«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Τουλάχιστον 2.000 νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι στη Λιβύη καθώς οι "καταστροφικές" πλημμύρες της καταιγίδας Ντάνιελ σπάζουν φράγματα και παρασύρουν σπίτια [πολλές φωτο]


Περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται μετά την καταιγίδα Ντάνιελ που έριξε τόση βροχή στο βορειοανατολικό τμήμα της Λιβύης, ώστε δύο φράγματα κατέρρευσαν στέλνοντας το νερό σε ήδη πλημμυρισμένες περιοχές.


Ο Οθμάν Αμπντουλτζαλίλ, υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από το κοινοβούλιο, περιηγήθηκε τη Δευτέρα στη χειρότερα πληγείσα πόλη Ντέρνα, περιγράφοντας τμήματα της ως "πόλη-φάντασμα".

"Η κατάσταση [στη Ντέρνα] ήταν καταστροφική... Τα πτώματα εξακολουθούν να κείτονται σε πολλά σημεία", δήλωσε ο Αμπντουλτζαλίλ στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Almasar TV.

"Υπάρχουν οικογένειες που είναι ακόμη εγκλωβισμένες μέσα στα σπίτια τους και υπάρχουν θύματα κάτω από τα ερείπια... Περιμένω ότι οι άνθρωποι έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και αύριο (Τρίτη) το πρωί θα βρούμε πολλούς από αυτούς", είπε.

Μέχρι και 6.000 άνθρωποι αγνοούνται από τη Ντέρνα, δήλωσε ο Αμπντουλτζαλίλ, αλλά είναι μόνο μια περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες που έχουν σαρώσει πολλές πόλεις στα βορειοανατολικά της χώρας που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα.


Υπάρχουν φόβοι ότι οι προσπάθειες παροχής βοήθειας μπορεί να παρεμποδιστούν από τις πολιτικές ρήξεις στη χώρα, στην οποία διεξάγεται εδώ και χρόνια μάχη για την εξουσία μεταξύ δύο αντίπαλων διοικήσεων - μιας στα ανατολικά και μιας στα δυτικά.


Η βροχή είναι το αποτέλεσμα ενός πολύ ισχυρού συστήματος χαμηλής πίεσης που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα και κινήθηκε προς τη Μεσόγειο πριν εξελιχθεί σε τροπικό κυκλώνα, γνωστό ως medicane. Το καιρικό σύστημα είναι παρόμοιο με τις τροπικές καταιγίδες και τους τυφώνες στον Ατλαντικό ή τους τυφώνες στον Ειρηνικό.

Τη Δευτέρα, η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης εκτίμησε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ντέρνα, σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Άχμεντ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που εδρεύει στα ανατολικά, δήλωσε ότι δύο φράγματα κατέρρευσαν υπό την πίεση των πλημμυρών.

"Κατά συνέπεια, τρεις γέφυρες καταστράφηκαν. Το νερό που κυλούσε παρέσυρε ολόκληρες γειτονιές, αποθέτοντάς τες τελικά στη θάλασσα", είπε.

 

Ο επικεφαλής της αρχής έκτακτης ανάγκης και ασθενοφόρων της Λιβύης, Osama Aly, δήλωσε στο CNN ότι μετά την κατάρρευση του φράγματος "όλο το νερό κατευθύνθηκε σε μια περιοχή κοντά στη Ντέρνα, η οποία είναι μια ορεινή παράκτια περιοχή".

Σπίτια σε κοιλάδες παρασύρθηκαν από ισχυρά λασπώδη ρεύματα που μετέφεραν οχήματα και συντρίμμια, πρόσθεσε. Οι τηλεφωνικές γραμμές στην πόλη έχουν επίσης διακοπεί, περιπλέκοντας τις προσπάθειες διάσωσης, δήλωσε ο Aly, ενώ οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εισέλθουν στη Ντέρνα λόγω της μεγάλης καταστροφής.

Ο Aly δήλωσε ότι οι αρχές δεν είχαν προβλέψει το μέγεθος της καταστροφής.



"Οι καιρικές συνθήκες δεν μελετήθηκαν καλά, τα επίπεδα του θαλασσινού νερού και οι βροχοπτώσεις [δεν μελετήθηκαν], οι ταχύτητες των ανέμων, δεν έγινε εκκένωση των οικογενειών που θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πορεία της καταιγίδας και στις κοιλάδες", δήλωσε ο Aly.

"Η Λιβύη δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια καταστροφή. Δεν έχει ξαναζήσει τέτοιου επιπέδου καταστροφή. Παραδεχόμαστε ότι υπήρχαν ελλείψεις, παρόλο που είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αυτό το επίπεδο καταστροφής", δήλωσε νωρίτερα ο Aly στο κανάλι Al Hurra.

Ο Mismari, ο εκπρόσωπος του LNA, δήλωσε ότι οι πλημμύρες έπληξαν αρκετές πόλεις, όπως η Al-Bayda, η Al-Marj, το Tobruk, η Takenis, η Al-Bayada και η Battah, καθώς και την ανατολική ακτή μέχρι τη Βεγγάζη.

 

Πρωτοφανείς πλημμύρες

Η Λιβύη, μια χώρα έξι εκατομμυρίων κατοίκων, έχει διαιρεθεί μεταξύ αντιμαχόμενων φατριών από το 2014, μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης και στη δυτική πρωτεύουσα Τρίπολη. Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), υπό την ηγεσία του Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπεχ, εδρεύει στην πρωτεύουσα, ενώ ο ανατολικός αντίπαλός της ελέγχεται από τον διοικητή Χαλίφα Χάφταρ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του (ΛΕΣ), οι οποίοι υποστηρίζουν το κοινοβούλιο που εδρεύει στα ανατολικά υπό την ηγεσία του Οσάμα Χαμάντ.

Η Ντέρνα, η οποία βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα (190 μίλια) ανατολικά της Βεγγάζης, τελεί υπό τον έλεγχο του Haftar και της ανατολικής του διοίκησης.

Ο Χαμάντ περιέγραψε την κατάσταση ως "καταστροφική και πρωτοφανή", σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού ειδησεογραφικού οργανισμού Libyan News Agency (LANA).

Πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν βυθισμένα αυτοκίνητα, κτίρια που κατέρρευσαν και χείμαρρους νερού να τρέχουν στους δρόμους.



Νοσοκομεία στην ανατολική πόλη Μπάιντα εκκενώθηκαν μετά από σοβαρές πλημμύρες από βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από σφοδρή καταιγίδα, όπως έδειξαν βίντεο που μοιράστηκε το Ιατρικό Κέντρο της Μπάιντα στο Facebook.


Ανθρωπιστική βοήθεια

Πολλές χώρες έχουν στείλει τα συλλυπητήριά τους και έχουν προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη, καθώς οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια και τα χαλάσματα.

Τουρκικά αεροσκάφη που παραδίδουν ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λιβύη, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD) την Τρίτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα θα στείλει 168 ομάδες έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στη Βεγγάζη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadoulu Agency την Τρίτη.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη ανέφερε στο X, επίσημα γνωστό ως Twitter, ότι βρίσκεται σε "στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και με τις αρχές στη Λιβύη για να καθορίσουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο".



Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Zayed Al Nahyan, έδωσε εντολή να σταλούν ομάδες βοήθειας και έρευνας και διάσωσης, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όσους επλήγησαν από την καταστροφή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

 


 Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sisi εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στη Λιβύη. "Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και ελπίζω ότι η κρίση θα περάσει γρήγορα με τους Λίβυους να στέκονται ενωμένοι με ενότητα", ανέφερε ο Ελ Σίσι σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Το καιρικό σύστημα αναμένεται να κινηθεί αργά ανατολικά προς τη βόρεια Αίγυπτο. Οι βροχοπτώσεις για τις επόμενες δύο ημέρες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 50 χιλιοστά - η περιοχή αυτή έχει κατά μέσο όρο λιγότερα από 10 χιλιοστά σε ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.

 

ΦΩΤΟ ΑΠΌ CNN ΚΑΙ ΒΒC

 

1 σχόλιο:

  1. 6 εκατομμύρια πληθυσμός στην Λιβύη, περίπου 2000 νεκροί. Στην Ελλάδα πληθυσμός Θεσσαλίας χοντρικά 1 εκατομμύριο, νεκροί 14. Η πρέπει να ξαναδιδαχθουμε μαθηματικά η είμαστε τόσοι οργανωμένοι στην Ελλάδα που οι νεκροί είναι μηδαμινό αναλογικά με την καταστροφή και τον πληθυσμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή