«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Anton Siluanov : “ Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να στηρίξει την οικονομική πίεση των ΗΠΑ στην Ρωσία και η Ρωσία βοηθά την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε αποδολαριοποίηση" - Μακρόν και Μέρκελ προσφέρθηκαν να δημιουργήσουν το "Πέτρο -Ευρώ", πράγμα εφικτό μόνον με την συμβολή της Μόσχας.


του Ιβάν Ντανίλοφ, συγγραφέα του blog Crimson Alter

 


Κρίνοντας από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, το πιο σημαντικό γεγονός του οικονομικού φόρουμ που διέρχεται στην Αγία Πετρούπολη ήταν το γεγονός ότι οι  πολιτικοί  και οικονομολόγοι  βαρέων βαρών της παγκόσμιας κλίμακας ήρθαν  στη Ρωσία: Ο Εμμανουήλ Macron, ο  Shinzo Abe, η  Christine Lagarde.
Για λίγες ημέρες η Πετρούπολη έγινε επίσης ένα σημείο έλξης για εκείνους που θέλουν να αισθανθούν «όπου ο αέρας φυσά» την παγκόσμια πολιτική και την  οικονομία , καθώς επίσης και για εκείνους που αναμένουν να κερδίσουν  σοβαρά χρήματα στη συνεργασία τους με τη Ρωσία ή την εργασία τους στη Ρωσία. Κάπως έτσι έγινε φανερό ότι η φερόμενη απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια κοινότητα αποδείχθηκε ότι ήταν ένας εκπρόθεσμος μύθος των κοντόφθαλμων  Δυτικών προπαγανδιστών, οι  οποίοι  δεν μπορούν  πλέον να εξηγήσουν  στους αναγνώστες τους γιατί ο ηγέτης του Γαλλικού πετρελαϊκού γίγαντα της Total Patrik Puyannet , ο  Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Faustin-Arkanzh Tuadera και συγγραφέας Νασίμ Nicholas Taleb βρίσκονται εκεί.

Όσον αφορά την απόδειξη ότι η Ρωσία είναι ένας από τους πόλους της νέας πολυπολικής  παγκόσμιας τάξης, και χωρίς αυτήν είναι αδύνατο να διαχειριστεί οποιοδήποτε σημαντικό γεωπολιτικό ή γεωοικονομικό ζήτημα, το φόρουμ έχει σίγουρα πετύχει τον στόχο του.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές μάλλον ενδιαφέρουσες και εξαιρετικά υποτιμημένες προτάσεις των Δυτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν ήδη εκφραστεί στη συνεδρίαση, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη μελλοντική ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο.
 Για παράδειγμα, ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός,   επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov προσέφερε στους Ευρωπαίους εταίρους της Ρωσίας ένα είδος ανταλλαγής  στο πλαίσιο του καθεστώτος “ Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να στηρίξει την οικονομική πίεση των ΗΠΑ  στην Ρωσία και η Ρωσία  βοηθά την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε αποδολαριοποίηση"

 Αυτός είναι ο τρόπος για να κατανοήσουμε τη φράση ενός υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου σχετικά με την ετοιμότητα της Μόσχας να χρησιμοποιήσει το Ευρώ αντί για το δολάριο για τις συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Ως εκ τούτου, εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν υποστηρίζουν την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, τότε βέβαια βλέπουμε μια διέξοδο στην χρήση της Ευρωπαϊκής λογιστικής μονάδας στους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς υποδομής για οικονομικούς διακανονισμούς
Για τις συναλλαγές, τις πληρωμές για τα  αγαθά, τις υπηρεσίες που σήμερα συχνά εμπίπτουν σε διάφορα είδη περιορισμών "-είπε [1] ο  Siluanov, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί ήδη να χρησιμοποιήσει συναλλαγές  σε Εθνικά νομίσματα με άλλες χώρες. Προφανώς, τα κράτη της ΚΑΚ, το Ιράν και, φυσικά, την  Κίνα υπονόησε.

Αν αποκαλούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει, σε γενικές γραμμές, ένα καλά εφαρμοζόμενο σχέδιο για τη δημιουργία του "Πετρό- Ευρώ", το οποίο μπορεί εύκολα να ωθηθεί στην παγκόσμια αγορά, ή τουλάχιστον στο ανατολικό ημισφαίριο. Οι γεωπολιτικές συνέπειες τέτοιων εξελίξεων είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθούν.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το Αμερικανικό σύστημα της οικονομικής κυριαρχίας βασίζεται στα πετροομόλογα; Οι ΗΠΑ δεν παράγουν τίποτα που όλος ο κόσμος θα ήταν υποχρεωμένος να αγοράσει για τα δολάρια και να δημιουργήσει έτσι τη ζήτηση για τα δολάρια.
Με μια  πολύ μεγάλη  πίεση ως τέτοιο "υπερ απαραιτητο" προϊόν θα μπορούσε να είναι στο σύγχρονο κόσμο για να ονομάσουμε ο  Αμερικανικός επεξεργαστής αλλά ο όγκος του συναλλαγών του  επεξεργαστή δεν είναι τόσο μεγάλος, και πολλές χώρες του τρίτου κόσμου  δεν χρειάζονται πραγματικά.
Αλλά το πετρέλαιο είναι απαραίτητο για όλους, και, αναγκάζοντας ολόκληρο τον κόσμο να πληρώσει για το πετρέλαιο (και για το πετρέλαιο, όχι αυτό που εξάγεται από τις ΗΠΑ!) σε δολάρια, οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν μια σταθερή ζήτηση για το Αμερικανικό νόμισμα και το κάνουν έτσι ώστε η άρνηση να συνεργαστεί κάποιος με το σύστημα του δολαρίου δεν είναι  μια ταλαιπωρία, αλλά Οικονομική καταστροφή. Αυτό δεν είναι πραγματικά Αμερικανική τεχνογνωσία, αλλά ένα τροποποιημένο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τη Βρετανική αυτοκρατορία-που σε κάποια στιγμή  πέτυχε μια κατάσταση όπου ο χαλκός και άλλα μέταλλα που απαιτούνται για την ανάπτυξη της βιομηχανίας θα μπορούσαν να αγοραστούν  σχεδόν αποκλειστικά με Βρετανικές λίρες και σχεδόν αποκλειστικά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Προκειμένου να αμφισβητήσουν το σύστημα δολαρίων, οι αντίπαλοί του πρέπει να έχουν διάφορα στοιχεία, τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν ταυτόχρονα σε ένα κράτος. Από τη μία πλευρά, χρειαζόμαστε ένα πολύ ισχυρό και πολύ ανεπτυγμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο θα είναι αρκετά ανοικτό σε εξωτερικούς παίκτες και θα το  εμπιστεύονται άλλες χώρες. Από την άλλη πλευρά, χρειαζόμαστε τον έλεγχο ορισμένων πόρων, οι οποίοι δεν αποτελούν επιλογή, αλλά ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα για όλους τους συμμετέχοντες στο διεθνές εμπόριο. Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια μάλλον βαθιά και πλούσια εθνική αγορά που θα χρησιμοποιεί το  συγκεκριμένο νόμισμα. Όπως το κερασάκι στην τούρτα, αλλά εξαιρετικά αναγκαίο κεράσι, αξίζει να αναφερθεί ότι χρειάζεται ένας πολύ ανεπτυγμένος στρατός, ικανός όχι μόνο να υπερασπιστεί το έδαφός του, αλλά και να συμμετάσχει στην αποτελεσματική προβολή της στρατιωτικής δύναμης σε άλλες περιοχές του κόσμου, προκειμένου να επεκταθεί και να προστατεύσει τη ζώνη χρήσης του συγκεκριμένου ανταγωνιστή του δολαρίου
 Εάν δεν υπάρχει τέτοια στρατιωτική ασπίδα, οποιαδήποτε ανταγωνιστική ζώνη νομίσματος μειώνεται εύκολα με τη χρησιμοποίηση των Αμερικανικών αερομεταφορέων.

Η Κίνα έχει μια σχετικά βαθιά εγχώρια αγορά, αλλά το χρηματοπιστωτικό της σύστημα δεν προκαλεί ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον κόσμο, και τα προβλήματα με την εξωτερική της διαφάνεια που αναγνωρίζεται  (και προσπαθούν να το λύσουν) ακόμη και από τους ίδιους τους  Κινέζους αξιωματούχους. Με τον έλεγχο των πόρων, καθώς και την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να προβάλει στρατιωτική δύναμη, στην Κίνα δεν είναι όλα ομαλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετα, διαθέτει ένα ανεπτυγμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απολαμβάνει μεγάλη εμπιστοσύνη στον κόσμο, καθώς και μια βαθιά και πλούσια Ευρωπαϊκή αγορά. Αλλά με τον έλεγχο των πόρων και τη δυνατότητα προβολής της στρατιωτικής δύναμης- τα οποία απλώς είναι σε  μια καταστροφή, και   αυτή την  καταστροφική κατάσταση οι "Ηνωμένες Πολιτείες  προσπαθούν  να στηρίξουν  με κάθε τρόπο, εμποδίζοντας την προμήθεια του ιρανικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθώντας να αναγκάσουν  την ΕΕ να κινηθεί προς την κατανάλωση Αμερικάνικο ΥΦΑ.

Η Ρωσία, δυστυχώς, δεν μπορεί να καυχηθεί για μια βαθιά και διαλυτή αγορά, η οποία θα μπορούσε να ισούται με την ελκυστικότητα με την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας ή των "ΗΠΑ. Δεν μπορούμε-και στο εγγύς μέλλον μπορούμε μετά βίας-να υπερηφανευόμαστε  για ένα ανεπτυγμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα με παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής και με την αναγνώριση. Αλλά έχουμε τους βασικούς πόρους, καθώς και την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τη στρατιωτική δύναμη για την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ότι η συνέργεια μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ ή Ρωσίας-Κίνας ή ακόμη και το "τρίγωνο" Ρωσία-Κίνα- Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτονόητο. Και είναι λογικό ότι η ίδια η δυνατότητα μιας τέτοιας συνεργασίας προκαλεί μια σοβαρή αλλεργία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να είμαστε  πιο ακριβείς, η πολιτική και οικονομική ελίτ της ΕΕ, είναι να καθορίσει, καταρχάς, την απάντηση στο ερώτημα που έθεσε ο Γάλλος υπουργός οικονομίας Μπρούνο Le Mayor: "Θέλουμε να είμαστε υποτελείς, οι οποίοι εκτελούν τις αποφάσεις των ΗΠΑ
και να κρατούν το λάστιχο του εσωρούχου  τους;
"Εάν η Ευρώπη βρει το θάρρος να επιλέξει την ελευθερία, τότε την  Ρωσική πρόταση θα είναι απλά αδύνατο να αρνηθεί.



References
[ βιβλιογραφικές αναφορές]

  1.  заявил
       ( http://expert.ru/2018/05/24/rossiya-gotova-perevesti-vneshnetorgovyie-raschyotyi-na-evro/ )

https://ria.ru


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου