«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Ανακάλυψαν στη Βέροια ξεχασμένο γλυπτό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου! (ΦΩΤΟ)



Ένα εντυπωσιακό εύρημα, ένα γλυπτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ήρθε στο φως,  όπως αναφέρει η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα υστεροελληνιστικό γλυπτό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρισκόταν επί δεκαετίες ξεχασμένο στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, διέσωσε από τη λήθη και σκοπεύει να αναδείξει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη.

Με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα αναφέρει:

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ!
«Ήθελα να σας τον φανερώσω αύριο, αλλά με έπιασε ανυπομονησία! Ένα «ολοκαίνουριο» πορτραίτο του Μεγαλέξανδρου, άγνωστο ακομη σε αρχαιολόγους και φιλότεχνους…

Για δεκαετίες χαμένος σε μια σκοτεινή γωνιά της αποθήκης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βέροιας ανάμεσα σε κλούβες με κεραμεική, μισοκρυμμένος κάτω από παλιά κονιάματα και ρύπους -βλέπετε είχε χρησιμοποιηθεί σαν οικοδομικό υλικό και βρέθηκε στα μπάζα κοντά σε ένα χωριό του ημαθιώτικου κάμπου…

Πριν μερικούς, μήνες καθώς αδειάζαμε τις αποθήκες για τις αναπροσαρμογές, τον είδα… παρά τις πληγές που άφησαν στο ωραίο του πρόσωπο οι αιώνες και η άγνοια, η λεοντίσια χαίτη, τα ονειροπόλα μάτια, το απαραγνώριστο βλέμμα ήταν εκεί… ο Αλέξανδρος που αναζητούμε τα ζωντανά του ίχνη στην Οικουμένη!…

Ένα υστεροελληνιστικό πορτραίτο με έντονο τον απόηχο του Περγαμηνού μπαρόκ, ένας Αλέξανδρος θεός, όπως είχαν μάθει να τον βλέπουν οι πολίτες του κόσμου που εκείνος ονειρεύτηκε, πίσω στην πατρώα γη, τόσο κοντά στους τάφους των προγόνων και του γιου του, ένας απροσδόκητος και ανέλπιστος θησαυρός, που στα χέρια των άξιων συντηρητών μας ξαναβρήκε κάτι από την παλιά του αίγλη!….

Αυτός ο Αλέξανδρος θα πρωταγωνιστήσει στην έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρο» που μαζί με την μεγάλη έκθεση «Αιγών μνήμη» θα ανοίξει στο τέλος του 2020 το νέο μουσείο των Αγών για τους φίλους της ιστορίας και του πολιτισμού!….»

https://www.facebook.com/angeliki.kottaridi


krasoblog

2 σχόλια:

  1. Bεβαίως και είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα δεν αντιλέγω , αλλά αν ένα φθαρμένο κεφάλι που είναι ένα κομάτι απο κατεστραμένο άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου κάνει τόση εντύπωση , τί πρέπει να πούμε για την φιμολογούμενη ανακάλυψη εδώ και αρκετά χρόνια ολόκληρης υπόγειας αίθουσας στην Αθηνα με 100 και πλέον αγάλματα σε άριστη κατάσταση που λένε επίσης οτι αυτή η αίθουσα πιθανόν να είναι το εργαστήριο του Φειδία ; Το "Ελληνικό" κράτος όμως και αρχαιολογική υπηρεσία ( συνάδελφοι της παραπάνω κυρίας ) όμως εμποδίζουν με κάθε τρόπο το άνοιγμα , την πρόσβαση , και την ανάδειξη της εν λόγω ανακάλυψης , που θα έφερνε στην πατρίδα μας δόξα , δημοσιότητα , πολύ τουρισμό και πολλά πολλά έσοδα ! Είναι να τρελένεσαι !!! Για το θέμα αυτό , εχουν γίνει εκπομπές , και έχουν ειπωθεί πολλά όπως και για την Αμφίπολη που μπλόκαραν την ανασκαφή της και κρατούν κρυμμένα ευρύματα μόνο και μόνο γιατί πήραν τηλέφωνο τα αφεντικά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιγο ασχετο αλλα και σχετικο!!!.... Θυμηθηκα τωρα την αποστροφη και την καταφορα με την οποια αντιμετωπισαν την κ.Σουβαλτζη οταν εσκαβε την Σιουα στην Αιγυπτο.Αντι ως συναδελφοι-σσες να την συγχαρουν ΚΑΙ για το γεγονος οτι μεχρι τοτε ηταν η ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ελληνικη Αρχαιολογικη Αποστολη στο εξωτερικο(ασχετως αποτελεσματος) ορμησαν ως σφηκες να κατασπαραξουν να διασυρουν να υποτιμησουν οτιδηποτε βρηκε η κυρια αυτη και μαλιστα με δικες της προσωπικες δαπανες.Καμμια γενναιοτητα καμμια ανοχη εστω!ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ!!Οι κουτβες της προπολεμικης Μοσχας ισως ηταν δημοκρατικοτερες!!Σαν σημερα θυμαμαι την ΔΥ αρχαιολογο που μολις κατεβηκε απο το ελικοπτερο καταδικασε με εξοφθαλμη και προφανη χαιρεκακια την ανεξαρτητη αρχαιολογο γιατι δεν βρηκε τον Μεγαλεξανδρο.Ενταξει μανταμ δεν τον βρηκε!Βρηκε ομως Μακεδονες πολεμιστες με το νομισμα στο στομα βρηκε Ρωμαιους στρατιωτες,βρηκε αρχαιες ελληνικες υποδομες κλπ.κλπ.Η κρατικη δημοσια υπηρεσια των αρχαιολογων εχει να επιδειξει ακομα και σημερα κατι αναλογο σε ερευνητικη προσπαθεια στο εξωτερικο??Γιατι τετοιος φθονος τετοια μνησικακια σε οτιδηποτε δεν προερχεται απο το κρατικοαναθρεμμενο ιερατειο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή