«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Πώς οι Ιρανοί "βράζουν έναν βάτραχο"; Αργά και μεθοδικά.

του Shivan Mahendrarajah 


 Η προφανής αυτοσυγκράτηση του Ιράν απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. Η Τεχεράνη ασκεί σταθερά πίεση στο Τελ Αβίβ με τις δικές της μεθόδους, θέτοντας προσεκτικά το έδαφος για την αποκάλυψη του Ισραήλ.

Μια στρατηγική στον ασύμμετρο πόλεμο εκφράζεται από τη θεωρία του "βράζοντος βάτραχου":

 

Ο θρύλος λέει ότι ένας βάτραχος που τοποθετείται σε μια ρηχή κατσαρόλα με θέρμανση νερού σε μια σόμπα θα παραμείνει ευτυχισμένος στην κατσαρόλα με νερό καθώς η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει και δεν θα πηδήξει έξω ακόμη και όταν το νερό φτάνει αργά στο σημείο βρασμού και σκοτώνει τον βάτραχο. Η αλλαγή ενός βαθμού θερμοκρασίας κάθε φορά είναι τόσο σταδιακή που ο βάτραχος δεν συνειδητοποιεί ότι βράζει μέχρι να είναι πολύ αργά.

 

Ενώ η ιστορία είναι μια συγγνώμη – ένας όμορφος μύθος που προορίζεται να μεταδώσει ένα ουσιαστικό μάθημα – είναι ένα που συχνά επικαλούνται στρατιωτικοί και γεωπολιτικοί για να περιγράψουν το "μακρύ παιχνίδι" της επίτευξης στρατηγικών στόχων.

 

Σήμερα, είναι το Ιράν και οι περιφερειακοί σύμμαχοί του που χρησιμοποιούν μια μετρημένη προσέγγιση για να αυξήσουν τις θερμοκρασίες στη Δυτική Ασία μέχρι το νερό να βράσει τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς "βατράχους" μέχρι θανάτου. Η στρατηγική, η πειθαρχία και η σπάνια υπομονή – η αντίθεση του δυτικού βραχυπρόθεσμου-θα φέρουν τη νίκη του Ιράν. Για να παραθέσω τους Ταλιμπάν: "οι Αμερικανοί έχουν Ρολόγια, αλλά έχουμε το χρόνο."

 

Ο χρόνος είναι τώρα στο πλευρό του σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των περιφερειακών συμμάχων του. Δύο συνδεδεμένα παραδείγματα δείχνουν πώς το IRGC βαθμονομεί θερμοκρασίες όπως οι επιστήμονες σε ένα εργαστήριο.

 

Ο Βάτραχος Των Γιάνκηδων

 

Μετά την έναρξη της επιχείρησης αντίστασης υπό την ηγεσία της Χαμάς Al-Aqsa Flood στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέπτυξε περιουσιακά στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο και τη Μεσόγειο θάλασσα για να "υπερασπιστεί" το Ισραήλ.

 

Στις 26 Νοεμβρίου, το USS Eisenhower και οι συνοδοί του διέσχισαν το Στενό του Ορμούζ, αγκυροβολώντας στον Περσικό Κόλπο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας. Οι ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης που ευθυγραμμίστηκαν με την  Ansarallah αρχικά στόχευσαν ισραηλινά πλοία και το λιμάνι του Εϊλάτ με τις πρώτες τους βολές στις 19 Οκτωβρίου. Αλλά μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, οι επιθέσεις τους κλιμακώθηκαν για να συμπεριλάβουν πλοία που κατευθύνονταν προς ή από το Εϊλάτ, ανεξάρτητα από τη σημαία ή την ιδιοκτησία.

 

Αυτό το μοτίβο κορυφώθηκε με την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την "επιχείρηση φύλακας της ευημερίας" στις

18 Δεκεμβρίου, με στόχο την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του Ισραήλ σε βάρος του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Στη συνέχεια, το Αϊζενχάουερ και οι Ναυτικές συνοδείες του μετεγκαταστάθηκαν από τον Περσικό Κόλπο στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, υποτίθεται για να "υπερασπιστούν" το κράτος κατοχής.

 

Αντ ' αυτού, η τοποθέτηση των περιουσιακών στοιχείων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν τους έχει αφήσει ευάλωτους σε πιθανές επιθέσεις από ιρανικά ή ιρανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Κρουζ, βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 

Παρά τις προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (USN) και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), ο Ansarallah παραμένει αήττητος. Προηγούμενες Αγγλοαμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, ενώ ο συνεχιζόμενος ρυθμός και η επέκταση του πεδίου των επιχειρήσεων της Υεμένης επιβαρύνουν τους ναυτικούς πόρους και μειώνουν το ηθικό.

 

Σε αντίθεση με τα "όπλα του Χόλιγουντ", τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δεν διαθέτουν απεριόριστους πυραύλους αναχαίτισης, ούτε μπορούν να επαναφορτωθούν στη θάλασσα. Όσο για το ηθικό του αμερικανικού προσωπικού, θα σπάσει μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα επειδή πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, ναυτικοί και πεζοναύτες απλά δεν επενδύονται σε έναν αγώνα για το Ισραήλ.   LOL

 

Τον περασμένο μήνα, ο καπετάνιος Chris Hill, ο διοικητής του USS Eisenhower, δήλωσε: "Οι άνθρωποι χρειάζονται διαλείμματα, πρέπει να πάνε σπίτι."

 

Ενώ οι ναυτικοί, οι πεζοναύτες και οι αεροπόροι γίνονται ανήσυχοι να αποφεύγουν τα αεροσκάφη και τους πυραύλους του Ansarallah σε καθημερινή βάση, ο "Yankee Frog" κωπηλατεί χαρούμενα για το υδρομασάζ του στην Ουάσιγκτον, πιστεύοντας ότι η "δύναμη" του USN θα νικήσει τους ενοχλητικούς "Χούτι".'

 

Αυτή ήταν αναμφισβήτητα μια καλά βαθμονομημένη κίνηση που υποστηρίχθηκε από το Ιράν και πέτυχε δύο στόχους: πρώτον, έβγαλε την ομάδα μάχης αεροπλανοφόρων από τον Περσικό Κόλπο και δεύτερον, ρούφηξε τις ΗΠΑ σε μια κλιμακωτή παγίδα. Ο βάτραχος των Γιάνκηδων βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα/Κόλπο του Άντεν χότποτ. Δεν μπορεί να κερδίσει.

 

Είτε θα πηδήξει έξω και θα φύγει με ταπείνωση, καταστρέφοντας περαιτέρω την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ μετά την ταπεινωτική καταστροφή του 2021 στο Αφγανιστάν.ή θα παραμείνει στην κατσαρόλα και θα βράσει μέχρι θανάτου—με την απώλεια πλοίων και ζωών.

 

Με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, το Ιράν κερδίζει. Σχετικά, μια ιρανική ήττα των ΗΠΑ θα χαιρετιστεί από την Κίνα, τη Ρωσία και δεκάδες αντίπαλα κράτη των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ολόκληρο τον παγκόσμιο Νότο. Όπως σημειώνει ένας έξυπνος χρήστης του Twitter / X, ο Armchair Warrior (περιγράφοντας τις πιθανές απαντήσεις της Ρωσίας στις ουκρανικές προκλήσεις), με τις ενέργειές του, το Ιράν έχει επιδείξει "αντανακλαστικό έλεγχο" στις ενέργειες της Ουάσινγκτον. Με αυτό, εννοεί, "αν κάθε στρατιωτική δράση που παίρνετε παίρνει μια συμμετρική αντίδραση, τότε μπορείτε να ελέγξετε τη φύση, τον τόπο και το ρυθμό της σύγκρουσης προς όφελός σας."Αυτό ακριβώς κάνει έξυπνα η IRGC.

 

Ο Ισραηλινός Βάτραχος

 

Ο μικρός "Ισραηλινός βάτραχος", εν τω μεταξύ, υπνηλία στο ζεστό νερό, ονειρεύεται το "νέο Ισραήλ" του – το Ισραήλ που θα δημιουργήσει μόλις καθαρίσει εθνοτικά τη Γάζα. Έχει σχέδια να αναπτύξει τη Γάζα, να χτίσει πολυτελή διαμερίσματα κατά μήκος της παραλίας και να χτίσει κατοικίες για νέους εποίκους.

 

Οι αρχιτέκτονες καταρτίζουν τώρα σχέδια. Ο γαμπρός του πρώην Προέδρου και νυν ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ευεργέτης του κόμματος Νετανιάχουιστ και Λικούντ, μετρά κουρτίνες για τη συγκυριαρχία του στην προκυμαία της Γάζας.

 

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει νικήσει τη Χαμάς, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική ζημιά στο ισραηλινό στρατιωτικό υλικό και τα ανθρώπινα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, Η Χαμάς έχει υποβαθμιστεί μόνο κατά 15-20 τοις εκατό. Ο κατοχικός στρατός εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά υποτελή κράτη για εξοπλισμούς, δεδομένου ότι οι εγχώριες παραγωγικές του ικανότητες είναι περιορισμένες.

 

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, περίπου 500.000 άποικοι έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους * οι περισσότεροι δεν θα επιστρέψουν. Από τις 7 Οκτωβρίου, η στρατολόγηση δεν είναι πλέον μια ασφαλής αλλά άβολη τριετής απαίτηση: οι γονείς φοβούνται για τις κόρες και τους γιους τους.

 

Το αδρανές κίνημα refusenik που προέκυψε από την ισραηλινή εισβολή του Λιβάνου το 1982 έχει ξυπνήσει ξανά. Οι στρατευμένοι αρνούνται να υπηρετήσουν και φυλακίζονται ως αποτέλεσμα. Η απαλλαγή από τη στρατολόγηση για τους υπερ-Ορθόδοξους Εβραίους έληξε την 1η Απριλίου.απειλούν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ, του οποίου η ίδια η επιβίωση εξαρτάται από τους Εβραίους που μετακινούνται εκεί.

 

Εάν εκπρόσωποι των υπερ-Ορθόδοξων Εβραίων εγκαταλείψουν τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα μπορούσε να ρίξει την εξτρεμιστική κυβέρνησή του. Οι εσωτερικές εντάσεις στην ισραηλινή κοινωνία κλιμακώνονται, τροφοδοτούμενες από κοινωνικοοικονομικές πιέσεις και απογοήτευση από τον χειρισμό του πολέμου από την κυβέρνηση.

 

Η ισραηλινή οικονομία βρίσκεται σε χάος. Το σέκελ μειώνεται. Είναι 3,60 ILS σε 1 USD από υψηλά επίπεδα 4,01 ILS σε 1 USD, με πιθανές περαιτέρω μειώσεις. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα και ο δανεισμός έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Η moody's υποβάθμισε την πίστωση του Ισραήλ από Α1 σε Α2 στις 9 Φεβρουαρίου. Η τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ έχει καταρρεύσει σε κρίση. Οι περισσότερες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δεν πετούν πλέον στο Ισραήλ. Οι βιομηχανικές και γεωργικές βάσεις του Ισραήλ είναι μικρές. Το Ισραήλ έχει περιορισμένη πρόσβαση σε φυσικούς πόρους και ενέργεια.εξαρτάται από χερσαίες γραμμές ζωής προς την Ιορδανία και την Αίγυπτο, με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν να έρχονται στη Χάιφα από την Τουρκία.

 

Το Ιράν κάνει στο Ισραήλ ακριβώς αυτό που έκανε το Ισραήλ με οικονομικές κυρώσεις. Αλλά σε αντίθεση με το Ισραήλ, το Ιράν έχει άφθονες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, 85 εκατομμύρια μορφωμένους και μορφωμένους ανθρώπους που δεν σχεδιάζουν να φύγουν και τρομερές γεωργικές και μεταποιητικές βάσεις.

 

Η Τεχεράνη περιορίζει μεθοδικά την οικονομία του Ισραήλ. Το λιμάνι της Χάιφα βρίσκεται στη λίστα στόχων της Χεζμπολάχ. Εάν η Χάιφα κλείσει δίπλα στο Εϊλάτ, το Ισραήλ θα έχει μόνο χερσαίες γραμμές ζωής για προμήθειες τροφίμων και ενέργειας. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και άλλα αεροδρόμια ενδέχεται να στοχεύσουν στο μέλλον.

 

Ανεβάζοντας τη θερμότητα, ένα βαθμό τη φορά

 

Η πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στην ιρανική διπλωματική αποστολή στη Δαμασκό, υποτίθεται ως απάντηση σε ένα ιρακινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χτύπησε το Εϊλάτ, αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες και τις απογοητεύσεις του Νετανιάχου ότι "όλος ο κόσμος μας επιτίθεται."

 

Η στρατηγική του Νετανιάχου φαίνεται να είναι να παρακινήσει το Ιράν να κλιμακώσει τις εντάσεις, ενδεχομένως να τους ωθήσει να στοχεύσουν αμερικανικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή, τραβώντας έτσι τις ΗΠΑ στον πόλεμο της Γάζας. Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν η Τεχεράνη θα πάρει το δόλωμα.

 

Ενώ το IRGC είναι πιθανό να απαντήσει, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα του Νετανιάχου. Αντ ' αυτού, το Ιράν μπορεί να επιλέξει να σφίξει τον οικονομικό του στραγγαλισμό στο Ισραήλ, πιθανώς στοχεύοντας σε στρατηγικές τοποθεσίες όπως το Εϊλάτ, η Χάιφα και το Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

 

Το IRGC κατανοεί ότι η οικονομία του Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει μια παρατεταμένη σύγκρουση. Ως εκ τούτου, η στρατηγική τους μπορεί να περιλαμβάνει μια σταδιακή κλιμάκωση – ουσιαστικά βράζοντας τον ισραηλινό βάτραχο αργά – μέσω συντονισμένων ενεργειών που περιλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ, την Ανσαράλα και διάφορες συριακές και ιρακινές φατρίες.

 

Όπως σημείωσε ο οικονομολόγος Χέρμπερτ Στάιν, "αν κάτι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, θα σταματήσει."Ενώ το Ισραήλ απέχει πολύ από το να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, οι πειθαρχημένες και υπολογισμένες ενέργειες του IRGC αυξάνουν σταθερά τις περιφερειακές εντάσεις. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές επιπτώσεις για την ισραηλινή κοινωνία και την οικονομία της – όλα χωρίς να το συνειδητοποιήσει, όπως ο μικρός βάτραχος που βράζει.

 

thecradle.co 

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Ερυθρά Θάλασσα έχει σημασία για το Ιράν 


4 σχόλια:

  1. https://www.newsbreak.gr/kosmos/581095/to-nato-epivallei-stin-ellada-na-dosei-2-dis-e-stin-oykrania/

    καλημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ05 Απριλίου, 2024 11:02

    ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥΝ ΑΝΤΕΝ...
    ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ.
    Ο ΚΟΥΤΣΝΕΡ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ.
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Κώστα ,

    ίσως δεν το ξέρετε στην Ελλάδα ,αλλά ο Πούτιν έχει δώσει υπερηχητικές βόμβες στη Βόρεια Κορέα ,στο Ιράν και στους Χούτι (Ansarαllαh)

    Οπότε αναφερθείτε στον βάτραχο που βράζει σιγά-σιγά ..... που είναι η Δύση και το Israhell………

    Ο Putin γνωρίζει όλους, συμπεριλαμβανομένου του ποιος έχει βομβαρδίσει το CROCUS και παίζει τον αδαή…..ξέρει όλα τα βήματά τους !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή