«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 18 Μαΐου 2025

Ο Σιμιόν είπε τον Μακρόν δικτάτορα. Γεια σου ρε λεβέντη!

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ 18/5/25, 22:45 - ΝΟΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ !! ΜΕ 6% ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΕΥΡΩΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΣΙΜΙΟΝ
 


Ο Γκεόργκε Σιμιόν, ηγέτης του κόμματος AUR και νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Σιμιόν, γνωστός για τον πατριωτικό και ευρωσκεπτικιστικό του λόγο, κατήγγειλε τον Μακρόν ως «δικτάτορα» και ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία παρενέβη «υπερβολικά» στις ρουμανικές εκλογές επηρεάζοντας την εκλογική διαδικασία υπέρ του αντιπάλου του.

Ο Σιμιόν, ο οποίος εξασφάλισε περίπου το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν 4 Μαΐου 2025, δεν δίστασε να εκφράσει την οργή του δημόσια. «Αγαπώ τη Γαλλία. Μου αρέσει η γαλλική κουλτούρα. Αγαπώ τον γαλλικό λαό, αλλά δεν μου αρέσει η δικτατορία του Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε χαρακτηριστικά προκαλώντας σοκ με την ευθύτητά του.

Σύμφωνα με τον Σιμιόν, η Γαλλία υπό τις εντολές του Μακρόν φέρεται να έχει εμπλακεί ενεργά στην εκλογική διαδικασία της Ρουμανίας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο Γάλλος Πρέσβης στη Ρουμανία, κατόπιν εντολής του Γάλλου Προέδρου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας, το οποίο ακύρωσε τον πρώτο γύρο των εκλογών του Νοεμβρίου 2024 λόγω καταγγελιών για κυβερνοεπιθέσεις και παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει σάλο, καθώς θεωρήθηκε ότι ευνόησε φιλοδυτικούς υποψηφίους έναντι των πατριωτών , όπως ο Σιμιόν και ο αποκλεισθείς Καλίν Γκεοργκέσκου.

Επιπλέον, ο Σιμιόν κατήγγειλε ότι ο Γάλλος Πρέσβης περιόδευσε σε διάφορες περιοχές της Ρουμανίας τις τελευταίες εβδομάδες, συναντώντας επιχειρηματίες και εκπροσώπους ιδρυμάτων, με σκοπό να πείσει για την υποστήριξη του κεντρώου δημάρχου του Βουκουρεστίου, Νικουσόρ Νταν, ο οποίος θεωρείται ο κύριος αντίπαλος του Σιμιόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου 2025. «Είναι πολύ σοβαρό. Δεν είμαστε το Ιράν. Δεν είμαστε μια χώρα όπου υπάρχουν αγιατολάχ που λένε ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος και ποιος όχι» τόνισε ο Σιμιόν εντείνοντας την κριτική του.

Η καταγγελία του Σιμιόν έρχεται σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αναταραχής στη Ρουμανία. Οι προεδρικές εκλογές του 2024 ακυρώθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο λόγω «κυβερνοεπιθέσεων» και «εργαλειοποίησης ψηφιακών αλγορίθμων», μια απόφαση που πολλοί θεωρούν ότι είχε στόχο να περιορίσει την άνοδο συγκεκριμένων υποψηφίων. Η ακύρωση αυτή, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό του Καλίν Γκεοργκέσκου και της Ντιάνα Σοσοάκα για αντιδημοκρατική ρητορική, ενίσχυσε το αφήγημα του Σιμιόν ότι το φιλοδυτικό κατεστημένο, με τη στήριξη ξένων δυνάμεων, επιχειρεί να ελέγξει την πολιτική σκηνή της Ρουμανίας.

Παρά τις προκλήσεις, ο Σιμιόν κατάφερε να κυριαρχήσει στον πρώτο γύρο των επαναληπτικών εκλογών του 2025, αποσπώντας σχεδόν 40% των ψήφων, έναντι 20,92% του Κριν Αντονέσκου και 20,18% του Νικουσόρ Νταν, σύμφωνα με τα exit polls. Η επιτυχία του αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια ενός σημαντικού μέρους του ρουμανικού λαού με το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο και την πολιτική ελίτ, καθώς και την άνοδο του πατριωτικού αισθήματος στη χώρα.

Η αντίδραση και οι διεθνείς επιπτώσεις

Οι κατηγορίες του Σιμιόν κατά του Μακρόν έχουν πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Ευρώπη. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφύγει να σχολιάσει την ακύρωση των εκλογών του 2024, η σιωπή της ενισχύει τις υποψίες για ξένη ανάμειξη, τουλάχιστον στο μυαλό των υποστηρικτών του Σιμιόν. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αναρτήσεις που αναπαράγουν τις δηλώσεις του Σιμιόν έχουν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, με χρήστες να επαινούν την τόλμη του να «ξεφτιλίσει τις μαριονέτες των αγορών» ή να καταγγέλλουν τον Μακρόν ως «αυταρχικό».

Από την άλλη πλευρά, οι φιλοδυτικοί πολιτικοί στη Ρουμανία και οι υποστηρικτές του Νταν απορρίπτουν τις κατηγορίες ως συνωμοσιολογία, υποστηρίζοντας ότι ο Σιμιόν εκμεταλλεύεται την κρίση για να ενισχύσει το προφίλ του ως «αντισυστημικός» ηγέτης. Η Γαλλία δεν έχει σχολιάσει επισήμως τις κατηγορίες, αλλά η ένταση στις διμερείς σχέσεις είναι πιθανό να αυξηθεί, ειδικά αν ο Σιμιόν συνεχίσει την επιθετική του ρητορική.

Η καταγγελία του Σιμιόν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα των δημοκρατικών διαδικασιών στη Ρουμανία και την επιρροή ξένων δυνάμεων στην εσωτερική πολιτική της χώρας. Αν ο Σιμιόν επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, η Ρουμανία μπορεί να εισέλθει σε μια περίοδο ευρωσκεπτικισμού και εθνικιστικής αναδίπλωσης, με πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, μια νίκη του Νταν θα μπορούσε να διατηρήσει τη φιλοδυτική πορεία της χώρας, αλλά με το κόστος περαιτέρω πόλωσης.

Ό,τι και αν συμβεί, η Ρουμανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο Σιμιόν, με τις κατηγορίες κατά του Μακρόν, έχει καταφέρει να αντιστρέψει τα επιχειρήματα των αντιπάλων του περί ξένης εμπλοκής. Το ερώτημα παραμένει: Θα καταφέρει να μετατρέψει την οργή των Ρουμάνων σε προεδρική νίκη ή θα επικρατήσει το φιλοδυτικό κατεστημένο που κατηγορεί; Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.


newsbreak.gr

Διόδοτος


2 σχόλια:

  1. Πάβελ Ντούροφ: Ο ιδρυτής του Telegram κατήγγειλε απόπειρα γαλλικής ανάμιξης στις ρουμανικές προεδρικές εκλογές. «Ο Μακρόν μου ζήτησε να σιγήσω τις φωνές υποστήριξης στον Τζορτζ Σιμιόν»

    https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/pavel-ntourof-aperripse-aitima-tou-makron-na-sigisei-sto-telegram-tis-fones-ypostiriksis-ston-tzortz-simion/

    -------------------------------------------------------------------------------------

    Εκλογικό θρίλερ στην Ρουμανία; – Τζορτζ Σιμιόν: «Είμαι ο νέος πρόεδρος», παρά την επικράτηση του Νικουσόρ Νταν στο πρώτο exit poll

    https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/roumania-epikratisi-tou-nikousor-ntan-me-54-enanti-tou-tzortz-simion-me-45-deixnoun-ta-prota-exit-polls/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «δεν έχει σημασία πώς ψηφίζουν, έχει σημασία πώς μετράνε»

    https://enaasteri.blogspot.com/2025/05/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή