«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου

Σαν σημερα, τη νυχτα μεταξυ 10ης και 11ης Απριλιου του 1826, μεταξυ Σαββατου του Λαζαρου και Κυριακης των Βαιων, οι Ελευθεροι Πολιορκημενοι της Ιερας Πολεως του Μεσολογγιου, θα πραγματοποιησουν την Ηρωικη Εξοδο. Η θρυλικη Φρουρα και οι κατοικοι του Μεσολογγιου, οι οποιοι για εναν ολοκληρο χρονο, κατεπληξαν την υφηλιο, με την επικη τους αντισταση κατα των ενωμενων Οθωμανικων και Αιγυπτιακων δυναμεων του Κιουταχη και του Ιμπραημ, αποκρουωντας ολες τους τις επιθεσεις και προξενωντας τους τεραστιες απωλειες ανω των 23.000 ανδρων, σωστα φαντασματα απο την πεινα θ' ανοιξουν δρομο με τα σπαθια τους προς την αιωνιοτητα. Η τελευταια πραξη θυσιας θα λαβει χωρα με την ανατιναξη της πυριτιδαποθηκης απο τον προεστο Χρηστο Καψαλη.

Μια μικρη αναφορα στους τιτανες υπερασπιστες της Ιερας Πολεως, περισσοτερο ή λιγοτερο γνωστους, καθως στο Μεσολογγι, δεν ηταν μονο Μεσολογγιτες αλλα Ελληνες απο ολοκληρο τον Ελληνισμο απο την Θρακη, μεχρι την Κρητη και την Κυπρο. Ας θυμηθουμε μερικους απο αυτους τους μεγιστους Ηρωες της Ελευθεριας μας:

- Αθανασιος Ραζηκοτσικας: Μεσολογγιτης (Κεφαλονιτης στην καταγωγη). Ο αρχηγος της θρυλικης Φρουρας του Μεσολογγιου. Η ψυχη της Ιερας Πολεως. Σκοτωθηκε ηρωικα στην Εξοδο.
- Χρηστος Καψαλης: Μεσολογγιτης. Προυχοντας, κι αρχοντας του Μεσολογγιου. Ανατιναχθηκε μαζι με χιλιαδες Αγαρηνους κατα την Εξοδο.
- Μιχαηλ Κοκκινης: Χιωτης. Ο στρατιωτικος μηχανικος που εφτιαξε τις οχυρωσεις του Μεσολογγιου. Επεσε μαχομενος ηρωικα στην Εξοδο.

 - Ιωαννης Παπαδιαμαντοπουλος. Πελοποννησιος απο την Κορινθο (αλλα με καταγωγη απο την Δυτικη Μακεδονια). Φιλικος, Προεστος και Βουλευτης. Απο τους πρωταγωνιστες του Αγωνα στην Αχαια το 1821. Εκπροσωπουσε την Ελληνικη Κυβερνηση. Επεσε μαχομενος κατα την Εξοδο.
- Δημητριος Μεσθενεας: Θεσσαλονικιος-Μακεδονας. Ο τυπογραφος του Μεσολογγιου και συνεργατης του Ιακωβου Μεγιερ. Επεσε ηρωικα μαχομενος στην Εξοδο.
- Νικολαος Στουρναρας. Οπλαρχηγος του Βαλτου. Υπαρχηγος της Φρουρας. Επεσε μαχομενος ηρωικα στην Εξοδο.
- Επισκοπος Ρωγων Ιωσηφ. Ο Μητροπολιτης του Μεσολογγιου, και πνευματικος ηγετης των Ηρωικων Υπερασπιστων του. Ηταν αυτος ο οποιος προεβαλλε την τελευταια ηρωικη αμυνα του Μεσολογγιου στον Ανεμομυλο, οπου και μαρτυρησε.
- Κιτσος Τζαβελας: Σουλιωτης-Ηπειρωτης. Ο θρυλικος Ηρωας της Μαχης της Κλεισοβας, οπου με μολις 105 παλικαρια κατενικησε τους Τουρκους και τους Αιγυπτιους οι οποιοι απετυχαν οικτρα χανοντας πανω απο 3.000 ανδρες, μεσα σε λιγες ωρες.

- Νοτης Μποτσαρης. Σουλιωτης-Ηπειρωτης. Θειος του θρυλικου Μαρκου, ο οποιος πολεμουσε στην πρωτη γραμμη παρα το προχωρημενο της ηλικιας του και επιβιωσε της Εξοδου.
- Δημητριος Μακρης. Αιτωλος. Ο θρυλικος αρχηγος των Κελφτων του Ζυγου. Απο τους σημαντικοτερους και πιο ανιδιοτελεις Ηρωες του 1821. Επιβιωσε της Εξοδου
- Γρηγοριος Λιακατας: Το καμαρι των Σαρακατσαναιων. Ο καλεσος οπως τον φωναζαν λογω της εκπληκτικης ομορφιας του. Σκοτωθηκε ηρωικα στην Μαχη του Ντολμα.
- Νικολαος Κασομουλης. Μακεδονας. Απο το Πισοδερι της Φλωρινας. Ηταν αυτος ο οποιος εκανε το σχεδιο της Εξοδου, το οποιο ομως τελικα προδοθηκε. Τα απομνημονευματα του αποτελουν ιστορικο κειμηλιο.
- Μιχαλης Φλωρος. Μακεδονας. Απο την Σαμαρινα Γρεβενων. Ο Αρχηγος των θρυλικων και χιλιοτραγουδισμενων Παιδιων της Σαμαρινας.
- Κωνσταντινος Χορμοβιτης: Βορειοηπειρωτης. Ο θρυλικος Λαγουμιτζης, ο οποιος διελυσε ολα τα οχυρωματικα και πολιορκητικα σχεδια των Οθωμανων.

 - Αδελφοι Σπυρομηλιοι. Βορειοηπειρωτες απο την Χειμαρα. Ο ενας θα πεσει κατα την Εξοδο, ο αλλος θα επιβιωσει, αφηνοντας τα πολυτιμα Απομνημονευματα του.
- Χατζηνικολαος Καγιαμπης. Κρητικος. Πολεμησε σε ολες τις μαχες της Εθνεγερσιας στην Κρητη, κι οταν κατεσταλη η Εθνεσερσια στην Κρητη, ηρθε και πολεμησε στο Μεσολογγι.
- Νικολαος Χατζησαββας. Κυπριος. Υπασπιστης του Κασομουλη. Ειχε γεμισει πληγες το σωμα του απο τις μαχες, αλλα ελεγε στον Κασομουλη οτι ακομη αντεχει.
- Χριστοδουλος Χατζηπετρος. Θεσσαλος. Απο τους σημαντικοτερους Ηρωες του Μεσολογγιου. Ειχε αναλαβει την υπερασπιση της Κλεισοβας.

- Κωστης Μπαλτας. Μακεδονας, Σερραιος. Ο καλυτερος πυροβολητης του Μεσολογγιου.
- Δημητριος Σιδερης. Μεσολογιτης. Ο επικεφαλης του πυροβολικου του Μεσολογγιου.
- Ιωαννης Ιακωβος Μεγιερ. Ο μεγαλος Ελβετος Φιλελληνας. Εξεδιδε την εφημεριδα του Μεσολογγιου. Επεσε ηρωικα μαχομενος στην Εξοδο.
Ειδικη μνεια παρολο που δεν ηταν μεσα στο Μεσολογγι στον Ναυαρχο Ανδρεα Μιαουλη ο οποιος κατορθωνε οσο μπορουσε μεσα απο φοβερες ναυμαχιες με τους Οθωμανους, να ανεφοδιαζει το Μεσολογγι, και στον Γεωργιο Καραισκακη, τοτε Αρχιστρατηγο της Δυτικης Στερεας, ο οποιος διελυσε ολες τις ενισχυσεις στον Κιουταχη, και με την νυχτερινη επιθεση στο στρατοπεδο του Κιουταχη το καλοκαιρι του 1825, κατορθωσε να χαλαρωσει για ενα διαστημα τον κλοιο της Πολιορκιας στο Μεσολογγι.

Η Εξοδος του Μεσολογγιου αποτελει ενα μοναδικο φαινομενο ηρωισμου και θυσιας για την Ελευθερια, στην Παγκοσμια Ιστορια, και ανοιξε τον δρομο για την διεθνη αναγνωριση του Αγωνα των Ελληνων. Οπως ειπε αλλωστε ο διαβοητος Αυστριακος καγκελαριος Μετερνιχ στους Τουρκους κολλητους του, "δυστυχως για εσας, συνεβη το Μεσολογγι...."



8 σχόλια:

  1. Ευγε Κωστη που το αναδεικνυεις.
    Ευγε.
    Καλη λευτερια / καλη ανασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ .
    ΠΟΛΛΟΙ ΣΚΛΑΒΩΘΗΚΑΝ ,ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ,ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ .
    ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ,ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΛΥΤΡΑ .
    ΕΝΑΣ ,ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ,ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
    ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΖΟΥΛΦΙΚΑΡ .ΕΦΘΑΣΕ ΝΑ ΓΙΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ .
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α
    ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. ΚΟΛΟΜΒΑ ,ΕΚΔΟΣΕΙΣ ,ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΛΦΑ ,ΣΕΙΡΑ ΜΕΣΟΛΛΟΓΙ .,
    ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.
    ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΜΕ "ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ" .
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ,ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΩΝ .ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ,ΠΟΙΟΙ ΔΙΕΣΩΘΗΚΑΝ ,ΠΟΙΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΛΥΤΡΩΝ ,
    ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ,ΠΟΙΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ.
    ΣΥΣΤΑΣΙΣ : ΝΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΜΑΝΤΗΛΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ,ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΑΣ
    ΘΑ ΜΟΥΣΚΕΨΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ .......
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Χρυσούλα Μπουκουβάλα

    Μυστικές εταιρείες εναντίον πολιτισμού και ανθρωπότητας – Μέρος 1ο
    https://aperopia.fr/01-2023/mystikes-etaireies-enantion-politismoy-kai-anthropotitas-meros-1o/

    Μυστικές εταιρείες εναντίον πολιτισμού και ανθρωπότητας – Μέρος 2ο
    https://aperopia.fr/01-2023/mystikes-etaireies-enantion-politismoy-kai-anthropotitas-meros-2o/

    Μυστικές εταιρείες εναντίον πολιτισμού και ανθρωπότητας – Μέρος 3ο
    https://aperopia.fr/02-2023/mystikes-etaireies-enantion-politismoy-kai-anthropotitas-meros-3o/


    mnk


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακρα του ταφου σιωπη στον καμπο βασιλευει,λαλει πουλι ,παιρνει σπυρι,κι η μανα το ζηλευει....Τα ματια η πεινα μαυρισε,στα ματια η μανα μνεει. στεκει ο Σουλιωτης ο καλος παραμερα και κλαιει....Ερμο τουφεκι σκοτεινο,τι σ εχω εγω στο χερι,;;;;οπου συ μου γινες βαρυ κι ο Αγαρηνος το ξερει....Απο τους '''ελευθερους πολιορκημενους''''του εθνικου μας ποιητη Δ,Σολωμου που εγραψε για την πολιορκια του Μεσσολογγιου....Σουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και ο Μπάιρον, κύριε;
    Μια και η φίλτατη Σούλα με συγκίνησε με τους στίχους του Σολωμού για τους μάρτυρες της ελευθερίας στο Μεσολόγγι, θυμήθηκα και το ποίημα που αφιέρωσε στη θυσία του Μπάιρον:
    Λευθεριά, για λίγο πάψε
    να χτυπάς με το σπαθί·
    τώρα σίμωσε και κλάψε
    εις του Μπάιρον το κορμί·
    και κατόπι ας ακλουθούνε
    όσοι επράξανε λαμπρά·
    αποπάνου του ας χτυπούνε
    μόνον στήθια ηρωικά.
    Πρώτοι ας έλθουνε οι Σουλιώτες,
    και απ’ το Λείψανον αυτό
    ας μακραίνουν οι προδότες,
    και απ’ τα λόγια οπού θα πω·
    φλάμπουρα, όπλα τιμημένα,
    ας γειρθούν κατά τη γη,
    καθώς ήτανε γειρμένα
    εις του Μάρκου τη θανή,
    που βαστούσε το μαχαίρι
    όταν του ’λειψε η ζωή
    μες στο ανδρόφονο το χέρι
    και δεν τ’ άφηνε να βγει. ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολιορκία Μεσολογγίου: Από ξηράς Αλβανοί από θαλάσσης οι αραπάδες, Άραβες, όχι Αιγύπτιοι του Αλβανού Ιμπραήμ γεννηθέντος το 1789 στην Δράμα, θετός υιός του επίσης Αλβανού Μωχάμετ Άλυ γεννηθέντος στην Καβάλα το 1769.
    Άγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή