«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

The Cradle : Αποκλειστική συνέντευξη με τον διοικητή της Χεζμπολάχ στο Ιράκ: "Οι Αμερικανοί δεν πολέμησαν ποτέ τον ISIS"

Ιανουάριος 2023: Το Cradle μιλάει με έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο της Χεζμπολάχ στο Ιράκ για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε ο εκλιπών διοικητής της ιρανικής δύναμης Quds, υποστράτηγος Qassem Soleimani, στην ηγεσία της αντίστασης κατά του ISIS.


Ο Qassem Soleimani, ο Ιρανός διοικητής της επίλεκτης δύναμης Quds Force του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην έναρξη της ιρακινής αντίστασης κατά της αμερικανικής κατοχής και, στη συνέχεια, κατά του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου του ISIS.

Η ιστορία της στρατιωτικής επιχείρησης που οδήγησε στην ήττα του ISIS ξεκίνησε με μια συνάντηση μεταξύ του Σουλεϊμανί και του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό, ο οποίος αποφάσισε να καλέσει μια ομάδα αξιωματικών πεδίου της Χεζμπολάχ που εδρεύουν στη Συρία και τον Λίβανο σε μια συνάντηση στη Δαμασκό. Εκεί θα συγκεντρώνονταν για να καθορίσουν πώς θα βοηθούσαν τους Ιρακινούς να νικήσουν το ISIS.

Ένας από αυτούς τους αξιωματικούς, ένας ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ που συνόδευε τον Σουλεϊμανί και πολέμησε μαζί του σε πολλές μάχες, μοιράστηκε τις λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας σε μια αποκλειστική συνέντευξη με το The Cradle. Για να διαφυλάξουμε την ανωνυμία του, χρησιμοποιήσαμε παρακάτω το όνομα Sajed.

The Cradle: Με την εμφάνιση του ISIS, το όνομα του Qassem Soleimani άρχισε να προβάλλεται όλο και περισσότερο, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην περιοχή. Ωστόσο, το έργο του στο Ιράκ είχε ξεκινήσει πολύ πριν από αυτό. Ποιος ήταν ο ρόλος του στην ιρακινή αντίσταση κατά της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ;

Sajed: Ήταν βετεράνος του πολέμου Ιράν-Ιράκ και γνώριζε καλά το Ιράκ. Όταν οι Αμερικανοί κατέλαβαν το Ιράκ, ορισμένοι σχηματισμοί που δραστηριοποιούνταν κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν αποφάσισαν να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους στην αντίσταση κατά της κατοχής.

Ζήτησαν τη βοήθεια του Hajj Qassem και αυτός δεν καθυστέρησε να ανταποκριθεί. Βοήθησε στην οργάνωση αυτών των ομάδων, στη δημιουργία στρατοπέδων εκπαίδευσης και επέβλεψε προσωπικά την παροχή υποστήριξης, εξοπλισμού και όπλων στις ιρακινές ομάδες αντίστασης.

The Cradle: Μετά την επέκταση του ελέγχου του ISIS, ο Σουλεϊμανί άρχισε να εμφανίζεται συχνότερα δημοσίως. Σε μια από τις ομιλίες του, ο Νασράλα είπε ότι η Χεζμπολάχ ήταν στην πρώτη γραμμή αυτών που ήταν μαζί του. Ποια ήταν η αποστολή που ανέθεσε ο Σολειμανί στη Χεζμπολάχ και στους αξιωματικούς της στο πεδίο και ποιες ήταν οι οδηγίες και οι στόχοι που παρείχε ο Νασράλα;

Sajed: Νασράλα, αποφασίστηκε να κληθεί μια ομάδα στελεχών της Χεζμπολάχ, μεταξύ 12 και 13 ατόμων, σε συνάντηση με τον Χατζή Κασέμ στη Δαμασκό. Εκεί τους ενημέρωσε ότι θα πήγαιναν στο Ιράκ για να βοηθήσουν τους αδελφούς μας στην ιρακινή αντίσταση, μεταφέροντας τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή και τον συριακό πόλεμο.

Ήταν διαφόρων ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών διοικητών. Όλοι έμειναν έκπληκτοι που η αποστολή μόλις είχε αρχίσει και που θα ταξίδευαν αμέσως στη Βαγδάτη. Κάποιοι από αυτούς ζήτησαν να τους δοθεί η ευκαιρία να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα ή να αποχαιρετήσουν τις οικογένειές τους, αλλά ο Hajj Qassem επέμεινε ότι κάποιοι από αυτούς θα έφευγαν μαζί του το ίδιο βράδυ για τη Βαγδάτη, ενώ οι υπόλοιποι θα τον συναντούσαν εκεί λίγο αργότερα.

Η πρώτη ομάδα αναχώρησε με τον Hajj Qassem με την ίδια πτήση για τη Βαγδάτη και πέρασαν την πρώτη τους νύχτα στο σπίτι του Abu Mahdi al-Muhandis (του εκλιπόντος αναπληρωτή επικεφαλής των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ ή PMUs). Μετά από αυτό, έφτασαν και οι υπόλοιποι και ο αριθμός τους έφτασε περίπου τους 30. Ο Hajj Qassem μοίρασε προσωπικά τους ρόλους και τις αποστολές και δήλωσε: "Ο Hajj Qassem είναι ο πρώτος που θα μπορούσε να είναι ο πρώτος που θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος:

    "Όλοι σας συμμετείχατε σε σημαντικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ και κατά των τακφιριστών στη Συρία. Αυτό που απαιτείται από εσάς είναι να μεταφέρετε τις εμπειρίες σας στους Ιρακινούς αδελφούς μας και να τους δείξετε το ίδιο πνεύμα με το οποίο πολεμήσατε τους Ισραηλινούς και υπερασπιστήκατε τον βωμό της Sayyida Zainab (τον τόπο ταφής έξω από τη Δαμασκό της εγγονής του Προφήτη Μωάμεθ)".

Με απλά λόγια, αυτή ήταν η αποστολή.

Μετά την κατανομή των καθηκόντων, ο καθένας κατευθύνθηκε στην τοποθεσία που του είχε ανατεθεί. Αυτό συνέβαινε πριν από τη φετφά της ανώτατης σιιτικής αρχής στο Ιράκ, του Sayyed Ali al-Sistani, στις 13 Ιουνίου 2014, η οποία οδήγησε στη δημιουργία της PMU, με στόχο την αντιμετώπιση της επέκτασης του ISIS και τον έλεγχό του σε μεγάλα τμήματα του Ιράκ.

Εκτός από το ISIS εκείνη την εποχή, υπήρχαν και άλλες ένοπλες παρατάξεις [που συντάσσονταν με την τρομοκρατική ομάδα], όπως το Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο περιελάμβανε διάφορες μαχητικές οργανώσεις, όπως η Εικοστή Επανάσταση, οι Ταξιαρχίες Salah al-Din, η Ταξιαρχία του Αγγελιοφόρου του Θεού, οι Ταξιαρχίες Al-Qaqaa και ομάδες από το Κόμμα Μπάαθ. Εκείνη την εποχή, αυτοί [το ISIS] επέκτειναν κυρίως τον έλεγχό τους προς τη δυτική Βαγδάτη, αφού είχαν καταλάβει την πόλη της Μοσούλης, και πλησίαζαν την πόλη Σαμάρα.

The Cradle: Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα ενημέρωσης του Περσικού Κόλπου προώθησαν την αφήγηση ότι ο Σουλεϊμανί εφάρμοζε μια ιρανική ατζέντα στο Ιράκ. Εργαστήκατε στενά μαζί του - είναι αλήθεια αυτό και ποιος ήταν ο πραγματικός του στόχος στην υπεράσπιση του Ιράκ και στην επίτευξη της νίκης επί του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων;

Sajed: Η ερώτηση αυτή θα πρέπει να απευθύνεται στους Ιρακινούς. Πιστεύω ότι όποιος έχει ως στόχο να εφαρμόσει μια ιδιωτική ατζέντα δεν θα φτάσει τόσο μακριά ώστε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του. Πολλές φορές, ο Hajj Qassem βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των επιτιθέμενων ομάδων και θα μπορούσε να είχε πεθάνει ανά πάσα στιγμή.

Για παράδειγμα, βρισκόταν σε ένα από τα Χάμερ που άνοιξαν το δρόμο προς τη Σαμάρα. Δεν νομίζω ότι η ατζέντα του Ιράν στο Ιράκ βασίζεται στο άνοιγμα ενός δρόμου προς μια πόλη και απαιτεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ενός ηγέτη όπως ο Hajj Qassem.

Η αποστολή του ήταν να θέσει όλες τις δυνατότητές του και τις δυνατότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Ιράν στην υπηρεσία της ιρακινής κυβέρνησης. Σε όλες τις συναντήσεις του με τους Ιρακινούς, συνήθιζε να τους λέει:

    "Η απόφαση είναι δική σας. Είμαστε εδώ μόνο για να βοηθήσουμε και όποιος δεν συμμορφώνεται με τις εντολές σας μπορεί να του ζητηθεί να φύγει αμέσως".

Ακόμη και σε επίπεδο συμπεριφοράς, δεν ήταν δυνατόν να τον ξεχωρίσει κανείς από οποιονδήποτε άλλο μαχητή.

The Cradle: Έχουμε ακούσει ότι ο Σουλεϊμανί αποκαλείται ο "άνθρωπος των χαρακωμάτων". Αυτό σημαίνει ότι ήταν παρών, στο έδαφος, σε ορισμένες από τις μάχες; Πείτε μας γι' αυτό.

Sajed: Qassem ήταν προσωπικά παρών σε όλες τις μάχες. Στις 31 Αυγούστου 2014, συμμετείχε στην άρση της πολιορκίας της πόλης Αμέρλι. Η πολιορκία της πόλης, που κατοικείται από σιίτες Τουρκμένους, άρχισε μετά την πτώση της Μοσούλης τον Ιούλιο του 2014. Οι μαχητές του ISIS έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλα τα χωριά γύρω από το Amerli, απομονώνοντας την πόλη και στερώντας της νερό, τρόφιμα και φάρμακα για 80 ημέρες.

Ο Hajj Qassem βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επιτιθέμενης αυτοκινητοπομπής για την άρση της πολιορκίας και έπεσε σε στενή ενέδρα, όταν ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο Hummer στο οποίο επέβαινε, σκοτώνοντας δύο από αυτούς που ήταν μαζί του και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στη μάχη του Τζουρφ αλ Σακχάρ τον Οκτώβριο του 2014. Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη γεωγραφικά περιοχή για τυχόν επιτιθέμενες δυνάμεις λόγω των πυκνών φοινικόδεντρων που την περιβάλλουν, τα οποία χρησιμεύουν ως κάλυψη για τις δυνάμεις που την υπερασπίζονται. Είναι επίσης μια πολύ σημαντική περιοχή από στρατηγική άποψη και αποτέλεσε θύλακα για το ISIS μέσω του οποίου μπορεί να φτάσει στις ιερές πόλεις όπως η Καρμπάλα και η Νατζάφ.

Μετά από δύο εβδομάδες επιθέσεων, οι επιτιθέμενες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να αποκόψουν το δρόμο και να φτάσουν στην όχθη του ποταμού μέχρι που ήρθε ο Hajj Qassem. Ζήτησε να φέρουν ένα θωρακισμένο Hummer για να κατευθυνθούν προς την όχθη του ποταμού, η οποία ήταν περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά. Το να φτάσει εκεί σήμαινε πρακτικά την απελευθέρωση της περιοχής από τον εναγκαλισμό του ISIS. Ήθελε να εξερευνήσει την περιοχή, οπότε ανέβηκε στο ανάχωμα, το οποίο βρισκόταν υπό τα πυρά μεσαίων όπλων.

Ένας από εμάς του είπε: "Θέλεις να πεθάνουμε;". Εκείνος απάντησε: "Θα πεθάνουμε;": "Δεν θέλω να πεθάνουμε, αλλά να ανοίξουμε τον δρόμο". Τότε ο διοικητής των επιχειρήσεων Badr, Abu Muntazer, του είπε: "Θα φροντίσω εγώ για τα πράγματα". Και ο Χατζ Κασέμ απάντησε: "Ο Μουντάντεζα είπε: "Δεν θα το κάνω αυτό, αλλά θα το κάνω: "Θα είμαι μαζί σου". Αλλά ο Abu Muntazer επέμεινε να προχωρήσει με μια ομάδα μαχητών και ο Hajj Qassem να τους ακολουθήσει αργότερα.

Μετά από λιγότερο από δέκα λεπτά, ο Hajj Qassem αποφάσισε να ξεκινήσει. Αμέσως, μόλις διασχίσαμε το δρόμο, το Jurf al-Sakhar ξέφυγε ως δια μαγείας από τον έλεγχο του ISIS. Επίσης, στη μάχη της Al-Dhuluiya, τον Δεκέμβριο του 2014, ο Hajj Qassem επέμεινε να συνοδεύσει έναν νεαρό άνδρα με μοτοσικλέτα για να εξερευνήσει μόνος του την περιοχή που ελέγχεται από το ISIS. Η μάχη αυτή αποτέλεσε ένα κβαντικό άλμα στον πόλεμο κατά του ISIS, αφού απελευθέρωσε τον δρόμο μεταξύ Βαγδάτης και Σαμάρρας από τους τρομοκράτες.

The Cradle: Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι ο Σουλεϊμανί πολέμησε στο πλευρό των ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να παρέχουν αεροπορική κάλυψη ενώ εκείνος βρισκόταν στο έδαφος. Πόσο αληθής είναι αυτή η υπόθεση;

Sajed: Οι Αμερικανοί δεν συμμετείχαν σε καμία επιχείρηση για την απελευθέρωση του Ιράκ από το ISIS. Στη μάχη του Τικρίτ, τον Μάρτιο του 2015, η PMU ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της για την απελευθέρωση της πόλης, αλλά οι Αμερικανοί παρενέβησαν στην ιρακινή κυβέρνηση για να εμποδίσουν την PMU να πραγματοποιήσει την επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Haider al-Abadi αποφάσισε να αναθέσει στις αντιτρομοκρατικές δυνάμεις και την ομοσπονδιακή αστυνομία να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση και τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στόχους εντός της πόλης. Όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν, δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν πολύ και αποδείχθηκε ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί δεν προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο ISIS.

Ως αποτέλεσμα, η πόλη δεν απελευθερώθηκε παρά μόνο μετά τη συμμετοχή της PMU στη μάχη. Ο αμερικανικός στρατός δεν παρείχε αεροπορική κάλυψη σε καμία από τις επιχειρήσεις της PMU, ούτε συμμετείχε σε καμία επιχείρηση για την απελευθέρωση του Ιράκ από το ISIS.

The Cradle: Μετά την ήττα του ISIS, υπήρξε μια ευρέως διαδεδομένη αφήγηση που απέδιδε τη νίκη στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και προσπαθούσε να παρουσιάσει τον Σουλεϊμανί ως διεθνή τρομοκράτη. Ποια είναι η πραγματική ιστορία;

Sajed: Οι δυνάμεις του συνασπισμού δεν συμμετείχαν σε καμία επιχείρηση κατά του ISIS. Απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης του (πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ) Νούρι αλ Μαλίκι να παρέμβει κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης και αρνήθηκε να παράσχει όπλα στον ιρακινό στρατό. Ο ιρακινός στρατός διέθετε μόνο τέσσερα άρματα μάχης χωρίς πυρομαχικά και χρησιμοποιούσαν μόνο κιάλια για νυχτερινή όραση.

Η μόνη μάχη στην οποία συμμετείχαν οι Αμερικανοί ήταν στη Μοσούλη. Για εμάς, η αντίσταση είναι αντίσταση στην κατοχή, όποια κι αν είναι αυτή. Αλλά για τους Αμερικανούς, η αντίσταση είναι νόμιμη όταν στρέφεται, ας πούμε, κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και γίνεται "τρομοκρατία" όταν στρέφεται κατά του Ισραήλ.

The Cradle: Ποιο ήταν το σημείο καμπής στον πόλεμο που σηματοδότησε την αρχή της ήττας του ISIS;

Sajed: Η μάχη του Baiji από τα τέλη Δεκεμβρίου 2014 έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015 ήταν η αποφασιστική μάχη που επέτρεψε στην αντίσταση να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου από τη Βαγδάτη στο Baiji και να χρησιμοποιήσει το Baiji ως βάση για να ξεκινήσει μια αντεπίθεση στη Μοσούλη.

Η πτώση της Μοσούλης ξεκίνησε όταν η PMU έκοψε τον δρόμο μεταξύ Μοσούλης και Συρίας και εμπόδισε τις προμήθειες να φτάσουν στους τρομοκράτες στην πόλη. Αν και οι Αμερικανοί συνέβαλαν στη μάχη της Μοσούλης, ήταν υπεύθυνοι για το 99% των απωλειών που υπέστησαν οι δυνάμεις της αντίστασης.

The Cradle: Πώς ήταν υπεύθυνες οι ΗΠΑ;

Sajed: Οι περισσότερες απώλειες προκλήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας. Οδηγούσαν αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά, θωρακισμένα και κλειστά από όλες τις πλευρές, ώστε οι οδηγοί τους να μην μπορούν να δουν το δρόμο. Ήταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους που τους καθοδηγούσαν στα μονοπάτια που έπρεπε να ακολουθήσουν, και εδώ δεν είδαμε αμερικανικά αεροπλάνα ή αμερικανικές συσκευές παρεμβολής να τους σταματούν.

The Cradle: Ήταν η PMU περιορισμένη μόνο σε σιίτες;

Sajed: Φυσικά όχι. Υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν σουνίτες, χριστιανοί και Γιαζίντι.

The Cradle: Υπάρχουν περίπου 5.000 μέλη του ISIS σε φυλακές που ελέγχονται από τους Κούρδους σήμερα. Σε περίπτωση που διευκολυνθεί η απόδρασή τους, υπάρχει πιθανότητα αναβίωσης της οργάνωσης;

Sajed: Εάν συμβεί αυτό, το παιχνίδι θα αποκαλυφθεί. Ωστόσο, οι 5.000 είναι ένας πενιχρός αριθμός σε μια χώρα όπως το Ιράκ. Νομίζω ότι είναι αδύνατον να μπορέσουν να σχηματίσουν ακόμη και ένα μικρό εμιράτο.

The Cradle: Παρά τον ρόλο που έπαιξε το Ιράν στην επίτευξη της νίκης επί του ISIS, υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα απέναντί του σε μεγάλο αριθμό Ιρακινών - γιατί συμβαίνει αυτό;

Sajed:  Ο λόγος είναι η μηχανή των μέσων ενημέρωσης που κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία για την εκτεταμένη διαφθορά στο Ιράκ, μία φορά με το πρόσχημα της υποστήριξής της προς την κυβέρνηση του Νούρι αλ Μαλίκι, και ξανά με το πρόσχημα της υποστήριξής της προς την κυβέρνηση του Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Ναι, το Ιράν υποστήριξε την ιρακινή κυβέρνηση, αλλά δεν ευθύνεται για την πολιτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση αυτή. Οι υποστηρικτές των ΗΠΑ και οι οπαδοί τους στο Ιράκ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες στα μέσα ενημέρωσης να θεωρήσουν το Ιράν υπεύθυνο για όλα τα λάθη που διέπραξαν οι Ιρακινοί πολιτικοί, προκειμένου να στρέψουν τους Ιρακινούς εναντίον των Ιρανών.

The Cradle: Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία του Σουλεϊμανί σε ιρακινό έδαφος;

Sajed:  Αισθάνθηκαν [οι ΗΠΑ] ότι η παρουσία του Hajj Qassem θα αποτελούσε εμπόδιο στην υιοθέτηση της νίκης τους επί του ISIS. Ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για το αμερικανικό σχέδιο στη Δυτική Ασία, όπως ακριβώς ο Χατζή Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για το ίδιο σχέδιο στο Ιράκ.


thecradle.co

μετάφραση: Διόδοτος

 

Δείτε επίσης, τα βίντεο:

1. CNN- Nato Head General Wesley Clark: "Το ΝΑΤΟ δημιούργησε την Daech/ ISIS για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ

2. Ο διευθυντής της CIA απαιτεί την απελευθέρωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου