«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Τελικά ήταν κυπαρίσσι !

Έγραψα στις 17/8/23 (εδώ): "Ο Κεφαλονίτης παππούς μου (πατέρας της μητέρας μου) μετά το λιοπύρι στον κάμπο, τα απογεύματα ξάπλωνε για έναν σύντομο ύπνο κάτω από έναν τεράστιο πλάτανο δίπλα στην εκκλησία του χωριού. Και αυτός ο πλάτανος υπάρχει ακόμα. Εκεί αράζω τα μεσημέρια παρέα με ένα βιβλίο. Και είναι εκπληκτικό (οφείλεται στο σημείο και τον γύρω ορίζοντα) ακόμα και σε καύσωνα.. είναι σαν να βρίσκεσαι κάτω από ένα φυσικό έιρ-κοντίσιον!"

Τελικά εφέτος διαπίστωσα ότι ο πλάτανος (άλλες φορές το έλεγα και πεύκο) είναι κυπαρίσσι. Πάντα ήμουν κουμπούρας στην ονομασία δένδρων, λουλουδιών, ψαριών, γι αυτό συγχωρήστε μου την γκάφα. Στην περίπτωση αυτή δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν και κυπαρίσσια ανοικτά, εκτός από τα μυτερά.

Η άφιξη στην όμορφη Κεφαλλονιά ήταν μια υπέροχη στιγμή. Είχα τέσσερα χρόνια να επισκεφθώ το νησί της μητρός μου.

 

 

Φτάνοντας στο χωριό, με υποδέχτηκε η όμορφη εκκλησία με το τεράστιο πεύκο στην είσοδό της.

 


Το πρωί της 22ας και 23ης Αυγούστου όμως.. με περίμενε και μία μυστηριώδης και όχι ευχάριστη έκπληξη. Από την ανατολή έως και τις 10:30, ο ήλιος ήταν κατακόκκινος σαν αίμα, ο ουρανός ροζογκρί, η γη δεχόταν λιγότερο από το 1/3 του ηλιακού φωτός και μύριζε ελαφρώς καμμένο. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με μία αφόρητη ζέστη και υγρασία και ακατάπαυστο ιδρώτα. Η φωτογραφία που ακολουθεί δεν μπόρεσε να αποτυπώσει το μέγεθος του ηλιακού δίσκου που φαινόταν σχεδόν διπλάσιο, ούτε το κόκκινο χρώμα. Η κάμερα του κινητού το απέδιδε λευκό.

 


Σαφώς η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι το φαινόμενο οφείλεται σε καπνό από πυρκαϊές. Δεν μπορούσα όμως να φανταστώ ότι επρόκειτο για τις φωτιές της Αλεξανδρούπολης που τον καπνό τους οι άνεμοι τον έφερναν κατευθείαν πάνω απ' την Κεφαλλονιά.. Ώσπου είδα κατά τις 11 το πρωί της 22 Αυγ., στο Pronews (εδώ), αυτή την δορυφορική φωτογραφία:

 


 

Η Κούλα, παραλίγο να μάς βγάλει ξινές και αυτές τις λίγες ημέρες που δραπετεύουμε από την Αθήνα. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι λίγα τα ψωμιά της και δεν θα βγάλει ούτε το μισό 2024 στην πρωθυπουργική καρέκλα. 

ΓΕΝΟΙΤΟ

 

Κ-Τ

 


 

 (οι φωτο είναι προσωπικό αρχείο - με ένα κλικ πάνω τους τις βλέπετε καθαρότερα)

 

 


6 σχόλια:

  1. Τι ωραιο νησι η Κεφαλλονια ! Οσο για τις φωτιες, ακομα και ο τελευταιος λογικος (ητοι ΜΗ εμβολιασμενος) εχει καταλαβει οτι ειναι στημενο απο τους απο'δω σε συνεργασια με τους απο'κει και το μεγαλο αφεντικο.
    Για τον Κουλη: Ετσι λεγαμε και για την προηγουμενη τετραετια και μας κατσικωθηκε μεχρι την τελευταια μερα. Οχι οτι αν πεσει και βγει κανενα αλλο λαμογιο του αντιδημοκρατικου τοξου, θα δουμε καμια διαφορα. Αλλωστε αλλοι κανουν κουμαντο και τα ντοπια λαμογια εχουν παθει δισκοπαθεια απο το σκυψιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν καμια 12 ρια χρονια αποφασιαμε να παμε Ζακυνθο με τρέιλερ / φουσκωτο και στησιμο σκηνης.
    Η Ζακυνθος δεν μας κρατησε και το βραδακι περασαμε στην Κεφαλονια οπου και βγαλαμε εναν ολοκληρο μηνα ξεψαχνιζοντας την απ ακρη σ ακρη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Militaire News ΒΊΝΤΕΟ:

    «Κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει, όχι άλλες ανεμογεννήτριες στη θέση των δέντρων»! Αντώνης Φώσκολος

    https://www.youtube.com/watch?v=6Ihf6tZ_4qI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους. Επιτρέψτε μου να σχολιάσω το εξής που αφορά τα είδη των κυπαρισσιών, καθώς πρόκειται για το αγαπημένο μου δέντρο με το οποίο έχω γεμίσει το πατρικό μου και όσοι το βλέπουν νομίζουν ότι βρίσκονται στην Ιταλία…λοιπόν το συγκεκριμένο είδος, την σκιά του οποίου ξεκουράστηκε ο αγαπημένος φίλος Κώστας, ανήκει στην κατηγορία των πλαγιόκλαδων κυπαρισσιών και πρόκειται για την περίφημη Ελληνική ποικιλία. Η άλλη κατηγορία είναι τα ορθόκλαδα τα ονομαζόμενα και Φλωρεντινά τα οποία είναι τα «μυτερά» που συναντάμε κατα κόρον στην Ιταλία και στην Τοσκάνη. Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι. Καλή δύναμη και καλή λευτεριά πρωτίστως απο τον κακό εαυτό μας…και θα το δείτε…στη συνέχεια όλα θα στρώσουν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρόμοιο, δηλαδή την ελληνική ποικιλία, πού μάλιστα χρονολογεῖται περί τῶν 1100 χρόνων, ἕνα κυπαρίσσι στήν Μονή Ἁγίας Λαύρας στό Ἅγιον Ὅρος τό ὁποῖο λέγεται πώς φύτεψε ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος :

      https://www.vimaorthodoxias.gr/eipan/ayto-to-kyparissi-einai-zontanos-protagonistis-tis-istorias/

      http://wikimapia.org/9512557/el/%CE%9A%CF%85%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%83%CE%B9

      Αυτό το κυπαρίσσι, είναι ζωντανός πρωταγωνιστής της Ιστορίας.

      ----------------------------------------------------

      Θα προσθέσω κάτι επίσης, για το ΜΥΤΕΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ:

      Δεν το φυτεύουν στα νεκροταφεία επειδή μοιάζει με "προσευχή χεριών προς τα πάνω προς τον Θεό". Αυτό το λένε για να εξωραΐσουν την χρήση του. Οι λόγοι που το φυτεύουν στα νεκροταφεία είναι δύο, οι εξής:

      1) Αν μυρίσεις το φύλλωμα.. δεν μυρίζει τίποτα. Αυτό γίνεται επειδή δεν εκπέμπει οσμή, αλλά.. ΑΠΟΡΡΟΦΑΕΙ ΟΣΜΕΣ! Έτσι.. απορροφάει την οσμή της σήψης των νεκρών των νεκροταφείων

      2) Οι ρίζες του αναπτύσσονται κάθετα, προς τα κάτω, και δεν απλώνονται οριζόντια, ΕΤΣΙ.. ΔΕΝ ΣΠΆΝΕ ΤΑ ΜΝΗΜΑΤΑ!

      Καλημέρα αγαπητέ Αίσωνα!!!

      Διαγραφή
  5. ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΛΗΞΟΥΡΙ, ΑΠΟ 30/7 ΜΕΧΡΙ 24/8,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ 22-24 ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ.ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ 24ΗΣ ΠΟΥ ΕΦΕΥΓΑ ΕΒΓΑΛΑ ΕΝΑΝ ΗΛΙΟ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟ,ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ,ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή