Προσφάτως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε στην επιβολή αμοιβαίων δασμών στις εισαγωγές της χώρας, όπως είχε υποσχεθεί και προεκλογικά.
Μέσα στον Μάρτιο η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε, μεταξύ άλλων, επιπλέον δασμούς 20% σε εισαγωγές από την Κίνα, 25% σε προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό, δασμούς οι οποίοι έχουν πάντως τεθεί σε παύση προς το παρόν, όπως και δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Αδικούνται οι ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο;
Ο Τραμπ πιστεύει πως οι ΗΠΑ αδικούνται στο παγκόσμιο εμπόριο, υποστηρίζοντας συχνά ότι πολλές χώρες επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα συγκριτικά με εκείνους που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, συνθήκη που δημιουργεί μία ανισορροπία.
Σύμφωνα με το Global Trade Alert, οργάνωση που αξιολογεί τις εμπορικές πολιτικές ανά τον κόσμο, η Ινδία, για παράδειγμα, επιβάλλει κατά κανόνα δασμούς κατά 5-20% υψηλότερους από τις ΗΠΑ στο 87% των εισαγόμενων προϊόντων.
Στα πλαίσια του “America First”, το οποίο κυριαρχεί και στην οικονομική πολιτική του Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πεπεισμένος πως με την αύξηση των δασμών θα πιέσει την Κίνα και την ΕΕ να μειώσουν τα δικά τους τέλη, με αποτέλεσμα οι αμερικανικοί αμοιβαίοι δασμοί να οδηγήσουν σε μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων.
“Αυτό αφορά όλες τις χώρες. Όταν μας μεταχειρίζονται δίκαια, θα τους αντιμετωπίζουμε και εμείς δίκαια”, δήλωσε προσφάτως ο Τραμπ.
Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι ΗΠΑ επωφελούνται από τις μεγάλες εμπορικές ανισορροπίες, διότι το δολάριο – το de facto παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – χρησιμοποιείται στις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές, γεγονός που ευνοεί σημαντικά την αμερικανική οικονομία. Επειδή τα κράτη χρησιμοποιούν τα δολάρια που έχουν βγάλει μέσω της εμπορικής τους δραστηριότητας για να επενδύσουν στις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα σε κυβερνητικά ομόλογα, μετοχές και ακίνητα. Αυτό με τη σειρά του διατηρεί χαμηλότερα τα επιτόκια στις ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να δανείζονται και να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.
Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το σχέδιο του Τραμπ;
Όπως έχει αναφέρει ο Τραμπ, οι δασμοί πρόκειται μακροπρόθεσμα να αφορούν “όλες τις χώρες” που συμβάλλουν στην ανωτέρω ανισορροπία, ακόμα και στενούς συμμάχους των ΗΠΑ. Κατά το Bloomberg Economics, τη μεγαλύτερη ζημιά θα υποστούν οι αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Αργεντινής, διαφόρων κρατών της Αφρικής, αλλά και της νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως οι δασμοί του Τραμπ, ήδη αυτοί που έχουν επιβληθεί ως τώρα, θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, προκαλώντας έτσι και άνοδο του πληθωρισμού.
Έπειτα από την κορύφωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει μειωθεί αισθητά. Από τον Ιανουάριο του 2025 όμως ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3% – πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι μηνών. Και είναι αβέβαιες οι επιπτώσεις που θα έχουν στον πληθωρισμό οι δασμοί σε προϊόντα από την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, όταν τεθούν σε πλήρη ισχύ.
Παρ’ ότι ορισμένοι παραγωγοί και επιχειρηματίες θα επωφεληθούν από τη στρατηγική του Τραμπ, μεσοπρόθεσμα και αυτοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο κόστος στις πρώτες ύλες, όπως και με προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Όσες αμερικανικές επιχειρήσεις βασίζονται στις εξαγωγές θα αντιμετωπίσουν επίσης ζητήματα εξαιτίας των αντιμέτρων που θα λάβουν οι εμπορικοί εταίροι της χώρας. Ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η Κίνα, αλλά και η ΕΕ, έχουν ανακοινώσει ήδη αντίμετρα – και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμά τους.
Ιστορικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο;
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου και ευρύτερο αίσθημα ανασφάλειας σε πολλές βιομηχανίες και χώρες.
Όσο πάντως ο Τραμπ προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου του, τόσο εντείνονται και οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δασμών που επιβάλλουν διάφορα κράτη στις αμερικανικές εξαγωγές.
Η Ινδία, για παράδειγμα, έχει ήδη μειώσει τους δασμούς σε διάφορα προϊόντα εν αναμονή των απειλών του Τραμπ. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Βίκραμ Μίσρι, δήλωσε έπειτα από πρόσφατη συνάντηση του Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στην Ουάσινγκτον πως μέσα στους επόμενους επτά μήνες οι δύο πλευρές ενδέχεται να έρθουν σε συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, έκανε επίσης λόγο για ένα “win-win σενάριο” σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον, το οποίο “δεν θα διασφαλίσει μόνο οφέλη για τις ΗΠΑ, αλλά και περιθώρια ανάπτυξης για τις βιομηχανίες της Ταϊβάν”.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε τους αμοιβαίους δασμούς ως “ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση”, ξεκαθαρίζοντας ήδη από τον Φεβρουάριο πως “θα αντιδράσει αυστηρά και άμεσα σε οποιαδήποτε αδικαιολόγητα εμπόδια στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο”.
Μιλώντας στους Financial Times ο Μπερντ Λάνγκε, επικεφαλής της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Εμπόριο, ανέφερε πως, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή υψηλότερων δασμών στις εξαγωγές της Ένωσης, οι αξιωματούχοι της ΕΕ προτίθενται να μειώσουν τους δασμούς στα αυτοκίνητα στα επίπεδα που υιοθετούν οι ΗΠΑ, αλλά και να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού LNG και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η ΕΕ, για παράδειγμα, επιβάλλει δασμό 10% στα εισαγόμενα οχήματα, ενώ οι ΗΠΑ μόλις 2,5%. Ωστόσο, οι αμερικανικοί δασμοί στα ημιφορτηγά και τα εμπορικά οχήματα είναι πολύ υψηλότεροι από της ΕΕ.
Το σχέδιο του Τραμπ θα μπορούσε εν τέλει να οδηγήσει και άλλες χώρες στη διαπραγμάτευση της επιβολής δασμών με κάθε χώρα ξεχωριστά – θέτοντας έτσι τέλος σε ένα προηγούμενο δεκαετιών, κατά τις οποίες το εμπόριο βασιζόταν σε γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες.
Πολύ "τρέλα" ρε παιδιά με τους δασμούς !!!! Λές και όλοι μας έχουμε κατανοήσει το "γιατί" και "ποιούς" αφορά αυτή η κίνηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟικονομολόγος δεν είμαι και η ημιμάθεια είναι χειροτέρα της αμαθείας. Όμως δεν μπορώ να μην σκεφτώ κάποια απλά πραγματάκια.
Σίγουρα, κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά, αλλά αν σκεφτείτε ότι ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ οι εταιρίες που θα πληγούν είναι αναμεταξύ τους "διαπλεκόμενες", με την έννοια ότι καμιά δεκαριά εταιρίες κατέχουν το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ εμπόριο μέσω μετοχών και κρυμμένων εταιριών - φάντασμα, τότε απαντιέται και το γιατί και το ποιούς αφορά.
Ο Τράμπ δεν κάνει κάτι που δεν έχει δηλώσει προεκλογικά. Πρώτα η Αμερική, έχει πεί. Ε, αυτό κάνει !!! Το ότι η φον ντερ λαμόγιεν φωνασκεί και τραβάει τις μ..τριχές της με τους δασμούς, εμένα με κάνει να σκέφτομαι ότι όλο αυτό είναι καλό μακροπρόθεσμα για όλους μας.
Η Ρωσία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, αλλά όχι με δασμούς !!! Το έχετε σκεφτεί αυτο ποτέ ; Έχει καταστραφεί η οικονομία της ; Δεν νομίζω !!!
Έχω την εντύπωση ότι με τους δασμούς το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι να γυρίσουν πίσω στις ΗΠΑ εταιρίες που είχαν φύγει, αναζητώντας εκτός ΗΠΑ φτηνότερο κόστος παραγωγής. Και όχι μόνο εταιρίες που παράγουν υλικά αγαθά, αλλά και εταιρίες τροφίμων. Αν συνδυάσετε και τον Κένεντυ, που λέει ότι θα καθαρίσει τις τροφές απο τα σαπια συστατικά, τότε ίσως αρχίσουμε να μπαίνουμε στο νόημα αυτής της κίνησης.
Το βαθύ κράτος αφορούν οι δασμοί. Ένα βαθύ κράτος το οποίο έχει πλοκάμια σε όλο τον πλανήτη και αυτά προσπαθεί να κόψει ο Τράμπ. Τους "κόβει" τα έσοδα !!!
Αν στην Ελλάδα, "αυτός" ή οποιοσδήποτε "αυτός" έβαζε δασμούς σε τρόφιμα, τότε θα τρώγαμε Ελληνικά σκόρδα, λεμόνια, πατάτες κλπ, που τώρα (αν έχετε το Θεό σας) τα εισάγουμε !!!
Και ενώ σιγά σιγά επανερχόμαστε σε μια κατάσταση που το κάθε κράτος θα είναι αυτόνομο και χωρίς εξαρτήσεις απο μια χούφτα εταιρίες που λυμαίνονται τα πάντα (και μάλιστα μας δηλητιριάζουν χωρίς αιδώ), υπάρχουν άνθρωποι που διαμαρτύρονται. Μα αυτό δεν θέλαμε ; Να απαλλαγούμε απο την παγκοσμιοποίηση ; Τώρα που το βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας, μας χαλάει ;
Κάντε υπομονή. Η μετάβαση στη νέα κατάσταση δεν θα γίνει χωρίς πόνο. Το έχουμε πει. Εκτός αν δεν κατανοείτε ότι άλλο να το λές και άλλο να το νοιώθεις. Τα πράγματα θα εκτραχυνθούν περισσότερο.
Μέχρι το τέλος του σωτήριου έτους 2025 όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει.
Έρρωσθε
Διός Κούρος
Υ.Γ. Όσο αφορά κινήσεις, αποφάσεις και δηλώσεις του "Τράμπ" και του "Μάσκ", να ξέρετε ότι το βαθύ κράτος έχει και τεχνολογία CGI και κλώνους (ή ρομπότ ή ηθοποιούς), οι οποίοι κάλλιστα παίζουν το ρόλο των πραγματικών Τράμπ και Μάσκ. Για αυτό βλέπουμε αλλοπρόσαλες δηλώσεις. Νομίζετε ότι υπερβάλλω ; Αν το νομίζετε, γυρίστε πλευρό και καλόν ύπνο. Λές και θα έβγαινε ο αληθινός Τράμπ τώρα και θα δήλωνε "παιδιά δεν ήμουν εγώ εχθές στο NBC που έκανα αυτές τις δηλώσεις. Ήταν το βαθυ κράτος που έβγαλε το ομοίωμά μου στην οθόνη σας" !!!
ΕΙΠΑΜΕ... ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ... Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2025 ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΟΣΟΝΟΥΠΩ... ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΣΑΘΡΟ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ... ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ... ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΔΙΟΣΚΟΥΡΕ... ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΚΤΥΠΑΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ... ΚΑΤΙ ΜΠΛΑΚΡΟΚ ΚΑΙ ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΗΔΗ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕΙΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ... ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ... ΠΗΓΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ -ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ- ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ SWIFT ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;; ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ... ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ... ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ... ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ... ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΓΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΣ....
ΔιαγραφήΤούμπα τα ολα Τραμπ η μας ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΓουσταρουμε .. το τραπεζι .. Τραμπ εζι τούμπα και τουμπαλιν ..
Το ξέπλυμα των σοροαδελφατων .. δε ειναι ευκολη δουλειά.
Βαλε τωρα στο τραμπ εζι λιγο απο ΕΛΙΑΜΕΠ , λιγο Δενδια , λιγο Εθν. Τρα , λιγο ΚΙΣ , λιγο τσιριζα , λιγο σορολιγουρες , λιγες ΜΚΟ κλπ κλπ .. και πες μου τι θα θελες για σως ..
Τούμπα και ξανατουμπα και κανα τιναγμα και αν .. λεμε αν ..
Να τον νοιωσουν ολοι .. ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΨηφοφοροι και μη ..
Βολεμένοι και μη ..
Διαπλεκομενοι και μη ..
Νεοταξιτες και μη ..
Λοατκι πουστηδες .. και μη ..
Τούμπα λεμε Τραμπ εζι ολα τουμπα ..
Δεν εγερθητο .. .. διαφορετικα.
Κάποτε ότι έμπαινε κι έβγαινε από τα σύνορα είχαν δασμούς με τους οποίους κέρδιζε το κάθε κράτος,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα αυτά τα κέρδη τα παίρνουν από τους καταναλωτές
Δασμοί/Δεσμοί στην κίνηση της ροής.
ΑπάντησηΔιαγραφήWorld Leaders Unite...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://m.youtube.com/watch?v=TByd1jaye_I
🤣🤣🤣
Διαγραφή