Το πρώτο τρεχούμενο νερό στην Αθήνα δεν έφτασε στα σπίτια την εποχή του Όθωνα, ούτε του Τρικούπη. Ήρθε πολύ αργότερα. Ήρθε όταν η Αθήνα είχε πια γίνει μια πόλη διψασμένη, με κάρα, βαρέλια, σταμνιά και χιλιάδες νοικοκυρές να περιμένουν σε δημόσιες βρύσες. Για δεκαετίες, η πρωτεύουσα της Ελλάδας ξεδιψούσε από ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο του 2ου αιώνα μ.Χ., το Αδριάνειο. Και ακόμα κι αυτό, όταν το επανέφεραν σε λειτουργία το 1840, δε φτάνει να δώσει τρεχούμενο νερό στο λαό. Ήταν απλώς μια λύση ανάγκης.
Η κατάσταση ήταν τραγική. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, μόνο ένα στα πέντε σπίτια διέθετε νερό. Οι περισσότεροι πλήρωναν νερουλάδες, που έφερναν νερό με βαρέλια, σε τιμή που για κάποιους ήταν απαγορευτική. Στις φτωχογειτονιές, το νερό ερχόταν με στρογγυλή βάρδια: κάθε γειτονιά είχε την κοινόχρηστη βρύση της. Γυναίκες και παιδιά στήνονταν με τις στάμνες, ακόμα και από τα χαράματα.
Όλα αλλάζουν το 1929, όταν ολοκληρώνεται το Φράγμα του Μαραθώνα. Κατασκευάζεται με τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ, και επενδύεται με Πεντελικό μάρμαρο, ως ένδειξη εθνικής υπερηφάνειας. Δημιουργείται μια τεχνητή λίμνη με 41 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Αυτό ήταν το πρώτο νερό που έφτασε σε μαζική κλίμακα στην Αθήνα – με πίεση, με παροχή, με σωλήνες και βρύσες. Η πόλη άλλαζε σελίδα.
Τον Μάιο του 1931, η Αθήνα επίσημα εγκαινιάζει την παροχή πόσιμου νερού. Πολλοί το βλέπουν σαν θαύμα. Δεν είναι μόνο ότι έχουν πια καθαρό, τρεχούμενο νερό στο σπίτι τους. Είναι ότι δε χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά. Οι κουβάδες, τα σταμνιά και τα πηγάδια αρχίζουν να περνούν στην ιστορία. Οι πιο μεγάλοι, όμως, κρατούν τις παλιές συνήθειες: γεμίζουν καζάνια και βαρέλια για «ασφάλεια», από φόβο μήπως κοπεί.
Ο τρόπος που το υποδέχτηκαν οι Έλληνες ήταν με ανάμεικτα συναισθήματα. Ευγνωμοσύνη, δέος, αλλά και δισταγμό. Κάποιοι φοβόντουσαν τη «δύναμη» του νερού. Άλλοι πίστευαν πως το τρεχούμενο νερό θα τους «αρρώσταινε» επειδή είχε «πολλή πίεση». Δεν ήταν απλό να αλλάξεις μια κουλτούρα αιώνων μέσα σε μια μέρα.
Όμως το νερό κέρδισε. Μετά τον Μαραθώνα, ήρθε ο Μόρνος, ήρθε και η Υλίκη. Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει να οργανώσει το δίκτυο. Και η Αθήνα, από πόλη που άντεχε τη δίψα, γίνεται πόλη που δε συμβιβάζεται με το λίγο. Το πρώτο τρεχούμενο νερό ήταν μια επανάσταση σιωπηλή, που άλλαξε τις ζωές όλων μας.
Όταν το ζήτημα είναι ή Ενέργεια,
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.topontiki.gr/2021/06/23/bitcoin-posi-energia-chriazete-gia-tin-exorixi-tou/
Ή εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων γίνεται με την επίλυση μαθηματικών υπολογισμών και ή επιβράβευση είναι η δημιουργία bitcoin,,,
Τί μαθηματική υπολογισμοί είναι αυτοί;;;
Κάτι είπε ο χαράρι για την συλλογή δεδομένων (πληροφορίας) με σκοπό τόν έλεγχο και την απόκτηση του Αλγορίθμου της ζωής,,,
Ή Αγκυστρωση τού Πυρήνα σέ μηδενικό χώρο έγκειται στο πλαίσιο της θεωρίας του Απροσδιόριστου της Αμορφης Δύναμις του θεού.
Έχουν πει ότι ο επόμενος πόλεμος θα είναι για το νερό και σίγουρα η στέρηση ή η μόλυνση του νερού ισοδυναμεί με θάνατο και με πόλεμο.Το τι μπορεί να συμβεί το είδαμε πρόσφατα με την Ινδία να απειλεί ότι θα κόψει το νερό από το Πακιστάν και το Πακιστάν να ισχυρίζεται ότι από την Ινδία προσπαθούν να αλλάξουν το ρου του ποταμού Σενάμπ και ότι μειώθηκε η ροή του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυρυδίκη
Το θέμα με τις μοίρες του Υδροχόου που γράφουν κάποιοι δεν το έχω καταλάβει, γιατί αν εννοούμε τον Πλούτωνα, ολόκληρο το 2025 θα κινείται σε μοίρες που έχει ξαναπεράσει, κάποια από αυτές σχετίζεται με την Καλιφόρνια και την δημιουργία υποδομών,μια άλλη με "απροσδόκητη καταιγίδα" που σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί κάτι ξαφνικό και μη αναμενόμενο, φυσικό γεγονός ή μια ανατροπή,η επόμενη αφορά δεσμεύσεις που έρχονται σε αντίθεση με την συνείδηση κάποιων και θέλουν να απελευθερωθούν ή να "λιποτακτήσουν" και αυτό νομίζω ότι αφορά τις φαρμακευτικές αγωγές και τα εμβόλια και η τελευταία αφορά αδιαθεσίες ή ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν με εναλλακτικές μορφές θεραπείας.Οι μοίρες αυτές επίσης για τα τρία επόμενα χρόνια συνδέονται με τον Προμηθέα και την κλοπή της φωτιάς από τους Θεούς αλλά επειδή τα περισσότερα είναι αλληγορικά μπορεί να αντιπροσωπεύει την επιστημονική γνώση και την πρόοδο ή τις μοναχικές ιδιοφυίες που ελπίζουμε να μην είναι οι "τρελοί επιστήμονες", γιατί σχετίζονται και με χημική έρευνα.Οι μοίρες αυτές συνδέονται με τις ΗΠΑ,με την εξερεύνηση του διαστήματος,με τις βόμβες,τους πυραύλους ,τα drones αλλά και με κίνδυνο από τα ερπετά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυρυδίκη