13/9/2024, γράφει ο Jacob Bruns
Μπορεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων να χρησιμοποιήσει προκατειλημμένα, προ-χειραγωγημένα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για να προσπαθήσει να "αποπρογραμματίσει" όσους έχουν αντιδημοφιλείς απόψεις, πείθοντάς τους ότι η λογική τους δεν είναι λογική;
Μια πρόσφατη μελέτη για το θέμα αυτό, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα John Templeton, μπορεί να δώσει στους λεγόμενους θεωρητικούς συνωμοσίας ένα ακόμη πράγμα για να είναι παρανοϊκοί, σύμφωνα με το Popular Science.
Οι επικριτές έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αριστεροί ριζοσπάστες στη Silicon Valley και αλλού χειραγωγούσαν τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε αυτή να προεπιλέγει αυτόματα αντισυντηρητικές προκαταλήψεις.
Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι ο προγραμματισμός οποιωνδήποτε απαγορευμένων απόψεων στη σφαίρα της "θεωρίας συνωμοσίας", και στη συνέχεια οι ισχυροί υπολογιστές να προκαλούν τους ανθρώπινους χρήστες σε μια μάχη λογικής που αναπόφευκτα είναι στοιβαγμένη εναντίον τους με επιλεγμένα δεδομένα.
Η μελέτη, με τίτλο "Durably reducing conspiracy beliefs through dialogues with AI" (Διαρκής μείωση των πεποιθήσεων συνωμοσίας μέσω διαλόγων με την τεχνητή νοημοσύνη), προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κοινή άποψη ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν αλλάζουν γνώμη, ακόμη και όταν τους παρουσιάζονται γεγονότα και αποδείξεις.
Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της "ευρέως διαδεδομένης πίστης σε ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας", οι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν, σε αντίθεση με την επιστημονική αφήγηση, να αντιμετωπιστούν μέσω συστηματικού ελέγχου των γεγονότων.
Μεταξύ αυτών των θεωριών που εξετάστηκαν ήταν πιο παραδοσιακές συνωμοσίες, όπως αυτές που αφορούσαν τη δολοφονία του John F. Kennedy ή την πιθανότητα προσγείωσης εξωγήινων που ήταν γνωστές στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Άλλες όμως περιλάμβαναν πιο άμεσα πολιτικοποιημένους ισχυρισμούς, όπως η νομιμότητα των εγκλεισμών του COVID ή η εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών του 2020, οι οποίες αποτελούν "σημαντική πηγή ανησυχίας του κοινού".
Η μελέτη διεξήχθη βάζοντας τους συνωμοτικούς συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε σύντομες συνομιλίες με την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να "θεραπεύσει" τους συμμετέχοντες από τις φαινομενικά λανθασμένες απόψεις τους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "η θεραπεία μείωσε την πίστη των συμμετεχόντων στην επιλεγμένη θεωρία συνωμοσίας κατά 20% κατά μέσο όρο", γεγονός που υποδηλώνει ότι η "θεραπεία" των ανθρώπων με ορισμένα γεγονότα μπορεί πράγματι να αλλάξει τις απόψεις τους, ιδίως όταν τα γεγονότα αυτά προέρχονται από AI bots.
Η "θεραπεία" που έλαβαν φέρεται επίσης να "παρέμεινε αμείωτη για τουλάχιστον 2 μήνες", πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια προετοιμασία θα μπορούσε να καταλήξει σε τακτική θεραπεία για όσους θεωρούνται θεωρητικοί συνωμοσίας.
Τελικά, λοιπόν, η κλιμάκωση της AI κρίθηκε ότι είναι ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των "ψυχολογικών αναγκών και κινήτρων" αυτών των ανθρώπων. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο διαδίκτυο τα επόμενα χρόνια, ιδίως σε διαδικτυακά φόρουμ ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ντέιβιντ Ραντ, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον της τεχνητής κλιμάκωσης.
"Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό", δήλωσε. "Φάνηκε ότι λειτούργησε και λειτούργησε αρκετά ευρέως".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου