«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Η καρδιά (κυριολεκτικά) του Α.Υψηλάντη φυλάσσεται στην Αθήνα!

Σχόλιο Κ-Τ: Δεν θα μπορούσε να λείπει αυτή η ανάρτηση από το ιστολόγιό μας, μιας και ο προπάππος μου υπηρέτησε στον Ιερό Λόχο.


 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ, ΑΠΟ ΤΟ 'ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ' ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ, "ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ", ΕΔΩ


ΠΕΡΙ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΩΝ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, ΕΔΩ

 

Γεωργία Γωγώ Μπουτσίνη: Οι καρδιές Ηρώων του 1821 ΄΄πάλλονται΄΄ στο κέντρο της Αθήνας

 

Ελάχιστοι από εμάς , που έχουμε περπατήσει τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, γνωρίζουμε πως δίπλα μας, σε απόσταση λίγων μέτρων από το Σύνταγμα, βρίσκεται το σημείο όπου “πάλλεται” ακόμη η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη !
Η *ταριχευμένη καρδιά του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, και ήρωα του ’21 φυλάσσεται στο εκκλησάκι των Ταξιαρχών, στην οδό Στησιχόρου 6 , ως μια υπόμνηση της ένδοξης ιστορίας του, ακριβώς πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου φυλάσσεται η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη , της Ηγετικής φυσιογνωμίας της Επανάστασης του ’21 στην Αθήνα 
 
 
Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, ιδρυτής του Ιερού Λόχου και ηγετική φυσιογνωμία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 Αλέξανδρος Υψηλάντης.

 
Στη δεξιά πλευρά της Εκκλησίας, στο βάθος, πριν από το αναλόγιο, είναι μια φωτιζόμενη προθήκη με τα οικόσημα της οικογενείας των Υψηλάντηδων και μέσα σε αυτήν, δυο λήκυθοι (αγγεία) με πάρα πολύ ωραία διακόσμηση. Μπροστά στην προθήκη μια επιγραφή διαφωτίζει τον επισκέπτη: “Οι καρδιές του Αλεξάνδρου και του (αδερφού του), Γεωργίου Υψηλάντη”.
Είναι ένα από τα δεκάδες άγνωστα κειμήλια του 1821, που βρίσκονται ανάμεσά μας κι όμως λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή τους ή την τοποθεσία όπου “αναπαύονται” επί σχεδόν διακόσια χρόνια.
Μετά την Ελληνική Επανάσταση ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αν και αποσύρθηκε, απογοητευμένος στη Βιέννη, (όπου πέθανε πάμφτωχος και σχεδόν ξεχασμένος) ,
δεν διανοήθηκε να ξεριζώσει την Ελλάδα από μέσα του.
 
Η τελευταία επιθυμία του ήταν να αφαιρεθεί η καρδιά από το σώμα του και να μεταφερθεί στην αγαπημένη ελεύθερη πλέον Πατρίδα!
Την επιθυμία του αυτή ,την εκπλήρωσε ο αδελφός του Υψηλάντη Γεώργιος ο οποίος ζητά από τον Βασιλιά Όθωνα να του επιτρέψει να φέρει την καρδιά του αδελφού του στην Ελλάδα.
Το αίτημα έγινε δεκτό και στις 3.4.1843 η καρδιά έρχεται στην Πατρίδα. Με ανάλογες τιμές τοποθετήθηκε αρχικά στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, που τότε ήταν ο Ναός της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου. Το 1854, στην Αττική η χολέρα αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Αθήνας, αφήνοντας εκατοντάδες ορφανά. Με πρωτοβουλία της Μαρίας Υψηλάντου, χήρας του αδελφού του Γ. Υψηλάντου, και με τη συμπαράσταση της Βασίλισσας Αμαλίας ανεγέρθηκε το «ΑΜΑΛΙΕΙΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ» και δίπλα ακριβώς ανεγέρθηκε το Εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Εκεί με πρωτοβουλία της χήρας του αδελφού του, Μαρίας Υψηλάντου, και για πολλά χρόνια, έθεσε έναν όρο:
Να “φυλάσσονται” οι καρδιές των μεγάλων Υψηλάντηδων , χωρίς να το γνωρίζει κανείς, πάρα μόνο εφημέριος του Ναού.
 
Οι καρδιές των αδελφών Υψηλάντη, όπου φυλάσσονται στο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην οδό Στησιχόρου 6 στην Αθήνα, ακριβώς πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο.

 
 Φτάνοντας στο σήμερα, το 2019 , η ηρωική αυτή καρδιά , “ταξίδεψε” και στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ηρωϊκή έξοδο που αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
 
Αφίσα από το 2019 όπου καταδεικνύει ότι η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη “ταξίδεψε” μέχρι το Μεσολόγγι με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ηρωική Έξοδο.

 
 
Σημείωση: 
 
Η ταρίχευση της καρδιάς σημαντικών προσώπων ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρώπη του 19ου αιώνα. Η τάση αυτή υιοθετήθηκε για σημαίνοντα πρόσωπα, κυρίως λόγω της παρουσίας του βαυαρικού στοιχείου στη χώρα.
 
Γεωργία Γωγώ Μπουτσίνη.
Απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος- DEREE.
Πτυχιούχος Ισπανικής, Ιταλικής Γαλλικής και Αγγλικής γλώσσας.
 
 rpn.gr

 

2 σχόλια:

  1. ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ
    Δίχως στρογγυλέματα - καραμπινάτα προδοτικές κινήσεις Δένδια
    https://www.youtube.com/watch?v=TGjOnq6u0Ms
    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα Διοδοταιοι μου Τικ τακ τικ τακ τικ τακ χεχεχεχεχεχεχεχεχεχεχεχε αντε και να δουμε τι μας ξημερωνει αυριο Μιχαλης Σκορπιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή