλά πάντα τον θεωρούσαν ως πραγματικό. "Αρκετά εβραϊκά κείμενα αναφέρονται στον Ιησού ως ένα πραγματικό πρόσωπο, το οποίο αντιτάχθηκαν[11].

Ο γνωστός Εβραίος ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος έγραψε για τον Ιάκωβο, "τον αδελφό του Ιησού του λεγόμενου Χριστού"[12]." Αν ο Ιησούς δεν ήταν πραγματικό πρόσωπο, γιατί δεν θα το έλεγε ο Ιώσηπος;

Σε ένα άλλο κάπως αμφιλεγόμενο απόσπασμα, ο Ιώσηπος μιλάει εκτενέστερα για τον Ιησού[13].

    Εκείνη την εποχή υπήρχε ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Ιησούς. Η συμπεριφορά του ήταν καλή και ήταν γνωστός ως ενάρετος. Και πολλοί άνθρωποι από τους Ιουδαίους και από άλλα έθνη έγιναν μαθητές του. Ο Πιλάτος τον καταδίκασε να σταυρωθεί και πέθανε. Και εκείνοι που είχαν γίνει μαθητές του δεν εγκατέλειψαν τη μαθητεία του. Ανέφεραν ότι τους είχε εμφανιστεί τρεις ημέρες μετά τη σταύρωσή του και ότι ήταν ζωντανός. Κατά συνέπεια, θεωρήθηκε ότι ήταν ο Μεσσίας"[14].

Αν και ορισμένα από τα λόγια του είναι υπό αμφισβήτηση, η επιβεβαίωση του Ιώσηπου εδώ για την ύπαρξη του Ιησού είναι ευρέως αποδεκτή από τους μελετητές[15].

Ο Ισραηλινός μελετητής Shlomo Pines γράφει: "Ακόμη και οι πιο πικρόχολοι αντίπαλοι του Χριστιανισμού δεν εξέφρασαν ποτέ καμία αμφιβολία ως προς το ότι ο Ιησούς έζησε πραγματικά"[16].

Ο παγκόσμιος ιστορικός Will Durant σημειώνει ότι κανένας Εβραίος ή Εθνικός από τον πρώτο αιώνα δεν αρνήθηκε ποτέ την ύπαρξη του Ιησού[17].


Ρωμαίοι ιστορικοί: Οι πρώιμοι Ρωμαίοι ιστορικοί έγραψαν κυρίως για γεγονότα και πρόσωπα σημαντικά για την αυτοκρατορία τους. Δεδομένου ότι ο Ιησούς δεν είχε άμεση σημασία για τις πολιτικές ή στρατιωτικές υποθέσεις της Ρώμης, πολύ λίγη ρωμαϊκή ιστορία αναφερόταν σε αυτόν. Ωστόσο, δύο σημαντικοί Ρωμαίοι ιστορικοί, ο Τάκιτος και ο Σουητώνιος, αναγνωρίζουν τον Ιησού ως πραγματικό πρόσωπο.

    Ο Τάκιτος (55-120 μ.Χ.), ο μεγαλύτερος πρώιμος Ρωμαίος ιστορικός, έγραψε ότι ο Christus (ελληνιστί Χριστός) είχε ζήσει κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τιβέριου και "υπέφερε υπό τον Πόντιο Πιλάτο, ότι οι διδασκαλίες του Ιησού είχαν ήδη διαδοθεί στη Ρώμη- και ότι οι Χριστιανοί θεωρούνταν εγκληματίες και βασανίζονταν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της σταύρωσης"[18].

    Ο Σουητώνιος (69-130 μ.Χ.) έγραψε για τον “Chrestus” ως υποκινητή. Οι περισσότεροι μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για αναφορά στον Χριστό. Ο Σουητώνιος έγραψε επίσης ότι οι Χριστιανοί διώχθηκαν από τον Νέρωνα το 64 μ.Χ.[19].

Ρωμαίοι αξιωματούχοι: Οι χριστιανοί θεωρούνταν εχθροί της Ρώμης λόγω της λατρείας τους στον Ιησού ως Κύριο και όχι στον Καίσαρα. Οι ακόλουθοι Ρωμαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων δύο Καίσαρων, έγραψαν επιστολές από αυτή την οπτική γωνία, αναφέροντας τον Ιησού και τις πρώτες χριστιανικές καταβολές[20].

    Ο Πλίνιος ο νεότερος ήταν αυτοκρατορικός δικαστής υπό τον αυτοκράτορα Τραϊανό. Το 112 μ.Χ., ο Πλίνιος έγραψε στον Τραϊανό για τις προσπάθειές του να αναγκάσει τους Χριστιανούς να αποκηρύξουν τον Χριστό, τον οποίο "λάτρευαν ως θεό".

    Ο αυτοκράτορας Τραϊανός (56-117 μ.Χ.) έγραψε επιστολές που αναφέρονταν στον Ιησού και στις πρώτες χριστιανικές καταβολές.

    Ο αυτοκράτορας Αδριανός (76-136 μ.Χ.) έγραψε για τους Χριστιανούς ως οπαδούς του Ιησού.

Παγανιστικές πηγές: Αρκετοί πρώιμοι παγανιστές συγγραφείς αναφέρουν εν συντομία τον Ιησού ή τους Χριστιανούς πριν από το τέλος του δεύτερου αιώνα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Θάλλος, ο Φλέγων, ο Μάρα Μπαρ-Σεραπίων και ο Λουκιανός ο Samosate. [21] Οι παρατηρήσεις του Θάλλου για τον Ιησού γράφτηκαν το 52 μ.Χ., περίπου είκοσι χρόνια μετά τον Χριστό.

Συνολικά, εννέα πρώιμοι μη χριστιανοί κοσμικοί συγγραφείς αναφέρουν τον Ιησού ως πραγματικό πρόσωπο μέσα σε 150 χρόνια από τον θάνατό του. Είναι ενδιαφέρον ότι είναι ο ίδιος αριθμός κοσμικών συγγραφέων που αναφέρουν τον Τιβέριο Καίσαρα, τον Ρωμαίο αυτοκράτορα κατά την εποχή του Ιησού. Αν εξετάζαμε χριστιανικές και μη χριστιανικές πηγές, υπάρχουν σαράντα δύο που αναφέρουν τον Ιησού, σε σύγκριση με μόλις δέκα για τον Τιβέριο[22].

Ιστορικά γεγονότα για τον Ιησού:

Αυτά τα πρώιμα μη χριστιανικά στοιχεία παρέχουν τα ακόλουθα γεγονότα για τον Ιησού Χριστό:

    Ο Ιησούς καταγόταν από τη Ναζαρέτ.
    Ο Ιησούς έζησε μια σοφή και ενάρετη ζωή.
    Ο Ιησούς σταυρώθηκε στην Ιουδαία υπό τον Πόντιο Πιλάτο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καίσαρα Τιβέριου την ώρα του Πάσχα, καθώς θεωρούνταν ο βασιλιάς των Εβραίων.
    Οι μαθητές του πίστεψαν ότι ο Ιησούς πέθανε και αναστήθηκε από τους νεκρούς τρεις ημέρες αργότερα.
    Οι εχθροί του Ιησού αναγνώριζαν ότι έκανε ασυνήθιστα κατορθώματα.
    Οι μαθητές του Ιησού πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία και εξαπλώθηκαν μέχρι τη Ρώμη.
    Οι μαθητές του Ιησού ζούσαν ηθικά και λάτρευαν τον Χριστό ως Θεό.

Αυτό το γενικό περίγραμμα της ζωής του Ιησού συμφωνεί απόλυτα με την Καινή Διαθήκη[23].

Ο Gary Habarmas σημειώνει: "Συνολικά, περίπου το ένα τρίτο αυτών των μη χριστιανικών πηγών χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα- η πλειοψηφία προέρχεται το αργότερο από τα μέσα του δεύτερου αιώνα."[24] Σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica "Αυτές οι ανεξάρτητες μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι στην αρχαιότητα ακόμη και οι αντίπαλοι του Χριστιανισμού δεν αμφέβαλαν ποτέ για την ιστορικότητα του Ιησού."[25]

Πρώιμες χριστιανικές αφηγήσεις

Οι πρώτοι χριστιανοί έγραψαν χιλιάδες επιστολές, κηρύγματα και σχόλια για τον Ιησού. Επίσης, δόγματα που μιλούν για τον Ιησού, εμφανίστηκαν ήδη πέντε χρόνια μετά τη σταύρωσή του[26].

Αυτά τα μη βιβλικά γραπτά επιβεβαιώνουν τις περισσότερες λεπτομέρειες της Καινής Διαθήκης για τον Ιησού, συμπεριλαμβανομένης της σταύρωσης και της ανάστασής του[27].

Είναι απίστευτο ότι έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 36.000 πλήρη ή μερικά τέτοια γραπτά, μερικά από τον πρώτο αιώνα[28] Αυτά τα μη βιβλικά γραπτά θα μπορούσαν να ανακατασκευάσουν ολόκληρη την Καινή Διαθήκη εκτός από μερικά εδάφια[29].

Καθένας από αυτούς τους συγγραφείς γράφει για τον Ιησού ως πραγματικό πρόσωπο. Οι μύστες του Χριστού αγνοούν αυτές τις αφηγήσεις ως προκατειλημμένες. Αλλά το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν είναι: Πώς θα μπορούσε ένας μυθικός Ιησούς να έχoυν γραφτεί τόσα πολλά γι' αυτόν μέσα σε λίγες δεκαετίες από τη ζωή του;

Η Καινή Διαθήκη

Σκεπτικιστές όπως η Ellen Johnson απορρίπτουν επίσης την Καινή Διαθήκη ως απόδειξη για τον Ιησού, αποκαλώντας την "προκατειλημμένη". Ωστόσο, ακόμη και οι περισσότεροι μη χριστιανοί ιστορικοί θεωρούν τα αρχαία χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης ως στέρεες αποδείξεις για την ύπαρξη του Ιησού. Ο ιστορικός του Κέιμπριτζ Μάικλ Γκραντ, άθεος, υποστηρίζει ότι η Καινή Διαθήκη θα πρέπει να θεωρείται ως αποδεικτικό στοιχείο με τον ίδιο τρόπο όπως και η υπόλοιπη αρχαία ιστορία:

    Αν εφαρμόσουμε στην Καινή Διαθήκη, όπως θα έπρεπε, τα ίδια κριτήρια που θα έπρεπε να εφαρμόσουμε και σε άλλα αρχαία κείμενα που περιέχουν ιστορικό υλικό, δεν μπορούμε να απορρίψουμε την ύπαρξη του Ιησού, όπως δεν μπορούμε να απορρίψουμε την ύπαρξη μιας μάζας ειδωλολατρικών προσωπικοτήτων των οποίων η πραγματικότητα ως ιστορικών προσώπων δεν αμφισβητείται ποτέ[30].

Τα Ευαγγέλια (Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς & Ιωάννης) είναι οι πρωταρχικές αφηγήσεις της ζωής και των λόγων του Ιησού. Ο Λουκάς ξεκινά το Ευαγγέλιό του με αυτά τα λόγια προς τον Θεόφιλο: "Επειδή εγώ ο ίδιος ερεύνησα προσεκτικά τα πάντα από την αρχή, αποφάσισα κι εγώ να γράψω μια τακτική αναφορά για σένα, άριστε Θεόφιλε"[31].

Ο γνωστός αρχαιολόγος Sir William Ramsey απέρριψε αρχικά την ιστορική αφήγηση του Λουκά για τον Ιησού. Ωστόσο, αργότερα αναγνώρισε: "Ο Λουκάς είναι ένας ιστορικός πρώτης τάξης.... Αυτός ο συγγραφέας πρέπει να τοποθετηθεί μαζί με τους πολύ σπουδαίους ιστορικούς.... Η ιστορία του Λουκά είναι αξεπέραστη ως προς την αξιοπιστία της"[32].

Οι πρώτες αναφορές για τον Αλέξανδρο γράφτηκαν 300 χρόνια μετά από αυτόν. Αλλά πόσο κοντά στη ζωή του Ιησού γράφτηκαν τα Ευαγγέλια; Θα ήταν ακόμη ζωντανοί οι αυτόπτες μάρτυρες του Ιησού ή υπήρχε αρκετός χρόνος για να αναπτυχθεί ένας θρύλος;

Στη δεκαετία του 1830, Γερμανοί μελετητές υποστήριξαν ότι η Καινή Διαθήκη γράφτηκε τον 3ο αιώνα, πολύ αργά για να έχει γραφτεί από τους αποστόλους του Ιησού. Ωστόσο, αντίγραφα χειρογράφων που ανακαλύφθηκαν τον 19ο και τον 20ό αιώνα από αρχαιολόγους απέδειξαν ότι αυτές οι αφηγήσεις για τον Ιησού γράφτηκαν πολύ νωρίτερα. [Βλέπε "Αλλά είναι αλήθεια;"]

Ο William Albright χρονολόγησε όλα τα βιβλία της Καινής Διαθήκης "μεταξύ περίπου του 50 μ.Χ. και του 75 μ.Χ."[33] Ο John A. T. Robinson του Cambridge χρονολόγησε όλα τα βιβλία της Καινής Διαθήκης μεταξύ του 40-65 μ.Χ.[34]. Μια τόσο πρώιμη χρονολόγηση σημαίνει ότι γράφτηκαν όταν οι αυτόπτες μάρτυρες ήταν εν ζωή, πολύ νωρίς για να αναπτυχθεί ένας μύθος ή θρύλος[34].

Αφού ο C. S. Lewis διάβασε τα Ευαγγέλια έγραψε: "Τώρα, ως ιστορικός της λογοτεχνίας, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι... τα Ευαγγέλια δεν είναι... θρύλοι. Έχω διαβάσει πάρα πολλούς θρύλους και είμαι απολύτως σαφής ότι δεν είναι το ίδιο είδος πράγματος"[35].

Η ποσότητα των χειρογράφων για την Καινή Διαθήκη είναι τεράστια. Υπάρχουν πάνω από 24.000 πλήρη ή μερικά χειρόγραφα αντίγραφα των βιβλίων της, γεγονός που την τοποθετεί πολύ πάνω από όλα τα άλλα αρχαία έγγραφα[36].

Κανένα άλλο αρχαίο ιστορικό πρόσωπο, θρησκευτικό ή κοσμικό, δεν υποστηρίζεται από τόση τεκμηρίωση όσο ο Ιησούς Χριστός. Ο ιστορικός Πολ Τζόνσον παρατηρεί: "Αν σκεφτούμε ότι ο Τάκιτος, για παράδειγμα, σώζεται σε ένα μόνο μεσαιωνικό χειρόγραφο, η ποσότητα των χειρογράφων της πρώιμης Καινής Διαθήκης είναι αξιοσημείωτη"[37].

(Για περισσότερα σχετικά με την αξιοπιστία της Καινής Διαθήκης, δείτε "Είναι τα Ευαγγέλια αξιόπιστα;")

Ιστορικός αντίκτυπος

Οι μύθοι έχουν μικρή, αν όχι καθόλου, επίδραση στην ιστορία. Ο ιστορικός Τόμας Καρλάιλ είπε: "Η ιστορία του κόσμου δεν είναι παρά η βιογραφία των μεγάλων ανδρών"[38].

Δεν υπάρχει έθνος ή καθεστώς που να οφείλει την ίδρυση ή την κληρονομιά του σε ένα μυθολογικό πρόσωπο ή θεό.

Ποια ήταν όμως η επίδραση του Ιησού Χριστού;

Ο μέσος Ρωμαίος πολίτης δεν αισθάνθηκε τον αντίκτυπό του παρά μόνο πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο Ιησούς δεν παρέταξε κανένα στρατό. Δεν έγραψε βιβλία και δεν άλλαξε νόμους. Οι Ιουδαίοι ηγέτες και οι Ρωμαίοι Καίσαρες ήλπιζαν να σβήσουν τη μνήμη του, και φαινόταν ότι θα τα κατάφερναν.

Σήμερα, το μόνο που βλέπουμε από την αρχαία Ρώμη είναι ερείπια. Οι πανίσχυρες λεγεώνες του Καίσαρα και η μεγαλοπρέπεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής εξουσίας έχουν σβήσει στη λήθη. Ωστόσο, πώς θυμόμαστε τον Ιησού σήμερα; Ποια είναι η διαρκή επιρροή του;

    Για τον Ιησού έχουν γραφτεί περισσότερα βιβλία από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στην ιστορία.
    Έθνη έχουν χρησιμοποιήσει τα λόγια του ως θεμέλιο των κυβερνήσεών τους. Σύμφωνα με τον Durant, "Ο θρίαμβος του Χριστού ήταν η αρχή της δημοκρατίας"[39].
    Η επί του Όρους Ομιλία του καθιέρωσε ένα νέο παράδειγμα στην ηθική και την ηθική.
    Στο όνομά του έχουν ιδρυθεί σχολεία, νοσοκομεία και ανθρωπιστικά έργα. Πάνω από 100 μεγάλα πανεπιστήμια - μεταξύ των οποίων το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Πρίνστον, το Ντάρτμουθ, το Κολούμπια και η Οξφόρδη - ξεκίνησαν από τους οπαδούς του[40].
    Ο αναβαθμισμένος ρόλος της γυναίκας στον δυτικό πολιτισμό έλκει τις ρίζες του από τον Ιησού. (Οι γυναίκες στην εποχή του Ιησού θεωρούνταν κατώτερες και ουσιαστικά μη-άνθρωποι μέχρι να ακολουθηθεί η διδασκαλία του).
    Η δουλεία καταργήθηκε στη Βρετανία και την Αμερική λόγω της διδασκαλίας του Ιησού ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο Ιησούς είχε όλο αυτόν τον αντίκτυπο ως αποτέλεσμα μιας μόλις τριετούς περιόδου δημόσιας διακονίας. Όταν ο γνωστός συγγραφέας και παγκόσμιος ιστορικός H. G. Wells ρωτήθηκε ποιος άφησε τη μεγαλύτερη κληρονομιά στην ιστορία, απάντησε: "Σύμφωνα με αυτή τη δοκιμασία ο Ιησούς στέκεται πρώτος"[41].

Ο ιστορικός του Γέιλ Γιάροσλαβ Πέλικαν γράφει γι' αυτόν: "Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πιστεύει ή να πιστεύει ο καθένας προσωπικά γι' αυτόν, ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ υπήρξε η κυρίαρχη μορφή στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού για σχεδόν είκοσι αιώνες... Από τη γέννησή του χρονολογεί το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης φυλής τα ημερολόγιά του, από το όνομά του βρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι και στο όνομά του προσεύχονται εκατομμύρια άνθρωποι"[42].

Αν ο Ιησούς δεν υπήρχε, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πώς ένας μύθος θα μπορούσε να αλλάξει τόσο πολύ την ιστορία.

Μύθος έναντι πραγματικότητας

Ενώ οι μυθικοί θεοί απεικονίζονται ως υπερήρωες που ζουν τις ανθρώπινες φαντασιώσεις και επιθυμίες, τα Ευαγγέλια παρουσιάζουν τον Ιησού ως έναν άνθρωπο ταπεινό, συμπονετικό και με άψογο ηθικό χαρακτήρα. Οι οπαδοί του τον παρουσιάζουν ως ένα πραγματικό πρόσωπο για το οποίο έδωσαν πρόθυμα τη ζωή τους.

Ο μη χριστιανός επιστήμονας Άλμπερτ Αϊνστάιν δήλωσε: "Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τα Ευαγγέλια χωρίς να αισθανθεί την πραγματική παρουσία του Ιησού. Η προσωπικότητά του πάλλεται σε κάθε λέξη. Κανένας μύθος δεν είναι γεμάτος με τέτοια ζωή.... Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι ο Ιησούς υπήρξε, ούτε ότι τα λόγια του είναι όμορφα"[43].

Είναι δυνατόν ο θάνατος και η ανάσταση του Ιησού να είναι λογοκλοπή από αυτούς τους μύθους; Η υπόθεσή τους κατά του Ιησού παρουσιάστηκε στην ταινία του YouTube, Zeitgeist, όπου ο συγγραφέας Peter Joseph ισχυρίζεται με τόλμη...

    Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ιησούς ήταν... μια μυθική φιγούρα....Ο Χριστιανισμός, μαζί με όλα τα άλλα θεϊστικά συστήματα πίστης, είναι η απάτη της εποχής[44].

Καθώς συγκρίνει κανείς τον Ιησού των Ευαγγελίων με τους θεούς της μυθολογίας, μια διάκριση γίνεται προφανής. Σε αντίθεση με την πραγματικότητα του Ιησού που αποκαλύπτεται στα Ευαγγέλια, οι περιγραφές των μυθολογικών θεών απεικονίζουν μη ρεαλιστικούς θεούς με στοιχεία φαντασίας:

    Ο Μίθρα υποτίθεται ότι γεννήθηκε από έναν βράχο[45].
    Ο Ώρος απεικονίζεται με το κεφάλι ενός γερακιού[46].
    Ο Βάκχος, ο Ηρακλής και άλλοι πετούσαν στον ουρανό πάνω στο άλογο Πήγασος[47].
    Ο Όσιρις σκοτώθηκε, τεμαχίστηκε σε 14 κομμάτια και συναρμολογήθηκε ξανά από τη σύζυγό του, Ίσιδα, και επανήλθε στη ζωή[48].

Θα μπορούσε όμως ο Χριστιανισμός να έχει αντιγράψει τον θάνατο και την ανάσταση του Ιησού από αυτούς τους μύθους;

Οι οπαδοί του σίγουρα δεν το πίστευαν- έδωσαν πρόθυμα τη ζωή τους διακηρύσσοντας ότι η διήγηση για την ανάσταση του Ιησού ήταν αληθινή. [Βλέπε "Αναστήθηκε ο Ιησούς από τους νεκρούς;"]

Επιπλέον, "μαρτυρίες για έναν ετοιμοθάνατο και αναστημένο θεό που παραλληλίζονται κάπως με την ιστορία της ανάστασης του Ιησού εμφανίστηκαν τουλάχιστον 100 χρόνια μετά τις αναφορές για την ανάσταση του Ιησού"[49].

Με άλλα λόγια, οι αφηγήσεις για τον Ώρο, τον Όσιρι και τον Μίθρα που πέθαιναν και ανασταίνονταν από τους νεκρούς δεν περιλαμβάνονταν στις αρχικές μυθολογίες τους, αλλά προστέθηκαν μετά τη συγγραφή των ευαγγελικών αφηγήσεων για τον Ιησού.

T. N. D. Mettinger, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lund, γράφει: "Η συναίνεση μεταξύ των σύγχρονων μελετητών - σχεδόν καθολική - είναι ότι δεν υπήρχαν θεοί που πέθαιναν και ανασταίνονταν πριν από τον Χριστιανισμό. Όλοι τους χρονολογούνται μετά τον πρώτο αιώνα"[50].

Σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς δεν υπάρχει πραγματικά κανένας πραγματικός παραλληλισμός μεταξύ οποιουδήποτε από αυτούς τους μυθολογικούς θεούς και του Ιησού Χριστού. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο C. S. Lewis, υπάρχουν κάποια κοινά θέματα που μιλούν για την επιθυμία του ανθρώπου για αθανασία.

Ο Lewis αφηγείται μια συζήτηση που είχε με τον J. R. R. Tolkien, τον συγγραφέα της τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. "Η ιστορία του Χριστού", είπε ο Τόλκιν, "είναι απλώς ένας αληθινός μύθος: ένας μύθος... με αυτή την τεράστια διαφορά ότι συνέβη πραγματικά"[51].

Ο μελετητής της Καινής Διαθήκης F. F. Bruce καταλήγει: "Ορισμένοι συγγραφείς μπορεί να παίζουν με τη φαντασία ενός "μύθου του Χριστού", αλλά δεν το κάνουν με βάση ιστορικά στοιχεία. Η ιστορικότητα του Χριστού είναι τόσο αξιωματική για έναν αμερόληπτο ιστορικό όσο και η ιστορικότητα του Ιουλίου Καίσαρα. Δεν είναι οι ιστορικοί που διαδίδουν τις θεωρίες του 'μύθου του Χριστού'"[52].


Εδώ ήταν ένας άνθρωπος

Πιστεύουν λοιπόν οι ιστορικοί ότι ο Ιησούς ήταν άνθρωπος ή ένας μύθος;

Οι ιστορικοί θεωρούν τόσο τον Μέγα Αλέξανδρο όσο και τον Ιησού Χριστό πραγματικούς ανθρώπους. Ωστόσο, τα χειρόγραφα στοιχεία για τον Ιησού είναι πολύ περισσότερα και εκατοντάδες χρόνια πιο κοντά στη ζωή του από ό,τι τα ιστορικά κείμενα για τον Αλέξανδρο. Επιπλέον, ο ιστορικός αντίκτυπος του Ιησού Χριστού υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν του Αλεξάνδρου.

Οι ιστορικοί αναφέρουν τις ακόλουθες αποδείξεις για την ύπαρξη του Ιησού:

    Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις συνεχίζουν να επαληθεύουν τις αφηγήσεις των Ευαγγελίων για τα πρόσωπα και τους τόπους που καταγράφουν, με τελευταίες τον Πιλάτο, τον Καϊάφα και την ύπαρξη της Ναζαρέτ του πρώτου αιώνα.
    Χιλιάδες ιστορικά κείμενα τεκμηριώνουν την ύπαρξη του Ιησού. Μέσα σε 150 χρόνια από τη ζωή του Ιησού 42 συγγραφείς τον αναφέρουν στα γραπτά τους, συμπεριλαμβανομένων εννέα μη χριστιανικών πηγών. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, μόνο εννέα κοσμικοί συγγραφείς αναφέρουν τον Τιβέριο Καίσαρα- μόνο πέντε πηγές αναφέρουν τις κατακτήσεις του Ιουλίου Καίσαρα. Ωστόσο, κανένας ιστορικός δεν αρνείται την ύπαρξή τους[53].
    Οι ιστορικοί, κοσμικοί και θρησκευτικοί, αναγνωρίζουν εύκολα ότι ο Ιησούς Χριστός επηρέασε τον κόσμο μας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

Αφού διερεύνησε τη θεωρία του μύθου του Χριστού, ο μεγάλος παγκόσμιος ιστορικός Will Durant κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, σε αντίθεση με τους θεούς της μυθολογίας, ο Ιησούς ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο[54].

Ο ιστορικός Πολ Τζόνσον δηλώνει ότι όλοι οι σοβαροί μελετητές αναγνωρίζουν ότι ο Ιησούς είναι πραγματικός[55].

Ο άθεος ιστορικός Μάικλ Γκραντ γράφει: "Συνοψίζοντας, οι σύγχρονες κριτικές μέθοδοι αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν τη θεωρία του μύθου του Χριστού. Έχει απαντηθεί ξανά και ξανά και έχει εκμηδενιστεί από πρωτοκλασάτους μελετητές"[56].

Ίσως ο μη χριστιανός ιστορικός H. G. Wells το έθεσε καλύτερα σχετικά με την ύπαρξη του Ιησού Χριστού:

    Εδώ ήταν ένας άνθρωπος. Αυτό το μέρος της ιστορίας δεν θα μπορούσε να έχει επινοηθεί[57].

 

Τελικές σημειώσεις

  1. Ellen Johnson and Larry King, “What Happens After We Die?” Larry King Live, CNN, April 14, 2005,http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/0504/14/lkl.01.html.
  2. Quoted in David C. Downing, The Most Reluctant Convert (Downers Grove, IL: InterVarsity Press, 2002), 57.
  3. C. S. Lewis, The Inspirational Writings of C. S. Lewis: Surprised by Joy(New York: Inspirational Press, 1986), 122-3.
  4. “Alexander the Great: The ‘Good’ Sources,” Livius,http://www.livius.org/aj-al/alexander/alexander_z1b.html.
  5. Malcolm Muggeridge, Jesus Rediscovered (Bungay, Suffolk, UK: Fontana, 1969), 8.
  6. Jennifer Walsh, “Ancient bone box might point to biblical home of Caiaphas,” MSNBC.com, August 31, 2011,http://www.msnbc.msn.com/id/44347890/ns/technology_and_science-science/t/ancient-bone-box-might-point-biblical-home-caiaphas/.
  7. Rene Salm, “The Myth of Nazareth: The Invented Town of Jesus,”American Atheist.org, December 22, 2009, http://www.atheists.org/The_Myth_of_Nazareth,_Does_it_Really_Matter%3F.
  8. Paul Johnson, “A Historian Looks at Jesus,” speech to Dallas Seminary, 1986.
  9. Quoted in Josh McDowell and Bill Wilson, Evidence for the Historical Jesus (Eugene, OR: Harvest House, 1993), 23.
  10. Darrell L. Bock, Studying the Historical Jesus (Grand Rapids, MI: Baker, 2002), 46.
  11. D. James Kennedy, Skeptics Answered (Sisters, OR: Multnomah, 1997), 76.
  12. Flavius Josephus, Antiquities of the Jews (Grand Rapids, MI: Kregel, 1966), 423. Το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο 20 των Αρχαιοτήτων.
  13. Στο ίδιο, 379. Το απόσπασμα προέρχεται από την αραβική μετάφραση των λόγων του Ιώσηπου για τον Ιησού, επειδή ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι η χριστιανική εκδοχή, η οποία επιβεβαίωνε την ανάσταση του Ιησού ως ιστορική, τροποποιήθηκε. Ωστόσο, η αραβική μετάφραση που παρατίθεται εδώ βρισκόταν υπό μη χριστιανικό έλεγχο, όπου οι τροποποιήσεις από τους χριστιανούς θα ήταν πρακτικά αδύνατες.
  14. Bock, 57.
  15. McDowell and Wilson, 42-43.
  16. Στο ίδιο, 44.
  17. Will Durant, “Caesar and Christ,” vol. 3 of The Story of Civilization (New York: Simon & Schuster, 1972), 555.
  18. Quoted in Durant, 281. The quote is from Annals 15:44.
  19. McDowell and Wilson, 49-50.
  20. Gary R. Habermas, “Was Jesus Real,” InterVarsity.org, August 8, 2008,http://www.intervarsity.org/studentsoul/item/was-jesus-real.
  21. Στο ίδιο.
  22. Gary R. Habermas and Michael R. Licona, The Case for the Resurrection of Jesus (Grand Rapids, MI: Kregel, 2004), 127.
  23. Norman Geisler and Peter Bocchino, Unshakable Foundations (Grand Rapids, MI: Bethany House, 2001), 269.
  24. Habermas, “Was Jesus Real”.
  25. Quoted in Josh McDowell, Evidence That Demands a Verdict, vol. 1(Nashville: Nelson, 1979), 87.
  26. Habermas and Licona, 212.
  27. McDowell and Wilson, 74-79.
  28. Norman L. Geisler and Paul K. Hoffman, eds., Why I Am a Christian(Grand Rapids, MI: Baker, 2001), 150.
  29. Bruce M. Metzger, The Text of the New Testament (New York: Oxford University Press, 1992), 86.
  30. Michael Grant, Jesus: An Historian’s Review of the Gospels (London: Rigel, 2004), 199-200.
  31. Luke 1:1-3.
  32. Quoted in Josh McDowell, The New Evidence That Demands a Verdict(Nashville: Thomas Nelson, 1999), 61.
  33. William Albright, “Toward a More Conservative View,” Christianity Today,January 18, 1993.
  34. John A. T. Robinson, Redating the New Testament (Philadelphia: Westminster Press, 1976), 352-3.
  35. C. S. Lewis, God in the Dock (Grand Rapids, MI: Eerdmans, 1970), 158.
  36. F. F. Bruce, The Books and the Parchments (Old Tappan, NJ: Revell, 1984), 168.
  37. Paul Johnson, Ibid.
  38. Quoted in Christopher Lee, This Sceptred Isle (London: Penguin, 1997), 1.
  39. Will Durant, The Story of Philosophy (New York: Pocket, 1961), 428.
  40. Quoted in Bill Bright, Believing God for the Impossible (San Bernardino, CA: Here’s Life, 1979), 177-8.
  41. Quoted in Bernard Ramm, Protestant Christian Evidences (Chicago: Moody Press, 1957), 163.
  42. Jaroslav Pelikan, Jesus through the Centuries (New York: Harper & Row, 1987), 1.
  43. Quoted in “What Life Means to Einstein: An Interview by George Sylvester Viereck,” Saturday Evening Post, October 26, 1929, 17.
  44. Peter Joseph, Zeitgeisthttp://zeitgeistmovie.com/http://vimeo.com/13726978.
    Στο ντοκιμαντέρ του YouTube, Zeitgeist, ο Peter Joseph χρησιμοποιεί επιλεγμένες πηγές (Gerald Massey και Acharya S.), προσπαθώντας να χτίσει μια υπόθεση ότι ο Ιησούς είναι "μιμητής" του αρχαίου αιγυπτιακού θεού, Horus. Όσον αφορά τις πηγές του Zeitgeist, ο Δρ Ben Witherington σημειώνει: "Ούτε ένας από αυτούς τους συγγραφείς και τις πηγές δεν είναι ειδικός στη Βίβλο, στη βιβλική ιστορία, στην Αρχαία Εγγύς Ανατολή, στην Αιγυπτιολογία ή σε οποιοδήποτε από τα συγγενή πεδία....δεν είναι αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για την προέλευση του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού ή για οτιδήποτε άλλο σχετικό με αυτή τη συζήτηση." http://benwitherington.blogspot.com/2007/12/zeitgeist-of-zeitgeist-movie.html. Οι υποτιθέμενοι παραλληλισμοί μεταξύ του Ιησού και του Ώρου αναλύονται και καταρρίπτονται συστηματικά στην ακόλουθη ιστοσελίδα: http://kingdavid8.com/Copycat/JesusHorus.html.
  45. Lee Strobel, The Case for the Real Jesus (Grand Rapids, MI: Zondervan, 2007), 170-71. Ο Μιθραϊσμός αναπτύχθηκε πολύ αργά για να επηρεάσει τον Χριστιανισμό. "Ο Μιθραϊσμός ήταν μια ύστερη ρωμαϊκή μυστηριακή θρησκεία που έγινε κύριος αντίπαλος του Χριστιανισμού κατά τον δεύτερο αιώνα και αργότερα".” Quoted in Strobel, 166-76.
  46. Στο ίδιο, 163.
  47. http://en.wikipedia.org/wiki/Horus.
  48. Habermas and Licona, 90.
  49. Στο ίδιο.
  50. Quoted in Strobel, 160-61. [Στη συνέντευξή του στον Strobel, ο Michael Licona αναφέρει ότι ο Mettinger παίρνει εξαίρεση από αυτή τη σχεδόν καθολική επιστήμη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις και πιθανώς έως και πέντε θεοί που πεθαίνουν και ανασταίνονται και προϋπήρχαν του Χριστιανισμού. Ωστόσο, αφού χτενίζει όλες αυτές τις αφηγήσεις και τις αναλύει κριτικά, ο Mettinger προσθέτει ότι "κανένας από αυτούς δεν χρησιμεύει ως παραλληλισμός με τον Ιησού". Ο Mettinger γράφει: "Δεν υπάρχει, απ' όσο γνωρίζω, καμία εκ πρώτης όψεως απόδειξη ότι ο θάνατος και η ανάσταση του Ιησού είναι ένα μυθολογικό κατασκεύασμα, που αντλεί από τους μύθους και τις τελετές των ετοιμοθάνατων και αναστάσιμων θεών του γύρω κόσμου.... Ο θάνατος και η ανάσταση του Ιησού διατηρεί τον μοναδικό του χαρακτήρα στην ιστορία των θρησκειών"].
  51. Quoted in Chuck Colson, “Jesus Christ and Harry Potter,” Breakpoint, July 29, 2011, http://www.breakpoint.org/
  52. F. F. Bruce, The New Testament Documents: Are They Reliable? (Grand Rapids, MI: Eerdmans, 1997), 119.
  53. Habermas and Licona, 127.
  54. Quoted in Durant, 553-4.
  55. Paul Johnson, Ibid.
  56. Grant, 200.
  57. H. G. Wells, The Outline of History (New York: Doubleday, 1949), 528.

 

 © 2012 JesusOnline Ministries. Αυτό το άρθρο αποτελεί συμπλήρωμα του περιοδικού Y-Jesus του Bright Media Foundation & B&L Publications: Λάρι Τσάπμαν, αρχισυντάκτης.

 

 y-jesus.com

 y-jesus.com/endnotes

Μετάφραση: Διόδοτος

 

Σχόλιο Κ-Τ : Η ανάρτηση αφιερώνεται, με πολλή εκτίμηση, στον εκλεκτό αδελφό κι επιστήθιο φίλο Μιχάλη Εργά.

 

 

15 σχόλια:

  1. Εν οίδα.. ότι ουδέν οίδα..


    🇬🇷.......ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ.......🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίστευτη συγχρονικότητα πάλι, μεταξύ εμού και του Εργοδότου! Δεν υπήρξε ουδεμία συνενόηση κι επικοινωνία μεταξύ μας. Δείτε τί λέει στις πρώτες παραγράφους του σημερινού άρθρου του:

    "...την έλευση του Χριστού την είχαν προείπει τα αρχαία ιερατεία μας!…"
    "...οι προφητείες της Κυμαίας Σίβυλλας δεν πρέπει να ήταν το μόνο σχετικό «πακέτο»· πρέπει να υπήρχαν κι άλλα παρόμοια – καί τόσα πολλά, που όλα τα Ελληνικά ιερατεία περίμεναν το γεγονός αυτό."
    "...Προσωπικώς, καί παρά τις ολοφάνερες λαθροχειρίες διαφόρων πονηρών στα Ευαγγέλια, έχω πειστεί πως ο Χριστός ήταν πραγματικό πρόσωπο, κι όχι «ηλιακός μύθος» καί τα ρέστα που λέγονται."

    !!!!!!!

    ( Εξισλαμισμοί Ελλήνων – 4α - https://ergdhmerg.wordpress.com/2022/08/08/%ce%b5%ce%be%ce%b9%cf%83%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%cf%89%ce%bd-4%ce%b1/ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχής Έργον που αποδεικνύεται πως τελικά υπήρξε ο Χριστός αφού, σε αντίθετη περίπτωση, Ο Ηγεμών, ακόμα και αν τη γλυτώσει για την παρακολούθηση του τηλέφωνου του Ν.Α., θά έπεφτε κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής γιατί βρήκε ΤΗΝ ΩΡΑ, ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΜΟΝΟΚΟΠΑΝΙΑ 2.400 κρατικοδίαιτους παπάδες χωρίς ''ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ''.

    Άραγε, υπάρχει κλάδος εργαζομένων που δε θά' θελε νά' χει Πρόεδρο Τον Μακαριώτατο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ09 Αυγούστου, 2022 01:29

    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΟΥΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΠΑΡΑ ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΠΙΣΤΗ.
    ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΟΛΩΝ......
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΠΟΥ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΜΟΥ.
    ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟ, ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΔΗ.
    ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ.
    ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΕ ΕΣΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ, ΝΙΚΩ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ.
    ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ.
    ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ.
    ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΖΩΝΤΟΣ ΥΔΑΤΟΣ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΟΦΟΙ, ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ ΙΗΣΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΗΡΞΕ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΑ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ, ΟΤΙ ΚΥΡΙΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ.
    Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, Ο ΘΕΟΣ, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ, Ο ΦΙΛΟΣ, Ο ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, Ο ΣΥΝΤΡΕΧΤΗΣ.
    Ο ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΜΟΥ.
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΛΙΚΙ ΜΟΥ, ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΟΥ ΙΗΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 👍👍 👍 💕

      ΑΓΓΕΛΙΚΉ-ΑΧΑΡΝΑΙ

      Διαγραφή
    2. Αγαπημένε μου αδελφέ, φαντάζομαι ότι ξέρεις ωστόσο ότι στην Ελλάδα οι αμφισβητίες είναι μπόλικοι και ποτέ δε δέχονται την Ορθόδοξη θέση. Η κύρια πηγή απόρριψης του χριστιανισμού προέρχεται από αλλοδαπούς συγγραφείς. Οπότε; ας πάρουν και μία αγγλοσαξονική, μπας και συνέλθουν λίγο.

      Διαγραφή
  5. 02/8/2022 Π. Στυλιανός Καρπαθίου ψυχίατρος θεολόγος

    https://m.youtube.com/watch?v=wdpCNFEfNSQ&t=3954s

    ΑΓΓΕΛΙΚΉ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το είπε ακόμη και ένας γέροντας φαρισαίος σε μία σύναξη τους σε εκείνα τα χρόνια, πως εμφανίστηκαν πολλοί άνθρωποι ως Μεσσίες αλλά στα πρώτα χρόνια φάνηκε το ψέμα. ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός τους έδειξε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πρόβλημα για κάποιους είναι που ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός γεννήθηκε στην περιοχή εκείνη και όχι στην Ελλάδα, ας ξεκινήσουν να διαβάζουν την Καινή διαθήκη και μόλις την τελειώσουν να την πάρουν πάλι από την αρχή, θα πάρουν πολλές απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μποτίλια στο Πέλαγος09 Αυγούστου, 2022 13:21

    Σε ζητήματα πίστεως δεν μπορεί, κατά την εκτίμησή μου, να σταθεί η παραμικρή αμφισβήτησις, καθότι σύμφωνα με την κβαντομηχανική, η πίστης δομεί πραγματικότητες και ο κόσμος, τον οποίον παρακολουθούμε και στον οποίον συμμετέχουμε, είναι προϊόν πνευματικής δημιουργίας. Όσον αφορά τις σταθερές του, αυτές προκύπτουν από Θεία Δημιουργία και είναι αιώνιες και αναλλοίωτες. Όσο αφορά το εφήμερο και παροδικό, σε αυτό μπορεί να συμμετέχει εν δυνάμει κάθε συνείδηση και θα τολμούσα να ισχυριστώ, ότι αυτό ισχύει ακόμη και για την τεχνητή νοημοσύνη, δεδομένου, ότι στα αποτελέσματα τού πειράματος τής διπλής σχισμής, τον ζωντανό παρατηρητή μπορεί να υποκαταστήσει και ένας τεχνητός αισθητήρας.
    Ασπάζομαι την διδασκαλία των Ορθοδόξων Πατέρων, ότι ”ο Άνθρωπος πλάστηκε με Πρότυπο τον Χριστό”. Ο Χριστός ως γεννηθείς και όχι πλασθείς υπό τού Θείου, ανταποκρίνεται σε επιμερισμό Του, άρα υπέχει Θείας Φύσεως. Από τα δυο προηγούμενα προκύπτει, ότι στόχος τής Δημιουργίας τού Ανθρώπου είναι κατά Χάριν Θέωσίς του μέσω των Θείων Ενεργειών, προς τις οποίες καλείται ο άνθρωπος να ανοίξει νου και καρδίαν.
    Σχετικά με την δημιουργία, τόσον των αισθητών, όσον και τον νοητών, στην σφαίρα τού γίγνεσθαι, δίδει σαφείς πληροφορίες ο Πλάτων στον Διάλογο “Θεαίτητος”, ή “Περί Επιστήμης” (συμφώνως προς τούς ερμηνευτές). (Οι Αρχές δεν δημιουργούνται, αλλά καθιερώνονται άνωθεν). Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να αποδοθεί στις έννοιες “περιστερώνας” και “κερί”, που αναλύονται στον “Θεαίτητο” και σχετίζονται με τον καθοριστικό ρόλο τής πληροφορίας στο υλικό – ενεργειακό δομείν και γίγνεσθαι. Εκτιμώ, ότι περί αυτού μια αναλυτική αναφορά θα μπορούσε να συμβάλει σε μια απλή προσέγγιση αυτών των σημαντικών εννοιών και προτίθεμαι σύντομα να την καταθέσω.
    Θεωρώ την ιστορικότητα τού Ιησού Χριστού δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Εκφράζοντας όμως τελείως προσωπικές απόψεις, οι οποίες δεν ταυτίζονται με το ισχύον Δόγμα (οπότε όσοι διαβάζουν σχόλιά μου, καλό είναι να το πράττουν με άκρα επιφύλαξη, καθότι η πιθανότητα λάθους στις απόψεις μου είναι μεγάλη, μια και δεν ανταποκρίνομαι σε θέσφατα) θεωρώ, ότι στο ζήτημα τής ιστορικότητος έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς φίλτρα. Για το Χριστολογικό ζήτημα έχουν γραφεί τόνοι κειμένων, τόσο από χριστιανούς θεολόγους απολογητές, αλλά και από αιρετικούς, όπως και από ιστορικούς ερευνητές, που κάποιοι είναι χριστιανοί (κυρίως Γερμανοί προτεστάντες, που συνέγραψαν στις αρχές τού περασμένου αιώνος) και άλλους, που δεν προβάλουν κάποια ομολογία πίστεως. Για την διείσδυση στην προβληματική τού φαινομένου από εννοιολογική σκοπιά (και όχι από σκοπιά πίστεως) απαιτείται μελέτη τής εκκλησιαστικής ιστορίας, καθώς και μελέτη των βασικών χριστολογικών πραγματειών, που έχουν προκύψει τα τελευταία 150 χρόνια. Αυτό που έχει αξία κατά την γνώμη μου για το μέλλον, είναι οι ανάδειξη τού τρόπου, που οι Ορθόδοξοι Πατέρες τής Εκκλησίας αναφέρθηκαν στο χριστολογικό ζήτημα, σε συσχετισμό και αντιπαραβολή προς τις λοιπές χριστολογικές πραγματείες, που κατά καιρούς έγιναν. Ένα τέτοιο εγχείρημα όμως απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και δεν είναι δυνατόν να γίνει εύκολα και γρήγορα. Χωρίς τέτοιου είδους προσπάθειες όμως είναι επόμενο, οι διαφορετικές αξιολογήσεις των ιστορικών ευρημάτων και μαρτυριών, που όντως υπάρχουν σχετικά με την ιστορική Παρουσία τού Ιησού Χριστού, να γίνονται μέσα από διαφορετικά πρίσματα και να παραμένουν από κριτική σκοπιά αγεφύρωτες. Κατά την άποψή μου, στην διαδικασία τής κατίσχυσης μιας ιστορικής άποψης, δεν επαρκεί μόνον η προβολή συγκεκριμένων δεδομένων, αλλά και η συγκεκριμένη αναίρεση των βασικών αντιτιθέμενων απόψεων, βάσει τεκμηριωμένων αναφορών. Όπως έχει φανεί στην πορεία των εξελίξεων, ο καισαροπαπισμός έκανε βάναυση χρήση των εκκλησιαστικών θεσμών, για να επιβάλει εξουσιαστικές στοχεύσεις. Άρα, ο αποκαθαρισμός τής Πνευματικότητος τής Πίστεως απαιτεί τακτοποίηση τού όλου τοπίου, σε πλαίσια ευλάβειας, ταπεινότητος και σεβασμού τής Πίστεως των αγνών ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο βρε Μποτίλια!!!!μπράβο!!!!

      Διαγραφή
    2. Προσυπογράφω υπενθυμίζοντας ότι ο Χριστός μας αποκαλούσε όλους αδέρφια Του. Δεν μας έλεγε τέκνα Του. Μιλούσε για τον -Ουράνιο- Πατέρα Του (και δικό μας φυσικά) και υποστήριζε ότι ΟΛΟΙ έχουμε την Θεία Φύση μέσα μας.

      Το παπαδαριό αναφέρεται σε ποίμνιο και τέκνα.

      Διαγραφή
    3. Χαίρεται.. Θα διαφωνήσω μόνο ως προς το ότι "ο άνθρωπος καλείται να ανοίξει νου και καρδιά..."

      Ο άνθρωπος καλείται να επανατοποθέτησει τον νου μέσα στην καρδιά από την οποία χωρίστηκε - αποστάτησε και διασπάστηκε..

      Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την βαθειά και αδιάλειπτη νοερά προσευχή και απαιτεί κόπους , θυσίες και αίμα ...

      Για λάβεις πνεύμα , πρέπει να δώσεις αίμα .. Οποίος το τολμήσει δεν θα έχει καμία αμφιβολία περί του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού..

      Κατά τα άλλα υπέροχος

      Διαγραφή
    4. Ας διαβάζαμε την Αγία Γραφή και Ορθόδοξα συγγράμματα + βίους αγίων. Οι αναγνώσεις αυτές και μόνο, αναπαύουν και νουθετούν. Το θέμα δεν είναι ακαδημαϊκό` είναι εκκλησιαστικό. Ας διαβάζαμε και το Ιερό Πηδάλιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου ("η Βίβλος μετά την Βίβλο"), το οποίο έχει καταντήσει "απαγορευμένο βιβλίο" στα μοναστήρια, εδώ και δεκαετίες... Το "τείχος ανοσίας" στις αιρέσεις αποκτάτε εφόσον γνωρίζουμε το δόγμα της Πίστεώς μας και την φιλάμε ανόθευτη. Μετά το Κολυμπάρι, το 2016 φάνηκε ξεκάθαρα πως κλήρος και λαός είναι μετεξετασταίοι και έρμαια του διαβόλου του λεγομένου Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών". Εμείς ας έχουμε καλή μετάνοια και όλα τα άλλα θα τα οικονομήσει ο Θεός, εφόσον Τον ομολογούμε.

      Διαγραφή
  9. Στην διαδρομή μου στο internet τα τελευταία τουλάχιστον 12-13 χρόνια τίποτε άλλο δεν απεχθάνθηκα περισσότερο παρά τη μπουρδολογία των “περισπούδαστων” “ελλήνων” με τα βαρύγδουπα ονόματα.
    Ο σύνδεσμος που παραθέτω δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από μια προτεσταντική μεν, ανάλαφρη δε, ιστορία” της περί του Ιησού ιστορικότητας https://drive.google.com/file/d/1POgQN5ggT5Zu5MJqgf8HJEvb9dvcwCga/view
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή