«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Είμαστε η σπορά των νεκρών σε μία στροφή των Τεμπών...

Ένα καθηλωτικό κείμενο, από τον Σωτήρη Μήλιο



Δεν (σας) το κρύβω. Εδώ και μερικές μέρες τρέμω. Δεν μπορώ να αρθρώσω δύο λέξεις. Δεν μπορώ να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη. Δεν μπορώ να κολλήσω στην σωστή σειρά δυο προτάσεις. Έχω θυμό. Έχω οργή. Βλέπω εφιάλτες. Μα το κυριότερο: φοβάμαι. 

Φοβάμαι να πάρω το αυτοκίνητο να βγω σε αυτούς τους σάπιους δρόμους μας. 

Φοβάμαι να πάρω αεροπλάνο. Φοβάμαι να μπω σε καράβι. Φοβάμαι να πάρω ΚΤΕΛ. Φοβάμαι να μπω σε αστικό. 

Φοβάμαι να περπατήσω μόνος, ειδικά την νύχτα. Δεν διανοούμαι πια πως μπορεί να μπω σε τρένο.

Φοβάμαι μην βρέξει και πλημμυρίσουμε. Φοβάμαι μην χιονίσει και αποκλειστούμε. Φοβάμαι, μην φυσήξει και μας πάρει και μας σηκώσει. Φοβάμαι μήπως κάποια σπίθα ανάψει μια φωτιά που θα σβήσει… μόνη της, όταν βρει θάλασσα.

Φοβάμαι μην τυχόν κι αρρωστήσω και χρειαστεί να νοσηλευτώ σε κάποιο ράντζο ή πάνω στην απελπισία μου ψάξω καμιά κατουρημένη ποδιά να φιλήσω. 

Φοβάμαι να πάω στο σούπερ-μάρκετ και να βλέπω τα τυριά να μετατρέπονται σε κίτρινο απλησίαστο χρυσό. 

Φοβάμαι μη τυχόν και χαλάσει η σακαράκα που έχω κοντά τρεις δεκαετίες για αμάξι. 

Φοβάμαι μη τυχόν και το νοίκι ξεπεράσει το μισθό μου. 

Φοβάμαι να σηκώσω τηλέφωνο από άγνωστο νούμερο, μη τυχόν και στην απέναντι γραμμή παραμονεύει κάποια εισπρακτική. 

Φοβάμαι να πάω στο γήπεδο, με τον κίνδυνο να εισπνεύσω για ψύλλου πήδημα ότι ληγμένο χημικό υπάρχει. 

Φοβάμαι να ανοίξω την τηλεόραση, φοβάμαι να ενημερωθώ σε μία χώρα που η ελευθερία και ο πλουραλισμός του τύπου συναγωνίζεται πια μόνο τριτοκοσμικές χώρες.

Φοβάμαι μην εθιστώ και εξαρτηθώ από τα market pass, τα συσσίτια και τις κρατικές ελεημοσύνες.

Φοβάμαι να πάω σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και τρέμω μην τυχόν χρειαστεί να τα βάλω με το ανίκητο τέρας της γραφειοκρατίας.

Φοβάμαι να επιχειρήσω να πάρω πρώτη κατοικία, μη τυχόν και την χάσω σε κάποιο πλειστηριασμό.

Φοβάμαι πως όταν θα έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθώ, δεν θα υπάρχουν καν ταμεία για να μου δώσουν τις ανταποδοτικές εισφορές, που μου αρπάζει όλα αυτά τα χρόνια.

Φοβάμαι για τον επόμενο φόρο που μπορεί να φορολογήσει κάθε μου αναπνοή.

Φοβάμαι να ψηφίσω, μη τυχόν και χρειαστεί να μουντζώνω τον εαυτό μου για την επιλογή μου καθημερινά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Φοβάμαι για μένα. Περισσότερο όμως δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι για τα παιδιά που έφερα στον κόσμο, λέγοντας κι εγώ «πάμε κι όπου βγει».

Τους τελευταίους δύο αιώνες, η Ελλάδα κατάφερε να πτωχεύσει επίσημα τέσσερις φορές, αλλά αυτή που βιώνουμε, η άτυπη πέμπτη χρεοκοπία είναι μία βουτιά στο κενό, μία πορεία με σβησμένα φώτα ανάποδα σε εθνική οδό. Πάμε κι όπου βγει.

Εκποιήσαμε, ρευστοποιήσαμε, ιδιωτικοποιήσαμε, δώσαμε τα πάντα. Τρένα, αεροδρόμια, λιμάνια, εθνικές οδούς. Εταιρίες ενέργειες, σύστημα υγείας, έδαφος, υπέδαφος, παραλίες, κινητά και ακίνητα, ό,τι «φιλέτο» υπάρχει, οσονούπω και το νερό μας.

Υποθηκεύσαμε για ένα κομμάτι ψωμί όλους τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους μας, τις υποδομές μας, το μέλλον μας.

Τι μας έμεινε; Η Ελλάδα του ρουσφετιού, της βόλεψης, του πελατειακού συστήματος, της οικογενειοκρατίας, της μετάθεσης ευθυνών, της ρεμούλας, της αναλγησίας, της μίζας, του λαδώματος, του «μέσου», της αρπαχτής, της διαπλοκής, της αστυνομοκρατίας, της εργαλειοποίησης, της τοξικότητας, της αναξιοκρατίας, των απευθείας αναθέσεων, της φίμωσης, της έλλειψης βασικών ελευθεριών, της ακρίβειας, των φόρων, των παρακολουθήσεων, της μηδενικής ποιότητας της απαξιωμένης μας ζωής.

Το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν η δική μου προσωπική κόκκινη γραμμή που παραβιάστηκε. Τα θύματα, διάολε, δεν είναι ένας απλός γ@μημένος αριθμός.

Είναι άτομα με ζωές, με ονοματεπώνυμο, με πρόσωπο, οντότητα, όνειρα, οικογένειες, μέλλον, που «έφυγαν» άδοξα, άδικα, τραγικά επειδή το κράτος με εγκληματική αμέλεια, επιλέγει να μας κρατάει στον Μεσαίωνα.

Ένα τέτοιο ατύχημα, υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο αν ζούσαμε έναν αιώνα πίσω. Όχι, στο 2023.

Τα βλέμματα τους στις φωτογραφίες θα στοιχειώνουν για πάντα κάθε δικό μας βλέμμα. 

Πάμε κι όπου βγει. Δεν γίνεται να το ανεχόμαστε άλλο αυτό. Δικαιούμαστε κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που έχουμε…

Απέναντι στην κρατική αναλγησία, την πολιτική υποκρισία με τα κροκοδείλια δάκρυα, τους στημένους λόγους με το φτηνό μακιγιάζ οδύνης, το μόνο αντίβαρο είμαστε εμείς. Η περίφημη ατομική ευθύνη που τόσο φορέθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Μόνο που εδώ, η λέξη «ευθύνη» προσδιορίζει την ατομική υπευθυνότητα και όχι την υπαιτιότητα. 

Ο Άγγελος Τσιαμούρας και ο Ανδρέας Αλικανιώτης, δύο φοιτητές που η μοίρα τους επέλεξε να βρίσκονται εκεί στην ρωγμή του χρόνου, είναι δύο επίγειοι άγγελοι που με τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, το καθαρό μυαλό, την ψυχραιμία και την αλληλεγγύη τους δεν έσωσαν απλώς πάνω από 30 ζωές, επιλέγοντας να πηδήξουν τελευταίοι από τα φλεγόμενα βαγόνια.

Είναι αυτοί που έδωσαν ένα φωτεινό παράδειγμα, έναν φάρο ελπίδας, έναν μονοπάτι ζωής / συμπεριφοράς. 

Η ταπεινοφροσύνη τους, από την ώρα που μαθεύτηκαν οι ηρωικές τους πράξεις, εξηγεί τον λόγο που ενήργησαν με τέτοια αυτοθυσία, την ώρα που ο καθένας θα κοιτούσε να σώσει το τομάρι του.

Είναι οι σταθμάρχες που θέλουμε να τροχοδρομήσουν τις ζωές όλων μας.

Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς…

* Το κείμενο έχει δημοσιευτεί σχεδόν αυτούσιο και στην εφημερίδα Forza της 4ης Μαρτίου.

 

sdna.gr 

 

 

17 σχόλια:

  1. Από όλο το κείμενο θα σταθώ στις τελευταίες δυο παραγράφους που δίνουν ελπίδα και θετική ενέργεια... Δυστυχώς το πρώτο μέρος του κειμένου, όσο αναφέρεται η λέξη φοβάμαι δημιουργεί ψυχολογία ήττας και κάνει το κέφι σε αυτούς που αυτό ακριβώς μας κάνουν.. Μας σπέρνουν τον φόβο... Αν η επαναλαμβανόμενη λέξη "φοβάμαι" έλειπε και είχε αντικατασταθεί από το "είμαι προσεκτικός" θα έβγαζε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.. Όχι λοιπόν δεν φοβόμαστε.. Δεν πρέπει να φοβόμαστε.. Πρέπει να προσέχουμε, σκεπτόμενοι με ψυχραιμία και προσπαθώντας να αναλύσουμε όλες τις συνιστώσες των προβλημάτων και της πίεσης που δεχόμαστε από αυτό το βρώμικο καθεστώς... Θα βάλω εδώ κάτι που έγραψα εχθές στο προφίλ μου στο φβ προσπαθώντας να βοηθήσω ως προς τον σωστό για μένα τουλάχιστον τρόπο σκέψης..

    ΟΣΟ ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ, ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ....
    ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ...
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΕΤΕ... Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ...
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ... ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΠΕΙ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΩΡΑ ΚΡΟΥΩ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ...
    ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;;; ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ... ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ... ΟΧΙ....
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΝΝΟΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ... ΕΚΕΙ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΚΑΝΕ ΩΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΕΔΙΟ, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ....
    ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΑΜΕ ΑΘΩΕΣ ΨΥΧΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΙΔΙΩΝ(ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΑΥΤΟ) ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΠΙΣΩ... ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ...
    ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΙΩΣΑΜΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΥΠΗΡΟ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ...
    ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ... ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ... ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΠΑΝΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΗΜΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΟΒΟ...
    ΑΝ ΜΟΥ ΔΟΘΕΙ Η ΤΙΜΗ ΝΑ ΛΑΒΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΩ ΑΜΕΣΩΣ...
    ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις ίδιες ακριβώς σκέψεις έκανα στην αρχή του κειμένου. Μόλις είδα τη συνέχεια είπα "πάλι καλά..τό 'στρωσε". Σε γενικές γραμμές όμως είναι πολύ καλό. Μάς το πρότεινε ο φίλος Pananas.
      Nικόλαε σε ευχαριστώ πολύ για την παρέμβασή σου, ήταν απαραίτητη.
      Καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ και επαυξάνω με τον Αναξίμαδρο με το που το διάβασα "τα πήρα" με την επανάληψη της λέξης φοβάμαι. Σαν σκόπιμη επανάληψη ακούγεται για να εμπεδώσουμε το συναίσθημα και φυσικά με ό,τι περιγράφει να πέσουμε ψυχολογικά δηλαδή ΝΑ Α-ΣΘΕΝΗΣΟΥΜΕ...
      ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Μόνο με έριξε και με αποδυνάμωσε έστω και στιγμιαία...
      ΔΠ

      Διαγραφή
  2. Να γινει ενας Ταφος για ολους τους νεκρους η περιοχη που εγινε το Ολοκαυτωμα των τραινων.
    Να ξηλωσουν τα παντα εκει γυρω και να αναγειρουν εναν Ταφο, ιδιως για τους νεκρους που δεν βρηκαν ουτε ενα κοκκαλακι τους να επιστρεψουν στους συγγενεις τους.
    Να γινει τοπος Ιερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚAΤΙ ΔΕΝ ΠAΕΙ ΚΑΛA ……CUI BONO ?

    1/ Ο Κούλης είχε εκλογές στις 9 Απριλίου

    2/ Άρα δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για κάποιο τέτοιο ατύχημα.... αντιθέτως

    3/ Εδώ και 6 μήνες όλα τα βαθιά κρατικά ΜΜΕ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ γράφουν (New York Times κλπ) και μιλούν κατά του Κούλη (BBC), θέλοντας να τον αντικαταστήσουν !!!

