«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

"Τα πράγματα δεν πάνε καλά..." (Διεθνή-Ενεργειακό)

του Israël Adam Shamir, του γνωστού Ρωσσο-εβραίου συγγραφέα-αρθρογράφου, αρνητή του Ολοκαυτώματος


 

 

Μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση: οι αρχές Οκτωβρίου εγκαινίασαν μια διπλή κρίση: την πρώτη κατάρρευση του Διαδικτύου και την τελική αποτυχία της Πράσινης Οικονομίας. Οι υπάλληλοι του Facebook χρησιμοποίησαν πριόνια και τσεκούρια για να μπουν στους χώρους εργασίας τους, γιατί οι έξυπνες πόρτες αρνούνταν πεισματικά να τους δώσουν το δρόμο και οι κονκάρδες τους είχαν χάσει το μαγικό τους άγγιγμα. Φαίνεται ότι το πρόβλημα στο Διαδίκτυο είχε ξεκινήσει από κάποιες άγνωστες δυνάμεις εκτός Facebook.

Αυτές οι δυνάμεις έχουν πρόσβαση στην εσωτερική λειτουργία του Διαδικτύου. Ίσως ήταν στρατιωτικοί- ή κάποιοι σκοτεινοί τεχνικοί που φυλάνε μυστικά του Διαδικτύου. Απέδειξαν τη δύναμή τους: ακόμη και το domain του Facebook τέθηκε προς πώληση. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν μπορούσε να το κάνει, μου είπαν. Ήταν η απειλή ενός εκβιαστή για την παγκόσμια οικονομία; Ή μια προσπάθεια να εκτρέψουν τις ακροάσεις του Κογκρέσου; Ίσως ήταν μια απλή επίδειξη γυμνής εξουσίας.

Την ίδια στιγμή, το πρώτο χτύπημα του χειμώνα αποκάλυψε την αδυναμία της πράσινης ενέργειας να θερμάνει τα σπίτια μας και να τροφοδοτήσει τη βιομηχανία. Η φύση απέδειξε τις ικανότητές της: ξαφνικά, οι άνεμοι της Ευρώπης αρνήθηκαν να κινήσουν τις τουρμπίνες. Μια ασυνήθιστη ηρεμία εγκαταστάθηκε στον Βορρά, σαν να είχαν περιοριστεί οι άνεμοι από τον Αίολο στον σάκο του. Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη. Το εξαιρετικό μέλλον που είχε σχεδιαστεί για την ανθρωπότητα, ψηφιακό, βασισμένο στο διαδίκτυο και απαλλαγμένο από τα ορυκτά κατάλοιπα, δεν υλοποιήθηκε. Αντί να συνεχίσουμε την πορεία μας προς την τρομερή Νέα Κανονικότητα, επιστρέψαμε στην ενοχλητική αλλά οικεία κανονικότητά μας όταν τα πράγματα πήγαν στραβά. Το καουμπόικο καπέλο της Μεγάλης Τεχνολογίας ήταν πολύ μεγάλο για το κεφάλι της. Ευτυχώς, αυτή η ατυχία συνέβη πολύ πριν ολόκληρη η ανθρωπότητα μεταφερθεί σε έξυπνες κατοικίες που θερμαίνονταν από τον άτακτο άνεμο. Διαφορετικά, το περασμένο Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να ήταν το τέλος του Homo Sapiens: θα είχαμε παγώσει έξω, μη μπορώντας να περάσουμε ούτε τις έξυπνες πόρτες.

Μια ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με μια αποτυχία του Διαδικτύου είναι πολύ επικίνδυνη. Γιατί δεν συναντάμε εξωγήινους; Να μια πιθανή απάντηση: κάθε ευφυής πολιτισμός αυτοκαταστρέφεται προτού αποκτήσει την ικανότητα να επιχειρήσει να φτάσει στα αστέρια. Τα ευφυή πλάσματα τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητες της σκέψης τους- αντί να εμμένουν στις γνωστές τεχνολογίες και να εφαρμόζουν μικρές βελτιώσεις, θέλουν να κάνουν ένα γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός. Τα αποτελέσματα είναι δυσοίωνα, όπως μαθαίνουμε τώρα.

Αποδεικνύεται ότι η παράκαμψη των έξυπνων θυρών απαιτεί ένα γερό τσεκούρι- ίσως η πράσινη πολιτική και οι πράσινοι πολιτικοί θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια λύση. Ορισμένες τιμές ενέργειας είναι ασύμβατες με την ανθρώπινη ζωή.

Η Πράσινη Νέα Συμφωνία αποδείχτηκε ότι ήταν μια κίβδηλη φαντασίωση. Δεν είμαστε έτοιμοι να στραφούμε σε φουτουριστικές πηγές ενέργειας. Όχι τώρα, τουλάχιστον. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να σταματήσουμε να αποκαλούμε το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα με αυτό το φανταχτερό "ορυκτό" όνομα: είναι καύσιμα. Ο πόλεμος κατά των καύσιμων καυσίμων, με επικεφαλής το Ταμείο Ροκφέλερ και με τη συμμετοχή νεαρών φουτουριστών, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένος, ίσως υπερβολικά επιτυχημένος για το καλό του. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, καθώς και η Κίνα και η Ρωσία έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να επιτύχουν έναν κόσμο χωρίς άνθρακα. Η αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ή αλλιώς η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απλώς μια φάρσα, έχει απαγορευτεί επίσημα.

Η Κίνα ήταν η πρώτη που έκανε τη στροφή. Είχαν ήδη θέσει εκτός λειτουργίας ανθρακωρυχεία στην Εσωτερική Μογγολία όταν ανακάλυψαν ότι χρειάζονται ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσιά τους. Έκπληξη! Τώρα βρίσκονται σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης το χειμώνα, αναγκασμένοι να ενεργοποιήσουν εκ νέου τα σβησμένα ανθρακωρυχεία. Η προετοιμασία για την κρίση ήταν το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων στη Μογγολία για παγκοσμιοποιητικούς πολιτικούς λόγους, και η ολοκλήρωση της κρίσης ήταν η διακοπή της εισαγωγής αυστραλιανού άνθρακα λόγω μιας πολιτικής διαμάχης. Προφανώς, οι ηγέτες της Κίνας είχαν πειστεί ότι το κλίμα θερμαίνεται ραγδαία και ότι η Πράσινη Νέα Συμφωνία σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να τροφοδοτούν με ενέργεια τα εργοστάσιά τους και να θερμαίνουν τα σπίτια τους. Αποδείχθηκε ότι οι παγκοσμιοποιητές ήταν πρόωροι και επιστρέφουν σε αποδεδειγμένες ενεργειακές λύσεις.

Ωστόσο, η Ευρώπη είναι πεισματάρα. Οι Ευρωπαίοι έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος- πρέπει να εγκαταλείψουν τα συνηθισμένα καύσιμα και να στραφούν σε "καθαρά". Ακόμη και αν θα παγώσουν μέχρι θανάτου, θα επιμείνουν στην καθαρή ενέργεια. Η επικεφαλής του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων Annalena Baerbock ρωτήθηκε από πού θα έπαιρνε ενέργεια αν οι άνεμοι ήταν σε νηνεμία και ο ήλιος καλυπτόταν από σύννεφα; (Αυτό συνέβη φέτος τον Σεπτέμβριο). Η ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίσει να προέρχεται από τις πρίζες- αλλά θα είναι ηλεκτρική ενέργεια ουδέτερη από άνθρακα, είπε. "Από πού θα πρέπει να προέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια; Φυσικά, πιο μακριά από την πρίζα και φυσικά πιο μακριά από τα εργοστάσια, μέσω των ηλεκτρικών γραμμών που έχουμε. Αλλά αυτή η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερη στο μέλλον". Δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι χρειάζεται ενέργεια για να δημιουργηθεί ηλεκτρική ενέργεια.

Οι Πράσινοι έχουν καλές προθέσεις, αλλά είναι κατηχημένοι και ισχυρογνώμονες. Στην ταινία Ghost Busters (1984), ένας ακτιβιστής των Πρασίνων διακόπτει το ηλεκτρικό ρεύμα στα κεντρικά γραφεία των Ghostbusters και η καταστροφή πλήττει τη Νέα Υόρκη. Ομοίως, οι Πράσινοι καταστρέφουν ενεργά τα παραδοσιακά ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης. Πιθανώς αυτό θα σημάνει το τέλος της Πράσινης Συμφωνίας- δηλαδή, μόλις οι άνθρωποι καταλάβουν ότι πρόκειται για μια αυτοκτονική πορεία.

Πρόσφατα, το φυσικό αέριο, μια βολική πηγή ενέργειας, υποβλήθηκε σε απότομες αυξήσεις των τιμών λόγω καθαρά πολιτικών χειρισμών. Αντί να πληρώνουν τόσα πολλά, οι Γερμανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ρωσικό φυσικό αέριο. Οι Ρώσοι ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση του Nord Stream 2, ενός αγωγού φυσικού αερίου που οδηγεί απευθείας στη Γερμανία. Εάν τεθεί σε λειτουργία, η τιμή του φυσικού αερίου θα μειωθεί και ο γερμανικός λαός θα είναι ζεστός τον ερχόμενο χειμώνα. Αλλά πρώτα πρέπει να αδειοδοτηθεί ο NS 2. Πρέπει να ικανοποιήσει κάποιες πολιτικές προϋποθέσεις που είχαν θεσπιστεί πριν από λίγο καιρό, προκειμένου να εμποδιστεί η παράδοση φθηνού φυσικού αερίου από τον NS 2. Οι πολιτικοί απαιτούν ο αγωγός να έχει περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, επειδή κατασκευάστηκε από τη ρωσική Gazprom. Επιπλέον, λένε ότι πρέπει να επιτραπεί στην Πολωνία και την Ουκρανία να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους πριν επιτραπεί στο φθηνό ρωσικό αέριο να περάσει τα γερμανικά σύνορα. Ωστόσο, η Πολωνία και η Ουκρανία είναι ανταγωνιστές της Gazprom! Αν εξαρτάται από την άδειά τους, κανένα αέριο δεν θα έρθει ποτέ μέσω του NS 2. Αντίθετα, θα συνεχίσει να παραδίδεται σε πολύ υψηλότερη τιμή μέσω της έντονα αντιρωσικής Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Ο Πούτιν έσπασε την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σύντομα. Αν είχε επισημάνει ότι αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο, η τιμή θα παρέμενε στα ύψη, αποφέροντας ακόμη περισσότερα μερίσματα στους επενδυτές της Gazprom. Μήπως ο Πούτιν ενήργησε ενάντια στα συμφέροντά του (και της Ρωσίας) από καθαρό αλτρουισμό; Λοιπόν, όχι. Αλλά ο Πούτιν θέλει μια υγιή, βιώσιμη επιχείρηση, που να φέρνει σταθερά κέρδη κάθε χρόνο- από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θέλουν τις τιμές του φυσικού αερίου αφόρητα υψηλές, αναγκάζοντας τους πολίτες να στραφούν στην ηλεκτρική ενέργεια. Η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει πολλά σήμερα, αλλά δεν θα υπήρχε τίποτα για αύριο. Ο Πούτιν προτιμά να έχει ικανοποιημένους πελάτες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να έχουν φθηνότερη ενέργεια, τόσο για θέρμανση όσο και για οδήγηση, αλλά οι ηγέτες τους δεν θα το επιτρέψουν αυτό. Αποφάσισαν ότι οι τιμές της ενέργειας θα είναι υψηλές, πολύ υψηλές- έτσι θα αισθάνεστε κάθε βαθμό Centigrade/Fahrenheit στην τσέπη σας. Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπολόγισαν λάθος όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα παραδοσιακά καύσιμα. Ίσως το είπε από ευγένεια, γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: οι Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικανοί ηγέτες γνώριζαν ότι τα "καθαρά" καύσιμα είναι πολύ πιο ακριβά και πολύ λιγότερο αξιόπιστα, και παρόλα αυτά το επέλεξαν.

Θα μπορούσε αυτό να εξηγηθεί από την εχθρότητά τους προς τη Ρωσία; Καμία από τις χώρες που είναι ευλογημένες από φυσικό αέριο και πετρέλαιο (Ιράν, Βενεζουέλα, Ρωσία) δεν είναι ευνοημένοι σύμμαχοι της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να παγώσουν όλα τα σπίτια που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψαν τα σχέδια της Shell να αναπτύξει το κοίτασμα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, και η Shell δεν είναι ρωσική ή ιρανική εταιρεία. Η εξήγησή μου: θέλουν να σκοτώσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο- και δεν τους ενοχλούν οι παγωμένοι πολίτες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί καυσίμων θα αυξηθούν κατά 400 λίρες- όποιος δεν μπορεί να το αντέξει, ας υποφέρει.

Αυτή η πολιτική ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμια. Ένας λόγος είναι οι τεράστιες κυβερνητικές αγορές αναξιόπιστης ηλιακής και αιολικής τεχνολογίας. Ένας άλλος λόγος: η καύσιμη ενέργεια υποεπενδύεται. Για αρκετά χρόνια, οι ενεργειακές εταιρείες πίστευαν ότι δεν αξίζει να ξοδεύουν χρήματα για τα παραδοσιακά καύσιμα- τους έλεγαν ότι τα καύσιμα είναι στο τέλος τους. Τώρα ίσως το ξανασκεφτούν. Τώρα που συνειδητοποιήσαμε ότι εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καλύτερα να αρχίσουμε να επενδύουμε στη Ρωσία, επειδή αυτά τα προϊόντα βρίσκονται μόνο στη μακρινή έρημο της Αρκτικής. Χρειάζεται χρόνος και χρήμα για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το πρόβλημα είναι ότι στους Ανατολικοευρωπαίους αρέσει να εξαπατούν τους Ρώσους. Γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι είναι μισητοί στις ελίτ των ΗΠΑ και της ΕΕ- έτσι πιστεύουν ότι θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα μέσω δικαστικών διαφορών. Συνεχίζουν να μετακινούν τα γκολπόστ για να εξασφαλίσουν τη νίκη τους. Οι Ρώσοι άρχισαν να κατασκευάζουν το NS 2 πριν από μερικά χρόνια- για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξέλιξη, η οδηγία για το φυσικό αέριο εφαρμόστηκε στο NS 2 το 2020. Ήταν μια περίεργη απόφαση: η οδηγία δεν υπήρχε όταν οι Ρώσοι άρχισαν να κατασκευάζουν τον αγωγό. Αλλά οι ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης είναι εξαιρετικά ανέντιμοι. Ο γενικός εισαγγελέας Michal Bobek κάλεσε πρόσφατα το δικαστήριο να αλλάξει την απόφασή του. Θα το κάνει ή όχι;

Αν η ΕΕ δεν επιτρέψει στους Ρώσους να λειτουργήσουν τον αγωγό όπως αυτοί θεωρούν σκόπιμο, ίσως οι Ευρωπαίοι δεν θα πάρουν καθόλου φυσικό αέριο. Και τότε, θα είναι αυτός ο πολύ κρύος χειμώνας που θα αποφασίσει για τους Ευρωπαίους. Το ερώτημα είναι, προτιμούν να μείνουν καλά θερμαινόμενοι ή προτιμούν να πηδήξουν τους Ρώσους ακόμα και με το τίμημα της παγωνιάς;

Οι Ρώσοι αποδέχονται επίσης την ιδέα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πιστεύουν ότι στο πλαίσιο της Πράσινης Νέας Συμφωνίας θα μπορέσουν να αναδείξουν τα μηχανολογικά τους ταλέντα, την ανώτατη εκπαίδευσή τους. Είναι πιο κατάλληλο γι' αυτούς από το να πουλάνε απλώς πετρέλαιο, όπως κάνουν οι Σαουδάραβες. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όντως θα εμφανιστούν εξελιγμένες θέσεις εργασίας. Η Ρωσία μπορεί να είναι αρκετά ψυχρή, αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στα εθνικά συστήματα θέρμανσης που κατασκευάστηκαν επί σοβιετικής εποχής. Στα διαμερίσματα της Μόσχας είναι πιο ζεστά από ό,τι στην Ιερουσαλήμ το χειμώνα. Στο Ισραήλ, ο χειμώνας είναι κρύος- η Μόσχα είναι καλύτερη -όπως ανακάλυψα πριν από χρόνια.

Η Ρωσία πολιορκείται από την Ουκρανία και την Πολωνία, δύο πολύ εχθρικά γειτονικά κράτη, αλλά ο Πούτιν εξακολουθεί να θέλει να παίζει μπάλα μαζί τους. Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, πολύ σύντομα θα δούμε αν οι ρυθμιστές επιμένουν. Στα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει η διάσκεψη στη Γλασκώβη- και θα δούμε πόσα ακριβώς είναι έτοιμοι να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι για να "σώσουν το κλίμα".

 

unz.com 

μετάφραση: Διόδοτος



6 σχόλια:

  1. ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ13 Οκτωβρίου, 2021 23:57

    ΤΙ ΛΕΕΙ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ΛΕΕΙ ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΕ ,ΜΗΝ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΤΕ.
    ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΝΟΥ ,ΤΟΥ ΤΑΡΑΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ.........



    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΩΣΤΗ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

    https://t.me/ShellShQck/3009?single
    Άκου φίλε, για όλους εκείνους που μας κοροϊδεύουν που σου λένε να κάνεις αποθέματα και λένε «βαρεθήκαμε να ακούμε για να προμηθευόμαστε, το ακούμε εδώ και μήνες».

    Εδώ είναι η απόδειξή σας. Αν το χρειάζεστε σε κοινή θέα, ορίστε.

    Τα πράσινα βέλη είναι φορτηγά πλοία, τα κόκκινα δεξαμενόπλοια πετρελαίου/καυσίμων. Δεν λείπει τίποτα. Η μόνη «έλλειψη» είναι το ποσό των πλοίων που επιτρέπεται να εκφορτώνουν τα αγαθά τους στην ξηρά.

    Είμαι βέβαιος ότι όποιος ζει κοντά στην ακτή μπορεί να επαληθεύσει τον αριθμό των φορτηγών πλοίων που κάθονται στην ακτογραμμή.

    Αποθήκευση σημαίνει αγοράστε το και μην το αγγίζετε μέχρι να το ΧΡΕΙΑΣΤΕ. Είτε αυτό σημαίνει την κατάψυξή του, είτε/και την αγορά μη φθαρτών.

    Η κρίση εφοδιασμού [ψεύτικη] θα χτυπήσει πολύ αυτό το χειμώνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχετε αρκετό φαγητό, προϊόντα περιποίησης, προϊόντα υγιεινής και νερό για να φροντίσετε την οικογένειά σας για μερικές εβδομάδες τουλάχιστον.

    Καλύτερα να το έχεις και να μην το χρειάζεσαι, παρά να το χρειάζεσαι και να μην το έχεις.💡
    t.me/ShellShQck
    /3009; single
    293,4Κπροβολές
    10 Οκτωβρίου στις 20:21


    https://twitter.com/s_globalist/status/1448081724299227136
    Βαση σχέδιου: Τα φορτηγά πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα έξω από το λιμάνι κατά μήκος της ακτογραμμής μας. Αναμένεται έλλειψη προσφοράς στο άμεσο μέλλον. Είμαστε υπό επίθεση από τις ελίτ σε όλα τα μέτωπα. Αυτό είναι εντελώς σκόπιμο. Θα προσπαθήσουν να μας πεινάσουν και να κλείσουν την οικονομία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτό ακριβώς σχεδιάζουν:

      https://www.el.gr/nea-taxh/atzenta-2030/ante-teleionete-to-minyma-se-ellada/

      Διαγραφή
  3. https://twitter.com/BryanDeanWright/status/1448016323523403780

    Ακούστε τα λόγια της. Ο COVID θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να κάνει πολλά πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον COVID.
    https://twitter.com/i/status/1447992522962255875

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.seismoi.gr/
    13/10/21 ΩΡΑ 21:22 4,1 ΡΙΧΤΕΡ 96 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ.
    ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 15 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ.
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΤΙΓΜΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ.
    ============================================================

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟ ΑΡΚΟΛΟΧΩΡΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΘΕΙΑ.

    https://www.google.com/search?q=%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83+%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83&tbm=isch&ved=2ahUKEwjlnd_sp8XzAhUShaQKHfksBlgQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83+%CE%B7%CF%81&gs_lcp=CgNpbWcQARgBMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYOgsIABCABBCxAxCDAToECAAQHjoKCAAQsQMQgwEQQ1CnxgVYvOcFYKv2BWgAcAB4AIABZogB9QuSAQQxNi4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=RrplYeXiJJKKkgX52ZjABQ&rlz=1C1CHZN_elGR947GR947#imgrc=6i1g-YbQvfqw_M

    ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ.
    ΣΤΙΣ 27/9/21 ΣΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ. ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ.
    ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΕΙΣΜΟ 12/10/21 ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ, ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό άρθρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή