«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Το αμερικάνικο «όχι» στον ταραξία Ερντογάν και το δώρο στην Ελλάδα

του Μιχάλη Ιγνατίου


 
Οι Αμερικανοί διαφωνούν κάθετα με την ανάμειξη της Άγκυρας στη Λιβύη, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο με τη Μόσχα και τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Διπλωματικές πηγές μιλούν για ευχάριστη έκπληξη ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις που έφεραν απέναντι, στο πολεμικό πεδίο, τη Ρωσία με την Τουρκία προβληματίζουν τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, στην προσπάθειά τους να «διαγνώσουν» την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αποφάσισε να βασιστεί στη γνώμη του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος αποτελεί πιστό σύμμαχο της Ουάσιγκτον και δεν δημιουργεί προβλήματα, σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελίχθηκε στην πιο προβληματική περίπτωση «φίλου» ηγέτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Το τηλεφώνημα στην Αίγυπτο

Από την έπαυλή του στη Φλόριντα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε την Πέμπτη με τον κ. Σίσι, με τον οποίο συζήτησε δύο βασικά θέματα που απασχολούν και τις δύο χώρες: τον εμφύλιο της Λιβύης και το μεγάλο φράγμα της Αιθιοπίας, για το οποίο -αν δεν έκανε επιθετική παρέμβαση η Αμερική- θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και πόλεμο.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αν και λιτή, δίνει την είδηση, η οποία αφορά την Τουρκία και τη Ρωσία. Η Άγκυρα υποστηρίζει το καθεστώς της Τρίπολης, που την εξυπηρέτησε υπογράφοντας την παράνομη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, και η Μόσχα τον στρατηγό Χάφταρ, ο οποίος βρίσκεται μία ανάσα από την τελική επικράτηση.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι κ. Τραμπ και Σίσι «όσον αφορά τη Λιβύη απέρριψαν την ξένη εκμετάλλευση της κατάστασης (foreign exploitation) και συμφώνησαν ότι τα (ενδιαφερόμενα) μέρη πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για να επιλύσουν τη σύγκρουση πριν από την απώλεια του ελέγχου από τους Λίβυους στις ξένες δυνάμεις» (foreign actors). Οι πληροφορίες που αφήνεται να διαρρεύσουν από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ διίστανται οι απόψεις για το θέμα του εμφυλίου πολέμου, επειδή τους προβληματίζει η ανάμειξη της Ρωσίας υπέρ του στρατηγού Χάφταρ, για τον οποίο στον Λευκό Οίκο εντοπίστηκε μια «συμπάθεια».

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα βλάψουν την Τουρκία
Αμερικανός αξιωματούχος: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα βλάψουν την Τουρκία
Οι Αμερικανοί διαφωνούν κάθετα και οριζόντια με την ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας και αναζητούν έναν τρόπο επιβολής λύσης με ειρηνικά μέσα, ένας στόχος ο οποίος, όμως, δεν είναι ορατός αυτήν τη στιγμή. Ετσι, λόγω της φιλίας του κ. Σίσι με τον κ. Τραμπ και της συνεργασίας τους για τα θέματα της Αφρικής, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθούν στο ίδιο «στρατόπεδο» η Μόσχα και η Ουάσιγκτον, αν και ο Ερντογάν επίσης ασκεί επιρροή στον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι διπλωματικές πηγές τόνισαν -και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα- ότι η Αμερική και η Ρωσία συμφωνούν πως η υπογραφή της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες είναι απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια. Και είναι ένα θέμα αυτό που αναμένεται να αναδειχθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.

Οι πηγές πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει μια ευχάριστη έκπληξη στο θέμα αυτό κατά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη διπλωματική απρέπεια της Τουρκίας. Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να αποσπάσει και μια υπόσχεση από την αμερικανική πλευρά ότι ο κ. Τραμπ θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Αυτήν τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα και πάντα ο άγνωστος «Χ» είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Αμερικής. Θυμίζω ότι στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του παρουσίασε ατράνταχτα στοιχεία για την τουρκική παραβατικότητα, ο κ. Τραμπ απάντησε στεγνά ότι είναι «φίλοι» με τον Ερντογάν. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει αλλαγή της στάσης του και θα τονίσει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι πηγές μάς εξήγησαν ότι η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στο θέμα της Λιβύης και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχει πείσει και τους δύσπιστους στην Ουάσιγκτον για το ποιος είναι ο ταραξίας στην περιοχή. Η συνάντηση του Λευκού Οίκου θα πραγματοποιηθεί και σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, μετά την εξαπάτηση των γερουσιαστών εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400.

 

Ο Ρόλος Μενεντεζ

Οι Αμερικανοί νομοθέτες πιστεύουν ότι στο θέμα αυτό, όπως και στη Συρία, οι ΗΠΑ έχασαν και κέρδισε η Ρωσία. Γι’ αυτό θα επιμείνουν στην απόφασή τους για επιβολή κυρώσεων, αν και πιστεύεται ότι ο κ. Τραμπ θα τους προλάβει για να ελέγξει την ισχύ τους αλλά και για να μπορεί να παρουσιαστεί στους χριστιανούς ψηφοφόρους, που αποτελούν τη βάση του, ότι είναι ο πρόεδρος που επέβαλε τρεις φορές κυρώσεις στην Τουρκία.

Η ομάδα των γερουσιαστών, οι οποίοι πρωτοστατούν για τις κυρώσεις, έχει προσκαλέσει τον Ελληνα πρωθυπουργό σε συνάντηση, που οργανώνεται σε δικομματικό επίπεδο: από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, και τον Δημοκρατικό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης και η Ελλάδα θα λάβουν την πιο ισχυρή υποστήριξη που είχαν ποτέ η χώρα και ο πρωθυπουργός της από την αμερικανική πλευρά…


pentapostagma.gr

7 σχόλια:

  1. --- ΤΗΣ ΜΟΥΡΛΗΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ. ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ. ΧΑΟΣ. ωρεα. η τελια ομορφια.
    --- σε γενικες γραμες καλα τα γραφη ο φιλος μας ο Μιχαλακης (αναμεταδοση απο το στρατοκαβλο pentapostagma, που το αναμεταδωσε απο αλον κε αφτος απο αλον κε παη λεοντας κε κλεοντας). αν βεβεα τελικα εκη στο pentapostagma μπορεσουν να ξεμπερδεψουν με πιον τελικα ινε, με τον ΤΡΑΜΠακουλα (τον οπιον συχνα-πυκνα ξεχεζουν πατοκορφα) η με τον Σορος (που ο ΤΡΑΜΠακουλας εκοψε την μεγαλη μασα του Σορος στην Αμερικη).
    --- η αληθιες ινε πεντε, οι εξης τρις: ΜΟΝΑΧΑ ΘΕΟΠΑΛΑΒΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑ ΚΕ ΤΟΝ ΤΖΟΝΣΟΝ θα μπορεσουν μετα βιας να τα βγαλουν περα σαφτες τις θεοπαλαβες εποχες.
    --- Ο ΧΑΦΤΑΣ (αλο παχτας κε αλο χαφτας) ινε απαφτους που προδωσαν τον ΜΕΓΑΛΟ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΜΟΥΑΜΑΡ ΚΑΝΤΑΦΙ (ιχε σπουδαση στην εληνικη ΣΧΟΛΗ ΕΒΕΛΠΙΔΩΝ κε μιλουσε εληνικα). με την βοηθια του γαλο-εβρεηκου τσουτσεκιου ΣΑΡΚΟΖΙ δολοφονησαν τοτε τον ΚΑΝΤΑΦΙ, ο ΧΑΦΤΑΣ την κοπανησε για αμερικη κε τωρα στην Λιβυη εχουνε μπλεξη τα μπουτια τους οι δωδεκα φυλες του ισραηλ.
    --- ο Κουλης θα παη στον ΤΡΑΜΠακουλα σαν ζητιανος. να ζητηση ΤΙ ?? γνωριζη πολυ καλα οτι ο ΤΡΑΜΠακουλας την μια μερα λεη κε την αλη ξελεη. σχιζοφρενης παγκοσμια πολιτικη σε σχεζοφρενεις κερους. ο τραμπακουλας δεν γουσταρη ελεηνα τσουτσεκια σαν τον Κουλη, αλα εθνικεστες με ουμπαλα, σαν τον ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να χέσω τον εθνικιστή Ερντογάν με προσωπική του ασχολία το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων σε τζιχαντιστές, και που βάζει στα μπουντρούμια τους καλύτερους πιλότους του και στρατηγούς.

      Διαγραφή
  2. Οικοδεσπότα!

    Εφ' όσον τα είπαν αυτά οι ήπα-ξείπα, δανειστήτε κανένα καλαθάκι από κανένα κοριτσάκι, που τό 'χει γιά τα κάλαντα του Λαζάρου. Διότι συνεχώς πολλά κεράσια ακούμε από τη συγκεκριμένη χώρα.

    Υγ: "Ο Μανώλης με τα λόγια, χτίζ' ανώγεια καί κατώγεια!" Οι ηπαπάρα λεκτικώς την κάνανε ντά ντά ντά! την τουρκίτσα. Στην πράξη, όμως, την έχουν αγκαλίτσα σα μωρό. θα καταλάβουν, όμως, γιά τα καλά τί οχιά έτρεφαν στον κόρφο τους, όταν η τουρκίτσα θα τους κάνει τα συμφέροντα στην Μέση Ανατολή σκουπίδια. (Καί πολύ θα το χαρώ, προσωπικώς.)

    Ελπίζω μονάχα, τότε να μην είναι πολύ αργά γιά την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Moιραζουν την Μεσογγειο,και "μπροσταρη",εχουν βαλει τον ερντογαν.Αυτος καλυπτει την γερμανια,ισραηλ,και ολους τους ιμπεριαλιστες.Αυτοι τον προμοταρουν,χρωσταει πολλα ο ερντογαν,και κανει οτι τον διαταξουν.Τον συμφερει ετσι και αλοιως καθως εχει ρημαξει την οικονομια της τουρκιας,και κινδυνευει με εκτελεση.Ετσι θα τελειωσει φυσικα,απλα μεχρι να φτασει η ωρα,ολοι "προσπαθουν" να αναστρεψουν τον θανατο τους..

    Σε ολα τα επιπεδα μας δουλευουν..
    Για να ειναι σιγουροι,πως οι Ελληνες θα κατσουν ησυχα,τον βαζουν να μας "τρομοκρατει" με δηθεν πολεμο.Σημερα πλεον ολοι εχουν αντιληφθει το πονηρο κολπο.
    Οσοι μεχρι χθες "φοβουνταν" "θερμο" επεισοδιο,ηταν μεσα στο κολπο,και οχι αφελεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλές ευχές για Καλή Χρονιά κι ευτυχισμένο το νέον έτος 2020 με υγεία, προκοπή, δημιουργικότητα, επιτυχίες και χαρές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eπίσης κε Νίκο!

      "..υγεία, προκοπή, δημιουργικότητα, επιτυχίες και χαρές.. ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ.

      Να είστε καλα!

      Διαγραφή