    4/ Γιατί ο στρατός ήταν παρών όταν ποτέ δεν έφτασε ούτε στα σύνορα

    5/ Πώς έφτασαν γρήγορα και τα 45 ασθενοφόρα όταν η Λάρισα έχει μόνο 9 ασθενοφόρα

    6/ Τι απέγιναν οι αγνοούμενοι στο τρένο; Είχαν δηλώσει συνολικά 113 άτομα.

    ΠΕΡΝΟYΝ ΈΝΑ ΜHΝΥΜΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γ. Νάθενας :" Χρονικό προαναγγελθέντος εγκλήματος στα Τέμπη "

    https://youtu.be/OhUTEaprfI0

    Ο συγκοινωνιολόγος και άλλοτε ειδικός σύμβουλος του ΟΣΕ, Γιώργος Νάθενας σε μια εφ ολης της ύλης συζήτηση τον 98.4 , για το δυστύχημα στα Τέμπη, καταγράφει όλες τις διαχρονικές ευθύνες για την απουσία των συστημάτων ασφαλείας στο σιδηρόδρομο, εξηγεί όμως ότι έστω και έτσι , αν υπήρχαν οι ασφαλιστικές δικλείδες λειτουργίας του προσωπικού , το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

    Κατά την γνώμη του, ο Πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να συμπεριλάβει στις εκλογές ως υποψήφιο τον παραιτηθέντα Υπουργό Μεταφορών, θα ήταν μέγιστη ασέβεια όπως είπε για του νεκρούς και αγνοούμενους του δυστυχήματος. Ο κ. Νάθενας , μίλησε για το συμβάν και το τι μπορεί να συνέβει ως εκδοχές, τονίζοντας ότι ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας ο αείμνηστος Γιώργος Κουτσουμπας, ήταν από τους εμπειρότερους στο χώρο του και για αυτό αν και μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί, παρέμενε για να εκπαιδεύσει νεότερους στην ειδικότητα. Όπως ξεκαθάρισε, «η συσσωρευμένη εμπειρία χάθηκε βίαια για τον ΟΣΕ το 2010, όταν η τότε κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου, με αρμόδιο υπουργό τον Δ. Ρέππα, έριξε τσεκούρι στον σιδηρόδρομο και ώθησε πλήθος προσωπικού, άνω του 60%, σε μετατάξεις και αποχωρήσεις».

    Ο συγκοινωνιολόγος και πρώην ειδικός σύμβουλος του ΟΣΕ μίλησε για την έλλειψη των σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας: «Είναι αδιανόητο να μην έχουμε καταφέρει μετά από τόσα χρόνια την ανάταξη και τη λειτουργία των συστημάτων τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και το διευρωπαϊκό σύστημα ETCS. Δεν μπορεί να είναι δικαιολογία οι δολιοφθορές και κλοπές των μεταλλικών καλωδίων και υλικών από τους επιτήδειους που τα αρπάζουν από ένα σιδηροδρομικό δίκτυο “ξέφραγο αμπέλι”. Ακόμη και στην εποχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, όταν βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, οι εκεί υπεύθυνοι του σιδηροδρομικού δικτύου φρόντιζαν να αποκαθιστούν αμέσως κάθε βλάβη. Θα έπρεπε με εξαιρετικές διαδικασίες, σαν αυτές με τις οποίες προωθήθηκαν τα ολυμπιακά έργα, να έχει ανατεθεί και ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα η ανάταξη και επαναλειτουργία όλων των συστημάτων και όχι να υπάρχει αυτή η δεκαετής δυστοκία ολοκλήρωσης, πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συνέχεια..

    Ποιος ευθύνεται όμως για αυτή την αβελτηρία; «Φέρουν ευθύνη όλες οι διοικήσεις των υπουργείων και των σιδηροδρομικών οργανισμών από το 2010 και μετά. Τότε διαπιστώσαμε ότι τα συστήματα που είχαν εγκατασταθεί τέθηκαν σταδιακά εκτός μάχης. Επιστρέψαμε υποχρεωτικά στο προηγούμενο χειροκίνητο σύστημα και υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε η ανάταξη των συστημάτων. Το χειροκίνητο σύστημα είναι απολύτως ασφαλές με δύο προϋποθέσεις: 1) Πιστή τήρηση του κανονισμού. 2) Επαρκής στελέχωση θέσεων σταθμαρχών και κλειδούχων με σωστή εκπαίδευση και εμπειρία».

    «Έχει όμως ειδική ευθύνη η παρούσα κυβέρνηση, που συμπληρώνει, άλλωστε, σχεδόν τέσσερα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να αναλώνεται καθημερινά σε εξαγγελίες και προκηρύξεις για άλλα έργα, σημαντικά μεν αλλά μεσομακροπρόθεσμης προτεραιότητας, αφήνοντας ανενεργά τα σύγχρονα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας που έχουν εγκατασταθεί εδώ και χρόνια και που σχετίζονται με την ασφάλεια των συγκοινωνιών. Όποιος θέλει να θεωρείται νοικοκύρης, πρώτα φροντίζει να λειτουργεί σωστά το σπίτι του και μετά κοιτάζει να χτίσει άλλον όροφο».

    Είναι όμως το μόνο πρόβλημα η έλλειψη των συστημάτων αυτών; «Προφανώς δεν είναι το μόνο. Ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε επί δεκαετίες χωρίς αυτά. Και τόσα χρόνια δεν είχε συμβεί τόσο πολύνεκρο δυστύχημα εκτός από εκείνο στον Δοξαρά το 1972, που οφειλόταν σε κακή συνεννόηση σταθμαρχών και παραβίαση του κανονισμού κινήσεως. Αρκεί να έχεις το απαραίτητο προσωπικό σε σταθμάρχες και τις συναφείς ειδικότητες. Να το εκπαιδεύεις συνέχεια και να μην επιτρέπεις τη “γήρανση” και την απόσυρσή του πριν προσλάβεις νέους και τους δώσεις τον χρόνο για να εκπαιδευτούν. Και όταν λέμε εκπαίδευση δεν εννοούμε μόνο τη θεωρητική γνώση αλλά και μια μακρά θητεία κοντά σε έμπειρους σταθμάρχες, ώστε να βιώσουν πώς γίνεται ο χειρισμός των καταστάσεων υπό κανονικές συνθήκες αλλά και υπό πίεση».

    Ποιος ευθύνεται όμως για τη σημερινή υποστελέχωση του ΟΣΕ; «Εδώ η κεντρική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Η διοίκηση του ΟΣΕ ζητούσε από τον τέως υπουργό Κώστα Καραμανλή 300 προσλήψεις σε κρίσιμες ειδικότητες από την αρχή σχεδόν της θητείας της. Ο υπουργός καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ανταποκριθεί στο αίτημα και ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε εντελώς οριακά. Έφτασε στο τέλος της θητείας για να δρομολογήσει μόλις 70 προσλήψεις, σταγόνα στον ωκεανό, καθώς το μνημονιακό κουρεμένο οργανόγραμμα του ΟΣΕ προβλέπει 2.100 θέσεις και από αυτές καλύπτονται μόλις 745, με προσωπικό περασμένης ηλικίας που πλησιάζει στη σύνταξη.

    Για τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη είπε : «Για το τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ θα χρειαστεί να περιμένουμε τη διερεύνηση και το πόρισμα. Είναι πάντως σημαντικό ότι στη γραπτή εντολή του προς την αμαξοστοιχία 62, ο σταθμάρχης Λάρισας δεν αναφέρει πουθενά ότι θα ακολουθήσει εξ αντιθέτου τη γραμμή καθόδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oh SH*T, vaccine passports just got VERY real | Redacted with Clayton Morris



    https://youtu.be/-2C0c0pCtrk



    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιέζει για παγκόσμια διαβατήρια εμβολίων την ίδια στιγμή που πιέζει για παγκόσμιες εξουσίες πανδημίας μέσω της συνθήκης CA+ που συζητήσαμε. Το Reclaim the Net δημοσίευσε δεκάδες επεξεργασίες αυτού του εγγράφου από διάφορες χώρες. Αυτό θα καθιερώνει διαβατήρια εμβολίων που θα είναι ψηφιακά και έντυπα αρχεία με τα αρχεία υγείας σας, το ιστορικό των ταξιδιών σας, την κατάσταση εμβολιασμού σας για ΟΛΑ τα εμβόλια και μια αξιολόγηση του επιπέδου απειλής σας με βάση διάφορα σημεία δεδομένων για εσάς. Αυτά θα μπορούν να διαβάζονται και να μοιράζονται από όλες τις χώρες του ΠΟΥ σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν εσάς ή τις αποσκευές σας να περάσουν τα σύνορα. Αυτό δίνει στα κράτη του ΠΟΥ την εξουσία να σας κρατούν, να σας σταματούν, να απαιτούν ιατρική εξέταση επί τόπου, να σας θέτουν σε καραντίνα και να σας θέτουν υπό παρακολούθηση. Θα μπορούσαν επίσης να πάρουν στην κατοχή τους τις αποσκευές σας ή άλλα αντικείμενα. Οι εξουσίες αυτές δικαιολογούνται επειδή οι χώρες δεν μπορούσαν να επικυρώσουν η μία την άλλη τις εξετάσεις Covid ή τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διός Κούρος06 Μαρτίου, 2023 20:23

    Μπορεί να είναι ό,τι είναι ο Μουτσινάς, αλλά για εμένα απο σήμερα είναι ΜΕΓΑ ΑΡΣΕΝΙΚΟ. Για να λέει αυτά που λέει ΜΕΣΑ στο μπουρ...λοσκάϊ, τα έχει πολλά κιλά.

    https://www.youtube.com/watch?v=bXMmuugCr2g&t=309s&ab_channel=WooowVideos

    Εντωμεταξύ έχουν αρχίσει και το γυρίζουν οι συστημικοί. Όχι γιατί νοιάζονται, δεν βαυκαλίζομαι, αλλά μάλλον βλέπουν τι έρχεται.

    Κατά τα λοιπά, ΣΥΜΦΩΝΩ με τον ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟ. Καλό θα ήταν να τον διαβάζουμε για να ΜΗΝ "πέφτουμε".
    https://nikolaosanaximandros.gr/
    https://t.me/s/nikolaosanaximandros

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δεν είναι Ο Μοναδικός που, μέσα στο φιδόλακκο, τα... έχει πολλά κιλά.

      Βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize), ένα βραβείο που απονέμεται κατ΄ έτος και θεωρείται ως η υψίστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία, για Τον Κορυφαίο Δημοσιογράφο...

      https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%a3%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%91%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%85/

      Άξιος, Άξιος, Άξιος

      Ν.Κ.

      Διαγραφή
  8. ΗΛΙΑΣ ⚡⚡⚡06 Μαρτίου, 2023 20:23

    https://youtu.be/xy1BlhKLL-w
    Κάποτε θα ΄ρθουν να σου πούν....Παύλος Σιδηρόπουλος...

    Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος.... Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης...

    Πρώτη εκτέλεση: Παύλος Σιδηρόπουλος
    Άλλες ερμηνείες: Γιάννης Κότσιρας || Πυξ Λαξ

    Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν
    πως σε πιστεύουν, σ' αγαπούν
    και πώς σε θένε

    Έχε το νου σου στο παιδί,
    κλείσε την πόρτα με κλειδί
    ψέματα λένε

    Κάποτε θα 'ρθουν γνωστικοί,
    λογάδες και γραμματικοί
    για να σε πείσουν

    Έχε το νου σου στο παιδί
    κλείσε την πόρτα με κλειδί,
    θα σε πουλήσουν

    Και όταν θα 'ρθουν οι καιροί
    που θα 'χει σβήσει το κερί
    στην καταιγίδα

    Υπερασπίσου το παιδί
    γιατί αν γλιτώσει το παιδί
    υπάρχει ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Κώστα συγκλονισμένος και εξοργισμένος από το σιδηροδρομικό έγκλημα, συμπύκνωσα αυτό που αισθάνομαι στο παρακάτω μικρό ποίημα ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων αλλά και ως έκκληση για τη δικαίωσή τους.

    «ήταν όλοι τους παιδιά μας»

    όμηροι σε μόνη γραμμή
    στις ράγες που έστησαν αυτοί
    μ’ ατσάλι κρύο και βαρύ
    που χάνεται στη νύχτα

    συρμός μονότονος η ζωή
    χωρίς τοπία η διαδρομή
    δόλιο χέρι μας οδηγεί
    μας τρέχει στην καταστροφή

    ατμόσφαιρα ηλεκτρική
    βαριά με του θανάτου την οσμή
    τυφλός ο χρόνος, δεν θα δει
    η λάμψη εκτυφλωτική

    κατάρα πάνω στην Ελλάδα
    καμένα τα παιδιά της να θρηνεί
    όμως η αύρα των ψυχών τους
    των δήμιων τους προστάζει τη θανή

    ΥΠΕΡΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταπληκτικό αγαπητέ Υπερίωνα!!!
      Και σε ευχαριστούμε που είχαμε την τιμή να το μοιραστείς μαζί μας!

      Διαγραφή
  10. ΕΤΣΙ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΧΕΣΜ@ΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ !

    ΕΤΣΙ Ο ΠΑΡΑ ΝΟ"Ι"ΟΣ ΒΡΗΚΕ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΥΛΑΚΙΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ Κ ΜΕΤΑ ΟΙ ΠΙΟ ΧΕΣΜ@ΝΟΙ ΕΤΡΕΧΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ( ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ) ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ Α ΦΟΒΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΜ ΒΟΛΙΟΥ Κ ΠΑΡΕ ΤΗΝ 1η ΤΗΝ 2η την 3η κλπ ΔΟΣΗ - ΦΟΛΑ ! ( @ ΜΑΤΙΝΑ ΚΡΥΨΟΥ Κ ΑΛΛΑΞΕ ΜΟΥΡΗ - ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΣΑΙ ... ΦΙΛΙΚΑ ΜΙΛΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ ΠΟΡΝΟΚΑΝΑΛΑ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΠΟΡΝ@ΓΡΙΑ )

    Κ ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΑ ΤΑ DNA.. ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΝΕΤΑ Κ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΝΑ ΟΡΜΗΞΟΥΝ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΜΕΙΝΕΙ... !

    ΡΙΞΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ..ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ...ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ.. ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ... ΤΟΥ ( ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΑ ..) Η ΣΤΟ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ-Α ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ..

    ΞΥΠΝΑ ΡΕ ΒΛΑΚΕΝΤΙΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΕΙΣΑΙ ΖΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΝΟΔΑΒΙΒ Κ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΛΙΘΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΣΟΥ ΕΡΙΞΕ !

    ΓΙΝΕ ΦΑΝΤΑΣΜΑ... ΜΕ ΨΥΧΟ-ΝΟΗΣΗ

    E R M I S



    https://www.youtube.com/watch?v=iIyrLRixMs8



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΗΛΙΑΣ ⚡⚡⚡06 Μαρτίου, 2023 20:54

    ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΟCL

    ME ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ OCCL ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΘΕΙΟΥΧΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ.

    ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ OOCL ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ.
    https://i1.wp.com/www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2023/03/tempi-treno.jpg?fit=720%2C405&ssl=1

    ΕΔΩ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.
    https://www.oocl.com/greece/eng/Pages/default.aspx


    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ TO ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΥΤΟ. ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ OOCL ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ, KOBETAI ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ (Ο) ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΤΟ ΑΞΟΝΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΟCCL.

    Η ΟCCL ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ , ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΦΟΝΤΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
    ΕΔΩ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.
    https://investorzone.in/buyback/oriental-carbon-chemicals-limited-buyback-offer-2018/
    Εκτός από το αδιάλυτο θείο, η OCCL κατασκευάζει επίσης Θειικό Οξύ και Ελαιώματα στο χημικό μας συγκρότημα στο Dharuhera. Ξεκινώντας το 1994 με μέτρια χωρητικότητα 3000 mt ετησίως,

    ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΕ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΕΙΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΗΛΙΑΣ ⚡⚡⚡06 Μαρτίου, 2023 21:06

    https://www.fimes.gr/wp-content/uploads/2023/03/emporiko-treno-occl.jpg
    ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ.
    Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Η ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΘΕΤΗ ΜΠΑΡΑ, ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΟΜΙΚΡΟΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟ C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 160 Ισραηλινοί Στρατιωτικοί έκαναν… απόβαση στη Θεσσαλονίκη.

    https://armyvoice.gr/2023/02/160-israilinoi-stratiotikoi-ekanan-apovasi/

    ΑΓΓEΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή