«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ο νέος χάρτης του μετρό του Λονδίνου βλέπει τα ονόματα των σταθμών να αντικαθίστανται από επιφανείς μαύρους της λονδρέζικης Ιστορίας.

Σχόλιο Διόδοτου: Είναι ξεκάθαρο ότι μισούν τους λευκούς. Τους μόνους που εμβολιάζουν μαζικά. "Σχέδιο Καλέργκι" εν δράσει. Λευκός να μην μείνει.. ούτε καν ιστορικά πρόσωπα λευκών σε οδούς και σταθμούς. Τα ίδια κάνουν και στην Ελλάδα, όσα τουλάχιστον έχουν πέσει ως τώρα στην αντίληψή μας.


 

 Η Transport for London (TfL), ο κυβερνητικός φορέας που είναι υπεύθυνος για τις μεταφορές της πρωτεύουσας, παρουσίασε έναν ειδικό χάρτη του μετρό για να γιορτάσει τη συμβολή επιφανών μαύρων ανθρώπων στην πόλη τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Την Τρίτη, η TfL δημοσίευσε τη δική της συμβολή στο μήνα της μαύρης ιστορίας. Ο χάρτης προβλέπει την αντικατάσταση των ονομάτων των στάσεων του μετρό του Λονδίνου με τα ονόματα 272 αξιοσημείωτων μαύρων ανθρώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τη μαύρη κοινότητα της πρωτεύουσας.

Ο χάρτης, ο οποίος κυκλοφόρησε για να γιορτάσει την 40ή επέτειο του Black Cultural Archives, αλλάζει επίσης τα ονόματα των γραμμών του μετρό για να συνδέσει τα άτομα και τις οργανώσεις με κοινά θέματα, όπως ο πολιτισμός και η τέχνη.

"Η ιστορία των μαύρων είναι η ιστορία του Λονδίνου", δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan στο BBC, προσθέτοντας ότι "αυτή η επανασχεδίαση του εμβληματικού χάρτη του μετρό γιορτάζει την τεράστια συμβολή των μαύρων που έχουν συμβάλει και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην επιτυχία της πόλης μας".

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι είναι "αποφασισμένος να δημιουργήσει μια πιο ισότιμη πόλη όπου οι ζωές των μαύρων έχουν πραγματικά σημασία" και υποστήριξε ότι αυτός ο χάρτης αποτελεί σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των ανθρώπων.
Στο χάρτη εμφανίζονται ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, όπως η "Black Trans Alliance" και το "UK Black Pride", των οποίων η συμβολή στην πρωτεύουσα έχει κριθεί αξιοσημείωτη.

Τα άτομα που εμφανίζονται στον χάρτη των 272 σταθμών περιλαμβάνουν την Claudia Jones, μια πολιτική ακτιβίστρια που συνίδρυσε το καρναβάλι του Notting Hill, καθώς και τον Pablo Fanque, έναν επιτυχημένο ιδιοκτήτη τσίρκου της Βικτωριανής εποχής - το όνομά του εμφανίζεται στο τραγούδι των Beatles "Being for the Benefit of Mr. Kite!".

Εν τω μεταξύ, ο σταθμός Sloane Square αντικαθίσταται από τον Ignatius Sancho, έναν Βρετανό υπέρμαχο της κατάργησης της ιθαγένειας, συγγραφέα και συνθέτη, ο οποίος φημίζεται επίσης για το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος μαύρος που ψήφισε σε βρετανικές εκλογές. Ο ηγέτης του συγκροτήματος Swing, Ken 'Snakehips' Johnson, περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο των μαύρων ατόμων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πρωτεύουσα από τη ρωμαϊκή εισβολή του 43 μ.Χ. και μετά.

Στη γραμμή Bakerloo Line με επίκεντρο τον αθλητισμό εμφανίζεται ο Cyrille Regis, ένας γεννημένος στη Γαλλική Γουιάνα ποδοσφαιριστής που έπαιξε πέντε παιχνίδια με την Αγγλία. Ήταν γνωστός ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της γενιάς του, σκοράροντας 112 γκολ σε 297 συμμετοχές για τη Γουέστ Μπρομ και 62 γκολ σε 274 συμμετοχές για την Κόβεντρι.

Η παλαιότερη φιγούρα που εμφανίζεται στη λίστα είναι η Ivory Bangle Lady. Ο σκελετός της βρέθηκε το 1901 στο Γιορκ. Τα αρχαιολογικά δεδομένα έδειξαν ότι ήταν μια γυναίκα υψηλού κύρους που έζησε στο ρωμαϊκό Γιορκ του τέταρτου αιώνα και πιθανώς είχε βορειοαφρικανική καταγωγή.

 

www.rt.com/uk 

μετάφραση: Διόδοτος

 

 

3 σχόλια:

  1. Με την ευκαιρία αυτή, πρέπει κάποιος απο το υπουργείο "πολιτισμού" να στείλει αρμοδίως μια φωτογραφία και την σκηνή απο την αντίστοιχη ταινία του ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟΥ που λίγο μετά απο το αξέχαστο "ξέρεις απο βέσπα", έπεσε στην καρότσα με τα κάρβουνα και έγινε....μαύρος.

    Δεν θα ήταν ανεκτίμητο ένας σταθμός στο Λονδίνο να ονομαζόταν ATHANASIOS VEGGOS ;

    Μα τι κάνουν εκεί στο υπουργείο ; Κοιμούνται ;

    Έρρωσθε

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΛΑΔΗ ,Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ,ΘΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΗ ΣΕ :
    ΑΚΟΥΜΠΑΟΥΛΑΤΑΜΠΑΟΥΛΑΚΟΥΛΑ ;
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή