«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

170 χιλιόμετρα από την Αθήνα...

Άστρος Κυνουρίας στην Αρκαδία, μόλις 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ιδανικό για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Δεν είναι λίγα αυτά που μπορεί να κάνει κανείς στο Άστρος εκτός από βουτιές στα καταγάλανα νερά.

Βόλτα στην πόλη

Η πόλη έχει την τύχη να βρίσκεται πάνω στη θάλασσα από όπου μπορείτε να θαυμάσετε το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του λόφου, αλλά και να χαρείτε τη θάλασσα στην εκτεταμένη παραλία του. Για τα μακροβούτια σας, επιλέξτε την αμμουδερή παραλία του οικισμού ή κατευθυνθείτε στον Aτσίγγανο, την παραλία Bερβένων και την παραλία του Αγίου Ανδρέα. Οι ψαροταβέρνες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες μπροστά στη θάλασσα δεν λείπουν, αφού το μέρος είναι τουριστικό, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί και υπαίθριο θέατρο με πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στο φυσικό λιμανάκι που σχηματίζεται, θα βρείτε πολλά ιστιοφόρα, ενώ υπάρχει και καραβάκι για όσους θέλουν να εκδράμουν στον Αργοσαρωνικό.

Επίσκεψη στον υδροβιότοπο της λίμνης του Μουστού

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Άστρος, ο υδροβιότοπος χωρίζει τη θυρεατική πεδιάδα σε δύο τμήματα, τον κάμπο του Άστρους και τον κάμπο του Αγίου Ανδρέα. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο για σημαντικό πληθυσμό αποδημητικών πουλιών. Εκεί συχνάζουν αγριόκυκνοι, ερωδιοί, αγριόπαπιες, νερόκοτες, ενώ στους πυκνούς καλαμιώνες του φωλιάζουν γεράκια, πορφυροτσικνιάδες αλλά και μικρός αριθμός από τους απειλούμενους με εξαφάνιση καλαμοκανάδες. Από τα υπόλοιπα είδη της πανίδας του συναντώνται κέφαλοι, χέλια, κρασπεδοχελώνες και είδη φρύνων και σαυρών που προστατεύονται από τη συνθήκη της Βέρνης και από την ελληνική νομοθεσία.

Περιήγηση στο Μεσόγειο Άστρος

Απέχει από το παράλιο κομμάτι περίπου 4,5 χιλιόμετρα κι εκεί θα βρείτε και το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, όπου πραγματοποιήθηκε η Εθνοσυνέλευση, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αποτελεί το εμπορικό κέντρο της περιοχής, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στην πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία, να κάνετε τη βόλτα σας, αλλά και να προμηθευτείτε αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

Ο περίφημος φάρος και άλλα αξιοθέατα

Περάστε μια βόλτα από τον φάρο του παράλιου Άστρους που ιδρύθηκε το 1893 και αποτελεί ιστορικό αρχιτεκτονικό μνημείο, ενώ έχει πάψει να λειτουργεί από τα μέσα του 1990 και έχει μεταφερθεί στην πίσω πλευρά του λόφου, στην περιοχή Ανεμόμυλος. Κάτω από τον φάρο βρίσκεται η Σπηλιά της Μπουμπουλίνας, όπου λέγεται πως μέσω της οποίας έφταναν πολεμοφόδια και τρόφιμα στους πολεμιστές που έμεναν μέσα στο Κάστρο, με τη βοήθεια μιας υπόγειας σήρραγας. Κοντά θα δείτε και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

 


 



















 

πηγές:

travelstyle

olympia.gr

google 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 


8 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα μπόυ!
      Σού έχω και transgender music σήμερα.. χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  2. Διός Κούρος18 Ιουνίου, 2024 11:35

    Τι μας κάνεις πρωί πρωί ρε Κώστα !!! Άντε μετά να εργαστούμε !!

    Καλημέρες

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα φίλε Κώστα,

    και μόλις λίγα χιλιόμετρα νότια το απίστευτο Λεωνίδιο (Ακριβώς πίσω από τις Σπέτσες)

    https://yandex.com/images/search?from=tabbar&text=Leonidio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η περιοχη ειναι πανεμορφη [μεταξυ μας Ολη η Πελοποννησος] εχει ενταχθει στο δικτυο Νατουρα,μεχρι να μπουν οι ανεμογεννητριες,οποτε,Κατουρα...Σουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΩΧ, με κόλλησες στον τοίχο τώρα.. Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω..

      Διαγραφή