«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Επιχείρηση Νύχι-Σπαθί: Το νέο μεγάλο παιχνίδι του Ερντογάν στη Συρία-----Του PEPE ESCOBAR---ASIA TIMES_ (μετάφρ.: Διόδοτος)

 Ο πανούργος Σουλτάνος βρίσκεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του οι οποίοι βλέπουν θετικά μια εισβολή στη Συρία, και στις εξαιρετικά διαφοροποιημένες σχέσεις του με τη Ρωσία.

 

Υπάρχει άλλη μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην αγορά. Όχι, δεν είναι η Ρωσία που "αποναζιστικοποιεί" και "αποστρατιωτικοποιεί" την Ουκρανία - και, ως εκ τούτου, δεν είναι περίεργο που αυτή η άλλη επιχείρηση δεν προκαλεί αντιπαραθέσεις σε όλη τη συλλογική Δύση.

Η επιχείρηση "Νύχι-Σπαθί" (
Claw-Sword) ξεκίνησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως εκδίκηση - άκρως συναισθηματική και συντονισμένη - για τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Κούρδων εναντίον Τούρκων πολιτών. Ορισμένοι από τους πυραύλους που εκτόξευσε η Άγκυρα στο πλαίσιο αυτής της αεροπορικής εκστρατείας έφεραν τα ονόματα των Τούρκων θυμάτων.

Η επίσημη εκδοχή της Άγκυρας είναι ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πέτυχαν πλήρως τους "στόχους της αεροπορικής επιχείρησης" στη βόρεια Συρία και στο ιρακινό Κουρδιστάν και έκαναν τους υπεύθυνους για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον πολιτών στον πεζόδρομο Istiklal της Κωνσταντινούπολης να πληρώσουν "μαζικά".

Και αυτό υποτίθεται ότι είναι μόνο το πρώτο στάδιο. Για τρίτη φορά μέσα στο 2022, ο σουλτάνος Ερντογάν υπόσχεται επίσης χερσαία εισβολή σε κουρδοκρατούμενα εδάφη στη Συρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί - ακόμη και όταν δεκάδες Τούρκοι εμπειρογνώμονες είναι ανένδοτοι ότι η εισβολή είναι απαραίτητη μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα. 

Ο πανούργος Σουλτάνος είναι παγιδευμένος ανάμεσα στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι ευνοούν μια εισβολή, και στις εξαιρετικά διαφοροποιημένες σχέσεις του με τη Ρωσία - οι οποίες περιλαμβάνουν ένα μεγάλο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό τόξο.

Γνωρίζει καλά ότι η Μόσχα μπορεί να εφαρμόσει κάθε είδους μοχλούς πίεσης για να τον αποτρέψει. Για παράδειγμα, η Ρωσία ακύρωσε την τελευταία στιγμή την εβδομαδιαία αποστολή μιας κοινής ρωσοτουρκικής περιπόλου στην Αΐν αλ Αράμπ, η οποία γινόταν κάθε Δευτέρα.

Το Ain al Arab είναι ένα άκρως στρατηγικό έδαφος: ο χαμένος κρίκος, ανατολικά του Ευφράτη, ικανός να προσφέρει συνέχεια μεταξύ του Idlib και του Ras al Ayn, που κατέχεται από ύποπτες συμμορίες τουρκικών συμφερόντων κοντά στα τουρκικά σύνορα.  

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τη θέση του ως δυνητικού διαμεσολαβητή ΕΕ-Ρωσίας και ταυτόχρονα να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος από την παράκαμψη του συνδυασμού αντιρωσικού εμπάργκο (κυρώσεις).

Ο Σουλτάνος, που ζογκλάρει πολλαπλούς σοβαρούς φακέλους, είναι βαθιά πεπεισμένος ότι έχει αυτό που χρειάζεται για να φέρει τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, τελικά, να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, πιστεύει ότι μπορεί να παραμείνει στην κορυφή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, της προσέγγισης με τη Δαμασκό, της ευαίσθητης εσωτερικής κατάστασης στο Ιράν, των σχέσεων Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, των ασταμάτητων μεταμορφώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και της προσπάθειας για την ολοκλήρωση της Ευρασίας.

Ο ίδιος ασφαλίζει όλα τα στοιχήματά του ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρασία.

 

'Κλείστε όλα τα νότια σύνορά μας'

Το πράσινο φως για το Claw-Sword δόθηκε από τον Ερντογάν ενώ βρισκόταν στο προεδρικό του αεροπλάνο, επιστρέφοντας από την G20 στο Μπαλί. Αυτό συνέβη μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου, σύμφωνα με προεδρική δήλωση του Ερντογάν, το θέμα δεν είχε τεθεί.

"Δεν είχαμε καμία συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν ή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την επιχείρηση. Και οι δύο γνωρίζουν ήδη ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα ανά πάσα στιγμή σε αυτή την περιοχή", ανέφερε η ανακοίνωση. 

Το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν ενημερώθηκε για το Claw-Sword αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν προσκλήθηκε στην έκτακτη συνάντηση G7-ΝΑΤΟ στο Μπαλί, στο περιθώριο της G20.

Ο Τζο Μπάιντεν (όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) συνομιλεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι Beylerbeyi στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία: AFP / Bulent Kilic


Η συνάντηση αυτή είχε συγκληθεί από τον Λευκό Οίκο για να αντιμετωπιστεί ο περιβόητος πλέον ουκρανικός πύραυλος S-300 που έπεσε σε πολωνικό έδαφος. Εκείνη τις μέρες, κανείς στο τραπέζι δεν είχε πειστικά στοιχεία για το τι συνέβη. Και η Τουρκία δεν είχε καν προσκληθεί στο τραπέζι - γεγονός που εξόργισε βαθύτατα τον Σουλτάνο.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο Ερντογάν, στα μέσα της εβδομάδας, δήλωσε ότι το Claw-Sword είναι "μόνο η αρχή". Απευθυνόμενος σε βουλευτές του κόμματος AKP στο Κοινοβούλιο, είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να "κλείσει όλα τα νότια σύνορά της ... με έναν διάδρομο ασφαλείας που θα αποτρέψει την πιθανότητα επιθέσεων στη χώρα".

Η υπόσχεση για χερσαία εισβολή παραμένει: Θα ξεκινήσει "την πιο κατάλληλη στιγμή για εμάς" και θα στοχεύσει τις περιοχές Τελ Ριφάατ, Μαμπίτζ και Κομπάνι, τις οποίες ο Σουλτάνος χαρακτήρισε "πηγές προβλημάτων".

Η Άγκυρα έχει ήδη σπείρει τον όλεθρο, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο κεντρικό αρχηγείο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι διοικητές των οποίων πιστεύουν ότι ο κύριος στόχος μιας ενδεχόμενης τουρκικής χερσαίας εισβολής θα ήταν το Κομπάνι.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχεύει μια περιοχή εξαιρετικά κοντά σε αμερικανική βάση. Και το Κομπάνι είναι άκρως συμβολικό: το μέρος όπου οι Αμερικανοί σφράγισαν μια συνεργασία με τους Κούρδους της Συρίας για την -θεωρητικά- καταπολέμηση του ISIS. 

Και αυτό εξηγεί γιατί οι Κούρδοι της Συρίας είναι τρομοκρατημένοι από την αμερικανική μη αντίδραση στα τουρκικά πλήγματα. Κατηγορούν - ποιον άλλον; - τον Σουλτάνο για την υποδαύλιση των "εθνικιστικών συναισθημάτων" ενόψει των εκλογών του 2023, τις οποίες ο Ερντογάν έχει τώρα μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, παρά την καταστροφική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. 

Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει καμία συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων κοντά στο Κομπάνι - μόνο αεροπορικές επιδρομές. Πράγμα που μας φέρνει στον πολύ σημαντικό ρωσικό παράγοντα.

Το Manbij και το Tel Rifaat, δυτικά του Ευφράτη, είναι πολύ πιο σημαντικά για τη Ρωσία από το Κομπάνι, επειδή και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα του Χαλεπιού από πιθανές επιθέσεις των σαλαφιστών-τζιχαντιστών.

Το τι μπορεί ενδεχομένως να συμβεί στο εγγύς μέλλον καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο σκοτεινή. Οι μυστικές υπηρεσίες της Άγκυρας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τους τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham - οι οποίοι έχουν ήδη καταλάβει τμήματα του Αφρίν - ως ένα είδος "εμπροσθοφυλακής" σε μια χερσαία εισβολή στα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. 

  

Πώληση κλεμμένου συριακού πετρελαίου στην Τουρκία

Η τρέχουσα ομίχλη του πολέμου περιλαμβάνει την άποψη ότι οι Ρώσοι μπορεί να έχουν πουλήσει τους Κούρδους αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στους τουρκικούς βομβαρδισμούς. Αυτό δεν ευσταθεί - επειδή η επιρροή της Ρωσίας στα συριακά κουρδικά εδάφη είναι αμελητέα σε σύγκριση με εκείνη των ΗΠΑ. Μόνο οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να "πουλήσουν" τους Κούρδους.

Όσο περισσότερο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο περισσότερο παραμένουν τα ίδια στη Συρία. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως ένα μνημειώδες αδιέξοδο. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σουρεαλιστικό, επειδή, στην πραγματικότητα, η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν ήδη βρει τη λύση για τη συριακή τραγωδία.

Το πρόβλημα είναι η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων - που ουσιαστικά προστατεύουν αυτές τις άθλιες αυτοκινητοπομπές που κλέβουν το συριακό πετρέλαιο. Οι Ρώσοι και οι Σύριοι το συζητούν πάντα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι Αμερικανοί παραμένουν από αδράνεια. Το κάνουν επειδή μπορούν. Και η Δαμασκός είναι ανίσχυρη να τους διώξει.  

Ο Σουλτάνος παίζει το όλο θέμα με απόλυτο κυνισμό - στη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία. Το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων στη Συρία περιστρέφεται γύρω από εδάφη που κατέχουν de facto συμμορίες που αυτοαποκαλούνται Κούρδοι και προστατεύονται από τις ΗΠΑ. Διακινούν το συριακό πετρέλαιο για να το μεταπωλήσουν κυρίως στην ... Τουρκία.

Και τότε, εν ριπή οφθαλμού, οι ένοπλες συμμορίες που αυτοαποκαλούνται Κούρδοι μπορούν απλά να εγκαταλείψουν τον "αντιτρομοκρατικό" τους αγώνα, ...απελευθερώνοντας τους τρομοκράτες που συνέλαβαν, αυξάνοντας έτσι την "τρομοκρατική απειλή" σε όλη τη βορειοανατολική Συρία. Κατηγορούν - ποιον άλλον; - την Τουρκία. Παράλληλα, οι Αμερικανοί αυξάνουν την οικονομική βοήθεια προς αυτές τις ένοπλες συμμορίες με το πρόσχημα του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

Η διάκριση μεταξύ "ένοπλων συμμοριών" και "τρομοκρατών" είναι φυσικά λεπτή σαν ξυράφι. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Ερντογάν είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους Κούρδους ως νόμισμα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που συνδέονται με την παράκαμψη των αντιρωσικών εμπάργκο και κυρώσεων.     

Και αυτό εξηγεί γιατί ο σουλτάνος μπορεί να αποφασίσει να βομβαρδίσει συριακό έδαφος όποτε το κρίνει σκόπιμο, παρά την όποια καταδίκη από την Ουάσιγκτον ή τη Μόσχα. Οι Ρώσοι ανακτούν μια στο τόσο την πρωτοβουλία επί του εδάφους - όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Ιντλίμπ το 2020, όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που παρείχαν "βοήθεια" στους σαλαφιστές-τζιχαντιστές.  


Άποψη του χώρου μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το καθεστώς Άσαντ στη Συρία στο κέντρο της πόλης Ιντλίμπ στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. Φωτογραφία: Izzeddin Kasim / Anadolu Agency

Τώρα μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή στο παιχνίδι. Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πετρελαιοπηγή al-Omar βόρεια της Deir ez-Zor. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Άγκυρα καταστρέφει πλέον όχι λιγότερο από την πετρελαϊκή υποδομή της πολυδιαφημισμένης "κουρδικής αυτονομίας".

Αυτή η υποδομή έχει γίνει αντικείμενο κυνικής εκμετάλλευσης από τις ΗΠΑ όταν πρόκειται για το πετρέλαιο που φτάνει στα σύνορα με το Ιράκ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Κατά μία έννοια, λοιπόν, η Άγκυρα χτυπάει κατά των Κούρδων της Συρίας και ταυτόχρονα κατά της αμερικανικής ληστείας του συριακού πετρελαίου.

Η οριστική αλλαγή του παιχνιδιού μπορεί να πλησιάζει. Αυτή θα είναι η συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Μπασάρ αλ-Άσαντ, (θυμάστε το δεκαετές ρεφρέν "ο Άσαντ πρέπει να φύγει";)

Τοποθεσία: Ρωσία. Μεσολαβητής: Ρωσία:  Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτοπροσώπως. Δεν είναι τραβηγμένο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για αυτές τις ένοπλες κουρδικές συμμορίες, που ουσιαστικά παίζονται από την Ουάσιγκτον ως χρήσιμοι ηλίθιοι, να καταλήξουν να αποδεκατιστούν από την Άγκυρα.  


asiatimes.com


 

1 σχόλιο:

  1. Army Parade Nasional Pride μέχρι να σβήσει ο Ήλιος και να παγώσει ο Πλανήτης.
    Έκλαμβάνοντας τη μεγαθυμία μας ως αδυναμία, έχουνε σηκώσει ψηλά τον Αμανέ οι Κοινότητες LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer) με τις Παρελάσεις Περηφάνιας για τη Διαφορετικότητά Τους.
    Πρέπει να μας βρουν Απέναντί Τους - Να καταλάβουν κάποτε πως δεν είναι δικό Τους βιλαέτι οι δημόσιοι δρόμοι

    https://www.youtube.com/shorts/ukWGsgkzzy4

    Νισάφι πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή