«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Θα «βουλιάξει» η Αθήνα: Καταφθάνουν λεωφορεία απ’ όλη την Ελλάδα – Υπό την ομπρέλα των παμμακεδονικών ενώσεων τέθηκε το συλλαλητήριο. Κάλεσμα και του Σωματείου Ειδικών Φρουρών για συμμετοχή. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπέρ του Συλλαλητηρίου. 13 Ὀρθόδοξα Χριστιανικά Σωματεῖα τῶν Ἀθηνῶν, σε δελτίο τύπου, δηλώνουν «παρών» στο συλλαλητήριο. (βίντεο)























Όλα έτοιμα πλέον για το μεγάλο συλλαλητήριο που θα ταρακουνήσει συθέμελλα το πολιτικό σύστημα. Αυτή την Κυριακή λοιπόν, στις 4 Φεβρουαρίου και ώρα 14:00, θα γίνει το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό, όπως αποφάσισαν οι διοργανωτές του. 
 Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση που είχαν χθες οι οργανωτές του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι παμμακεδονικών οργανώσεων στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».
Η απόφαση των διοργανωτών είναι να μην υπάρχει πολιτική χροιά, όπως εξάλλου έγινε και στη Θεσσαλονίκη, έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να μην ομιλήσει ο Φραγκούλης Φράγκος, καθώς σίγουρα πάλι το σύστημα θα πέσει πάνω στο Στρατηγό για να τον κατασπαράξει. Τις επόμενες ώρες οι διοργανωτές θα αποστείλουν σχετικό αίτημα στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες για τους ομιλητές του συλλαλητηρίου.
Ο Στέλιος Καλόγερος, ένας εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, μίλησε στην εκπομπή «Τώρα» του ΣΚΑΪ τόσο για το συλλαλητήριο που ήδη έγινε στη Θεσσαλονίκη, όσο και για αυτό που ετοιμάζουν τώρα στην Αθήνα. Αναφερόμενος στη μεγάλη συμμετοχή στη συμπρωτεύουσα, είπε ότι ούτε ο ίδιος δεν το περίμενε.
«Εβλεπα ότι υπήρχε μια κινητοποίηση, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσοι ήταν. Μόλις ανέβηκαν στην εξέδρα εντυπωσιάστηκα, ήταν γεμάτη η παραλία από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο, ενώ συνεργάτες μου μού είπαν ότι ο κόσμος έφθανε μέχρι το παλιό λιμάνι». «Σε θέματα εθνικά ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους, μπορεί να μην είχε κατέβει για τα Μνημόνια, αλλά τώρα κατέβηκε», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για την Αθήνα, ο κ. Καλόγερος είπε: «Ο κόσμος έχει κοινό μήνυμα και πιστεύω ότι στην Αθήνα θα είναι πάνω από 1 εκατομμύριο. Θα είναι κοντά μας η ΚΕΔΕ με όλους τους δήμους, που σημαίνει ότι όλοι οι δήμοι θα στέλνουν λεωφορεία, είναι κοντά μας τα χριστιανικά σωματεία, όπως και πολλά άλλα σωματεία».
Ο Στέλιος Καλόγερος αναφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος να μη συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. «Ο Ιερώνυμος, τον οποίο σέβομαι, έκανε μια δήλωση αλλά ο κόσμος δεν τον άκουσε. Πιστεύω ότι για την Αθήνα δεν θα κρατήσει την ίδια στάση. Δεν ξέρω ποια απόφαση θα λάβει η Ιερά Σύνοδος σήμερα, αλλά αν λάβουμε υπόψη τα μηνύματα των απλών κληρικών ο κόσμος θα είναι πάρα πολύς, θα ξεπεράσει το 1 εκατ. Εγώ καλώ τους πολίτες να έρθουν όλοι στο Σύνταγμα».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το ποιος διοργανώνει τα συλλαλητήρια και αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, ο κ. Καλόγερος απάντησε ότι δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, και εξήγησε: «Στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από δύο απλούς πολίτες που έβγαλαν ανακοίνωση στο Facebook και μετά προστέθηκαν και άλλοι, μεταξύ των οποίων και εγώ. Όσον αφορά στην Αθήνα, επειδή η κατάσταση θα ξεφύγει (σ.σ.: από άποψη συμμετοχής κόσμου), αποφασίστηκε το συλλαλητήριο της Κυριακής να είναι υπό την ομπρέλα των παμμακεδονικών ενώσεων όλης της υφηλίου, δεν υπάρχει ένα άτομο, είναι οι ενώσεις»
Απομακρύνθηκε ο Δημ. Μιχάκης από την διοργάνωση
Σύμφωνα με το thestival υπήρξε ένταση στη συνεδρίαση καθώς φορείς, σωματεία και ενώσεις ξεκαθάρισαν στον Δημήτρη Μιχάκη ότι δεν έχει καμία θέση στο Συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία και ότι η διοργάνωση ανήκει πλέον στις Παμμακεδονικές Ενώσεις και σε άλλους φορείς που ορίστηκαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής.
Οι πιέσεις από όλες τις πλευρές (Σύνδεσμοι Αποστράτων, Χριστιανικά Σωματεία, Μακεδονικοί Σύλλογοι) για την απομάκρυνση του Δημήτρη Μιχάκη ήταν αφόρητες. Έτσι τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα των Παμμακεδονικών Ενώσεων που στήριζαν τον Μιχάκη αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω προκειμένου να σωθεί η τιμή του Συλλαλητηρίου.Από την ίδια σύσκεψη προέκυψαν τα πρόσωπα που θα εκπροσωπούν τη Συντονιστική Επιτροπή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο Μιχάλης Πατσίκας, συνδιοργανωτής του Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και ο Στέργιος Καλόγηρος, ιδιοκτήτης του Βεργίνα TV.
Οι τέσσερις εκπρόσωποι στους οποίους πέφτει το βάρος της διεξαγωγής του συλλαλητηρίου είναι η κ. Νίνα Γκατσούδη εκπρόσωπος των Παμμακεδονικων Ενώσεων Υφηλίου, ο Μιχάλης Πατσίκας εκπρόσωπος του Θερμαϊκού και ο οποίος συμμετείχε στην διεξαγωγή του πρώτου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Τάτσιος πρόεδρος όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας στην Ελλάδα και ως δημοσιογράφος-διοργανώτρια η Γεωργία Μπιτάκου.



Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Πέμπτη 25 Ιανουαρίου συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή τα μέλη της οποίας θα φέρουν αποκλειστικά την απόλυτη ευθύνη για την διεξαγωγή του δεύτερου Πανελλαδικού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία που θα διεξαχθεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 14:00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.
Η Επιτροπή όρισε υπεύθυνους επικοινωνίας τους Νίνα Γκατσούδη από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, τον Μιχάλη Πατσίκα εκπρόσωπος του Θερμαϊκού και συμμετείχε στην διεξαγωγή του πρώτου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, τον Γιώργο Τάτσιο πρόεδρος όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας σε όλη την χώρα και ως δημοσιογράφο και διοργανώτρια την Γεωργία Μπιτάκου.
Επιπρόσθετα μοιράστηκαν αρμοδιότητες στους φορείς ώστε να εξασφαλιστεί οργανωτικά, με απόλυτη επιτυχία η διεξαγωγή του συλλαλητηρίου που ήδη είναι στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας και από το οποίο εξαρτάτε η εξέλιξη του μείζονος εθνικού ζητήματος. Παρακαλούμε θερμά τα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμπορευτούν αυτή την φορά με τον αγώνα του Ελληνικού Λαού με απόλυτη ευθύνη συνέπεια και την δέουσα προσοχή.
Καλούμε τον Ελληνικό Λαό να συνεχίσει εμψυχωμένος τον αγώνα του . Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας απειλείτε από την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας ΜΟΝΟ η μαζική συμμετοχή του Λαού στο συλλαλητήριο μπορεί να το αποτρέψει»
Στις δηλώσεις της η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του συλλαλητηρίου Γεωργία Μπιτάκου υπογράμμισε πως «Κανείς άλλος δεν αποφασίζει για το συλλαλητήριο της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου στις 14:00 στην Αθήνα, πέραν της Συντονιστικής Επιτροπής».
Ενημερώνει Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς ο Τσίπρας για το Μακεδονικό
«Μίνι» υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομόλογού Ζόραν Ζάεφ του στο Νταβός για το Μακεδονικό
Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί στις 6:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Αύριο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια συνάντηση στην οποία θα παρευρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις αρχικές διαρροές περί του αντιθέτου.
Ο πρωθυπουργός το πρωί συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και του ονοματολογικού.




Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α)απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο για την Μακεδονία, στην Πλατεία Συντάγματος στις 4 Φεβρουαρίου.
Η ανακοίνωση:
«Στην Αττική, στην έδρα του Σωματείου μας, φιλοξενείται την Κυριακή στις 4 του Φλεβάρη, το δεύτερο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο για την Μακεδονία, στην Πλατεία Συντάγματος στις 2 το μεσημέρι.
Το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α), απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Συναδέλφους να ενισχύσουν με την παρουσία τους τη φωνή όλων των Ελλήνων για την απαίτηση να παραμείνουν άθικτα τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων, να σταματήσουν να λεηλατούν την παγκόσμια ιστορία και την Ελληνική ψυχή.
 Με μοναδικό στίγμα την αγάπη μας για την Ελλάδα, την απόφασή μας να μην παραδώσουμε αυτό που οι πρόγονοι μας απέκτησαν με θυσίες, χωρίς να συντασσόμαστε με κανέναν πολιτικό χώρο και με καμία οργάνωση, να στείλουμε το μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση, ότι η θυσία δεν αποτελεί προνόμιο και δώρο των Ελλήνων προγόνων μας σε εμάς, αλλά είμαστε διατεθειμένοι και εμείς να την προσφέρουμε στους απογόνους μας !
Συνάδελφοι, επαναλαμβάνοντας ότι η παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία, αποτελεί παραχώρηση της πατρίδας μας στους εχθρούς της, ζητούμε να παρευρεθείτε στις 4 του Φλεβάρη στο Σύνταγμα και να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας με τις φωνές όλων των Ελλήνων».




 “Η Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δος,θε­ω­ρεί ότι κάθε έκ­φραση υπε­ρα­σπί­σεως των δι­καίων της Μα­κε­δο­νίας μας εί­ναι επαι­νετή, αρ­κεί αυτή να εί­ναι γνή­σια, ανι­δι­ο­τε­λής και πη­γαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νό­μι­μης και δη­μο­κρα­τι­κής εκ­δή­λω­σης. Ως εκ τού­του, στο πλαί­σιο της ελευ­θε­ρίας εκ­φρά­σεως των Κλη­ρι­κών και Λα­ϊ­κών με­λών Της, σέ­βε­ται το δι­καί­ωμα αυ­τών να πράτ­τουν κατά συ­νεί­δηση, με σύ­νεση και υπευ­θυ­νό­τητα”.
Με αυτήν την δήλωση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δίνει το ελευθέρας στο ποίμνιο αλλά και στους ποιμένες του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας και όσα ακόμη ακολουθήσουν.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγαλειώδη ήττα του Αρχιεπισκόπου παρόλη την αποτυχημένη πάντως προσπάθεια στο ανακοινωθέν της να φανεί πως τον στηρίζει.
Οι συνοδικοί Ιεράρχες προφανέστατα υπό το βάρος των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες και αντιλαμβανόμενοι πως ο Αρχιεπίσκοπος και η θέση του συγκρούονται με την άποψη της πλειονότητας του ποιμνίου μοιάζοντας ο ίδιος ξένος με την πραγματικότητα, επιχειρούν να ισορροπήσουν τα πράγματα.
Η δε φράση του ανακοινωθέντος “συμ­με­ρι­ζό­μενη από­λυτα την εύ­λογη αγω­νία και των Ιε­ραρ­χών, που δι­α­ποι­μαί­νουν τις Ιε­ρές Μη­τρο­πό­λεις στην Μα­κε­δο­νία μας, αλλά και τις δι­και­ο­λο­γη­μέ­νες ανη­συ­χίες του κυ­ρί­αρ­χου Λαού και σύσ­σω­μου του Οι­κου­με­νι­κού Ελ­λη­νι­σμού” έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προ ημερών αριθμητική του κ. Ιερώνυμου που είπε πως μόνο 9 από τους 82 Μητροπολίτες πήγαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος πήρε το μήνυμα ή θα μείνει εγκλωβισμένος στις εμμονές του.
Αυτόν τον Αρχιεπίσκοπο θα βραβεύσει σε λίγες μέρες η Ιεραρχία;
Υπενθυμίζεται πως η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε στην προηγούμενη συνεδρίασή της ομοφώνως να απονείμει το Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, κατά την πρώτη ημέρα της Συνεδριάσεως της Ιεραρχίας, δηλαδή την 7η Φεβρουαρίου, ημέρα της συμπληρώσεως 10 ετών από της Εκλογής του Μακαριωτάτου, ως Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Κατά τα λοιπά στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ διαφαίνεται εξ αρχής η τάση να απαντηθούν οι κορώνες πολιτικών κομμάτων και φορέων που την κατηγόρησαν τις προηγούμενες ημέρες και ξεκάθαρα δηλώνεται ότι αυτή “δεν με­τέ­χει σε πο­λι­τι­κές δι­ερ­γα­σίες και με­θο­δεύ­σεις, ούτε απο­δέ­χε­ται να παί­ζει ο οι­οσ­δή­ποτε πο­λι­τικά παί­γνια εις βά­ρος Της”.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΔΙΣ
Συ­νήλθε σή­μερα Πα­ρα­σκευή, 26 Ια­νου­α­ρίου 2018, σε έκτα­κτη Συ­νε­δρία η Δι­αρ­κής Ιερά Συ­νο­δος της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, υπό την Προ­ε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Αθη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ιε­ρω­νύ­μου.
Η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος ενη­με­ρώ­θηκε από τον Μα­κα­ρι­ώ­τατο Πρό­ε­δρο για τα δι­α­τρέ­ξαντα από την προ­η­γου­μένη Συ­νε­δρία Της, του μη­νός Ια­νου­α­ρίου, έως σή­μερα, σχε­τικά με το θέμα της ονο­μα­σίας του Κρά­τους των Σκο­πίων και ιδι­αι­τέ­ρως την εκ­κλη­σι­α­στική του πα­ρά­με­τρο, για το οποίο είχε εκ­δώ­σει το από 10.1.2018 σχε­τικό Ανα­κοι­νω­θέν Της.
Η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος πα­ρα­τη­ρεί ότι ορι­σμέ­νοι ούτε ανέ­γνω­σαν ορθά το γράμμα, ούτε αν­τε­λή­φθη­σαν ου­σι­α­στικά το πνεύ­μα της ξε­κά­θα­ρης θέ­σης Της, περί της μη απο­δο­χής εκ μέ­ρους της Εκ­κλη­σίας του όρου «Μα­κε­δο­νία» ή πα­ρα­γώ­γου του, ως συ­στα­τι­κού του ονό­μα­τος του Κρά­τους των Σκο­πίων, που άλ­λω­στε θα είχε επι­πτώ­σεις και στην ονο­μα­σία της σχι­σμα­τι­κής αυ­το­α­πο­κα­λού­με­νης εκ­κλη­σίας της «Μα­κε­δο­νίας». Μιας θέ­σης, την οποία πρώτη η ίδια, με πλήρη συ­ναί­σθηση της ιστο­ρι­κής Της ευ­θύ­νης, δι­ε­τύ­πωσε με τόσο σαφή και κα­τη­γο­ρη­μα­τικό τρόπο, συμ­με­ρι­ζό­μενη από­λυτα την εύ­λογη αγω­νία και των Ιε­ραρ­χών, που δι­α­ποι­μαί­νουν τις Ιε­ρές Μη­τρο­πό­λεις στην Μα­κε­δο­νία μας, αλλά και τις δι­και­ο­λο­γη­μέ­νες ανη­συ­χίες του κυ­ρί­αρ­χου Λαού και σύσ­σω­μου του Οι­κου­με­νι­κού Ελ­λη­νι­σμού, σε ένα εξαι­ρε­τικά ευ­αί­σθητο εθνικό θέμα. Γι­ατί στο όνομα «Μα­κε­δο­νία» πε­ρι­κλεί­ον­ται και κο­ρυ­φώ­νον­ται οι αλυ­τρω­τι­κές δι­α­θέ­σεις του Κρά­τους των Σκο­πίων.
Εκ­φρά­ζει δε την λύπη και την πι­κρία Της, δι­ότι κά­ποιοι ηθε­λη­μένα πα­ρερ­μή­νευ­σαν την νη­φά­λια και ενω­τική επι­σή­μανση του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Προ­έ­δρου Της, Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Αθη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ιε­ρω­νύ­μου, περί της ανάγ­κης αν­τι­με­τώ­πι­σης του όλου ζη­τή­μα­τος με όρους εθνι­κής συ­ναί­νε­σης, συ­νεν­νό­η­σης και ομο­ψυ­χίας, στην δι­άρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σής του από τον Πρω­θυ­πουργό, για την πο­ρεία των δι­α­πρα­γμα­τεύ­σεων σχε­τικά με την ονο­μα­σία του Κρά­τους των Σκο­πίων, την Πέμ­πτη 18 Ια­νου­α­ρίου ε.ε., στην Ιερά Αρ­χι­ε­πι­σκοπή Αθη­νών, κα­τό­πιν πρω­το­βου­λίας του κ. Πρω­θυ­πουρ­γού και την ταυ­τό­χρονη ενη­μέ­ρωσή Του, από τον Μα­κα­ρι­ώ­τατο, για την εκ­κλη­σι­α­στική δι­ά­σταση του θέ­μα­τος.
Η Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δος, πρω­το­πό­ρος δι­α­χρο­νικά στους αγώ­νες του Έθνους, θε­ω­ρεί ότι κάθε έκ­φραση υπε­ρα­σπί­σεως των δι­καίων της Μα­κε­δο­νίας μας εί­ναι επαι­νετή, αρ­κεί αυτή να εί­ναι γνή­σια, ανι­δι­ο­τε­λής και πη­γαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νό­μι­μης και δη­μο­κρα­τι­κής εκ­δή­λω­σης. Ως εκ τού­του, στο πλαί­σιο της ελευ­θε­ρίας εκ­φρά­σεως των Κλη­ρι­κών και Λα­ϊ­κών με­λών Της, σέ­βε­ται το δι­καί­ωμα αυ­τών να πράτ­τουν κατά συ­νεί­δηση, με σύ­νεση και υπευ­θυ­νό­τητα.
Στα άκριτα, μά­λι­στα, συμ­πε­ρά­σματα και τις εκ του πο­νη­ρού εύ­κο­λες απο­φάν­σεις όσων συ­νει­δητά δεν αν­τι­λαμ­βά­νον­ται τις προ­θέ­σεις Αυ­τής και του Προ­έ­δρου Της, η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος ρητά δη­λώ­νει ότι δεν με­τέ­χει σε πο­λι­τι­κές δι­ερ­γα­σίες και με­θο­δεύ­σεις, ούτε απο­δέ­χε­ται να παί­ζει ο οι­οσ­δή­ποτε πο­λι­τικά παί­γνια εις βά­ρος Της.
Μόνη Της ιερή ευ­θύνη εί­ναι να δι­α­κο­νεί την ενό­τητα όλων των Ελ­λή­νων αδι­α­κρί­τως.
Άλ­λω­στε, στα εθνικά θέ­ματα δεν χω­ρούν μι­κρο­κομ­μα­τι­κές ή μι­κρο­πο­λι­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις και ερ­μη­νείες.
Η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος απο­φά­σισε ωσαύ­τως όπως το Σάβ­βατο της Τυ­ρι­νής, 17 Φε­βρου­α­ρίου, τε­λέ­σει Συ­νο­δική Θεία Λει­τουρ­γία και Ιερό Μνη­μό­συνο υπέρ ανα­παύ­σεως των ψυ­χών του ήρωα του Μα­κε­δο­νι­κού αγώ­νος Παύ­λου Μελά και όλων των Μα­κε­δο­νο­μά­χων, στον τόπο όπου ηρω­ι­κώς έπε­σαν, την Στά­τι­στα της Ιε­ράς Μη­τρο­πό­λεως Κα­στο­ρίας.


πηγή: 'Πενταπόσταγμα' [1, 2, 3]




 
Τά Ὀρθόδοξα Χριστιανικά Σωματεῖα τῶν Ἀθηνῶν δηλώνουν «παρών» στό συλλαλητήριο τῆς 4ης Φεβρουαρίου!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
 

Τά παρακάτω Ὀρθόδοξα Χριστιανικά Σωματεῖα τῶν Ἀθηνῶν ἀποφασίσαμε ἀπό κοινοῦ τήν ἐνεργή στήριξη καί συμμετοχή μας στό παλλαϊκό συλλαλητήριο τῶν Παμμακεδονικῶν Ἑνώσεων Ὑφηλίου κατά τῆς χρήσης τοῦ ὅρου «Μακεδονία» στήν ὀνομασία τῶν Σκοπίων, τό ὁποῖο θά λάβει χώρα στήν πλατεία Συντάγματος τήν Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 καί ὥρα 2 μ.μ.
Ἀπευθύνουμε κάλεσμα στούς ἁπανταχοῦ Ἕλληνες νά συρρεύσουν στό συμβολικό χῶρο τοῦ Ἄγνωστου Στρατιώτη καί κρατώντας ὁ καθένας τήν ἑλληνική σημαία νά διατρανώσουμε ὅλοι μαζί πρός κάθε κατεύθυνση:
* Τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας εἶναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ!
* Ἡ Ἱστορία τοῦ Γένους μας ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ!
* Ἡ Μακεδονία εἶναι μία καί εἶναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

Ὀρθόδοξα Χριστιανικά Σωματεῖα
Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη (Ε.ΡΩ.)
Ἑστία Πατερικῶν Μελετῶν
Πανελλήνια Ἕνωση Γονέων «Ἡ Χριστιανικὴ Ἀγωγή» (Γ.Ε.Χ.Α.)
Πανελλήνια Ἕνωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.)
Πανελλήνια Ἕνωση Φίλων τῶν Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.)
Πανελλήνιος Ὀρθόδοξος Ἕνωσις (Π.Ο.Ε.)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικοῦ Ἀγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.)
Σύλλογος «Ὁ Ἅγιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης»
Σύλλογος Ὀρθοδόξου Ἱεραποστολικῆς Δράσεως «Ὁ Μέγας Βασίλειος»
Συντονιστικὴ Φοιτητικὴ Ἕνωση Βορειοηπειρωτικοῦ Ἀγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.)
Χριστιανικὴ Ἕνωση Ἐπιστημόνων (Χ.Ε.Ε.)
Χριστιανικὴ Φοιτητικὴ Ἕνωση (Χ.Φ.Ε.)
Χριστιανικὴ Ἕνωση Ἐκπαιδευτικῶν Λειτουργῶν (Χ.Ε.Ε.Λ.)


Τό δελτίο τύπου ΕΔΩ σὲ ἐκτυπώσιμη μορφὴ Pdf





3 σχόλια:

  1. Δεν θα έχει καμμία αξία το συλλαλητήριο αν δεν τους βγάλουμε από τις θέσεις τους.
    Δεν τους εμπιστευόμαστε πλέον. Είναι προδότες.
    Αυτοί δεν πρόκειται να ακούσουν τον λαό. Αυτοί έκαναν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ.
    ΤΩΡΑ πρέπει να φύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή