«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2026

Βυζαντινή πόλη του 4ου αι. βρέθηκε στην όαση Ντάχλα -Αίγυπτος


 

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αίγυπτο φέρνουν στο προσκήνιο μια εξαιρετικά καλοδιατηρημένη πόλη της βυζαντινής περιόδου στην όαση Ντάχλα, στη δυτική έρημο της χώρας. Σύμφωνα με το Associated Press, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν παράλληλα και την αποκάλυψη 18 νέων αρχαίων τάφων στη Μαρίνα ελ-Αλαμέιν, κοντά στην Αλεξάνδρεια.

Η ανασκαφή στην όαση Ντάχλα προσφέρει στοιχεία για την καθημερινή ζωή, την πολεοδομική οργάνωση και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν η Αίγυπτος ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο οικισμός εμφανίζει οργανωμένο σχέδιο με δρόμους βορρά – νότου και οδούς ανατολής – δύσης, δημόσιους χώρους και πλατείες, ενώ στην κορυφή του δεσπόζουν τα ερείπια μεγάλης βασιλικής του 4ου αιώνα και δύο παρατηρητήρια.

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ακόμη οχυρωμένο συγκρότημα με ισχυρά τείχη, κατοικίες με ευρύχωρες αίθουσες υποδοχής και θολωτές οροφές, καθώς και την οικία του διακόνου Τισούς, η οποία αποδίδεται στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ. και εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε ως οικιακός χώρος χριστιανικής λατρείας πριν από την ανέγερση της βασιλικής. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης φούρνοι αρτοποιίας, κουζίνες, εργαλεία άλεσης, χάλκινα και χρυσά νομίσματα και περίπου 200 όστρακα με επιγραφές για συναλλαγές και αλληλογραφία.

Στη Μαρίνα ελ-Αλαμέιν εντοπίστηκαν 11 λαξευτοί τάφοι με μέσο βάθος οκτώ μέτρων και επτά κτιστοί τάφοι από ασβεστόλιθο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ταφικών μνημείων της περιοχής στους 48. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν κεραμικά αγγεία, αμφορείς, λυχνάρια, πιάτα, βωμοί, λεκάνες από ασβεστόλιθο, καθώς και γρανιτένια σαρκοφάγος μήκους 2,5 μέτρων με ανθρώπινα οστά υπό εξέταση, δίπλα στα κατάλοιπα γύψινου αγάλματος Σφίγγας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέσσερα χρυσά ελάσματα που είχαν τοποθετηθεί στο στόμα ορισμένων νεκρών, πρακτική γνωστή ως «χρυσή γλώσσα». Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το έθιμο αυτό συνδεόταν με τις θρησκευτικές αντιλήψεις της ύστερης αρχαιότητας και συμβόλιζε την ικανότητα του νεκρού να επικοινωνεί με τις θεότητες στον άλλο κόσμο.


Βυζαντινή πόλη του 4ου αιώνα βρέθηκε στην όαση Ντάχλα της Αιγύπτου - μια φωτογραφία 1

Βυζαντινή πόλη του 4ου αιώνα βρέθηκε στην όαση Ντάχλα της Αιγύπτου - μια φωτογραφία 2

Βυζαντινή πόλη του 4ου αιώνα βρέθηκε στην όαση Ντάχλα της Αιγύπτου - μια φωτογραφία 3


eeod.gr 

Διόδοτος 

το είδαμε εδώ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου