«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Με ψήνουν...


Πολλοί φίλοι, με ψήνουν να φτιάξω και ένα μουσικό μπλογκ, που να το ευχαριστηθούν κι αυτοί, να το ευχαριστηθώ κι εγώ, "που κατέχω τόσα πράγματα" λέει "στη μουσική" και "σε όλα τα είδη της".

Ναι, σχεδόν έτσι είναι, γι αυτό.. θα το σκεφτώ παιδιά, σοβαρά το θέμα. Προς το παρών όμως.. μέσα στον Διόδοτο μού δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσω όσα συμβαίνουν γύρω μου, στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, με μουσικές πινελιές που θεωρώ πως ταιριάζουν στα καθέκαστα, σατιρίζοντάς τα ή συμπληρώνοντάς τα νοηματικά, συναισθηματικά, κριτικά, με λογικές ή απρόβλεπτες προεκτάσεις και εντυπώσεις. Τις μισές απ' αυτές βέβαια φορές, αρέσκομαι σε μουσικές αναρτήσεις και μόνον. Αυτό καλύπτει μια εσωτερική μου ανάγκη να μοιραστώ και με άλλους πράγματα που με ενθουσιάζουν στη μουσική. Το "κουσούρι" αυτό με οδήγησε στο να ασχοληθώ ως dj για πάνω από 28 χρόνια, και δεν το έκανα για βιοπορισμό, γιατί είχα πάντα και ένα πρωινό επάγγελμα. 

Το κουσούρι άρχισε όταν η πρώτη μου δουλειά, στα 13 μου, παράλληλα με το Γυμνάσιο, ήταν υπάλληλος σε δισκοπωλείο. Εκεί έμαθα τότε τα άπειρα! Κι ενώ ήμουν τυχερός να ακούω από τα 8 μου κλασσική μουσική, Αρλέττα, Σαββόπουλο, Λάκη Παππά, το Ummagumma των Pink Floyd και το τραγούδι Love you till Tuesday του David Bowie, στο Β' και Γ' πρόγραμμα της ΕΡ, που τα είχαν η μητέρα μου και η γιαγιά μου συνέχεια ανοιχτά... στο δισκοπωλείο έγραφα συλλογές σε κασσέτες που παράγγελναν τουλάχιστον 15 πελάτες την ημέρα, ό,τι μπορείς να φανταστείς! Δισκογραφίες Ξαρχάκου, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, "σκυλέ", Καφάσης, Κλασσικούς μουσουργούς και όπερες, δισκογραφίες Genesis, Beatles, Deep Purple, Emerson Lake & Palmer, Δημοτικά, ρεμπέτικα, Jazz, Blues, John Coltrane, και και και......

"Κατάντησα" λοιπόν.. να παρατηρώ με λεπτομέρειες τα καλά και τα κακά κάθε μουσικού είδους και να ξεχωρίζω ταλέντα από όπου κι αν προέρχονται. Ηπειρώτικα κλαρίνα και σαξοφωνίστες της τζαζ τα θαύμαζα το ίδιο. Ο Μανώλης Χιώτης και ο Jango Reinhardt μού φάνταζαν σαν ένα και το αυτό πρόσωπο, με ξετρέλαιναν το ίδιο. Δεν γκεττοποιόμουν σε παρέες μόνο με ροκάδες ή "καρεκλάδες" (=disco και funk και soul). Πήγαινα σε ροκ συναυλίες, σε μπαράκια που έπαιζαν πολωνικά κ τσεχοσλοβάκικα jazz trio που έρχονταν στην Αθήνα, σε ντισκοτέκ που έπαιζαν James Brown και Chic (με τον θεό του ηλεκτρ.μπάσσου Jerry Barnes - τo ηλεκτρικό μπάσσο πάντα με γοήτευε, γι αυτό και έκανα μαθήματα πάνω σε αυτό αργότερα και έφτιαξα και δικό μου μουσικό σχήμα jazz rock). 

Mην μακρηγορώ.. Η μουσική ήταν πάντα η μεγαλύτερή μου αγάπη για να έχω ισορροπημένη ψυχολογία και να πορεύομαι στη ζωή. Αλλά ήθελα πάντα να την μοιράζομαι, να εκπαιδεύω τον κόσμο στους διάφορους ήχους, όπως είχα την τύχη κι εγώ από συγκυρία να περιπλανηθώ σε αυτήν από μικρό παιδί, και να διαπιστώσω επίσης ότι η καλή μουσική δεν έχει και σύνορα, ταξικές κι εθνικές διαφορές, δεν την νοιάζει το χρώμα δέρματος κλπ.. Μην πάει ο νους σας στο κακό.. Αυτά που είπα δεν σημαίνουν ότι θα μπορούσαν να μπουν στο μπλογκ σκυλοτσιφτετέλια εθνικής οδού και τούρκικοι αμανέδες.. χεχε 

Τις τελευταίες ημέρες ο σχολιαστής μας κύριος Γκλίτσας μάς έδειξε πώς εκτός απ' την ρέγκε, βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσα και την ψυχεδελική μουσική, εννοώντας περισσότερο την ψυχεδελική τρανς μουσική, το πιο γρήγορο ηλεκτρονικό χορευτικό είδος. Ψυχεδέλεια όμως υπάρχει και σε άλλες κατηγορίες. Όπως στα αλτέρνατιβ και στην ροκ. Οι δύο επόμενες αναρτήσεις κινούνται πάνω σε αυτό. Όσο για την τρίτη επόμενη ανάρτηση, είναι αφιερωμένη στον σχολιαστή μας SABBATH, ο οποίος αγαπάει πολύ τους Black Sabbath και τους Deep Purple.

Σάς ζάλισα.. σταματώ εδώ.. και σάς εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, με λιγότερη αγωνία και άγχος για τα εθνικά μας θέματα. Αυτό το τελευταίο βέβαια, το λέω για να το ακούσω περισσότερο εγώ ο ίδιος, καθώς και η φίλη μου η Φωτεινή (μπλογκ Αστεράκι), που ξυπνάμε και κοιμόμαστε συνέχεια με αυτό τον καημό, και μάς αποσπάει ακόμα και από το νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας.

Να είστε πάντα καλά φίλοι μου!

ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ

 

diodotos-k-t.blogspot.com      

 

14 σχόλια:

  1. Τι όμορφο, όλα όσα έγραψες. Σε πολλά από αυτά βρίσκω τον εαυτό μου, κι όχι μόνον ως ομοιότητες τής διέλευσης αυτής τής ζωής μας.
    Μού αρέσουν σχεδόν όλες οι αναρτήσεις σου εδώ, χρόνια τώρα.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά αγαπητέ Μιλτιάδη!
      Σχεδόν με ικανοποιεί περισσότερο το ότι κάποιοι έρχονται εδώ, όχι τόσο για να ενημερωθούν (αυτό άλλοι ιστότοποι το κάνουν καλύτερα), όσο για να νιώσουν ως μέρος ενός συνόλου που θέλει να ανταλλάξει ψυχικά αποθέματα.

      Καλό Σαββατοκύριακο!!!

      Διαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΜΑΣ ΦΙΛΑΡΑΚΙ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.....👍👍👍👍👍👍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oti gemizei tin kardia sou prakse /
    kalimera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σας, οικοδεσπότα!

    Ορθώς ασχοληθήκατε με την μουσική, διότι κοτζάμ Θεμιστοκλής (ναί, ο γνωστός της ναυμαχίας κτλ) δεν ήξερε να παίξει στην κιθάρα ένα ποίημα που έγραψε, καί τον απεκάλεσαν "απαίδευτον". (Δηλαδή αγράμματον.)
    Δεν ξέρω, βέβαια, αν με τις μουσικές σας ικανότητες βγάλατε καί γκόμενες, ως οι μαύροι του Νότου. (Όπου, ως λέει ο "αστικός" μύθος των βαμβακοφυτειών, γιά να γυρίσει να κοιτάξει μαύρη τον μαύρο, ο τελευταίος έπρεπε να γνωρίζει να παίζει κάποιο μουσικό όργανο.) Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, καί να μήν, γλυτώσανε τα (μουσικόφιλα) αυτιά σας από γκρίνιες.

    Έρρωσθε, καί καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα μ' αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι φίλε μου Εργοδότα!
      Ναι, η αλήθεια είναι ότι ουκ ολίγες φορές, όταν σχολούσα από ένα μπαρ ή κλαμπ και πήγαινα σπίτι, έβρισκα στις πίσω τσέπες του παντελονιού μου ραβασάκια, δηλ. χαρτάκια με τηλέφωνα για συνάντηση με επίδοξα θηλυκά που ήθελαν να γίνουν "το κορίτσι του dj". Σχεδόν ποτέ δεν είχα αντιληφθεί σε ποια στιγμή της νύχτας είχε γίνει αυτό, να μού βάλουν το χαρτάκι στην κωλότσεπη. Σε όλους τους dj έχουν συμβεί τέτοια φαινόμενα. Δεν έχουμε παράπονο.. έχουμε "φάει" καλά.. χαχαχα

      Καλό Σαββατοκύριακο αδελφέ μου!!!

      Διαγραφή
    2. Ωραίες εποχές Κώστα με πολύ χορό και μετά στο μπαρ ή δίπλα στον dj.Δεν θα ξεχάσω ότι άκουγα μαζί με τη φίλη μου πειρατικό σταθμό και τελικά ήταν στο διπλανό σπίτι από το δικό μου και είχαμε βγεί στην ταράτσα με την φίλη μου για να γνωριστούμε.Σου ταιριάζει πολύ αυτό και φαίνεται ότι γνωρίζεις πολλά από μουσική.

      Ευρυδίκη

      Διαγραφή
    3. Aυτό δε, με τους ραδιοσταθμούς FM που φτιάχναμε, και είχαμε βάλει τσίλιες τους γείτονες να μάς ειδοποιήσουν αν αντιληφθούν φορτηγάκι στην γειτονιά με ραδιογωνιόμετρο, που ήρθε να μάς εντοπίσει.. ΑΞΈΧΑΣΤΟ! Θυμάμαι που ψάχναμε στην αγορά (Ξενοφών Βενιέρης στην Βεραντζέρου κ.ά.) να βρούμε το καλύτερο εξάρτημα (τρανζίστορ) που θα μάς έκανε να βγούμε στερεοφωνικοί, κι αν είναι δυνατόν με λιγότερο φύσημα στους δέκτες. Ο δικός μου σταθμός, σε συνεργασία με συμμαθητή κ φίλο ηλεκτρονικάκια (μιλάμε για 1978 τώρα..) ήταν τζαζέ (jazz) αλλά βάζαμε και ηλεκτρικά πράγματα κάποιες φορές ( Billy Cobham, Jean luc Ponti, Stanley Clark κ.ά.) συν κάποιες ροκιές (Pink Floyd, Deep Purple κ.ά.).

      Aααχ....ωραίες μέρες, με τρέλλα, συν τα χτυποκάρδια στα θρανία και τις πενταήμερες στην Κέρκυρα, Κρήτη κλπ

      Τώρα.. τέλος Σεπτέμβρη κλείνω τα 59.

      Διαγραφή
  5. Όταν λες έχουμε φάει καλά μιλάς για τις χυλοπίτες να υποθέσω. Γ Β😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ό ΧΡΙΣΤΌΣ ΜΑΣ ΑΝΈΣΤΗ, καλησπέρα σας,
    από 'μένα πάντως, mr-dj, δέ ντρώς κανένα ψηστήρι....κι άν θές τήν (ήσσονος σημασίας θά 'λεγα) γνώμη μου, κάτσε 'δώ που είσαι, καλά δέν είμαστε 'δώμερια ρέ μάστορα;...
    (Αφτό μου φάνηκε πως ήτανε ψηστήρι)
    Άν δέ, μέ ρωτήσεις "γιατί;", δέν ξέρω .... φρονώ, μάλλον, πως σέ τό εδώ "κατάστημα" συνδυάζονται καλά οί μουσικές με τά φλέγοντα ζητήματα τής επικαιρότητος.

    ..καί διά τόν εμπλουτισμόν τής ψεκασθείσης σύν άμα ακατασχέτου συνομωσιολογίας που επικρατεί ενταύθα:
    https://web.archive.org/web/20220506140132/https://wethoughttheywerewhite2.weebly.com/




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Γιώργαρε!!!
      Ο σύνδεσμος που μάς έδωσες πολύ ενδιαφέρων!

      Διαγραφή