«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

O πρόεδρος που αποφάσισε να πατάξει τη διαφθορά στο ΚΚΚ

 Πρωτότυπος τίτλος: "Πώς ο Σι Τζινπίνγκ, του οποίου ο πατέρας διαγράφηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, έγινε ο "Νταντά" Σι της Κίνας;"

«Όταν ο Σι ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος το 2012, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τον παρουσίασαν ως έναν "συμβιβασμένο υποψήφιο" με ελάχιστα προσόντα για να διοικήσει την Κίνα» Χμμμ..

 

Πριν από το δέκατο όγδοο συνέδριο του κόμματος το 2012, γινόταν όλο και πιο σαφές ότι ο Σι Τζινπίνγκ -ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος από το 2008- θα αναλάμβανε καθήκοντα γενικού γραμματέα του κόμματος. Αυτό ήταν ίσως εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς το παρελθόν του ίδιου του Σι. Όταν ο Xi ήταν εννέα ετών, ο πατέρας του, Xi Zhongxun, πρώην επικεφαλής του τμήματος προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, εκδιώχθηκε από τον Πρόεδρο Μάο λόγω της απιστίας του. Μέχρι τότε, ο Σι είχε μεγαλώσει ως "πριγκιπόπουλο" στο "Zhongnanhai", τον θύλακα των ηγετών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) με επιρροή. Αυτό ήταν μέρος μιας σαρωτικής "Πολιτιστικής Επανάστασης" που ξεκίνησε ο Μάο με φαινομενικό στόχο την εκκαθάριση της κινεζικής παράδοσης και του δυτικού καπιταλισμού για την προώθηση και διατήρηση της κομμουνιστικής Κίνας. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, όταν ο Σι ήταν δεκαπέντε ετών, ο πατέρας του οδηγήθηκε στη φυλακή και ο Σι ήταν ένας από τα σχεδόν τριάντα εκατομμύρια "αποστελλόμενους νέους" που αναγκάστηκαν να εργαστούν στην κινεζική ύπαιθρο για "αναμόρφωση" στο πλαίσιο του κινήματος του Μάο "Κάτω στην ύπαιθρο". Κατέληξε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Shaanxi, όπου, όπως ισχυρίζονται συχνά τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, έζησε σε μια σπηλιά για σχεδόν επτά χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σι, αυτά τα επτά χρόνια ήταν μεταμορφωτικά. 'Όταν έφτασα στην Κίτρινη Γη στα δεκαπέντε μου χρόνια, ήμουν ανήσυχος και μπερδεμένος', έγραψε ο Xi το 1998, όταν πια ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στο Κομμουνιστικό Κόμμα. 'Όταν έφυγα από την Κίτρινη Γη στα είκοσι δύο, οι στόχοι της ζωής μου ήταν σταθεροί και ήμουν γεμάτος αυτοπεποίθηση'.

Σε διάστημα είκοσι πέντε ετών, ο Σι ανέβηκε στις τάξεις της ηγεσίας του κόμματος έχοντας καλές επιδόσεις και κρατώντας τις διαφωνίες του για τον εαυτό του. Η πρώιμη σταδιοδρομία του ξεκίνησε στη βόρεια επαρχία Χεμπέι, μια σχετικά φτωχή περιοχή, αλλά μετακινήθηκε γρήγορα στις πλουσιότερες επαρχίες Φουτζιάν και Ζετζιάνγκ. Οι περιοχές αυτές ήταν ζωτικής σημασίας για την πολιτική "ανοίγματος" του Ντενγκ, η οποία είδε την Κίνα να ενσωματώνεται στην παγκόσμια οικονομία, και θα ήταν σημαντικές για την καριέρα του Σι. Ήταν εδώ που ο Xi θα μάθαινε για την παγκοσμιοποίηση και τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς. Λόγω των γνωστών διαπιστευτηρίων του κατά της διαφθοράς, ο Xi σύντομα μεταφέρθηκε στη Σαγκάη το 2007, η οποία βρισκόταν τότε εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς. Αντιμετώπισε το θέμα τόσο αποτελεσματικά, ώστε τον εκτόξευσαν στην κεντρική ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) την ίδια χρονιά και γρήγορα έγινε αντιπρόεδρος της χώρας το 2008. Ο Σι ανέβηκε στην ιεραρχία ως ένας καθαρός, ρεαλιστής και υπέρ της ανάπτυξης ηγέτης. Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα που διέρρευσε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), μια καλά δικτυωμένη επαφή της Πρεσβείας αναφέρθηκε στον Σι, ο οποίος ήταν τότε μέλος της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και αντιπρόεδρος, ως "εξαιρετικά φιλόδοξος", "με αυτοπεποίθηση" και "εστιασμένος", και δήλωσε ότι ο Σι είχε "το μάτι του στο βραβείο" από την πρώιμη ενηλικίωσή του. 'Σε αντίθεση με πολλούς νέους που αναπλήρωσαν τον χαμένο χρόνο διασκεδάζοντας [μετά την Πολιτιστική Επανάσταση]', προστίθεται στο τηλεγράφημα, 'ο Xi επέλεξε να επιβιώσει με το να γίνει πιο κόκκινος από το κόκκινο'. Ήταν αυτές οι ιδιότητες που θα καθόριζαν τον γενικό γραμματέα Σι.

Το όνειρο της Κίνας

Όταν ο Σι ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα τον Νοέμβριο του 2012, οι προσδοκίες από την κυβέρνησή του ήταν περιορισμένες και ο ίδιος ο Σι παρέμεινε κάπως αινιγματικός. Οι τοπικές εφημερίδες τον περιέγραφαν ως έναν ηγέτη που συνδεόταν με τις μάζες, ο οποίος ήταν "συμπαθής και χαλαρός". Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τον παρουσίασαν ως "συμβιβαστικό υποψήφιο"- ως κάποιον που είχε ελάχιστα πραγματικά προσόντα για να κυβερνήσει την Κίνα, εκτός από το γεγονός ότι ανήκε στην τάξη των "πριγκίπων" και είχε λίγους επικριτές. Ο Κέβιν Ραντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, έγραψε το 2012 ότι ο Σι ήταν πιθανό να έχει τους ίδιους στόχους με όλες τις άλλες κινεζικές κυβερνήσεις από την εποχή του Μάο: "να διατηρήσει την πολιτική υπεροχή του ΚΚΚ στο εσωτερικό της χώρας". Υπήρχαν ενδείξεις ότι ο ίδιος ο Σι απέφευγε να θεωρηθεί υπερβολικά φιλόδοξος. Σε μια συνέντευξή του το 2000, ο Σι είπε: "Πάντα θέλεις να κάνεις κάτι καινούργιο τον πρώτο χρόνο, αλλά πρέπει να βασίζεται στα θεμέλια του προκατόχου σου. Πρόκειται για έναν αγώνα σκυταλοδρομίας. Πρέπει να παραλάβετε σωστά τη σκυτάλη και στη συνέχεια να τρέξετε καλά με αυτήν εσείς οι ίδιοι". Ωστόσο, τα δώδεκα χρόνια που ακολούθησαν εκείνη τη συνέντευξη είχαν προφανώς αλλάξει αρκετά σημαντικά την κοσμοθεωρία του Σι.

Μία από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του Σι ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) ήταν η επίσκεψή του στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας στο Πεκίνο μαζί με τη νέα Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου στις 29 Νοεμβρίου 2012. Μόλις έφτασε εκεί, στάθηκε μπροστά σε μια εξέχουσα έκθεση τέχνης με τίτλο "Ο δρόμος προς την αναζωογόνηση". Η έκθεση αυτή βρίσκεται δίπλα σε μια άλλη διάσημη προθήκη: "Ο αιώνας της ταπείνωσης". Η ιστορία που αφηγείται αυτή η βιτρίνα είναι μια ιστορία που κάθε Κινέζος μαθητής μαθαίνει από νωρίς στην εκπαίδευσή του: Στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, η Κίνα ταπεινώθηκε από μια σειρά ξένων, ξεκινώντας από τη Βρετανία και στη συνέχεια από την Ιαπωνία. Ο "Δρόμος προς την αναζωογόνηση", από την άλλη πλευρά, αφηγείται τη νίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της ιδεολογίας του - σηματοδοτώντας την επιστροφή στην ευημερία του κινεζικού έθνους. Ήταν εδώ, στο τέλος της επίσκεψης, που ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε για το "Όνειρο της Κίνας" - ή αλλιώς γνωστή ως η μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους. Ο Xi περιέγραψε το όνειρο της Κίνας ως την επίτευξη των "δύο εκατονταετηρίδων". Πρώτον, ο οικονομικός στόχος να γίνει η Κίνα μια "μέτρια ευημερούσα κοινωνία" μέχρι το 2020, την εκατοστή επέτειο του ΚΚΚ- και δεύτερον, ο στόχος να γίνει ένα πλήρως ανεπτυγμένο έθνος μέχρι το 2049, την εκατοστή επέτειο της ΛΔΚ.

Η άνοδος του 'Dada' Xi

Για να διασφαλίσει ότι η Κίνα θα μπορέσει να βρει και πάλι τη θέση που της αξίζει στον κόσμο, ο Σι θα πρέπει να προβεί σε διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεδομένου ότι οι οικονομικές ή πολιτικές απόψεις του Σι δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ ευρέως, οι απόψεις σχετικά με τις πιθανές πολιτικές επιλογές του θα διέφεραν σε μεγάλο βαθμό. Ένα δημοσίευμα για τους New York Times έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο Xi "θα ηγηθεί μιας αναζωπύρωσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων... και πιθανώς και κάποιας πολιτικής χαλάρωσης". Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται αφελές εκ των υστέρων, ο ίδιος ο Σι έστειλε κάποια θετικά μηνύματα. Μία από τις πρώτες του επισκέψεις ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν στο Σενζέν της Νότιας Κίνας, το οποίο κάποτε ήταν ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι και σήμερα είναι μια ακμάζουσα βιομηχανική περιοχή. Η πόλη θεωρείται ευρέως λαμπρό σύμβολο της υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων της αγοράς από την Κίνα. Εδώ, κάλεσε τη χώρα να "αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα" και να "απελευθερωθεί από τα εμπόδια των συμφερόντων". Ο συμβολισμός δεν έμεινε ασχολίαστος: η Σενζέν ήταν μέρος της περίφημης "Νότιας Περιοδείας" του Ντενγκ Σιαοπίνγκ το 1992, η οποία προσπάθησε να συγκεντρώσει την υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στην αγορά μετά την αναταραχή της πλατείας Τιενανμέν. Πολλοί πίστευαν ότι ο Σι σηματοδοτούσε την προθυμία του να αναλάβει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οι προκάτοχοί του δεν είχαν το πολιτικό θάρρος να διαχειριστούν.

Όσον αφορά την πολιτική μεταρρύθμιση, ο Xi έδωσε για άλλη μια φορά λόγο για αισιοδοξία. Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Σι δήλωσε ότι "καμία οργάνωση ή άτομο δεν θα απολαμβάνει προνόμια πέραν του Συντάγματος". Έδινε φωνή στη λαϊκή αγωνία κατά της διαφθοράς που είχε ταλαιπωρήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που ακόμη και οι Κινέζοι ηγέτες αναγνώριζαν δημοσίως. Το 2012, η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο κατά της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι η διαφθορά στην Κίνα αγγίζει "σχεδόν όλες τις γωνιές της κοινωνίας, από τον οικονομικό, πολιτικό και δικαστικό τομέα μέχρι τον κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό". Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2012 κατέταξε την Κίνα ως την ογδοηκοστή πιο διεφθαρμένη χώρα σε σύνολο 176 χωρών. Τον Ιανουάριο του 2013, ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε δημοσίως να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση διώκοντας τόσο τις "τίγρεις" όσο και τις "μύγες" - με άλλα λόγια, τόσο τους υψηλόβαθμους κομματικούς αξιωματούχους όσο και τους χαμηλόβαθμους γραφειοκράτες. Ο Σι κατάλαβε πολύ καλά ότι η διαφθορά υπονομεύει τη νομιμότητα του κόμματος και οδηγήθηκε στο να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα.

Το πιο σημαντικό, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αφήγηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκκαθάριση των πολιτικών αντιπάλων. Η άνοδος του Σι στην κορυφή του κόμματος πραγματοποιήθηκε με φόντο τις κατηγορίες για διαφθορά και κατασκοπεία σε βάρος του Bo Xilai, του πρώην κυβερνήτη και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της επαρχίας Chongqing, ο οποίος ήταν υποψήφιος για διορισμό στην Εθνική Μόνιμη Επιτροπή. Λίγο αργότερα, το Xinhua ανέφερε ότι ο Jiang Jiemin, ο ισχυρός επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων (SASAC), είχε απομακρυνθεί από το αξίωμά του ως ύποπτος για σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις - κινεζική διγλωσσία για τη διαφθορά. Ο αξιωματούχος του οποίου η εκκαθάριση έλαβε τη μεγαλύτερη προσοχή ήταν ο Zhou Yongkang, το ένατο πιο σημαντικό μέλος της κινεζικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό που είχαν κοινό όλοι αυτοί οι άνδρες ήταν η αμφισβήτηση της εξουσίας του Σι.
 

Μέχρι το τέλος του 2012, ο Σι είχε εκκαθαρίσει χιλιάδες κομματικούς αξιωματούχους και είχε αποκτήσει κάποιες εξαιρετικά ισχυρές θέσεις σε διαφόρους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του κόμματος και του στρατού. Τον Μάρτιο του 2013, θα αναδεικνυόταν επίσης ως Πρόεδρος του κινεζικού κράτους - απλώς ένας τίτλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε ήδη εγκατασταθεί ως επικεφαλής διαφόρων φορέων που επέβλεπαν την οικονομία, τον στρατό, την εσωτερική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη διακυβέρνηση του διαδικτύου κ.ο.κ. Ο κινεζικός Τύπος είχε συνηθίσει να τον αποκαλεί "Dada" Xi- ή θείο Xi. Αυτό ήταν ένα σημάδι εξαιρετικού σεβασμού για κάθε Κινέζο ηγέτη και μια ένδειξη της εδραίωσης της εξουσίας του Σι.

 

theprint.in

μετάφραση: Διόδοτος


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με την κοινωφελή πολιτική του Σι :

Ἀνήκομεν στήν Δύσιν. Γι᾿αὐτό ξεπαγιάζουμε...  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε επίσης :

Κορωνοϊός – Κίνα: Χαλαρώνουν τα μέτρα μετά τις χιλιάδες διαδηλώσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 



2 σχόλια:

  1. ΣΟΎΠΕΡ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ!!!!

    Ο Κώστας Πικραμένος είναι Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting με έδρα τη Μασσαλία, Γαλλία, εμπειρογνώμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ειδικός σε θέματα Υπηρεσιών Πληροφοριών, με αφορμή τα απανωτά δημοσιεύματα των New York Times για έγκριση εξαγωγής από την Γ.Γ. της Οικονομικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ , του predator , τόνισε ότι δημιουργείται ένα ακόμη μείζον θέμα, αφού το ελληνικό κράτος εμφανίζεται να αδειοδοτεί για εξαγωγή, παράνομο λογισμικό εταιρείας 3ης χώρας, ενταγμένο στην προώθηση ελληνικών προϊόντων από την Γ.Γ. Οικονομικής Διπλωματίας. Κατά τον κ. Πικραμένο, η βεντάλια των υποκλοπών και παρακολουθήσεων έχει πλέον ανοίξει για τα καλά και η δικαστική εξουσία καλείται πλέον να ερευνήσει πάνω σε 6 βασικά τομείς επί του θέματος.

    https://youtu.be/LNMlaKIztXw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεκινάει η μάχη της Ιερουσαλήμ.Όλες οι μάχες θα γίνουν μια. Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jin-Ping : « υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ »!

    https://dimpenews.com/2022/12/09/%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%bc%ce%ac%cf%87%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%bc-%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%b9/

    ΑπάντησηΔιαγραφή