«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ...


Αφού διέδωσε τις ιδέες Του, στους εύπλαστους ανθρώπους της υπαίθρου, ήλθε η ώρα να διδάξει και στην πρωτεύουσα, τους δύσκολους «αστούς». Την Ιερουσαλήμ. Η φήμη του είχε απλωθεί, για τον απλό Του λόγο, τον διαφωτιστικό και κατανοητό, το μήνυμα που εκόμιζε, τα θαύματα που πραγματοποιούσε, την παρηγοριά που ενστάλαζε. Το τελευταίο του θαύμα, η Ανάσταση του φίλου του Λαζάρου φανέρωσε την έκταση της εξουσίας Του και στην επικράτεια του Θανάτου. Όλοι τον περίμεν...αν σαν Μεσσία. Απάντηση στις ανάγκες τους – όποιες ανάγκες. Τόξερε ότι του ετοίμαζαν «Ρωμαϊκό Θρίαμβο». Επίτηδες εισήλθε στην Αγία Πόλη επί πώλου όνου για να τονίσει την ταπεινότητά του έναντι της εικαζόμενης «μεγαλειότητας». Τον έραναν με βάγια. Έστρωσαν στον δρόμο Του τα ρούχα τους για να διαβεί. Το «Ωσαννά» ήταν ουρανομήκες κι ανέβασε στα κάγκελα τους πονηρούς Αρχιερείς. Από εκείνη την στιγμή άρχιζε η «συνωμοσία» για την εξόντωσή Του πριν να χαθεί ο έλεγχος.

Ο Ιησούς εισερχόμενος στη Σιών δέχτηκε τις εκδηλώσεις λατρείας του απαράλλακτου και ευμετάβλητου όχλου. Λίγες ημέρες μετά αυτός ο άθλιος όχλος, θα τον εξευτέλιζε και θα ζητούσε με πάθος την Σταύρωσή Του. Θα προτιμούσε την ελευθέρωση του αχρείου Βαραββά, αντ΄αυτού. Όσο καλό τους είχε κάνει, τόσο μίσος του ανταπέδιδαν – γιατί έτσι! Όπως παντού και πάντα.
Η Ημέρα της Θριαμβευτικής Εισόδου στην Ιερουσαλήμ είναι η ημέρα των φτηνών, κούφιων «ζήτω» και «εύγε». Είναι η στάση του Όχλου απέναντι στις αληθινές αξίες. Σπασμωδική, κατασπαρακτική. Ο Όχλος γοητεύεται και κρίνει από την επιφάνεια. Δοξολογεί ό,τι του γυαλίζει και εξορκίζει ό,τι του χρησιμεύει. Ο Ιησούς μοναχικά προσευχήθηκε για να δυναμώσει. Πηγαίνοντας κατά τον αλαλάζοντα όχλο, στην ουσία πήγαινε στον λάκκο των λεόντων.
 

Κανένας σημαντικός και αξιοσημείωτος, κανένας αναμορφωτής, κανένας εκπολιτιστής κανένας ανθρωπιστής δεν γλίτωσε από το μικρόνου και το μικρόψυχο πλήθος που αδυνατεί να αντιληφθεί και να αφήσει την πρόοδο να περάσει. Κανένας! Ούτε ο ίδιος ο Γιός του Θεού!
Κι Εκείνος βάδιζε προς την Μοίρα Του, περικυκλωμένος από σκυλιά και λύκους που κουνούσαν τις ουρές τους πριν δείξουν τα φονικά δόντια και νύχια τους.
Αυτός ο κόσμος ο Μικρός που παριστάνει τον Μέγα!...

https://www.facebook.com/sotiris.kazakis?pnref=lhc.friends

enaasteri.blogspot.com 

 

7 σχόλια:

  1. Επιτρεψετε μου να διαφωνησω σε ενα σημειο μονο.
    Δεν ειναι ο οχλος γιατι ο οχλος ειναι μοχλευσιμος....παντα.
    Η αιτια του κακου ειναι οι αρχιερείς.....παντα.
    Ειναι οι μεσαζοντες του διαβολου.
    Ειναι η μοχλευση του διαβολου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστω πολύ για τήν μεταφορα,διότι ο Σωτήρης υπήρξε καλός μου φίλος-δραπέτευσε πρίν 10 μήνες-κι ακόμα δεν εχω συμβιβαστει με την απώλειά του..ετσι νοίωθω πως με βοηθάς να τον τιμήσουμε με κάποιον τρόπο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινούλα μου,
      διάλεξα, χωρίς να γνωρίζω για την απώλεια αυτή, το κείμενο από το ιστολόγιό σου, γιατί είναι πολύ εύστοχο μέσα στην απλότητά του, και είναι επίσης πολύ ταιριαστό ειδικά για την Μ.Δευτέρα.
      Να είσαι πάντα υγιής και αγωνίστρια, να τον θυμάσαι!

      Διαγραφή
  3. Οι ανθρωποι , ολοι οι οντως ανθρωποι παιδια ειμαστε , ψυχουλες ακακες ( ουδεις εκων κακος ) βορα μερικες φορες στα νυχια των αλλοειδων αρπακτικων μεσα στους οποιους συχνα ανευρισκονται οι λογης - λογης αρχιερεις ως φορεις σκοτεινων πνευματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κώστας Λoύλnς: ΞΗΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣIΑ ΣΤΗΝ ΔOΜΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓOΡΕΥOΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔIΑ ΝΑ ΚΑΝOΥΝ ΤOΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤOΥΣ...
    Ο βιομήχανος Κώστας Λούλης έσπασε τη σιωπή του και θεωρεί πως είναι αθώος ο ιδρυτής της Κιβωτού...
    Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά που καταγγέλλουν. Δεν αναφέρεται κανείς στο ότι αυτός ο άνθρωπος μάζεψε 7.000 παιδιά από το δρόμο. Αυτά είναι παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς αγωγή, χωρίς στοργή. Φτάσαμε στο να ξεχάσουμε όσα πρόσφερε», δήλωσε ο Κώστας Λούλης εν αναμονή της απόφασης για το αν θα ασκηθούν διώξεις στον ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου».
    «Αυτή η δομή ήταν θεμελιωμένη πάνω στην ορθοδοξία, υπήρχαν καθημερινά προσευχές, παρακλήσεις, θείες λειτουργίες. Η εκκλησία απομάκρυνε τον ιερέα και δεν έστειλαν κάποιον άλλο. Μου είπαν ότι πέταξαν σε μία αποθήκη μέχρι και την αγία τράπεζα.
    https://apagoreuetai-group.blogspot.com/2023/04/on-nv-nv-ni-nv-o-oov-i-vo-ov-o-o.html
    Αντιγόνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O λαός τον δόξαζε διότι ανέστησε τον Λάζαρο, σ' ένα χωριό 3χλμ. έξω από τα Ιεροσόλυμα. Βούηξε η πόλη, επειδή η οικογένεια ήταν γνωστή και πολλοί Ιεροσολυμίτες είχαν παρευρεθεί στην κηδεία.
    Λόγω Πάσχα, ήταν μαζεμένοι προσκυνητές απ' όλη την Παλαιστήνη, που το έμαθαν κι αυτοί. Γινόταν της μουρλής, ήταν στο παρατσάκ να τον ανακυρήξουν Μεσσία. (Οι εβραίοι έχουν μια τάση να υστεριάζουν και να δρουν μαζικά και ανεξέλεγκτα).

    Αυτό τρομοκράτησε τους ιερείς, διότι φοβήθηκαν την αντίδραση των Ρωμαίων. Φοβήθηκαν ότι θα γινόταν εξέγερση και οι Ρωμαίοι θα εξαπέλυαν γενική σφαγή κατά του λαού μέσα στην πόλη. Γι' αυτό είπαν, "καλλίτερα να χαθεί ένας άνθρωπος προς χάριν του λαού". Διότι "άνθρωπο" έβλεπαν, άνθρωπο καταλάβαιναν. Οι ιερείς ήσαν Σαδδουκαίοι, δηλ. πίστευαν μόνον στον Θεό -κάπου-εκεί-μακριά- και τίποτα άλλο. Ούτε σε αγγέλους και διαβόλους, ούτε σε ψυχή, ούτε σε μετά θάνατον ζωή, ούτε καν στα θαύματα ή την Θεία Πρόνοια ή σε ό,τιδήποτε υπερφυσικό. "Άνθρωπο" έβλεπαν, άνθρωπο καταλάβαιναν. Ορθολογιστές.

    Ο λαός υποτάχθηκε στο ιερατικό κύρος, από συνήθεια και ανασφάλεια.
    Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υποτάσσονται, σήμερα, οι "καλοί" χριστιανοί στους αιρετικούς και βλάσφημους αρχιερείς.
    --- Κάνουν Υπακοή!!! Τέλος. ---



    Ο όνος δεν έδειχνε ταπεινότητα, αλλά βασιλικό και ιερατικό αξίωμα.
    Ταπεινότητα θα έδειχνε το περπάτημα, που εφήρμοζαν όλοι οι κοινοί θνητοί.


    μνκ













    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΝΟΥ,ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ.ΟΝΤΩΣ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΤΕ ΙΕΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ,Ο ΣΩΤΗΡ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ.ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΤΩΝ ΣΑΔΔΟΥΚΑΙΩΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΑΥΤΑ ΔΙΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΡΜΗΝΙΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ.ΠΡΩΤΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΔΩΣΑΤΕ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΤΩ ΚΑΙΣΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΩ ΘΕΩ.ΔΕΥΤΕΡΟΝ.ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Η ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ.ΤΡΙΤΟΝ.ΜΑΛΛΟΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ ,ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ,ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΕΧΙΝΔΩΝ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟΝ Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ ΑΘΩΟ.ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΤΟΥ ΟΝΟΥ.ΠΗΓΗ ,Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ.ΟΤΑΝ Ο ΔΙΑΣ ΚΑΤΕΔΙΩΚΕ ΤΟΝ ΤΥΦΟΝΑ ,ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΥΠΟΖΥΓΙΟ.Ο ΑΝΤΙΟΧΟΣ Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ ,ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΣΗΛΘΕ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΟΥΣ,ΒΡΗΚΕ ΜΙΑ ΚΕΦΑΛΗ ΟΝΟΥ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ,Ο ΔΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΙΑΣΩΠΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΤΑΝ,ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΙΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ,Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΥ ΔΗΛΑΔΗ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥΣ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΕΡΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΝΟΥ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΗ.Η Ο ΚΥΡΙΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣΗ ΕΑΥΤΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΤΙΦΟΝΟΣ Η ΟΤΙ ΚΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΛΑΤΡΕΥΕΤΕ ΤΟ ΕΧΩ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑΝ ΜΟΥ.ΟΙ ΕΡΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΕΣ,Ι ΣΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΕΠΙΣΗΣ.ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΚΙΑ.ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΤΑΡΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΩ ΛΕΩ ΚΑΤΑΡΑΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΗ ΣΥΚΙΑ ,ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΞΙΟΝ ΚΑΤΑΡΑΣ.ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ.ΠΟΙΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΡΗΣΤΟΝ.ΑΥΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή