«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Δεν βοηθάτε πραγματικά, όταν "υποστηρίζετε" διαδηλωτές.. σε χώρες που είναι στοχευμένες από την Αυτοκρατορία.

Άλλο ένα ΣΟΥΠΕΡ άρθρο της Αυστραλής συγγραφέως/ιστολόγου Caitlin Johnstone - επιμέλεια/μετάφραση: Διόδοτος


 

Το Truthout δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο με τίτλο "Η Αριστερά μπορεί να υποστηρίξει τους διαδηλωτές στην Κίνα χωρίς να υπηρετεί τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό" με υπότιτλο που αναφέρει ότι "οι Κινέζοι εργάτες και οι Ουιγούροι χρειάζονται την αλληλεγγύη των αριστερών σε όλο τον κόσμο", και σε κανένα σημείο δεν επιχειρεί να υπερασπιστεί κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς.

 

Το άρθρο περιέχει σχόλια της Rebecca E. Karl από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και είναι γεμάτο από αριστερή φρασεολογία όπως "ετεροκανονική πατριαρχία" και "ηγεμονική λαβή της λευκής εξουσίας", αλλά δεν περιέχει καμία προσπάθεια να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι η αριστερά μπορεί να υποστηρίξει τους διαδηλωτές στην Κίνα χωρίς να τεθεί στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ή τον ισχυρισμό ότι χρειάζονται την αλληλεγγύη των αριστερών σε όλο τον κόσμο.

 

Ο λόγος είναι ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς αβάσιμοι. Αντιμετωπίζω τέτοιους ισχυρισμούς συνεχώς και συχνά τους αμφισβητώ, και κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να μου εξηγήσει λογικά και συνεκτικά τι κερδίζουν οι αριστεροί στον αγγλόφωνο κόσμο δείχνοντας "υποστήριξη" ή "αλληλεγγύη" σε διαδηλωτές σε έθνη όπως η Κίνα και το Ιράν που είναι στόχοι αλλαγής καθεστώτος από την κεντρική αυτοκρατορία των ΗΠΑ. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να μου δώσει μια καλή εξήγηση για το πώς οι αριστεροί μπορούν να υποστηρίζουν προπαγανδιστικές αφηγήσεις εναντίον κυβερνήσεων που έχουν στοχοποιηθεί από την αυτοκρατορία χωρίς να συμβάλλουν πραγματικά σε αυτές τις προπαγανδιστικές εκστρατείες.

 

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει καμία καλή εξήγηση.

(κλικ στην εικόνα)

 Οι Κινέζοι εργάτες και οι Ουιγούροι χρειάζονται αλληλεγγύη από τους αριστερούς παγκοσμίως - όχι κλιμάκωση της αντι-κινεζικής εχθρότητας.Η Αριστερά μπορεί να υποστηρίξει τους διαδηλωτές στην Κίνα χωρίς να υποστηρίζει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό

 

Και δεν θέλω να δείξω με το δάχτυλο το Truthout γι' αυτό- το να σπρώχνουν αριστερούς να βοηθήσουν στην καταδίκη κυβερνήσεων που έχουν στοχοποιηθεί από την αυτοκρατορία είναι κάτι που γίνεται συνεχώς από τα αριστερά δυτικά μέσα ενημέρωσης. Τον περασμένο μήνα, το Jacobin δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο επέμενε ότι "η διεθνής αριστερά πρέπει να βρει έναν τρόπο να εκφράσει αποτελεσματικά την αλληλεγγύη της" με τους διαδηλωτές στο Ιράν, και η συγγραφέας του δόγματος του σοκ, Ναόμι Κλάιν, έκανε πρόσφατα το ίδιο σχόλιο για τους Κινέζους διαδηλωτές. Κάθε φορά που γίνονται διαδηλώσεις σε μια χώρα που έχει στοχοποιηθεί από την αυτοκρατορία, μας παρουσιάζονται επίσημοι αριστεροί που μας συνιστούν να προσθέσουμε τη φωνή μας στην ελεύθερη συγκέντρωση για να τους επευφημήσουμε.

Και είναι πάντα για ασαφείς λόγους, που υποστηρίζονται αόριστα. Συνήθως παρουσιάζεται ως κάτι που οι αριστεροί θα πρέπει να υποθέσουν ότι είναι εγγενώς αληθινό, επειδή παρουσιάζεται στην αριστερή ορολογία ως "αλληλεγγύη", αλλά κανείς δεν διευκρινίζει ποτέ ποια πραγματικά και συγκεκριμένα οφέλη αποφέρουν στους διαδηλωτές των κυβερνήσεων που βρίσκονται στο στόχαστρο της αυτοκρατορίας οι εκφράσεις αλληλεγγύης από τη Δύση, ή πώς αυτά τα οφέλη αντισταθμίζουν τα αρνητικά μειονεκτήματα της βοήθειας στην ενίσχυση των καταδικών μιας κυβέρνησης που η αυτοκρατορία προσπαθεί να κατασκευάσει συναίνεση για επιθέσεις εναντίον της.

 

Σε γενικές γραμμές, δεν εξηγούν καν τι εννοούν με τον όρο "αλληλεγγύη". Προφανώς δεν εννοούν να πάνε σε αυτές τις χώρες και να παράσχουν πρακτική βοήθεια, αλλιώς θα το είχαν πει, οπότε τι εννοούν; Στέλνετε ένα μήνυμα υποστήριξης στο Twitter με τα κατάλληλα hashtags; Αισθάνεστε αλληλεγγύη στα ποδαράκια σας; Ισχυρίζεται ότι αν οι άνθρωποι εκφράσουν την "αλληλεγγύη" με τη φωνή τους και στο διαδίκτυο και νιώσουν αισθήματα αλληλεγγύης στα ιδιωτικά τους μέρη, κάτι καλό θα συμβεί; Ποιο είναι αυτό το καλό πράγμα που θα συμβεί; Ποιο είναι το συγκεκριμένο υλικό όφελος που θα παρασχεθεί; Ποτέ δεν το λένε.

 

Θα μπορούσα να καταλάβω το επιχείρημα αν μιλούσαμε για ένα θέμα που δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή. Τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, για παράδειγμα, είναι ένα ζήτημα που για γενιές αγνοείται και προπαγανδίζεται ενεργά, και οι προσπάθειες των ανθρώπων να επιστήσουν την προσοχή σε αυτό έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για το ισραηλινό απαρτχάιντ να συνεχίσει να έχει την υποστήριξη που θα χρειαστεί στο μέλλον.

 

Αλλά όταν μιλάμε για διαμαρτυρίες σε μια κυβέρνηση που στοχεύει στην αυτοκρατορία, όπως το Ιράν ή η Κίνα, μιλάμε για ένα θέμα που ήδη λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή κάλυψη από όλα τα πιο ισχυρά μέσα ενημέρωσης και κυβερνητικούς θεσμούς στον αγγλόφωνο κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό τις διαδηλώσεις σε χώρες που δεν αρέσουν στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τις διαδηλώσεις σε χώρες που ευνοούν.


Οι NYT και το CNN αφιέρωσαν 737 ιστορίες στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ (όπου κανένας διαδηλωτής δεν σκοτώθηκε από την αστυνομία) και 76 ιστορίες στη Χιλή, τον Ισημερινό και την Αϊτή (όπου η αστυνομία σκότωσε δεκάδες διαδηλωτές). fair.org/home/with-peop... via @AlanRMacLeod

https://fair.org/with-people-in-the-streets-worldwide-media-focus-uniquely-on-hong-kong

 

Δεν μπορείτε να κάνετε σαν να μην υπάρχουν αυτές οι εκστρατείες προπαγάνδας. Αν ζείτε σε ένα από τα κράτη-μέλη της κεντρικής συμμαχίας εξουσίας των ΗΠΑ, δεν μπορείτε να προσποιείστε ότι οι εκφράσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης σας έχουν την ίδια σημασία όπως αν προέρχονταν από κάποιον στη Λατινική Αμερική, την Ασία ή την Αφρική. Δεν είστε το ίδιο.

 

Και πρέπει να είστε υπεύθυνοι για αυτή τη σχέση. Αν ζείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε ένα από τα αυτοκρατορικά κράτη μέλη τους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ, η Αυστραλία ή ο Καναδάς, είναι απλά αδύνατο να προσφέρετε τη φωνή σας στην υπόθεση των διαδηλωτών στα έθνη που έχουν στοχοποιηθεί από την αυτοκρατορία, χωρίς να διευκολύνετε τις εκστρατείες προπαγάνδας της αυτοκρατορίας σχετικά με αυτές τις διαδηλώσεις. Απλώς δεν είναι δυνατόν. Είτε έχετε μια υπεύθυνη σχέση με αυτή την πραγματικότητα είτε είστε ανεύθυνοι.

 

Οι δυτικοί αριστεροί που κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις που αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης αυτοκρατορικής προπαγανδιστικής επιχείρησης έχουν μια ανεύθυνη σχέση με αυτή την πραγματικότητα. Δεν κάνουν κάτι που πραγματικά βοηθάει τους λαούς αυτών των χωρών, αλλά κάνουν κάτι που θα μπορούσε να τους βλάψει. Και αν είναι πραγματικά ειλικρινείς με τον εαυτό τους, το γνωρίζουν. Αλλά το κάνουν ούτως ή άλλως, επειδή φαίνεται καλό μπροστά στους φίλους τους και τους προπαγανδιστές αριστερούς υποστηρικτές τους.

 (κλικ στην εικόνα)

Twitter από τον @jacobin: "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση νομιμότητας από την ίδρυσή της πριν από 43 χρόνια. Η Αριστερά μπορεί να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον ιρανικό λαό χωρίς να δώσει δύναμη σε ιμπεριαλιστικούς παράγοντες που το μόνο που θα έκαναν είναι να συμβάλουν στα δεινά του.

Οι Ιρανοί διαδηλωτές αξίζουν την αμέριστη υποστήριξη της διεθνούς αριστεράς

Η διεθνής αριστερά πρέπει να επιβεβαιώσει το φεμινιστικό και δημοκρατικό μήνυμα των Ιρανών διαδηλωτών: "Γυναίκες, ζωή, ελευθερία". Αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε να παραδώσουμε το δημόσιο διάλογο στους νεοσυντηρητικούς και τα φιλελεύθερα γεράκια που θα χρησιμοποιήσουν τις διαδηλώσεις για τους δικούς τους σκοπούς.

 

Πριν ρίξουν βόμβες, ρίχνουν αφηγήσεις. Πριν εκτοξεύσουν πυραύλους, ξεκινούν εκστρατείες προπαγάνδας. Πριν από την επιβολή κυρώσεων, εφαρμόζουν διαχείριση της αντίληψης. Αν επιλέξετε να τους βοηθήσετε να το κάνουν αυτό, συμμετέχοντας στις προπαγανδιστικές τους εκστρατείες, είστε εξίσου συνένοχοι για τις συνέπειές τους όπως και ο στρατός που τους διοικεί. Όποιες αριστερές δικαιολογίες κι αν επινοήσετε για τον εαυτό σας για να εξηγήσετε γιατί το κάνατε.

Δεν είναι ένα γαμημένο παιχνίδι. Ο κόσμος δεν είναι μια εξέδρα στην οποία μπορείτε να επιδεικνύετε τις αριστερές εκφράσεις "αλληλεγγύης" σας για να κερδίσετε likes και retweets. Αν ζείτε μέσα στην αυτοκρατορία, τότε πρέπει να είστε υπεύθυνοι για τη σχέση σας με την προπαγάνδα της. Διαφορετικά, είστε απλώς ένας ιμπεριαλιστής της αυλής με μια χαριτωμένη ιστορία για τον εαυτό σας.

 

"Η Αριστερά μπορεί να υποστηρίξει τους διαδηλωτές στην Κίνα χωρίς να είναι στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού"

Όχι, δεν μπορεί. Σταμάτα το.

 

caitlinjohnstone.substack.com 

 

 

Η Caitlin είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Μελβούρνη και ειδικεύεται στην αμερικανική πολιτική, τα οικονομικά και τις εξωτερικές υποθέσεις. Είναι δημοσιογράφος που χρηματοδοτείται 100% από τους αναγνώστες. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα Inquisitr, Zero Hedge, New York Observer, MintPress News, The Real News, International Policy Digest και άλλα.
Η Κέιτλιν είναι συγγραφέας του βιβλίου Woke: A Field Guide For Utopia Preppers, έναν εικονογραφημένο ποιητικό οδηγό για την ανάκτηση της γης από τις δυνάμεις του θανάτου και της καταστροφής.  ΕΔΩ , μπορείτε να διαβάσετε και άλλα άρθρα της Κέιτλιν στον Διόδοτο

 

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το άρθρο. Μιλά για τα αυτονόητα.

    Απο την πλευρά μου, προτείνω η επόμενη μαζική συγκέντρωση που θα κάνουμε, με παλμό και αλληλεγγύη, να αφορά την εξαφάνιση της πεταλούδας στην βόρεια Κίνα και τις επιπτώσεις στην συμπεριφορά των αδέσποτων σκύλων στη νότιο Αμερική.

    Μπορεί να νομίζετε οτι είναι απλό, αλλά αρκεί ένα αφήγημα απο τα ΜΜΕ και θα δείτε πόσο σημαντικό είναι, ειδικά αν γίνει μνεία στις συνδυαστικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή.

    Έρρωσθε

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή