«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026

Η μοναδική φωτο της επιφάνειας του Τιτάνα, ενός φεγγαριού του Κρόνου, που τραβήχτηκε από το διαστημόπλοιο Huygens το 2005.

 

 

Ο Τιτάνας έχει πυκνή ατμόσφαιρα και αποτελείται κυρίως από πάγο τόσο σκληρό που μοιάζει με βράχο. Είναι μέχρι στιγμής το μόνο άλλο γνωστό πλανητικό σώμα στο Ηλιακό Σύστημα, εκτός από τη Γη, που έχει μια σταθερή υγρή ένωση στην επιφάνειά του. Αλλά δεν μιλάμε για νερό. Μιλάμε για μεθάνιο!

Στην πραγματικότητα, σε αυτό το φεγγάρι υπάρχουν λίμνες και ακόμη και ολόκληρες θάλασσες από υγρό μεθάνιο
(CH4) και αιθάνιο (C2H6). Ακόμη και τα σύννεφα στον πλανήτη είναι φτιαγμένα από μεθάνιο ή αιθάνιο, παρόλο που η ατμόσφαιρα αποτελείται κυρίως από άζωτο. Επιπλέον, στην επιφάνειά του έχουν εντοπιστεί κρυοηφαίστεια, δηλαδή ηφαίστεια που εκτοξεύουν πάγο.

Εν ολίγοις, ένας πολύ παράξενος κόσμος. Η επιτυχία της πτήσης του Ingenuity στον Άρη θα ανοίξει το δρόμο για την πιθανότητα νέων αποστολών «fly-by» στο Ηλιακό Σύστημα (= κοντινές πτήσεις, προσέγγισης) συμπεριλαμβανομένης μιας αποστολής στον Τιτάνα, που ονομάζεται Dragonfly, η οποία θα ξεκινήσει το 2027 και θα πετάξει πάνω από αυτόν τον άγνωστο κόσμο αναζητώντας πιθανή εξωγήινη ζωή, πιθανώς βασισμένη στο μεθάνιο.

Ο Τιτάνας θα είναι η μελλοντική αποθήκη καυσίμων για το Starship του Elon, όπου θα μπορεί να αντλείται υγρό μεθάνιο.
Είναι σαν ο Θεός να έφτιαξε το ηλιακό σύστημα για εμάς, όταν θα είμαστε σε θέση να ζούμε σε αυτό, με απολύτως εκπληκτικούς πόρους.

Ενδιαφέρουσα σκέψη/ερώτηση: Σε ποιους πλανήτες/φεγγάρια θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καύση; Όπου υπάρχει καύσιμο, οξυγόνο, η σωστή θερμοκρασία ανάφλεξης και μια «σπίθα» αρκετά μεγάλη για να ξεκινήσει η καύση... Όχι στον Τιτάνα. Επειδή δεν υπάρχει φυτική ζωή για να παράγει οξυγόνο (και το επίπεδο φωτός είναι πολύ αδύναμο, μόνο 1% του φωτός της Γης), δεν υπάρχει οξυγόνο για να καεί οτιδήποτε.

K-T

Διόδοτος 

 

 


 

 

4 σχόλια:

  1. ΚΩΣΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΣΤΟΝ ΦΡΑΠΕ...ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ ΤΟΥΣ...ΧΑ ΧΑ ΥΓ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΠΕΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ... ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ...Ο ΚΡΟΝΟΣ ΒΗΡΥΛΛΙΟ ΕΧΕΙ... ΥΓ. ΑΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ [ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ ] ΝΑ ΜΟΥ ΤΡΥΠΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΥΤΗ...ΤΑ ΔΥΟ ΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ [ ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΜΟΣ=ΤΡΟΜΟΣ ] ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ... ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΙΑΠΕΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΤΙΤΑΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΥ...ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟ -APSU- ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΒΥΣΣΟΣ...ΕΘΕΩΡΕΙΤΩ Ο ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ [ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΛΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ]..Π ΙΑΠΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟ -ΔΙΑΤΡΗΣΗΣ-...ΕΙΝΑΙ ΡΑΔΙΟΥΡΓΟΣ...ΤΟΛΜΗΡΟΣ ...ΒΙΑΙΟΣ...ΕΝΩ ΤΕΛΟΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ...ΤΟΝ ΚΕΥΘΩΝΥΜΟ... ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ... ΥΓ. ΣΕΘ...ΑΠΟΛΛΥΩΝ...ΑΒΑΔΔΩΝ...ΙΑΠΕΤΟΣ...ΚΕΥΘΩΝΥΜΟΣ...ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ... ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή