«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

«Το παπούτσι που μεγαλώνει» – η συγκινητική ιστορία ενός ανθρώπου που επηρεάζει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων

Ο Kenton Lee είναι ένα ταπεινός άνθρωπος από το Άϊνταχο των ΗΠΑ και εργαζόταν στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Μια μέρα, πίσω στο 2007, είδε ένα μικρό κορίτσι που φορούσε ένα όμορφο λευκό φόρεμα, αλλά παρατήρησε ότι φορούσε παπούτσια που ήταν πολύ μικρά γι' αυτήν.

Αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να υπάρχει ένα παπούτσι με ρυθμιζόμενο μέγεθος. Εξάλλου, ένα καλό ζευγάρι παπούτσια θα έκανε μεγάλη διαφορά για εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχά παιδιά, προστατεύοντάς τα από τραυματισμούς και μολύνσεις στα πόδια.

Ο Lee προσπάθησε να κατασκευάσει μερικά πρωτότυπα ενός επεκτάσιμου παπουτσιού και προσέγγισε εταιρείες υποδημάτων, αλλά χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, δεν εγκατέλειψε την ιδέα.

Με μια μικρή ομάδα ενθουσιωδών, ήρθε σε επαφή με μια εταιρεία κατασκευής πρωτοτύπων παπουτσιών στο Όρεγκον που ονομάζεται Proof of Concept και μέχρι το 2014 είχαν ένα πρωτότυπο έτοιμο για παραγωγή - The Shoe That Grows.

Τα παπούτσια μπορούν να επεκταθούν σε πέντε μεγέθη και επειδή οι σόλες είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό συμπιεσμένο καουτσούκ, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στα ελαστικά αυτοκινήτων, μπορούν να διαρκέσουν έως και πέντε χρόνια.

Μέχρι στιγμής, έχουν διανείμει περίπου 100.000 ζευγάρια σε περίπου 85 χώρες.

Ο Lee εργάζεται τώρα για τη συγκέντρωση χρημάτων, ενώ ο συνάδελφός του Andrew Kroes διευθύνει μια εταιρεία που κατασκευάζει και διανέμει τα παπούτσια.

«Συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε το παπούτσι, δοκιμάζοντας νέα υλικά και σχέδια», δήλωσε o Kroes σε ένα email. «Και έχουμε δει σημαντικές βελτιώσεις στην ανθεκτικότητα όταν συγκρίνουμε τις πρώτες εκδόσεις του παπουτσιού με τις πιο σύγχρονες. Στόχος μας εξακολουθεί να είναι το παπούτσι να είναι αρκετά λειτουργικό ώστε να διαρκεί για χρόνια καθώς μεγαλώνει μαζί με το παιδί και αρκετά ανθεκτικό ώστε να διαρκεί όλο αυτό το χρόνο και στη συνέχεια να περάσει σε ένα άλλο παιδί».

Κάθε ζευγάρι κοστίζει 15 δολλάρια και η παραγωγή χρηματοδοτείται από δωρεές και πωλήσεις παπουτσιών.

«Αντί απλώς να συγκεντρώνουμε χρήματα και να διανέμουμε τα παπούτσια μόνοι μας, βρίσκουμε συνεργάτες που μπορούν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της παραγωγής των παπουτσιών και οι οποίοι ήδη εξυπηρετούν παιδιά που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Kroes. 

«Πολλές από αυτές τις ομάδες είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εκκλησίες, σχολεία, σύλλογοι ή ακόμα και απλά άτομα που ταξιδεύουν διεθνώς και έχουν τα χρήματα ή τη συγκέντρωση χρημάτων μαζί μας για να διανεμηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια».

Ενώ ξεκίνησαν την παραγωγή στην Κίνα, στόχος τους είναι να κατασκευάσουν τα παπούτσια στις ίδιες κοινότητες που τα χρειάζονται. Πέρυσι, άρχισαν να συνεργάζονται με ένα τοπικό εργοστάσιο υποδημάτων στην Αιθιοπία και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει εκεί αργότερα φέτος.

Η εταιρεία, η οποία αυτοαποκαλείται Because International, επιτρέπει στους ανθρώπους να δωρίσουν τα παπούτσια σε παιδιά που τα χρειάζονται μέσω της ιστοσελίδας τους.

Ενώ η αποτροπή της μόλυνσης από σκουλήκια είναι σίγουρα ευεργετική, τα παιδιά είναι συχνά πιο ενθουσιασμένα που έχουν ένα νέο ζευγάρι παπούτσια δικά τους, δήλωσε ο Kroes. 

«Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ένα παιδί είχε ένα ζευγάρι παπούτσια στο παρελθόν, αυτά είναι παπούτσια που χρησιμοποιούνται και δωρίζονται ή παραδίδονται από ένα μεγαλύτερο παιδί, όπως τα ρούχα τους και πολλά άλλα πράγματα που έχουν. 

Έτσι, η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια που προέρχεται από την κατοχή ενός ολοκαίνουργιου ζευγαριού παπουτσιών που είναι εντελώς δικά τους είναι απίστευτες».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: ‘The Shoe That Grows’–The Heartwarming Story of One Man Who Is Impacting the Lives of Thousands | EpochTV (theepochtimes.com)

 

ΠΗΓΕΣ: 


2 σχόλια: