«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Τί τρώνε Δεκαπενταύγουστο στην Πελοπόννησο; Γουρουνοπούλα!



 

diodotos-k-t.blogspot.com

είμαστε παραδοσιακοί τί να κάνουμε..

 


          Άλλοι.. επιμένουν αλλιώς:

 

 

 

6 σχόλια:

  1. Μονο τον 15Αυγουστο;
    Ολο το χρονο τα ...γρουνια ειναι στην σουβλα στην Καλαματα.
    Χωρια τα κοκορετσια, τα σπληναντερα και οι γαρδουμπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Ελλάδα του παρελθόντος, Ελλάδα του χαμένου ονείρου…
    Στο χωριό της μάνας μου, κάπου στην ημιορεινή Κορινθία, κάθε χρόνο τέτοια μέρα ερχόταν φιλοξενούμενος της θειάς μου της Βιβής ο Παππούλης από τον Αχλαδόκαμπο, ένας λεβεντόγερος με φωνή αηδονιού, που το τραγούδι του σε πήγαινε σε άλλα πεδία … Από το μεσημέρι ξεκινούσε στο φιλόξενο σπίτι της θειάς μια πανδαισία από τραγούδια της τάβλας…με μπόλικο μοσχοβολιστό κρασί και ένα πλούσιο τραπέζι με μεζέδες που πήγαιναν κι έρχονταν…Κάθε καλοκαίρι περίμενα με απίστευτη χαρά αυτή τη γιορτινή μέρα, για να ακούσω τον παππούλη να τραγουδάει μαζί με τη λατρεμένη μου θειά Βιβή, που ήταν το το αηδόνι του χωριού και πάντα έσερνε πρώτη το τραγούδι σε γιορτές, γάμους και βαφτίσια…Στις κηδείες το μοιρολόι της – πολλές φορές αυτοσχέδιο- σου διαπερνούσε την ψυχή…Ήταν η υπέρβαση του θανάτου…Σε αυτή τη σπάνια γυναίκα χρωστάω την κατανόηση της αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας.. την υπέροχη αίσθηση των απολλώνιων και των διονυσιακών δονήσεων

    Αηδόνια μου περήφανα
    https://www.youtube.com/watch?v=ladMf5dcejc&list=PLNk-tZWyeGxZGxTle6-EITQGX_bBTlEgx&index=23

    Διονυσιακό!!!!
    Ο ΑΕΤΟΣ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ» - Τσάμικο Πελοποννήσου
    https://www.youtube.com/watch?v=u-kq49WPYuU&list=PLM_mFr2C1BSKcP2guoZ1JRzIrmXRVz0DK&index=9

    ΣΑΝ ΠΑΣ ΠΟΥΛΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ
    https://www.youtube.com/watch?v=Gp3Zp3X289



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Κωστή,
    μερικές επισημάνσεις:

    * Γουρνοπούλα τρώμε όλο το χρόνο και ουχί τον Δεκαπενταύγουστο. Απλά οι πρωτευουσιάνοι όταν έρχονται διακοπές το καλοκαίρι την γεύονται και οι ίδιοι. Μόνο την περίοδο της Σαρακοστής μειώνονται (δεν εκλείπουν) τα ψητά.

    * Αυτό στην φωτογραφία ΔΕΝ είναι γουρουνοπούλα! Είναι γουρουνάκι. Καμία σούβλα δεν μπορεί να κρατήσει γουρουνοπούλα εκτός κι αν η διάμετρος είναι περίπου 10-12cm. Η παραδοσιακή ψήνεται σε τέτοια σούβλα (συνήθως από κυπαρίσσι) πάνω σε δύο τρίποδα. Με λαμαρίνες από κάτω για να μαζεύει τα λίπη που θα στάξουν. Ο παραδοσιακός φούρνος καίγεται, φτάνει την θερμοκρασία που απαιτείται και αφού μπει το ψητό χτίζεται ώστε να ψηθεί αργά. Το χοιρινό μένει μισό σε βάρος μετά το ψήσιμο: 120 κιλά χοιρινό θα μείνει περίπου 60 κιλά. Το λίπος στραγγίζει. Και η ώρες ψησίματος είναι ανάλογες του βάρους. πχ 120 κιλά=12 ώρες, 80 κιλά=8 ώρες. Η προετοιμασία και το μαρινάρισμα είναι μυστικό που δεν αποκαλύπτεται εύκολα.

    * Καλή γουρουνοπούλα θα βρεις σε χασάπικα που ψήνουν οι ίδιοι. Το καλύτερο σημείο είναι η νεφραμιά. Λόγω του τρόπου ψησίματος θεωρείται από τα λιγότερο λιπαρά κρέατα αν εξαιρέσεις την πετσούλα.

    * Η γουρουνοπούλα είναι κανονικό γεύμα αλλά είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για όσπρια, λαδερά, μέσα σε ομελέτα, σε σουβλακόπιτα αντί για γύρο και φυσικά απαραίτητη στα καλοκαιρινά πανηγύρια. Αν δεν δοκιμάσεις γουρουνοπούλα στην λαδόκολα με χαραχτή αλατισμένη ντομάτα και παγωμένη μπύρα υπό τον ήχο κλαρίνων, βιολιών και μπουζουκιών δεν έχεις ζήσει καλοκαίρι.

    Πείνασα τώρα και πάω να τσιμπήσω λίγο από το χθεσινό περίσευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΕ ΜΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΖΗΛΕΥΩ! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
      Όσον αφορά το θέμα.. με έπιασες κυριολεκτικά Κώτσο!
      Χρόνια Πολλά αδελφάκι!!!

      Διαγραφή