«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύγκρουση στην Ουκρανία

 του Τιερί Μεϊσάν


Τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να επιλύσει την ουκρανική σύγκρουση. Είναι σαφές ότι οι σύμβουλοί του έχουν τυφλωθεί από τις προκαταλήψεις τους και δεν κατανοούν καμία από τις ανησυχίες της Μόσχας. Του δίνουν μια λανθασμένη εικόνα για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτή τη σύγκρουση. Βλέποντας ότι του είναι αδύνατο να προχωρήσει, ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται επομένως προς τις οικονομικές συναλλαγές, όπως έκανε και για τη Γάζα. Αυτή τη φορά, σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις ουκρανικές σπάνιες γαίες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι θα επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία εντός ημερών και στη συνέχεια αναγνώρισε ότι πιθανότατα θα χρειαζόταν αρκετές εβδομάδες. Διόρισε τον στρατηγό Keith Kellogg ως ειδικό απεσταλμένο του στην Ουκρανία. Ο τελευταίος διαδέχθηκε τον στρατηγό Μάικλ Φλιν ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ο οποίος στη συνέχεια ήταν ο αρχηγός του επιτελείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατά την πρώτη θητεία Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Kellogg είχε ζητήσει από έναν από τους πρώην συνεργάτες του, τον Frederic H. Fleitz, να ετοιμάσει ένα σχέδιο για την Ουκρανία. Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2024, από το America First Policy Institute [1]

Αυτό το κείμενο είναι πρώτα ένας έπαινος για τον υποψήφιο Τραμπ και μια κριτική στον πρόεδρο Μπάιντεν (τότε ήταν υποψήφιος για επανεκλογή), αλλά περιλαμβάνει επίσης πολλές ιδέες.

• Πρώτον, και οι δύο άνδρες θεωρούν «γελοίους» τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποσκοπεί στην αποναζοποίηση της Ουκρανίας. Ομοίως, θεωρούν τον φόβο της Ρωσίας για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως «παράνοια». Ερμηνεύουν την αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν κατηγορώντας την ότι έπαιξε άσκοπα εναντίον της Ρωσίας υποστηρίζοντας την προσπάθεια του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ αντί να την διαπραγματευτεί απευθείας με τη Μόσχα. Τέλος, θεωρούν ότι η πολιτική του προέδρου Μπάιντεν να μην υποστηρίζει άμεσα τον ουκρανικό στρατό, αλλά να κινητοποιεί τους συμμάχους του για να το πράξουν στη θέση του, ήταν σοβαρό λάθος, διότι έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες να χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης.

• Όσον αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι συγγραφείς δεν αποκλείουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν άσκησε πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να πείσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τις εκτροχιάσει. Σημειώνουν ότι τον Απρίλιο του 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν χώρισε από το κατεστημένο της Ουάσιγκτον αφού το έκανε με τους Ευρωπαίους ηγέτες: ο Richard Haass, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και ο Charles Kupchan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, δημοσίευσαν ένα άρθρο στο Foreign Affairs σημειώνοντας ότι η Δύση απέτυχε να κερδίσει και ως εκ τούτου έπρεπε να διαπραγματευτεί την ειρήνη, άποψη που είχε διατυπώσει και ο ίδιος ο Χένρι Κίσινγκερ. Το σχέδιο Hass-Kupchan προέβλεπε ότι η Ουκρανία δεν θα παραχωρούσε τα χαμένα εδάφη της, αλλά θα δεσμευόταν να τα ανακτήσει μέσω διπλωματίας και όχι μέσω βίας, σε αντάλλαγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χαλάρωσαν τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας.

Αυτό που είναι εκπληκτικό με το σκεπτικό του America First Policy Institute είναι ότι αγνοεί εντελώς τη ρωσική άποψη και προβάλλει τον τρόπο σκέψης της Ουάσιγκτον στη Μόσχα. Δεν αποδίδει καμία σημασία στον ναζισμό της Ουκρανίας, όχι επειδή τον αγνοεί, αλλά επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έκαναν πόλεμο για ένα ιδεολογικό ζήτημα [2]. Ομοίως, αγνοεί τον φόβο της Ρωσίας για την εγκατάσταση ξένων όπλων στα σύνορά της, ερμηνεύοντάς τον ως ΝΑΤΟφοβία ενώ πρόκειται για την υπεράσπιση των μακρύτερων συνόρων στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, δεν κατανοεί καθόλου γιατί η Μόσχα πίστευε ότι μπορεί να αποτρέπει τον πόλεμο παρουσιάζοντας μια πρόταση για μια συνθήκη για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουάσιγκτον στις 17 Δεκεμβρίου 2021 [3]. Πρέπει λοιπόν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τον Απρίλιο του 2023, η ομάδα Τραμπ δεν καταλάβαινε τίποτα για τη ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο.

Η έλλειψη κατανόησης του ουκρανικού ζητήματος από τους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές. Έτσι, στις 25 Ιουλίου 2023, στο The Federalist [4], ο Frédéric H. Fleitz εξέφρασε την έκπληξή του που η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους δεν είχε ορίσει ημερομηνία για την ένταξη της Ουκρανίας και την είχε αναβάλει σαν από φόβο για τη Ρωσία. Ερμήνευσε τη θέση της Μόσχας ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία βρίσκεται εκτός της σφαίρας επιρροής της και φοβάται ότι ο εκδημοκρατισμός αυτής της χώρας θα επεκταθεί στο έδαφός της.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, που βρίσκεται σε θέση ισχύος, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμφωνήσει για συζητήσεις έως ότου η Ουκρανία αποκηρύξει δημόσια τα εδάφη που έχασε και δηλώσει δημόσια ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δεσμευτεί ότι θα είναι ουδέτερη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα μπορέσει να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης μόνο όταν η Ουκρανία θα έχει έναν νόμιμο ηγέτη για να το κάνει. Ωστόσο, η εκλογική θητεία του προέδρου Ζελένσκι έληξε τον Μάιο του 2024. Έχοντας κηρύξει κατάσταση πολιορκίας από την αρχή του πολέμου, δεν μπόρεσαν να διεξαχθούν εκλογές. Δεν επιχείρησε να άρει την κατάσταση πολιορκίας για να οργανώσει τη διαδοχή του. Σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα, δεν εναπόκειται σε αυτόν να ενεργήσει ως προσωρινός πρόεδρος, αλλά στον πρόεδρο της Βερχόβνα Ράντα (Εθνοσυνέλευση), Ρουσλάν Στεφαντσούκ. Έχοντας επίγνωση της παρανομίας του, ο μη εκλεγμένος πρόεδρος Ζελένσκι βάζει συχνά τον Στέφαντσουκ να τον συνοδεύει στα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Τα 11 πολιτικά κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης απαγορεύτηκαν με την αιτιολογία ότι υποστήριζαν την παράδοση της χώρας με τους όρους του εχθρού. Στην πράξη, ζητούσαν την καταστροφή των μνημείων της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN-B), δηλαδή των συνεργατών με τους Ναζί. Αντίθετα, το σημερινό καθεστώς έχει φτιάξει άλλα μνημεία και υποστηρίζει τον αρχικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο μεγάλος λιμός (Holodomor) αποδόθηκε σε δολοφονική βούληση των Ρώσων, η οποία είναι προφανώς ανόητη, καθώς αυτός ο λιμός ρήμαξε και άλλες περιοχές της ΕΣΣΔ [5]. Αυτός ο μύθος έχει επικυρωθεί, μία προς μία, από όλες σχεδόν τις εθνικές συνελεύσεις των δυτικών δημοκρατιών.

Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, παρατηρούμε μια αυξανόμενη επίγνωση αυτής της ασυμφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες: η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, την κύρια χριστιανική εκκλησία και έκαψε εκατομμύρια βιβλία Ρώσων συγγραφέων ή που εκδόθηκαν από Ρώσους τυπογράφους. Ο στρατηγός Keith Kellogg λέει: «Στις περισσότερες δημοκρατίες, οι εκλογές γίνονται ακόμη και σε καιρό πολέμου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό. Νομίζω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία. Η ομορφιά μιας ισχυρής δημοκρατίας είναι να έχεις περισσότερους από έναν υποψήφιο».

Η CIA φαίνεται να επιλέγει να ευνοήσει την εκλογή του Oleksiy Arestovytch, πρώην συμβούλου επικοινωνίας του Volodymyr Zelensky. Είναι λιγότερο επιδέξιος άνθρωπος από τον Ζελένσκι, αλλά πολύ πιο έξυπνος, ειδικός, μεταξύ άλλων, στη χειραγώγηση των μαζών.

Ωστόσο, στις 2 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από το άνοιγμα των άμεσων επαφών μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου, η SVR (Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών) δημοσίευσε ένα περίεργο ανακοινωθέν [6]. Σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαλλαγούν από τον Volodymyr Zelensky, αποκαλύπτει ότι το ΝΑΤΟ, το οποίο προσπαθεί να διατηρήσει ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία για να διατηρήσει προγεφύρωμα κατά της Ρωσίας, ετοιμάζεται να εμποδίσει την πιθανή επανεκλογή του. Για το σκοπό αυτό, η Ατλαντική Συμμαχία σχεδιάζει να δημοσιεύσει τρεις ειδήσεις:
• 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την αγορά πυρομαχικών υπεξαιρέθηκαν από την ουκρανική προεδρία,
• 130.000 Ουκρανοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη συνεχίζουν να λαμβάνουν τις αμοιβές τους,
• Ο μη εκλεγμένος πρόεδρος Ζελένσκι έχει μεταβιβάσει — δεν πούλησε — ακίνητα σε ξένες εταιρείες και του έχουν καταβληθεί διακριτικά αποζημιώσεις σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Η δήλωση του SVR πρέπει να ληφθεί με πολύ επιφύλαξη, καθώς είχε ήδη ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο [7] ότι η Ουάσιγκτον ήθελε να απαλλαγεί από τον Ζελένσκι. Αλλά εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν ακόμα στον Λευκό Οίκο.

Αυτή η δυτική «προετοιμασία» και η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου στις 5 Φεβρουαρίου οδήγησαν σε μια περίεργη πρόταση από τον πρόεδρο Τραμπ στις 7 Φεβρουαρίου: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρείχαν οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την άδεια εκμετάλλευσης των ουκρανικών σπάνιων γαιών.

Χωρίς να περιμένει, ο μη εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters [8] και μετέδωσε ορισμένα αποσπάσματα στο κανάλι του στο Telegram πριν από τη δημοσίευσή της. Δηλώνει: «Η Ουκρανία είναι μια πολύ πλούσια γη. Αυτό δεν σημαίνει ότι την δίνουμε σε οποιονδήποτε, ακόμα και σε στρατηγικούς εταίρους. Μιλάμε για εταιρική σχέση... Ας την αναπτύξουμε μαζί, ας κερδίσουμε χρήματα, και το πιο σημαντικό, είναι για την ασφάλεια του δυτικού κόσμου (…) Είναι πολύ ενδιαφέρον για εμάς, γνωρίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον για την κυβέρνηση Τραμπ (…) Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να έχουμε συμβόλαια για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ουκρανία. Και φυσικά, θα είμαστε κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη (…) Οι Αμερικανοί έχουν βοηθήσει το περισσότερο, και έτσι είναι αυτοί που πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Θα πρέπει να έχουν αυτή την προτεραιότητα και θα ωφεληθούν από αυτήν. Θα ήθελα επίσης να το συζητήσω με τον πρόεδρο Τραμπ».

Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία κατέχει ήδη ένα μεγάλο κοίτασμα λιθίου στην περιοχή του Ντονέτσκ (Ανατολικά), αφού έχει ήδη πάρει ένα άλλο κοίτασμα στο Krouta Balka στην περιοχή της Ζαπορίζια (Νότια), δύο περιφέρειες που ζήτησαν με δημοψήφισμα και απέκτησαν την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπάρχει λοιπόν έκτακτη ανάγκη: σύντομα η Ουκρανία δεν θα έχει τίποτα άλλο να προσφέρει.

 

[1] America First, Russia and Ukraine, Keith Kellogg & Frédéric H. Fleitz, America First Policy Institute, April 11, 2024.

[2] Ποιοι είναι οι Ουκρανοί ριζοσπαστικοί εθνικιστές;”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 15 novembre 2022.

[3] Η Ρωσία θέλει να αναγκάσει τις ΗΠΑ να σεβαστούν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 4 janvier 2022.

[4] «How Promising NATO Membership To Ukraine Could Lead To World War III», Frédéric H. Fleitz, The Federalist, July 25, 2023.

[5] « L’Holodomor, nouvel avatar de l’anticommunisme "européen" » (extrait de Le Choix de la défaite), Annie Lacroix-Riz (2010). Famine et transformation agricole en URSS, Mark Tauger, Delga (2017).

[6] «Натовцы готовят кампанию по дискредитации В. Зеленского», Пресс-бюро СВР России, 3 Февраля 2025.

[7] «Запад готовится "списать" Зеленского», Пресс-бюро СВР России, 20 Июня 2024.

 

 

voltairenet.org 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου