«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2025

Χάρτης της Ελλάδας 1920


Συνθήκη των Σεβρών: Χάρτης της Μεγάλης Ελλάδας το 1920

Ένας χάρτης χίλιες λέξεις...

 

Μια άλλη Ελλάδα, τη Μεγάλη Ελλάδα αποτυπώνει γαλλικός χάρτης του 1920 που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών

Η πρώτη ανάρτησή του στο διαδίκτυο, για την οποία υπάρχουν στοιχεία, έγινε το 2013 από τον τότε υποψήφιο διδάκτορα και νυν πολιτικό αναλυτή και ιστορικό Νίκολας Ντάνφορθ.

Όπως σημειώνει ο Ντάνφορθ, το 1919, οι Βρετανοί ανησυχούσαν για την αντίσταση των Τούρκων εθνικιστών καθώς επίσης και ότι οι ιταλικές δυνάμεις θα επιχειρούσαν να καταλάβουν τη Σμύρνη. «Έτσι ενθάρρυναν τους Έλληνες να στείλουν στρατεύματά τους στη Σμύρνη και καταλάβουν τμήμα της Μικράς Ασίας. Οι Έλληνες από καιρό διεκδικούσαν αυτή την περιοχή, βασιζόμενοι στον ελληνόφωνο και ορθόδοξο πληθυσμό αλλά και στην ιστορική σημασία αυτών των εδαφών στην Κλασική Εποχή. Οι Βρετανοί ήθελαν πολύ να δουν την Ελλάδα να σταθεροποιεί τα εδαφικά κέρδη της, προελαύνοντας στην Ανατολία για να διαλύσουν στο εθνικιστικό κίνημα», τονίζει σε παλαιότερη ανάρτησή του για τον χάρτη.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνει, «Δύσκολα κοιτάει κανείς το χάρτη χωρίς να σκεφτεί, πόσο ανθεκτική θα μπορούσε να είναι μια ελληνική νίκη, το 1922. Με δεδομένες τις γεωγραφικές και δημογραφικές δυναμικές θα ήταν αναπόφευκτο η Τουρκία να πάρει πίσω τα εδάφη της, έτσι κι αλλιώς;».


Διόδοτος




2 σχόλια:

  1. Μας φάγανε οι διαφωνίες σχετικά με το πού θα προσκυνήσουμε.
    Στους Γερμανούς στους Άγγλους στους Γάλλους;
    Εκτός κι αν μου διαφεύγει κάτι.
    Πάντως ήταν κοντά τα χρόνια από τον οθωμανικό ζυγό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρωτήσανε τους Ρωμιούς της Πόλης και της Ιωνίας εάν θέλανε να τους ΄΄ελευθερώσουνε΄'; η Ρωμιοσύνη ήταν στο υψηλότερο σημείο πολιτισμού και ευημερίας και είχαν την διοίκηση της Πύλης στα χέρια της. Το έγκλημα του Βενιζέλου: να εξαφανίσει τους Ρωμιούς (βλ. τράπεζα της Ανατολής) και να καταστρέψει την Ορθοδοξία.
    Όλα ξεκίνησαν από την επανάσταση τους το '21 και το προκτόκωλο του Λονδίνου το 1831, θέλανε να φάνε τους Έλληνες και να εξαφανίσουν την Ορθοδοξία. Να συλλογιστούμε πόσοι εμφύλιοι γίνανε μετά από την ...επανάσταση με τους δήθεν ήρωες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή