«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Ἅγιος Πορφύριος



Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Άγιο Πορφύριο.

Θα μού πείτε όμως, πριν ξεκινήσουμε, "Ναι Διόδοτε.. αλλά δεν μπορούσες να βάλεις μια πιο ευκρινή φωτογραφία του αγίου γέροντα; Τί είναι αυτό που βλέπουμε;"

Θα σάς εξηγήσω αμέσως...

Με τον άγιο αυτό γέροντα, πριν ακόμα αγιοκαταταχτεί, ένιωθα μια ιδιαίτερη σύνδεση. Θες οι ιστορίες που είχα ακούσει, όπως αυτή που περιγράφει μια κοπέλα σε βίντεο που δημοσίευσε το Οδύσσεια TV εδώ, θες επειδή ανέκαθεν, όταν περνούσα από την πλατεία Ομονοίας, έμπαινα στον ιερό ναό του Αγ.Γερασίμου στην Πολυκλινική Αθηνών, να προσκυνήσω και να ανάψω ένα κεράκι, δεν ξέρω.. Ο γέροντας έζησε πολλά χρόνια της ζωής του μέσα στον ναΐσκο αυτόν. 

Πάντως.. όταν άκουσα ότι επρόκειτο να αγιοκαταταχτεί χάρηκα αφάνταστα. Και φυσικά ήμουν μαζί με φίλους στον Εσπερινό που προηγούνταν της πρώτης του εορτής, 2 Δεκεμβρίου 2013. Και ήσαν μόλις πέντε ημέρες από την επίσημη αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 
Ο Εσπερινός τελέστηκε φυσικά στο μοναστήρι που έχτισε ο ίδιος ο Άγιος Πορφύριος,  το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι στη Μαλακάσα. Στο απόγευμα αυτό βρέθηκαν εκεί περίπου 15.000 άνθρωποι να τιμήσουν το γεγονός και να πάρουν ευλογία. Η εικόνα του Αγίου που είδατε στην αρχική φωτογραφία, πρέπει να είναι η πρώτη πρώτη στην οποία αγιογραφήθηκε ο Άγιος με φωτοστέφανο, και βρισκόταν ακριβώς μετά την είσοδο στον κυρίως ναό. 
Και φυσικά.. την φωτογράφισα αμέσως. Αυτό που ο ίδιος δεν πρόσεξα στην συνέχεια, όσον αφορά την φωτογραφία αυτή, με την σκιά του χεριού μου να τραβάει, αλλά μού το είπαν με έκπληξη και θαυμασμό οι φίλοι μου αργότερα.. ήταν ότι ο Άγιος μοιάζει σαν να πιάνει το χέρι μου και να το καθοδηγεί. Φυσικά, συγκινήθηκα πολύ με το που το συνειδητοποίησα, και δεν το θεώρησα και τελείως τυχαίο.

Και έκπληξη επίσης δεν ένιωσα ιδιαίτερα, γιατί είναι κάτι το συνηθισμένο πλέον τα "περίεργα" με τον Άγιο Γέροντα Πορφύριο. Οι ιστορίες πολλές! Αρκετές από αυτές είναι καταγεγραμμένες σε 2-3 εκδόσεις που κυκλοφορούν. Τριπλάσιες όμως στον αριθμό είναι αυτές που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, από προσωπικά βιώματα του καθενός από εμάς. 

Ένας ταξιτζής, γνωστός του αδελφού μου, τού περιέγραψε μια φορά την περίπτωση ενός ταξιτζή που πήρε "κούρσα" τον Άγιο Πορφύριο με δυο παπαδοπαίδια, από την Πολυκλινική Αθηνών, για να επισκεφθούν κάποιο μοναστήρι έξω από την Αθήνα. Στην διαδρομή, ο γέροντας άρχισε να λέει στον ταξιτζή μια ιστορία που διεξήχθη στην επαρχία, με κάποιον τύπο που σκότωσε έναν γέρο, χωρίς να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Και στην συνέχεια σφετερίστηκε το σπίτι του γέρου και το πούλησε και έβγαλε άδεια ταξί. Όταν το άκουσε αυτό ο οδηγός του ταξί.. σταμάτησε αμέσως κάπου, με γουρλωμένα και τρομαγμένα μάτια, και πήγε με τρεμάμενη φωνή να μιλήσει στον γέροντα, αλλά ο γέροντας τον διέκοψε και τού είπε "Πήγαινε τώρα κιόλας να βρεις έναν πνευματικό, να ζητήσεις συγχώρεση, να αρχίσεις να πηγαίνεις στην Εκκλησία κάθε Κυριακή και να αλλάξεις ζωή, να γίνεις καλός άνθρωπος!".

Αγ.Γεράσιμος - Πολυκλινική Αθηνών, πλ.Ομονοίας
Πραγματικά ανατριχιαστική η ιστορία αυτή και δεν χωράει αμφιβολία για την αυθεντικότητά της.
Την επόμενη ημέρα από τον εσπερινό της εορτής του Αγίου πήγα στη δουλειά, και σε κάποιο διάλειμμα άρχισα να λέω γι αυτήν την επίσκεψη στη Μαλακάσα, στο μοναστήρι του γέροντος Πορφυρίου, καθώς και για τον Άγιο γενικότερα, σε κάποια συνάδελφο. Τότε γυρνάει και με κοιτά η συνάδελφος και μού λέει: "Πώς τον είπες αυτόν τον γέροντα;.. Πορφύριο;...... Είναι κάποιος που έζησε πολλά χρόνια στο εκκλησάκι δίπλα στην είσοδο της Πολυκλινικής στην Ομόνοια;..". Της απαντάω "ναι" και αρχίζει να μού λέει μιαν ακόμα απίστευτη ιστορία από την προσωπική της ζωή. Πώς δηλαδή γνώρισε πριν από αρκετά χρόνια τον προσωπικό της γυναικολόγο, τον οποίο της τον σύστησαν κάποιες φίλες της. 

Στην πρώτη της λοιπόν επίσκεψη στον νέο γυναικολόγο, πρόσεξε στο σαλόνι αναμονής ένα κάδρο με την μορφή ενός γέροντα. Στην αρχή κιόλας της συνέντευξης με το γυναικολόγο, τον ρώτησε ποιος είναι ο γέροντας αυτός. Και της είπε ότι είναι ο γέροντας Πορφύριος, πολύ φίλος του. Και τον εγνώρισε ως εξής: ΄Ενα χρόνο περίπου μετά την δημιουργία του ιατρείου, άρχισαν τα ραντεβού να αυξάνονται αφύσικα, ευχάριστο μεν, αλλά δεν ήξερε πού να τα πρωτοστριμώξει στο πρόγραμμά του. Αρκετά σύντομα, άρχισε να ρωτάει τις πελάτισσές του από πού έμαθαν για το ιατρείο του, ποιος τον σύστησε σε αυτές. Πέραν από το φυσικό επακόλουθο, τού να συστήνουν το ιατρείο η μία γυναίκα στην άλλη,.. οι περισσότερες, πρώτες ερωτηθείσες, είπαν πως τούς είπε ο γέροντας Πορφύριος να έρθουν στο ιατρείο του συγκεκριμένου γυναικολόγου, "γιατί είναι ο καλύτερος!..λαμπρός επιστήμων!" . Ξεκίνησε λοιπόν ο γιατρός να πάει να γνωρίσει αυτόν τον γέροντα. Και μόλις μπαίνει στο χώρο του, ο γέροντας Πορφύριος τον υποδέχτηκε με το μικρό του όνομα, τον άφησε με το στόμα ανοιχτό και στην συνέχεια του είπε πως αυτός τις έστειλε πολλές γυναίκες σε αυτόν, γιατί με τη χάρη του Θεού πληροφορήθηκε για τις ικανότητές του και το ήθος του.
Στα χρόνια που ακολούθησαν.. έγιναν οι καλύτεροι φίλοι. Ο γέροντας έγινε ο πνευματικός του γιατρού, και φυσικά.. ο γιατρός έγινε στην συνέχεια ακόμα περισσότερο παιδί του Θεού.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ακόμα περίπτωση, για να κλείσουμε, είναι η περίπτωση της δημιουργίας της Μονής Αγίας Αικατερίνης στην Κάλυμνο, την οποία επισκέπτομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στο αγαπημένο μου αυτό νησί.

Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης - Κάλυμνος, περιοχή Βοθύνοι

Έχω προσωπική πλέον επαφή με το πανέμορφο αυτό μοναστήρι και την ηγουμένη, αλλά μετά από τα παραπάνω κατάλαβα πως ο Άγιος "με έχει συνέχεια από δίπλα", με οδηγεί σε όμορφες εμπειρίες και σημαντικούς ανθρώπους για να ενισχύει την πίστη μου στο Θεό. Το μοναστήρι αυτό, έψαχναν αρκετές ημέρες για να βρουν τόπο να το κτίσουν στην Κάλυμνο οι δημιουργοί του. Το κυρίως πρόβλημα εστιαζόταν στο να βρεθεί ένα ερημικό σημείο στη φύση, που να ανακαλυφθεί και νερό. Κάποιος ο οποίος γνώριζε τον γέροντα Πορφύριο, αποφάσισε να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά και να ζητήσει συμβουλές, κι ας μην είχε πατήσει ποτέ το πόδι του ο Πορφύριος στην Κάλυμνο. Ο γέροντας όχι απλώς του έδωσε κάποια συμβουλή, αλλά τού είπε και συγκεκριμένα σε ποια περιοχή της Καλύμνου θα ψάξουν, και ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουν για να βγουν σε συγκεκριμένο σημείο με τα "τάδε τάδε" χαρακτηριστικά, που θα σκάψουν και θα βρουν νερό και θα φτιάξουν πηγάδι που θα υδροδοτεί το μοναστήρι. 

 "Απίστευτα πράγματα" θα μού πείτε αγαπητοί μου αναγνώστες... 
Όμως τίποτα δεν είναι απίστευτο όσον αφορά τις Θείες Δυνάμεις, οι οποίες όμως είπαμε: Προσεγγίζονται με την καρδιά, με εμπιστοσύνη στο καθόλα υπαρκτό μεγαλείο του Θεού. Ή.., όπως λέει και η κοπέλα στο βίντεο της αναρτήσεως του Οδύσσεια TV, ..

.." Είναι εμπόδιο καμιά φορά ο ορθολογισμός μας, για να πλησιάσουμε το Θείον. Δεν είναι με το μυαλό ο τρόπος.. Είναι αλλιώς..."


ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ 







3 σχόλια:

  1. Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμότατες ευχαριστίες γιά τήν κατάθεση ΨΥΧΗΣ σε αυτήν την τόσο πηγαία & χαριτωμένη ανάρτηση!
    Εμείς δεν είχαμε δυστυχώς την ευλογία νά γνωρίσουμε τον Άγιο Πορφύριο προσωπικά, παρά μόνον διαβάζοντας από το πλήθος των σχετικών εκδόσεων, αλλά και από αρκετές διαδικτυακές αναρτήσεις.
    Δύο λόγια γιά τις αναρτήσεις.
    Η πρώτη που μεταφέρατε εδώ, προκαλεί τεράστια εντύπωση, αφού ο Άγιος γέροντας ΕΠΙΜΕΝΕΙ (παραξενεύοντας ατελείωτα τον ορθολογιστή επιστήμονα φίλο του και οδηγό του αυτ/του) να επισκεφθεί σε ένα πολύ απόμερο επαρχιακό μέρος της Ιταλίας, ένα ρωμαιοκαθολικό γυναικείο μοναστήρι!
    Και όμως ήξερε (!) ότι τον περίμεναν οι ΞΕΝΕΣ και πρωτίστως ΜΗ ορθόδοξες μοναχές!
    Προφανώς γνώριζε ότι μέ τήν Θεία Χάρη, όπως και τους λόγους του, υπήρχε ΕΛΠΙΣ μ ε τ α σ τ ρ ο φ ή ς απο τήν αίρεση της ετεροδόξου αδελφότητος εκεί.
    Η δεύτερη αφορά επίσης ένα παράξενο (;) συμβάν που δεν το γνωρίζαμε.
    Είχε κανονισθεί να επισκεφθεί τον γέροντα (πρό αρκετών ετών, γύρω ίσως απο το 1980), η αδελφή του Στρατηγού Καρόλου Ντέ Γκώλλ, επί σειρά ετών Προέδρου της Γαλλίας. Εννοείται ΚΑΙ αυτή ετερόδοξη, ήτοι ρωμαιοκαθολική.
    Δέν είναι του παρόντος να εξηγηθεί και να αναλυθεί στους Έλληνες, τί μεγέθους Πολιτικός (με κεφαλαίο το γράμμα 'Π'!) και Στρατιωτικός (και το 'Σ' κεφαλαίο!) ΑΝΗΡ ήταν ο άνθρωπος αυτός γιά την πατρίδα του.
    Άν ήξεραν οι Έλληνες τί ΤΙΤΑΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ έκανε γιά το μεγαλείο και τήν δόξα της Γαλλίας θα πάθαιναν 'σόκ', αλλά κυρίως θα "ζοριζόμασταν" σκεπτόμενοι αμέσως μετά, ΓΙΑΤΙ δεν υπήρξαν ΕΔΩ παρόμοια "αναστήματα" (πλήν του Ιω.Μεταξά) που να τά ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΑ υπέρ Πατρίδος! (Και μαχόμενος ο Ντέ Γκώλλ ΕΝΑΝΤΙΟΝ πάντων! Αμερικανών & Άγγλων!)
    Τό τί αγωνίες και ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ, προσωπικώς, οικογενειακώς και πολιτικώς, πέρασε στήν ζωή του, συμπεριλαμβανομένων και των αμέτρητων (!) αποπειρών δολοφονίας του με ...πολυβόλα, που - προσέξτε! - άν και "τεράστιος" σε ύψος, ήταν 1,93, δέν τον πέτυχαν ποτέ! Ενώ κατατρυπούσαν τίς προεδρικές CITROEN!
    Η αδελφή του λοιπόν, πέρασε ΕΠΙΣΗΣ τά πάνδεινα στήν ζωή της, ως αγωνίστρια πρώτα των ανταρτικών δυνάμεων 'ΜΑΚΙ' στήν γερμανοκρατούμενη Γαλλία, μετά ως αιχμάλωτη σε περιορισμό των Γερμανών γιά χρόνια εκτός Γαλλίας, έως ότου τήν απελευθέρωσαν οι Αμερικανοί το 1945.
    Όταν λοιπόν τήν δέχθηκε ο γέροντας ΟΥΤΕ εκείνη ήξερε Ελληνικά, ΟΥΤΕ εκείνος ήξερε Γαλλικά.
    Η Χάρις όμως του Θεού, ΕΠΕΤΡΕΨΕ ναί μέν ο καθένας να μιλά τήν γλώσσα του, αλλά ο έτερος να ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ !!!
    ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ!
    Νά είστε πάντα καλά με υγεία, ευχαριστούμε γιά τήν προσπάθεια και καλή συνέχεια στον ΑΓΩΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σάς ευχαριστούμε πολύ αγαπητέ κε Καποδίστρια,
      μάς τιμάτε πάντα με την παρουσία σας.
      Καλόν αγώνα επίσης!

      Διαγραφή