«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Μια σύντομη ιστορία του ποδοσφαίρου, από τις απαρχές του στο Μεσαίωνα μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.

Συμπεριλαμβανομένου του γιατί στην Αμερική η λέξη football σημαίνει ράγκμπι ενώ το ποδόσφαιρο το λένε soccer

[ Στο άρθρο περιέχονται πολλές κι εκπληκτικές φωτογραφίες !!! Αποτελεί ιστορικό αρχείο ιδιαίτερης αξίας !! Ειδικά στις φωτογραφίες των γηπέδων πατήστε για μεγέθυνση ]


 Το ποδόσφαιρο είναι μακράν το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, τόσο από άποψη τηλεθέασης όσο και συμμετοχής.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, με περίπου 3,5-4 δισεκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως.

Αλλά δεν πρέπει να μας εκπλήσσει: το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι του λαού από τις απαρχές του... 

 


Το ποδόσφαιρο υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Ήδη από τον 9ο αιώνα ήταν ένα παιχνίδι που παιζόταν σε ειδικές περιπτώσεις - ημέρες γιορτών - όπου γειτονικά χωριά ανταγωνίζονταν για να φτάσει μια μπάλα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Ήταν ένα άγριο, θορυβώδες άθλημα. 



Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Δ' ψήφισε ακόμη και νόμο που απαγόρευε το ποδόσφαιρο στις αρχές του 15ου αιώνα, αλλά η δημοτικότητά του ήταν τεράστια.

Και έτσι το ποδόσφαιρο συνέχισε με αυτή τη μορφή μαζικής συμμετοχής για αιώνες, σε όλη την Ευρώπη, με συγκεκριμένες εκδοχές να εξελίσσονται σε όλη την ήπειρο. 

 


Αλλά μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαίρου ήταν η παρουσία του στα αγγλικά δημόσια σχολεία (ιστορικά ιδιωτικά σχολεία) στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πίστευαν ότι η άσκηση αποτελούσε κρίσιμο μέρος της εκπαίδευσης και έτσι ενθάρρυναν τους μαθητές να παίζουν διάφορα αθλήματα.
Και έτσι το ποδόσφαιρο, το οποίο για πολύ καιρό ήταν ένα ανοργάνωτο παιχνίδι με δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα, απέκτησε μεγαλύτερη δομή, ώστε τα αγόρια να μπορούν να παίζουν σε ομάδες.

Κάθε σχολείο ανέπτυξε τους δικούς του κανόνες, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του ράγκμπι, καθώς ορισμένα σχολεία επέτρεπαν τη χρήση των χεριών. 



Μια άλλη σημαντική στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαίρου ήταν οι μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της Βρετανίας του 19ου αιώνα.

Καθώς τα δικαιώματα των εργατών βελτιώνονταν, κέρδιζαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο- με αυτόν τον ελεύθερο χρόνο έπαιζαν αθλήματα.

Συμπεριλαμβανομένης αυτής της παραδοσιακής μορφής ποδοσφαίρου μαζικής συμμετοχής: 



Όμως το πιο οργανωμένο παιχνίδι σύντομα εξαπλώθηκε από τα δημόσια σχολεία και άρχισαν να εμφανίζονται ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.

Στην αρχή συνδέονταν με ιδρύματα, όπως σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, στρατό ή χώρους εργασίας.

Όπως η AFC του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ το 1856. 



Δεν άργησαν να ιδρυθούν "ανεξάρτητοι" σύλλογοι σε όλη τη χώρα - που δεν συνδέονταν με κανένα άλλο ίδρυμα και σχηματίζονταν με βάση μόνο μια πόλη ή μια περιοχή.

Όπως η Sheffield F.C., που ιδρύθηκε το 1857 και είναι η παλαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα που υπάρχει ακόμα στον κόσμο. 



Για να οργανωθεί αυτή η πληθώρα συλλόγων και να διευθετηθεί το φάσμα των ελαφρώς διαφορετικών κανόνων και εκδοχών του ποδοσφαίρου που είχαν προκύψει στα δημόσια σχολεία, χρειάστηκε ένα διοικητικό όργανο.

Έτσι, το 1863 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ένωση, η πρώτη στον κόσμο.

 


 Στις 26 Οκτωβρίου 1863, στην ταβέρνα Freemasons' Tavern στο Λονδίνο, εκπρόσωποι συλλόγων και σχολείων πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συμφώνησαν να καθιερώσουν ένα ενιαίο, ενοποιημένο σύνολο κανόνων για το παιχνίδι.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο γεννήθηκε



Και αυτή η κωδικοποιημένη εκδοχή του ποδοσφαίρου (δηλ. διαφορετική από το ράγκμπι) έγινε γνωστή ως "Association Football", παραπέμποντας στην FA, η οποία παραμένει η επίσημη ονομασία του αθλήματος.

Και από αυτό προήλθε το "soccer" (ποδόσφαιρο), παίρνοντας το "soc" από τη μέση του Association.
 

Το Κύπελλο FA - ο πρώτος εγχώριος διαγωνισμός κυπέλλου στον κόσμο - ξεκίνησε το 1871, ενώ η εθνική Football League έφτασε το 1888.

Ενώ ο πρώτος διεθνής αγώνας έγινε το 1872, όταν η Αγγλία έπαιξε με τη Σκωτία στο Hamilton Crescent.

Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 0-0. 

 


 Σύντομα το ποδόσφαιρο άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω των Βρετανών μεταναστών και εργατών.

Για παράδειγμα, ήταν Άγγλοι εργάτες σιδηροδρόμων που έπαιξαν για πρώτη φορά ποδόσφαιρο στην Αργεντινή, μεταδίδοντάς το στους ντόπιους.

Ήταν μια παρόμοια διαδικασία σε όλο τον κόσμο.



Το παιχνίδι διαδόθηκε παντού και σύντομα δημιουργήθηκαν ποδοσφαιρικές ενώσεις σχεδόν σε κάθε χώρα.

Όπως στη Χιλή το 1895, στο Ντεμάρκ το 1889 και στο Μεξικό το 1907.

Και για να επιβλέπει το παγκόσμιο παιχνίδι ιδρύθηκε το 1904 η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικών Σωματείων (FIFA). 

 


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο πρώιμο ποδόσφαιρο ήταν ότι πολλοί πίστευαν ότι οι αθλητές έπρεπε να είναι ερασιτέχνες- οι ενώσεις απαγόρευσαν να πληρώνονται οι ποδοσφαιριστές.

Μετά από μακρά διαμάχη, οι επαγγελματίες επετράπησαν στην Αγγλία τη δεκαετία του 1880, αν και σε άλλες χώρες δεν νομιμοποιήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1930.
Φυσικά, οι κανόνες του ποδοσφαίρου έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ στο πέρασμα των χρόνων.

Το 1866 προστέθηκε ένα δοκάρι στο τέρμα- το 1871 εισήχθησαν συγκεκριμένοι τερματοφύλακες- οι διαιτητές ήρθαν το 1881- τα πέναλτι το 1891- οι υποβιβάσεις εισήχθησαν μόλις το 1958- οι κόκκινες και κίτρινες κάρτες ήρθαν το 1970. 

 

 

Με τις περισσότερες χώρες να έχουν πλέον εγχώρια πρωταθλήματα και εθνικές ομάδες, ένας Γάλλος ονόματι Jules Rimet πρότεινε κάτι που ονομάστηκε Παγκόσμιο Κύπελλο.

13 ομάδες ταξίδεψαν στην Ουρουγουάη το 1930 για να λάβουν μέρος, όπου η γηπεδούχος χώρα κέρδισε στο Estadio Centenario:




 

 

 

Τη δεκαετία του 1930 το ποδόσφαιρο ήταν ήδη ένα παγκοσμίως δημοφιλές άθλημα και είχε αρχίσει η εποχή των μεγάλων γηπέδων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας σημειώθηκαν πολλά ρεκόρ θεατών που εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν για να παρακολουθήσουν την τοπική τους ομάδα κάθε Σαββατοκύριακο.

 

 

 


 Το ποδόσφαιρο ανέκαμψε γρήγορα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1950, όταν η Βραζιλία έχασε στην έδρα της από την Ουρουγουάη, είχε σχεδόν 200.000 θεατές - ρεκόρ.

Και το 1955 ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο - το οποίο μια μέρα θα γινόταν το Champions League. 

 

 

Τη δεκαετία του 1950 συνέβη μια άλλη κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαίρου: η άνοδος της τηλεόρασης, η οποία θα άλλαζε το παιχνίδι για πάντα.

Και το ίδιο το ποδόσφαιρο εξελίχθηκε, γινόταν πιο πολύπλοκο από άποψη τακτικής, καθώς τα γήπεδα μεγάλωναν όλο και περισσότερο και τα νούμερα τηλεθέασης αυξάνονταν. 

 


Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό μεταδόθηκε ζωντανά σε έγχρωμη μετάδοση - για πρώτη φορά - σε όλο τον κόσμο, ένα τουρνουά που χαρακτηρίστηκε από το ζωηρό κίτρινο, πράσινο και μπλε της θρυλικής στολής της Βραζιλίας.

Φαινόταν το αποκορύφωμα για το ποδόσφαιρο: αυτό ήταν, πραγματικά, το όμορφο παιχνίδι. 



Η πιο πρόσφατη σημαντική εξέλιξη στο ποδόσφαιρο σημειώθηκε τη δεκαετία του 1990.

Συγκεκριμένα, ήταν η δημιουργία της Premier League το 1992, ενός αποσχισθέντος πρωταθλήματος με κίνητρο τις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Το οποίο έβαλε το ποδόσφαιρο στη σύγχρονη, υπερ-εμπορική του πορεία. 




Επίσης, το 1992 εισήχθη ο κανόνας backpass, ο οποίος απαγορεύει στους τερματοφύλακες να χρησιμοποιούν τα χέρια τους όταν τους δίνουν την μπάλα οι συμπαίκτες τους.

Ήταν μια προσπάθεια να μειωθεί η σπατάλη χρόνου και να γίνει το ποδόσφαιρο πιο δυναμικό.  



 

Και αυτό μας φέρνει στο 2022, μακριά από τις μεσαιωνικές ρίζες του ποδοσφαίρου, όπου το άθλημα έχει γίνει πια μια οικονομική και πολιτιστική υπερδύναμη, όταν τα αστέρια του είναι παγκόσμια είδωλα, όταν έχει εισαχθεί το VAR και όταν, για πρώτη φορά, διεξάγεται Παγκόσμιο Κύπελλο σε περίοδο Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου. Μάλιστα για πρώτη φορά και σε μουσουλμανικό κράτος του Αραβικού κόσμου. 

 


 

 πηγή

 

 

11 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ ΣΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 2022 ...ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ Η ΣΑΟΥΔ. ΑΡΑΒΙΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ISSIS...ΙΑΠΩΝΙΑ Ν. ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ...Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Η ΟΥΑΛΛΙΑ [ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΡΟΖ ΣΚΑΤΟΦΑΤΣΕΣ ]...Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ...Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ [ ΒΕΛΓΙΟ ΔΑΝΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ]...ΚΑΙ ΟΙ [ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΠΛΕΟΝ ] ΚΡΟΑΤΕΣ ]...ΤΩΡΑ ΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΦΥΓΕ Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ...ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ... ΠΟΠΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ...


    ΥΓ. ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΟΚΤΩ [ 8 ] ...ΤΟ ΔΥΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ [ =23 ] ΠΟΥ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ [ ΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΕΒΟΣ ]...32 ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΚΑΤΟΠΤΡΙΚΟΝ ΤΟΥ 23...ΟΚΤΩ ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ [ =23 ] ...ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΙΝΑΙ 29 [ =11 = 23 ] ΗΜΕΡΕΣ....ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ...


    ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντωμεταξυ προχτές σε οικογενειακό τραπέζι είχαμε συζήτηση για το ότι οι Αμερικάνοι λένε το ποδόσφαιρο soccer και το δικό τους ράγκμπι football. Και μου φαινόταν παράλογο καθότι στο ράγκμπι πιο πολύ χρησιμοποιείς τα χέρια σου παρά τα πόδια για να κλωτσήσεις την μπάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα ήθελα πολύ να παίξω μπάλλα με το κομμένο κεφάλι του Χαράρι!

      Διαγραφή
  3. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 23 [ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΣ ] ΞΑΝΑ…

    ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΕΙΣ [ 23 ] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ …

    ΕΙΚΟΣΙΤΡΕΙΣ [ 23 ] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ [ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ] ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ…

    ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ — ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ — ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 34 ΘΥΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 33.334 ΘΕΑΤΩΝ [ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ = 23 ]….Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΤΑ [ 7 ] ΛΕΠΤΑ …

    ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ [ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ] ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΟΥΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΔΕΚΑ [ 11 Π.Μ. ] ΕΩΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑ [ 22 Μ.Μ ] ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ …ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ [ =23 ]…

    [ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ — ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ — ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ ΤΥΧΑΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΚΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ… ΓΙΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ]…

    ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΙΚΟΣΙ [ 20 ] ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΩΝ … ΤΗΣ ΜΙΑΣ [ 1 ] ΡΑΜΠΑΣ… ΤΗΣ ΜΙΑΣ [ 1 ] ΓΕΦΥΡΑΣ… ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΠΕΔΟ ΚΙΝΗΣΗΣ [ 1 ] ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΛΟ …ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ = 23…

    ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ — ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ — ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΝΤΕΚΑ [ 11 ] ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ …

    ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ VIPS ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ …ΣΤΗ ΜΙΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ [ 2 ] ΕΙΚΟΣΙ [ 20 ] ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ [ 1 ] ΠΡΟΕΔΡΟΥ …ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ = 23 …

    ΤΙ ΟΜΟΡΦΟΣ [ ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΚΤΙΣΜΕΝΟΣ …

    ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιάννη,
      η ταβέρνα "Freemasons' Tavern" στο Λονδίνο, που αναφέρεται μέσα στο κείμενο, τα λέει όλα...

      Να είσαι καλά, σε ευχαριστούμε ΠΟΛΥ για όλες αυτές τις πληροφορίες και την αριθμολογική ανάλυση.

      Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Τρομερό άρθρο Φίλε !! Τελικά το blog είναι πολυδιάστατο και ασχολείται με πολλά περισσότερα απο όσα λέει στην κεφαλίδα του.

    Ειδικά οι φωτογραφίες είναι όλες μια προς μια που λένε. Οταν τις κοιτάς είναι σαν να μεταφέρεσαι στην εποχή που τραβήχτηκαν και να "μυρίζεις" την ατμόσφαιρα.

    Αν μου επιτρέπεις να συνδράμω, με δύο πληροφορίες, που δεν είμαι σίγουρος οτι ισχύουν, αλλά τις παραθέτω (οι άσχτες πληροφορίες της ημέρας που λένε).

    Κάπου διάβασα (χάνεται στα βάθη του παρελθόντος), οτι το soccer βγαίνει απο το soc(ial) cer(emony), δηλ. κοινωνική τελετή. Άποψη που δεν έχει να κάνει με το άθλημα καθεαυτό (δηλ. με το ποιό μέρος του σώματος "παίζεται"), αλλά με τον κόσμο που μαζεύεται για να το παρακολουθήσει, ως κοινωνική "μάζωξη" ας πούμε, αλλά με συμμετοχή σε μια τελετή. Σε αυτή την περίπτωση, το παιχνίδι καθεαυτό είναι μια τελετή. Ίσως να ισχύει, ειδικά λόγω και του οτι η ταβέρνα που αναφέρει και το άρθρο λεγόταν freemasons (και εδώ οι στοές ρε γ@μώτο).

    Οι παίκτες είναι 11, διότι 11 ήταν οι φοιτητές που έμεναν στα 11 δωμάτια της εστίας, ενός απο τα πρώτα πανεπιστήμια που έφτιαξαν ομάδα.

    Πάντως, το σίγουρο είναι οτι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των ομαδικών αθλημάτων και, κατά την άποψή μου, ΔΕΝ αποτελεί ψυχαγωγία αλλά διασκέδαση. Ο κόσμος το αγαπά, διότι είναι ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ. Όσο ο κόσμος επιζητά τα θεάματα, θα "τσιμπάει" ένα βρώμικο απο την καντίνα έξω απο το γήπεδο και θα "ορμάει" μέσα να απολαύσει το θέαμα.

    Έρρωσο

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι!!!
      Χαίρομαι που σού άρεσε η ανάρτηση φίλε Διόσκουρε. Κι όμως έχουμε βάλει κι άλλα αθλητικά θέματα. Πάτα τις ετικέτες "Αθλητισμός" και "Ποδόσφαιρο" της ανάρτησης.
      Εύχομαι ένα όμορφο βράδυ!

      Διαγραφή
  5. ΕΧΩ ΠΑΙΞΕΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ .
    ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΙ ΕΠΑΙΞΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ .
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΤΙ ΕΣΤΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ [ΚΑΙ Γ@ΜΩ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ], ΟΛΟΙ-ΕΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΑΛΛΑ .... ΗΜΕΔΑΠΟΣ; ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΔΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚ ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ ΓΗΣ [ΓΑ-ΔΑ] ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΣ.
    ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΜΑΙ !!!!
    https://www.facebook.com/100083971359359/videos/830378511580773
    ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΑΝ;;;
    ΕΓΩ ΤΟΤΕ ΜΕ 14 ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ, ΚΑΙ 16 ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ, ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ. ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑΞΑ ΡΟΤΑ. Σ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΟΔΙΑ, ΤΙ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΒΑΖΑΝ;;;

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ мессинский аргонавт07 Δεκεμβρίου, 2022 17:35

    Δυστυχώς η γενιά των 45 και άνω είναι η τελευταία που έχει κάποιο υπόβαθρο τόσο σε μόρφωση όσο και σε παιδεία. Φυσικά την απόλυτη ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 35 χρόνων όπου δεν ήθελαν σκεπτόμενους πολίτες αλλά χειραγωγούμενη μάζα. Οι 25χρονες που θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή υπερασπιζόμενες την δημιουργία υγιούς οικογένειας έχουν επιλέξει την καριέρα ως "influencers" (=τηλεπωλήτρια στα Ελληνικά. ΟΥΣΤ φιλοχρήματες σαύρες) ενώ οι νεαροί άντρες (όσοι τέλος πάντων ψήνουν το ψάρι μόνο από την μια πλευρά) παίζουν κι αυτοί με το...κινητό τους αρνούμενοι (ίσως ορθά) να συνάψουν σοβαρή σχέση με θηλυκά κατώτερων προσόντων και ικανοτήτων. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες βλέψεις και προτεραιότητες στη ζωή από την γενιά των γονέων τους, τουλάχιστον μέχρι να σαρανταρίσουν και να καταλάβουν πως δυστυχώς έχασαν το τραίνο... Επειδή όμως όλα κάνουν κύκλους οι δύσκολες εποχές που είναι μπροστά μας να αναγκάσουν κάποιο ποσοστό από τους νέους να έρθουν στα λογικά τους. Τις καλησπέρες μου από την βροχερή Μεσσηνία. Προμηθευτείτε νωρίς το λάδι της χρονιάς γιατί ήδη στα εδώ ελαιοτριβεία ακούγονται κάτι απίστευτες τιμές ανά λίτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή